سرشناسه:عطاردی قوچانی، عزیزالله، 1307 - 1393.، گردآورنده
عنوان و نام پديدآور:مسند الامام الرضا ابی الحسن علی بن موسی علیهماالسلام/ جمعه و رتبه عزیزالله العطاردی.
مشخصات نشر:تهران: عطارد، 1391.
مشخصات ظاهری:2 ج.
فروست:مرکز فرهنگی خراسان؛ 154، 155.
شابک:300000 ریال: دوره 978-600-6427-20-1 : ؛ ج.1 978-600-6427-21-8 : ؛ ج.2 978-600-6427-22-5 :
وضعیت فهرست نویسی:فیپا
يادداشت:عربی.
يادداشت:چاپ چهارم.
يادداشت:ج.2 (چاپ چهارم : 1391 )(فیپا).
يادداشت:چاپ قبلی: الموتمر العالمی الامام الرضا علیه السلام، 1406ق. = - 1364.
یادداشت:کتابنامه.
موضوع:علی بن موسی (ع)، امام هشتم، 153؟ - 203ق. -- احادیث
موضوع:احادیث شیعه -- قرن 14
شناسه افزوده:مرکز فرهنگی خراسان
رده بندی کنگره:BP47/ع6م5 1391
رده بندی دیویی:297/957
شماره کتابشناسی ملی:2819755
کنگره جهانی حضرت رضا علیه السلام
مسند الأمام الرضا علیه السلام
هدیه
رضا استادی
ص: 1
شناسنامه:
مقاله: پیرامون مسند الامام الرضا عليه السلام
نویسنده: رضا استادی
ناشر: کنگره جهانی حضرت رضا علیه السلام
حروف چینی و چاپ: دفتر انتشارات اسلامی وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
تیراژ: 1000نسخه
تاريخ: ذي القعده 1404
محل نشر: آستان قدس رضوی - دانشگاه علوم اسلامی
خیراندیش دیجیتالی: انجمن مددکاری امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشريف) اصفهان
ویراستار کتاب: خانم حدیثه کریمی
ص: 2
بسم الله الرحمن الرحيم
مسند الإمام الرضا أبى الحسن علي بن موسى عليهما السلام جمعه و رتّبه الشيخ عزيزالله العطاردي الخبوشاني، فرغ منه في سنة 1394 ه- ق
فی مجلدين 196 +400 +576 صفحة.
طبع في مطبعة الحيدري به طهران في سنة 1392- 1393ه- ق محل النشر مكتبة الصدوق به طهران.
ص: 3
ص: 4
بسم الله الرحمن الرحيم
از کارهایی که به مناسبت کنگرۀ حضرت رضا عليه السلام باید انجام شود معرفی و بررسی و نقد کتاب هایی است که به نام آن بزرگوار مزیّن شده مانند: عيون أخبار الرضا، صحيفة الرضا، فقه الرضا، طب الرضا، و مسند الإمام الرضا عليه السلام.
اینجانب معرفی کتاب پنجم را که توسط یکی از دانشمندان خدوم و پرکار معاصر تألیف و تنظیم شده انتخاب کردم تا علاوه بر عرض ادب به پیشگاه حضرت ثامن الحجج عليه السلام از زحمات و کوشش مؤلف این اثر پر ارج هم تقدیری شده باشد.
کلمه «مسند» گاهی صفت حدیث قرار می گیرد و گفته می شود: «حدیث مسند» و گاهی وصف و نام کتاب حدیث قرار می گیرد و مثلاً گفته می شود: «مسند الإمام الصادق عليه السلام»، «مسند زید»، «مسند الشافعی» و «مسند أحمد بن حنبل».
ص: 5
پیش ازآن که در مورد این واژه و معنی اصطلاحی آن توضیحی داده شود بد نیست یادآوری کنیم که گویا اساس این واژه در آغاز از لسان خاندان وحی شنیده شده و به احتمال قوی این اصطلاح از آن ریشه ناشی، و میان محدثین و دانشمندان علم «درایة الحدیث» رواج یافته است.
به این چند روایت توجه کنید:
﴿عَنِ اْلسَکُوني عَنْ أَبِي عَبْد اللَّهِ عَلَيْهِ السَّلامُ قَالَ: قَالَ اَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ عَلَيْهِ السَّلامُ: اِذَا حَدَّثْتُمْ بِحَدِيثٍ فَأَسْنِدُوهُ إِلَي الَّذِي حَدَّثَكُمْ فَإِنْ كَانَ حَقّاً فَلَكُمْ وَ إِنْ كَانَ كَذِباً فَعَلَيْه﴾.
