كتابشناسي ترجمه‌هاي صحيفه سجاديه

مشخصات كتاب

عنوان : ترجمه هاي صحيفه سجاديه
پديدآورندگان : امام چهارم علي بن حسين (ع)(توصيف گر)
احمد باقريان(پديدآور)
ناشرمقاله: كوثر، آبان 1378، پياپي 32، صفحه: 70
نوع : متن
جنس : مقاله
الكترونيكي
زبان : فارسي
توصيفگر : ترجمه
صحيفه سجاديه(كتاب)

ترجمه‌هاي صحيفه سجاديه

صحيفه سجاديه، مجموعه‌اي از ادعيه امام سجاد (ع) است كه بعد از قرآن كريم و كتاب مقدس نهج البلاغه حاوي والاترين معارف الهي شمرده مي‌شود. و به حق «اخت القرآن»، «انجيل اهل بيت (عليهم‌السلام») و «زبور آل محمد (ص)» لقب يافته است. پيشواي چهارم بعد از حادثه خونين كربلا كه همه راهها را براي بيان حقايق مسدود يافت، با زبان دعا به ارشاد بشر پرداخته و تا ابد به جوامع انساني رهنمودهاي ارزنده‌اي ارائه مي‌دهد; رهنمودهايي كه انديشمندان سترگ و دانشمندان بزرگ را حيران ساخته است. تا جايي كه نگارنده اطلاع دارد، تاكنون 13 ترجمه از اين كتاب ارزشمند به زبان فارسي صورت گرفته، كه به آنها اشاره مي‌گردد: 1- ترجمه علامه مرحوم ميرزا ابو الحسن شعراني. 2- ترجمه مرحوم مهدي الهي قمشه‌اي. 3- ترجمه مرحوم فيض الاسلام. 4- ترجمه مرحوم صدر بلاغي. 5- ترجمه عمادزاده اصفهاني. 6- ترجمه محمد آيتي. 7- ترجمه سيد احمد فهري. 8- ترجمه واحد تحقيقات سازمان حج و اوقاف و امور خيريه. 9- ترجمه مرحوم دكتر اسدالله مبشري. 10- ترجمه حسين انصاريان. 11- ترجمه داريوش شاهين. 12- ترجمه مرحوم جواد فاضل. 13- ترجمه محسن غرويان - عبدالجواد ابراهيمي. از ترجمه‌هاي مذكور با اذعان به مقام شامخ علمي مترجمان و تشكر از سعي آن بزرگان شماره‌هاي اول، دوم و پنجم نثري غامض دارد و به زبان روز نيست. ترجمه‌هاي چهارم، ششم، هفتم، هشتم، نهم و دهم به زبان روز بوده، از نظر صحت ترجمه نيز جاي بحث ندارد. ترجمه شماره يازده نثري بسيار زيبا دارد; ولي از نظر صحت ترجمه قابل تأمل است. ترجمه شماره دوازده اثر مرحوم جواد فاضل را نمي‌توان ترجمه ناميد. آن زنده ياد هرچه دل تنگش خواسته تحت عنوان ترجمه با نثري زيبا و ارزنده نگاشته است. ترجمه شماره سيزده نيز در يكي از مجلات تحقيقي مورد ايراد و اشكالات فراوان واقع گرديده و مترجمان محترم نيز تاكنون به نقد مزبور پاسخي نداده‌اند. محققين معتقدند كه سند صحيفه سجاديه متواتر است. مرحوم آيت‌الله العظمي بروجردي (ره) رساله‌اي درباره سند صحيفه سجاديه و پاسخ به اشكالاتي كه بر سند آن وارد شده، نگاشته و در آن سلسله اجازات خود را نقل كرده است. «كتاب شناس بزرگ» مرحوم علامه شيخ آقا بزرگ تهراني در كتاب ارزنده «الذريعة الي تصانيف الشيعه» از 66 شرح صحيفه سجاديه با ذكر مشخصات، نامبرده است. متفكر بزرگ «باقر شريف قرشي»،پس از نقل شرح‌هاي فوق، دو شرح ديگر را به آنها اضافه كرده است. نگارنده نيز بايد از شرحي كه اخيرا به زبان فارسي به نام «در ديار عاشقان» نوشته حجة الاسلام حسين انصاريان نشر يافته، ياد كند. بنابراين، تاكنون 69 شرح بر صحيفه سجاديه نگاشته شده است. بر نگارنده است، جهت اطلاع خوانندگان محترم، به كتاب ارزنده «المعجم المفهرس لالفاظ الصحيفة الكاملة الامام علي بن الحسين زين العابدين (ع)» كه سيد علي اكبر قرشي پديد آورده و نيز معجمي كه محقق و انديشمند والا مقام مرحوم دكتر سيد جواد مصطفوي تهيه كرده ولي هنوز به چاپ نرسيده، ياد كند. از بعدي ديگر، ذكر نام كتاب «الدليل الي موضوعات الصحيفة السجادية» براي كساني كه مي‌خواهند اين كتاب شريف را به شكل موضوعي مورد مطالعه قرار دهند، مفيد و ضروري به نظر مي‌رسد. در خاتمه بايد گفت: جاي تأسف بسيار است كه ما نيز بايد مانند يكي از محققان، از صحيفه سجاديه به عنوان «كتابي ناشناخته» تعبير كنيم. اميدواريم، مسئولان ذيربط ترتيبي اتخاذ فرمايند، تا كنگره‌اي پيرامون اين كتاب مقدس و بنيادي نيز در خصوص آن شكل گيرد. گفتند يافت مي نشود جسته‌ايم ما گفت آنك يافت مي نشود آنم آرزوست.