وسائل الشيعه ج 18 ص 56 حديث 14.
﴿قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ عَلَيْهِ السَّلامُ: إِيَّاكُمْ وَ الْكَذِبَ الْمُفْتَرَعَ قِيلَ لَهُ: وَ مَا الْكَذِبُ الْمُفْتَرَعُ؟ قَالَ: أَنْ يُحَدِّثَكَ الرَّجُلُ بِالْحَدِيثِ ِ فَتَتْرُكَهُ وَ تَرْوِيَهُ عَنِ الَّذِي حَدَّثَكَ عَنْه﴾.
وسائل الشيعه ج 18 ص 57 حدیث 22.
﴿رُويَ عَنِ الباقِرِ عَلَيْهِ السَّلامُ أَنَّهُ سُئِلَ عَنِ الحَدِيثِ يُرْسِلَهُ وَلَا يُسْنِدَهُ فَقالَ: إِذَا حَدَّثْتُ الْحَدِيثَ فَلَمْ أُسْنِدْهُ فَسَنَدِي فِيهِ: أَبِي عَنْ جَدِّي عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ رَسُولِ اللَّهِ صَلِّيَ اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ عَنْ جَبْرَئِيلَ عَلَيْهِ السَّلام عَنِ اللَّهِ عَزَّوَجَل﴾.
ارشاد شیخ مفید ص 250 چاپ آخوندی.
﴿عَنْ هِشَامِ بْن سَالِمٍ وَ حَمَّادِ بْن عُثمانَ وَ غَيْرِهِ قَالُوا: سَمِعْنا آبا عَبْدِ اللَّهِ عَلَيْهِ السَّلَامُ يَقُولُ: حَدِيثِي حَدِيثُ أَبِي وَ حَدِيثُ أَبِي حَدِيثُ جَدِّي وَ حَدِيثُ جَدِّي حَدِيثُ الْحُسَيْنِ وَ حَدِيثُ الْحُسَيْنِ حَدِيثُ الْحَسَنِ وَ حَدِيثُ الْحَسَنِ حَدِيثُ أَمِيرالْمُؤْمِنِينَ و حَدِيثُ أَمِيرالْمُؤْمِنِينَ
ص: 6
حَدِيثُ رَسُولِ اللَّهِ صَلِّيَ اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ حَدِيثُ رَسُولِ اللَّهِ صَلِّيَ اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ قَوْلُ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ﴾
وسائل الشيعة ج 18 ص 58 حدیث 26.
﴿عَنْ جَابِرٍ قَالَ. قُلْتُ لِأَبِي جَعْفَرٍ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ الْبَاقِرِ عَلَيْهِمَا السَلام: إِذَا حَدَّثْتَنِي بِحَدِيثٍ فَأَسْنِدْهُ لِي فَقَالَ: حَدَّثَنِي أَبِي عَنْ جَدِّي عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلِّيَ اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ عَنْ جَبْرَئِيلَ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ عَنِ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ. وَ كُلُّ مَا أُحَدِّثُكَ بِهَذَا الْإِسْنَادِ. وَ قَالَ: يَا جَابِرُ لَحَدِيثٌ وَاحِدٌ تَأْخُذُهُ عَنْ صَادِقٍ خَيْرٌ لَكَ مِنَ الدُّنْيَا وَ مَا فِيهَا﴾.
امالی شیخ مفید ص 42، مجلس پنجم، حدیث دهم چاپ جدید.
اسناد حدیث به گوینده اش، یعنی ذکر کردن سند آن، خواه سند حدیث یک نفر باشد و خواه بیشتر، و اگر سند حدیث کاملاً یاد شود آن حدیث «مسند» نامیده می شود.
شیخ بهائى عليه الرحمة گويد: «و سلسلة رواة الحديث الى المعصوم سنده، و إن علمت سلسلته بأجمعها فمسند».
الدرة العزيزة في شرح الوجيزة ص 15 چاپ سنگی.
و در مقابل مسند، به حدیثی که همه سلسله روات آن تا معصوم ذکر نشده باشد «مرسل» گفته می شود.
شیخ حسین (رحمه الله) پدر شیخ بهائی گوید: «و بعض العامة يجعل «المسند» ما اتصل سنده الى النبي صلى الله عليه و آله و عندنا يكون ما اتصل بالمعصوم».
ص: 7
وصول الاخيار ص 100 چاپ جدید.
و وجه این اختلاف نظر روشن است زیرا شیعه فاطمه زهرا و دوازده امام را مانند پیامبر، معصوم، و گفتار و کردار و تقریر آنان را حجت می داند و لازم نمی بیند که ایشان گفتار خود را با ذکر سند به رسول خدا صلی الله علیه و آله اسناد دهند. اما اهل تسنن چون گفتار و کردار و تقریر فاطمه زهرا و امامان عليهم السلام را حجت نمی دانند می گویند باید به رسول خدا صلی الله علیه و آله اسناد داده شود و اگر سند خود را تا رسول اکرم صلی الله علیه و آله یاد نکنند حدیث شان مرسل خواهد بود.
البته این که گفته شد اگر سلسله سند حدیث تا معصوم یاد نشود آن حدیث مرسل خواهد بود مبتنی بر این است که گفتار غیر معصوم حدیث نامیده نشود اما بنابر این که حدیث شامل گفتار غیر معصوم هم بشود باید چنین گفت:
اگر سلسله سند حدیث تا گوینده اصلی آن (چه معصوم باشد چه غیر معصوم) كاملاً ياد شود آن حدیث مسند و در غیر این صورت مرسل خواهد بود.
و بنابراین، احادیث مرویه از امامان شیعه گرچه به رسول خدا صلی الله عليه و آله اسناد داده نشود به شرط این که سلسله سند آن تا خود امامان به طور کامل یاد شده باشد به عقیده اهل تسنن هم مسند نامیده می شود. چنان که احادیث مرویه از اصحاب پیامبر و دیگران هم اگر سلسله سند آن تا خود آن ها یاد شده باشد مسند به حساب می آید.
ص: 8
هرکتاب حدیث که شامل فقط احادیث مرویه از یکی از صحابه پیامبر باشد و یا اگر احادیث چند نفر از صحابه در در آن جمع آوری شده احادیث هر یک از آن ها جداگانه در یک باب قرار داده شده باشد مسند نامیده می شود. و در این اصطلاح، گاهی مسند به خود آن صحابی یا چند نفر صحابی نسبت داده می شود، و مثلاً گفته شود مسند ابی بکر، مسند ابی هریره، مسند العشره و گاهی به گردآورنده آن احادیث نسبت داده می شود مانند مسند احمد بن حنبل.
هر کتاب حدیث که شامل فقط احادیث مرویه از یکی از معصومین باشد نیز مسند نامیده می شود مانند مسند الرسول الأعظم، مسند فاطمة، مسند الإمام الحسين عليه السلام.
هرکتاب حدیثی که شامل فقط احادیث مرویه از یکی از راویان باشد خواه آن راوی از اصحاب پیامبر باشد و یا اصحاب امامان معصوم، آن کتاب نیز مسند نامیده می شود مانند مسند عبدالعظیم الحسني، مسند هشام بن الحكم.
در این اصطلاح هم گاهی کتاب به خود راوی و گاهی به گرد آورنده
ص: 9
روایات او نسبت داده می شود.
سؤال: آیا در کتاب های مسند لازم است که سند حدیث تا رسول خدا ذکر شده باشد؟
پاسخ: به نظر اهل تسنن که سخن هیچ کس جز رسول خدا را حجت نمی دانند، باید حدیث های کتاب های مسند به رسول خدا اسناد داده شده باشد اعم از این که سند به طور کامل ذکر شده باشد یا به طور ناقص و مرسل.
اما به نظر شیعه که سخن فاطمه زهرا و ائمۀ هدى عليهم السلام را همانند سخن رسول خدا حجت می دانند لازم نیست که احادیث کتاب های مسند به رسول خدا اسناد داده شده باشد، بلکه به هر یک از چهارده معصوم که اسناد داده شده باشد کافی است.
بنابراین اگر یک مؤلف شیعی بخواهد مسند الإمام الصادق عليه السلام تألیف کند کل روایات مرویه از آن حضرت را گرد آوری می کند اما اگر مؤلف از اهل تسنن باشد فقط روایاتی را جمع آوری می کند که توسط حضرت صادق علیه السلام از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل شده باشد.
با مراجعه به دو فهرست معروف شیعه و سنی یعنی کتاب پرارج «الذریعة الى تصانيف الشيعه» مرحوم علامه تهرانی و کتاب ارزنده «کشف الظنون عن اسامى الكتب و الفنون» تأليف كاتب چلپی و ذیل آن: «إيضاح المكنون في الذيل على كشف الظنون» با نام حدود 100 کتاب به نام مسند آشنا می شویم ولی نویسنده متتبع معاصر جناب آقای حسینی جلالی
ص: 10
با تتبع گسترده خود نام حدود 80 کتاب دیگر به آن افزوده اند (1) .