درباره مركز تحقيقات رايانه‌اي قائميه اصفهان

بسم الله الرحمن الرحیم
جاهِدُوا بِأَمْوالِكُمْ وَ أَنْفُسِكُمْ في سَبيلِ اللَّهِ ذلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ (سوره توبه آیه 41)
با اموال و جانهاى خود، در راه خدا جهاد نماييد؛ اين براى شما بهتر است اگر بدانيد حضرت رضا (عليه السّلام): خدا رحم نماید بنده‌اى كه امر ما را زنده (و برپا) دارد ... علوم و دانشهاى ما را ياد گيرد و به مردم ياد دهد، زيرا مردم اگر سخنان نيكوى ما را (بى آنكه چيزى از آن كاسته و يا بر آن بيافزايند) بدانند هر آينه از ما پيروى (و طبق آن عمل) مى كنند
بنادر البحار-ترجمه و شرح خلاصه دو جلد بحار الانوار ص 159
بنیانگذار مجتمع فرهنگی مذهبی قائمیه اصفهان شهید آیت الله شمس آبادی (ره) یکی از علمای برجسته شهر اصفهان بودند که در دلدادگی به اهلبیت (علیهم السلام) بخصوص حضرت علی بن موسی الرضا (علیه السلام) و امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) شهره بوده و لذا با نظر و درایت خود در سال 1340 هجری شمسی بنیانگذار مرکز و راهی شد که هیچ وقت چراغ آن خاموش نشد و هر روز قوی تر و بهتر راهش را ادامه می دهند.
مرکز تحقیقات قائمیه اصفهان از سال 1385 هجری شمسی تحت اشراف حضرت آیت الله حاج سید حسن امامی (قدس سره الشریف ) و با فعالیت خالصانه و شبانه روزی تیمی مرکب از فرهیختگان حوزه و دانشگاه، فعالیت خود را در زمینه های مختلف مذهبی، فرهنگی و علمی آغاز نموده است.
اهداف :دفاع از حریم شیعه و بسط فرهنگ و معارف ناب ثقلین (کتاب الله و اهل البیت علیهم السلام) تقویت انگیزه جوانان و عامه مردم نسبت به بررسی دقیق تر مسائل دینی، جایگزین کردن مطالب سودمند به جای بلوتوث های بی محتوا در تلفن های همراه و رایانه ها ایجاد بستر جامع مطالعاتی بر اساس معارف قرآن کریم و اهل بیت علیهم السّلام با انگیزه نشر معارف، سرویس دهی به محققین و طلاب، گسترش فرهنگ مطالعه و غنی کردن اوقات فراغت علاقمندان به نرم افزار های علوم اسلامی، در دسترس بودن منابع لازم جهت سهولت رفع ابهام و شبهات منتشره در جامعه عدالت اجتماعی: با استفاده از ابزار نو می توان بصورت تصاعدی در نشر و پخش آن همت گمارد و از طرفی عدالت اجتماعی در تزریق امکانات را در سطح کشور و باز از جهتی نشر فرهنگ اسلامی ایرانی را در سطح جهان سرعت بخشید.
از جمله فعالیتهای گسترده مرکز :
الف)چاپ و نشر ده ها عنوان کتاب، جزوه و ماهنامه همراه با برگزاری مسابقه کتابخوانی
ب)تولید صدها نرم افزار تحقیقاتی و کتابخانه ای قابل اجرا در رایانه و گوشی تلفن سهمراه
ج)تولید نمایشگاه های سه بعدی، پانوراما ، انیمیشن ، بازيهاي رايانه اي و ... اماکن مذهبی، گردشگری و...
د)ایجاد سایت اینترنتی قائمیه www.ghaemiyeh.com جهت دانلود رايگان نرم افزار هاي تلفن همراه و چندین سایت مذهبی دیگر
ه)تولید محصولات نمایشی، سخنرانی و ... جهت نمایش در شبکه های ماهواره ای
و)راه اندازی و پشتیبانی علمی سامانه پاسخ گویی به سوالات شرعی، اخلاقی و اعتقادی (خط 2350524)
ز)طراحی سيستم هاي حسابداري ، رسانه ساز ، موبايل ساز ، سامانه خودکار و دستی بلوتوث، وب کیوسک ، SMS و...