و اینک نام کتاب ها:
1- مسند الرسول الأعظم صلى الله عليه و آله از شیخ یحیی فلسفی دارایی شیرازی (معاصر).
2- مسند أميرالمؤمنین علیه السلام از عبدالعزيز بن يحيى الجلودى البصرى (سده سوم).
3- مسند امیرالمؤمنین علیه السلام از یعقوب بن شيبة السدوسي الحافظ متوفای 262.
4- مسند على عليه السلام از احمد بن شعیب نسائی متوفای 303.
5- مسند على عليه السلام از سید حسن بن على القبانجي النجفي (معاصر).
6- مسند فاطمة عليها السلام از ابو جعفر محمد بن جریر طبری متوفای 310.
7- مسند فاطمة = مسند حديث فاطمة عليها السلام از محمد بن احمد دولابی متوفای 320.
8- مسند فاطمة عليها السلام مجهول المؤلف، در معالم العلماء یاد شده است.
9- مسند الإمام الحسن علیه السلام از محمد بن احمد الدولابی متوفای 320.
10- مسند الإمام الحسين علیه السلام از محمد بن احمد الدولابی
ص: 11
متوفای 320.
11- مسند الإمام الباقر علیه السلام از سید محمد کاظم کفائی (معاصر).
12- مسند الإمام الصادق علیه السلام از عبدالله بن جعفر الحميري متوفای حدود 300.
13- مسند الإمام الصادق عليه السلام = جامع المسانيد از حسین بن بشر الاسدى.
14- مسند الإمام الصادق علیه السلام از سید محمد کاظم کفائی (معاصر).
15- مسند الإمام الكاظم علیه السلام از ابو عمران موسى بن ابراهیم المروزى البغدادى.
16- مسند الإمام الكاظم عليه السلام از عبدالله بن جعفر الحميري متوفاى حدود 300 .
17- مسند الإمام الكاظم عليه السلام از ابونعیم الاصبهانی ( گویا با شماره 15 متحد باشد).
18- مسند الإمام الرضا عليه السلام از عبد الله بن جعفر الحمیری متوفای حدود 300.
19- مسند الإمام الرضا عليه السلام = صحيفة الرضا عليه السلام همان کتاب معروف.
20- مسند علي بن موسى الرضا علیه السلام. چلپی این کتاب را یاد کرده و گفته در فضائل اهل بیت است. شاید با شماره 18 متحد باشد.
21- مسند الإمام الرضا علیه السلام از شیخ عزیز الله عطاردی (معاصر) همان کتاب که در این مقال مورد معرفی قرار گرفته است.
ص: 12
22- مسند اهل البيت عليهم السلام از سید محمد رضا جلالی دامت افاضاته (معاصر).
23- مسند فاطمة بنت الحسين عليهما السلام از سید ناصرحسین بن میرحامد حسین هندی.
24- مسند زید الشهید از عبد العزيز بن اسحاق البقال البغدادي متوفای 313.
25- مسند إبراهيم بن ادهم از محمد بن مندة الإصفهاني متوفاى 395.
26- مسند ابن ابی خثیمه، زهير بن حرب الغساني البغدادي متوفاى 234 .
27- مسند ابن ابی شیبه، أبو بكر عبد الله بن محمد الحافظ متوفای 235.
28- مسند ابن أبي زياد شیبه، عثمان بن محمد الكوفي متوفاى 239.
29- مسند إبن أبي عمرو، أبو عبد الله محمد بن يحيى العدني متوفاى 243.
30- مسند إبن جميع، محمد بن أحمد بن محمد الغساني الصيداوي متوفاى 402.
31- مسند إبن راهويه، إسحاق بن راهويه الحنظلي متوفای 237-238.
32- مسند إبن زيدان، عبدالله بن زیدان بن بريد البجلی.
33- منتخب مسند إبن زيدان ازأبوطاهرالسلفي الاصفهاني متوفاى 576.
34- مسند إبن شاهين، أبو حفص عمر بن أحمد بن عثمان البغدادي الواعظ الحافظ متوفای 385.
35- مسند ابن عباس عن الصحابة از عبد العزيز بن يحيى الجلودي (سده سوم).
36- مسند إبن الفرات، أبوالفضل جعفر بن فضل بن محمد بغدادی متوفای 391.
37- مسند إبن مردويه، أحمد بن موسى بن مردو یه الاصفهانی متوفای 410.
38- مسند ابن نجّار= القمر المنير فى المسند الكبير از محمد بن محمود بن
ص: 13
حسن معروف به ابن نجّار بغدادی متوفای 643.
39- مسند ابی بکر از ابراهیم بن سعید، ابو اسحاق الجوهري البغدادي الطبري متوفاى 249-244.
40- مسند أبي بكر از يحيى بن محمد بن سعيد الهاشمي متوفای 318.
41- مسند أبى بكر على شرط الشيخين از أحمد بن على بن ثابت الخطيب البغدادي متوفاى 462.
42- مسند أبى بكر از ابراهيم بن إسحاق بن إبراهيم بن بشير الحافظ متوفاى 285.
43- مسند أبي حنيفة = جامع المسانيد از محمد بن محمود الخوارزمی متوفای 655.
44- مسند ابی زرعة عبیدالله بن عبد الكريم رازي قرشي متوفاى 264.
45- مسند أبي عوانة، يعقوب بن إسحاق بن إبراهيم نيشابوري اسفراييني متوفای 313.
46- مسند أبى محمد یحیی بن محمد بن صاعد متوفای 318.
47- مسند أبى هريرة از إبراهيم بن حرب العسكري، ابو إسحاق السمار متوفای 282.
48- مسند أبى هريرة از سلیمان بن أحمد طبرانی متوفاى 360.
49- مسند أبي يوسف يعقوب بن إبراهيم الأنصارى الكوفي القاضى متوفاى 182.
50- مسند أحمد بن حنبل، أبوعبدالله الشيباني متوفاى 241.
51- مسند المناقب منتخبی است از مسند احمد بن حنبل تألیف آقای جلالی دامت افاضاته.
52- مسند الأحمد فيما يتعلق بمسند أحمد از شمس الدین محمد بن محمد
ص: 14
الجزري (1) .
53- مسند أحمد بن منصوربن سيارالبغدادي متوفاى 265.
54- مسند أسامة بن زید از عبدالله بن محمد بن عبدالعزيزالبغوي متوفاى 317.
55- مسند الأسدى، ابو محمد قیس بن ابی ربیع کوفی.
56- مسند الإسماعيلي، أبو بكر أحمد بن إبراهيم بن إسماعيل متوفاى 371.
57- مسند الاصفهانی، عبد الرحمن بن حسن نيشابوري متوفای 307.
58- مسند الاصفهاني، احمد بن مهدي بن سلم متوفای 272.
59- مسند الأصم از أبو حفص أحمد بن منيع الأصم متوفاى 244.
60- مسند الأعمش از سلیمان بن احمد طبرانی متوفای 360.
61- مسند الأموي از أسد بن موسى معروف به أسد السنة متوفای 212.
62- مسند أنس بن مالک از محمد بن حسین بن موسى بن جعفرالحنيني.
63- مسند الأوزاعي ازعبد الرحمن بن عمر و بن یحمد متوفای 157.
64- مسند الأوزاعي از سليمان بن احمد طبرانی متوفای 360.
65- مسند البخاري = المسند الكبير از محمد بن اسماعیل بخاری متوفای 265.
66- مسند البزاز = المسند الصغير از أبو بكر أحمد بن عمرو بن عبد الخالق بصری بزاز متوفای 292.
67- مسند البزاز = المسند الكبير از أبو بكر أحمد بن عمرو بن عبدالخالق بصری بزاز متوفای 292.
68- مسند البشتى، إسحاق بن ابراهيم بن نصرنیشابوری متوفای 304.
ص: 15
69- مسند البغدادي، اسماعيل بن إسحاق القاضي البصري البغدادي متوفای 282.
70- مسند البغدادي، عبدالله بن محمد بن ناجية البربري البغدادى متوفاى 301.
71- مسند البغوي = المسند فی الحدیث از عبدالله بن محمد البغوي متوفاى 317.
72- مسند البلخی، محمد بن عقيل بن الازهر متوفای 310.
73- مسند البلخي، أبو عبدالله محمد بن عقيل الحافظ متوفاى 316 (ایضاح المكنون).
74- مسند البلخی محمد بن خسر و الحنفي متوفای 523 .
75- مسند البلوي، على بن عبد العزيز بن المرزبان متوفاى 286.
76- مسند التغلبي، ابوياسر عمار بن رجاء أسترابادى جرجاني متوفاى 267.
77- مسند التميمي، الحارث بن محمد، ابن أبي أسامة اليمنى متوفای 282.
78- مسند التنوخي، إسحاق بن ابراهیم الانباری متوفای 252.