ح)همکاری افتخاری با دهها مرکز حقیقی و حقوقی از جمله بیوت آیات عظام، حوزه های علمیه، دانشگاهها، اماکن مذهبی مانند مسجد جمکران و ...
ط)برگزاری همایش ها، و اجرای طرح مهد، ویژه کودکان و نوجوانان شرکت کننده در جلسه
ی)برگزاری دوره های آموزشی ویژه عموم و دوره های تربیت مربی (حضوری و مجازی) در طول سال
دفتر مرکزی: اصفهان/خ مسجد سید/ حد فاصل خیابان پنج رمضان و چهارراه وفائی / مجتمع فرهنگي مذهبي قائميه اصفهان
تاریخ تأسیس: 1385 شماره ثبت : 2373 شناسه ملی : 10860152026
وب سایت: www.ghaemiyeh.com ایمیل: Info@ghaemiyeh.com فروشگاه اینترنتی: www.eslamshop.com
تلفن 25-2357023- (0311) فکس 2357022 (0311) دفتر تهران 88318722 (021) بازرگانی و فروش 09132000109 امور کاربران 2333045(0311)
نکته قابل توجه اینکه بودجه این مرکز؛ مردمی ، غیر دولتی و غیر انتفاعی با همت عده ای خیر اندیش اداره و تامین گردیده و لی جوابگوی حجم رو به رشد و وسیع فعالیت مذهبی و علمی حاضر و طرح های توسعه ای فرهنگی نیست، از اینرو این مرکز به فضل و کرم صاحب اصلی این خانه (قائمیه) امید داشته و امیدواریم حضرت بقیه الله الاعظم عجل الله تعالی فرجه الشریف توفیق روزافزونی را شامل همگان بنماید تا در صورت امکان در این امر مهم ما را یاری نمایندانشاالله.
شماره حساب 621060953 ، شماره کارت :6273-5331-3045-1973و شماره حساب شبا : IR90-0180-0000-0000-0621-0609-53به نام مرکز تحقیقات رایانه ای قائمیه اصفهان نزد بانک تجارت شعبه اصفهان – خيابان مسجد سید
ارزش کار فکری و عقیدتی
الاحتجاج - به سندش، از امام حسین علیه السلام -: هر کس عهده دار یتیمی از ما شود که محنتِ غیبت ما، او را از ما جدا کرده است و از علوم ما که به دستش رسیده، به او سهمی دهد تا ارشاد و هدایتش کند، خداوند به او می‌فرماید: «ای بنده بزرگوار شریک کننده برادرش! من در کَرَم کردن، از تو سزاوارترم. فرشتگان من! برای او در بهشت، به عدد هر حرفی که یاد داده است، هزار هزار، کاخ قرار دهید و از دیگر نعمت‌ها، آنچه را که لایق اوست، به آنها ضمیمه کنید».
التفسیر المنسوب إلی الإمام العسکری علیه السلام: امام حسین علیه السلام به مردی فرمود: «کدام یک را دوست‌تر می‌داری: مردی اراده کشتن بینوایی ضعیف را دارد و تو او را از دستش می‌رَهانی، یا مردی ناصبی اراده گمراه کردن مؤمنی بینوا و ضعیف از پیروان ما را دارد، امّا تو دریچه‌ای [از علم] را بر او می‌گشایی که آن بینوا، خود را بِدان، نگاه می‌دارد و با حجّت‌های خدای متعال، خصم خویش را ساکت می‌سازد و او را می‌شکند؟».
[سپس] فرمود: «حتماً رهاندن این مؤمن بینوا از دست آن ناصبی. بی‌گمان، خدای متعال می‌فرماید: «و هر که او را زنده کند، گویی همه مردم را زنده کرده است»؛ یعنی هر که او را زنده کند و از کفر به ایمان، ارشاد کند، گویی همه مردم را زنده کرده است، پیش از آن که آنان را با شمشیرهای تیز بکشد».
مسند زید: امام حسین علیه السلام فرمود: «هر کس انسانی را از گمراهی به معرفت حق، فرا بخواند و او اجابت کند، اجری مانند آزاد کردن بنده دارد».