79- مسند الجرجاني، محمد بن عبد الله بن سنجر الحافظ متوفای 258.
80- مسند جعفر بن أحمد بن عبد السلام القاضي الزیدی متوفای 573 .
81- مسند الجوهري، على بن جعد متوفای 230.
82- مسند الحبری، حسين بن الحكم بن مسلم الكوفي الوشاء متوفاى 286 ازآقای حسینی جلالی دامت افاضاته.
83- مسند حسن بن سفيان أبو العباس شیبانی متوفای 203 (1) .
84- مسند الحضرمي، محمد بن عبدالله بن سليمان مشهور به مطین متوفای
ص: 16
297.
85- مسند الحلواني، حسن بن على المكي متوفاى 242.
86- مسند الحماني، يحيى بن عبد الحميد الكوفى الحافظ متوفای 228.
87- مسند الحميدي، ابو بكر عبدالله بن زبیر مکی متوفای 219.
88- المسند الحنبلی از احمد بن علي العسقلانی متوفای 852 .
89- مسند الحنظلي، عبد الرحمن بن ابي حاتم متوفای 327.
90- مسند خلفاء بنی عباس از ابو طالب عبید الله بن ابی زید الانباري متوفای 365.
91- مسند الخراسانی = المسند الكبير از إبراهيم بن محمد بن حمزة بن عمارة الخراسانی متوفای 353.
92- مسند الخوارزمي، أبو بكر أحمد بن محمد البرقاني الخوارزمي متوفاى 425.
93- مسند الدارمي، عثمان بن سعيد بن خالد السجستاني متوفای 280.
94- مسند الدارمي، ابو محمد عبد الله بن عبد الرحمن متوفای 255.
95- مسند الدغولي، محمد بن عبد الرحمن الشافعي متوفای 325.
96- مسند الدورقي، يعقوب بن إبراهيم بن كثير العبدي متوفای 252.
97- مسند الديلمى (كشف الظنون) (1) .
98- مسند الذرقي، أبوالوليد محمد بن عبد الله متوفای 297.
99- مسند الذکر از محمد بن منصور مرادي زيدي متوفای 290.
100- مسند الذهلي، ابوالحسن علي بن الحسین الافطس متوفای 251.
101- مسند الرازي، أبو إسحاق ابراهيم بن نصر الرازي متوفای 385.
ص: 17
102- مسند الرازي، إبراهيم بن يوسف الهسنجاني الرازي متوفای 310.
103- مسند الرازي، عبد الرحمن بن محمد بن یحیی متوفای 291.
104- مسند الرامهرمزي (كشف الظنون).
105- مسند الربيع الفراهیدی از ابو یعقوب یوسف بن إبراهيم المغربي القرطبي متوفاى 670.
106- مسند الروياتي، أبو بكر محمد بن هارون الحافظ متوفای 307.
107- مسند الزعفراني، أبو سعيد حسين بن محمد بن على إصفهاني متوفاى 360.
108- مسند السدوسي، محمد بن هشام بن شعیب بصري متوفای 251.
109- مسند السدوسي = المسند الكبير از يعقوب بن شيبة السدوسي متوفاى 262.
110- مسند السراج، محمد بن إسحاق بن مهران نيشابوري متوفای 313.
111- مسند سفیان از سلیمان بن أحمد طبرانى متوفاى 360.
112- مسند سعد بن أبي وقاص از أحمد بن إبراهيم الدورني البغدادي متوفاى 286.
113- مسند السمرقندي = الجامع المسند از عمر بن محمد همدانی سمرقندي متوفای 311.
114- مسند الشاشي = المسند الكبير از هیثم بن كليب الشاشي متوفاى 335.
115- مسند الشافعي، محمد بن ادریس شافعي متوفاى 204.
116- مسند الشامیین از سليمان بن أحمد طبراني متوفاى 360.
117- مسند الشاميين از أبو زرعه شامی متوفای 157.
118- مسند شعبة بن الحجاج از سليمان بن أحمد طبراني متوفاى 360.
ص: 18
119- مسند الشهاب، محمد بن سلامة بن جعفر قضاعي شافعي متوفاى 454.
120- مسند الشيباني، أبو بكر أحمد بن عمر بن أبي عاصم متوفای 287.
121- مسند الشيباني = المسند الكبير از ابو العباس حسن بن سفیان شیبانی متوفای 303.
122- مسند الشیخین از عماد الدین ابوالفداء إسماعيل بن عمر بن کثیر متوفای 774.
123- مسند الصحابة الذين ماتوا فی زمان النبی صلی الله علیه و آله از جلال الدین سیوطی متوفای 910.
124- المسند الصحيح الحسن من أحاديث السلطان أبي الحسن از شمس الدين محمد بن أحمد تلسماني متوفاى 781.
125- مسند الصنعاني، عبد الرزاق بن همام الحافظ متوفای 211.
126- مسند ...، أحمد بن الفرات بن خالد الراري متوفای 258.
127- المسند الصحيح على التقاسيم والأنواع از محمد بن حيان الحنظلي البستي متوفاى 354.
128- مسند الصدیق از أحمد بن على بن سعيد القرشي المروزي متوفاى 292.
129- مسند الصفار از أحمد بن عبيد بن إسماعيل بصرى متوفاى 341.
130- مسند الطائي، أبو حفص عمر بن عبدالمنعم بن عمر متوفای 698.
131- مسند الطوسي = شرح مسند المسدد از ابو علی محمد بن اسلم طوسی متوفای 242.
132- مسند الطوسي، إبراهيم بن إسماعیل عنبری متوفای 289.
133- مسند الطوسي، تميم بن محمد بن معاویه متوفای 291.
ص: 19
134- مسند الطيالسي، سليمان بن داود الطيالسي متوفاى 204.
135- مسند عابس الغفاري و جماعة من الصحابة از أحمد بن حازم غفاری کوفی متوفای 275 یا 272.
136- مسند عائشة از عبدالله بن ابي داود السجستاني متوفاى 316.
137- مسند عبد بن حمید متوفای 349 (کشف الظنون).
138- مسند عبدالله بن بکیر از احمد بن محمد بن سعید کوفی = ابن عقده متوفای 333.
139- مسند عبد الله بن عمر از محمد بن إبراهيم طرطوسي متوفای 273.
140- مسند عبد العظيم الحسني از شيخ عزیز الله العطاردي دامت افاضاته (معاصر).
141- مسند العبسي، عبيد الله بن موسى الكوفي الحافظ متوفاى 213.
142- مسند العدني، ابو عبد الله محمد بن یحیی متوفای 243.
143- مسند العشرة از أحمد بن جعفر بن حمدان بن مالک قطيعي متوفای 368.
144- مسند العطار، محمد بن مخلد بن حفص متوفای 331.
145- مسند عمر بن الخطاب از أحمد بن سلمان بن الحسن النجار الحنبلي متوفای 348.
146- مسند عمر بن على بن أبي طالب از إبن الجعابی محمد بن عمر بن محمد بن سلم متوفای- 350.
147- مسند عمر بن عبد العزیز از محمد بن محمد بن سليمان الأزدى الواسطي متوفای 312.
148- مسند عمار بن ياسر از یعقوب بن شيبة السدوسي متوفاى 262.
149- مسند عمار بن یاسر از یعقوب بن شعيب (الذريعة).
ص: 20
150- مسند العنبري، ابراهيم بن موسى بن إسماعيل طوسی متوفای 280.
151- مسند الفردوس از شهردار بن شيرويه الديلمي الهمداني متوفای 558.
152- مسند الفريابي از محمد بن يوسف التركي متوفاى 212.
153- مسند القباني، حسين بن محمد بن زياد عبدي نيشابوري متوفای 289.
154- مسند القرطبي، بقى بن مخلد الاندلسي متوفاى 276.
155- مسند القطان، أبو جعفر أحمد بن سنان بن أسد واسطی متوفاى 254.
156- مسند القهستاني = المسند الكبير از محمد بن جمعة بن خلف القهستانی متوفای 313.
157- مسند الكجي، أبو مسلم إبراهيم بن عبد الله بن مسلم بصري متوفای 292.
158- مسند الكسي (الكشي)، عبد بن حميد متوفاى 249.
159- مسند الكوسج، إسحاق بن منصور بن بهرام نیشابوری متوفای 251.
160- مسند الكوفي، أبو عبد الله محمد بن الحسین متوفای 277.
161- مسند الماسرجسي، حسين بن محمد بن أحمد بن محمد نیشابوری متوفای 365.
162- مسند مالك از أحمد بن شعیب نسائی متوفای 303.
163- مسند محمد بن صبيح، أبوالسماك الكوفي متوفاى 183.
164- مسند المحزمي، أبو محمد خلف بن سالم المسندي البغدادي متوفاى 231.
165- مسند المدينى أبو جعفر محمد بن مهدی متوفای 272.
166- مسند المدینی، علی بن عبد الله بن جعفر متوفاى 234.
167- مسند المرزباني = المسند المنتخب از علی بن عبدالعزيز البغوي المرزباني متوفاى 287.
168- مسند المروزي، أحمد بن علی بن سعید متوفای 292.
169- مسند المروزي، أبو عبدالله محمد بن نصر شافعی متوفای 294.
ص: 21
170- مسند المسندي، عبدالله بن محمد بن أبي جعفرالبخاری متوفای 229.
171- مسند مسدد بن مسرهد أبو الحسن بصری متوفای 228.
172- مسند مسلم از محمد بن عبدالله الجوزقي متوفای 388.
173- مسند المصيصي، أبو علي حسين بن داود معروف به سنید متوفای 226.
174- مسند المطوعي، إبراهيم بن نصر متوفای 210.
175- مسند المعدل از علي بن حمشاد نیشابوری متوفای 338.
176- المسند المعلل ازأبو العباس وليد بن أبان إصفهاني متوفای 308 یا 310.
177- مسند المقلّين ازدعلج بن أحمد سجستانی متوفای 351.
178- مسند الموصلى = المسند الكبير ازأبو يعلى أحمد بن علي موصلي متوفای 307.
179- مسند الموصلي = المسند الصغير ازابو يعلى أحمد بن على موصلي متوفای 307.
180- مسند النسفي، إبراهيم بن معقل متوفای 285.
181- مسند نعيم بن حماد الخزاعي المروزي متوفاى 128.
182- مسند هشام بن الحكم = هشام بن الحكم از مرحوم صفائی (معاصر).
183- مسند الهروي، قاسم بن سلام الهروي البغدادي متوفاى 224.
184- مسند یحیی بن معین متوفای 233.
185- مسند الإمام الحسين از احمد صابری همدانی (معاصر) (1) .
ص: 22
این کتاب شامل شرح حال حضرت رضا علیه السلام و حدود دو هزار و چهار صد و سی حدیث رضوی است که در سی و دو بخش به شرح زیر دسته بندی شده است:
1- کتاب عقل 19 حدیث.
2- کتاب توحید 72 حدیث.
3- کتاب نبوت 66 حديث.
4- کتاب امامت 492 حديث.
5- کتاب ایمان کفر 145 حدیث.
6- کتاب آداب و مواعظ 61 حدیث.
7- کتاب تفسیر قرآن 209 حدیث.
8- کتاب دعا 102 حدیث.
9- کتاب احتجاجات 16 حدیث.
10- کتاب طهارت 75 حدیث.
11- کتاب صلاة130 حدیث.
12- کتاب صموم 57حدیث.
13- کتاب زکات 34 حدیث.
14- کتاب حج 81 حدیث.
15- کتاب زیارات 49 حدیث.
16- کتاب نکاح 118 حدیث.
17- کتاب طلاق 44 حديث.
18- کتاب معیشت 59 حدیث.
19- کتاب صید و ذباحه 20 حدیث.
20- کتاب أطعمه 131 حدیث.
21- کتاب أشر به 45 حديث.
22- کتاب تجمل 82 حدیث.
23- کتاب جهاد 12 حدیث.
24- كتاب حدود 14 حديث.
25- کتاب دیات 11 حدیث.
26- کتاب قضا و شهادات 14 حديث.
27- کتاب ایمان و نذور 6 حدیث.
28- کتاب وصايا 17 حدیث.
29- کتاب جنائز 26 حديث.
30- کتاب مواریث 13 حدیث.
31- کتاب رجال 97 حدیث.
32- کتاب نوادر(متفرقات) 115 حدیث.
ص: 23
احادیث کتاب مسند الرضا علیه السلام از کتاب های زیر استخراج شده است:
1- مهج الدعوات ابن طاووس.
2- مزار کبیر إبن مشهدی. مخطوط.
3- فلاح السائل إبن طلاوس.
4- تفسیر علی بن ابراهیم قمي.
5- فضائل الشیعه صدوق.
6- مجموعه ورّام بن ابي فراس.
7- حلیةالأولیاء أبونعیم إصفهاني.
8- کنزالفوائد کراجکي.
9- الإمامة و التبصرة علي بن بابویه قمی.
10- کشف الغمه اربلی.
11- صفات الشیعه صدوق.
12- إثبات الوصیة مسعودی.
13- ارشاد شیخ مفید.
14- فرج المهموم إبن طاووس.
15- جامع الأخبار (سده هفتم).
16- احتجاج شیخ طبرسی.
17- قصص الأنبیاء راوندی.
18- مناقب خوارزمی.
19- خرائج راوندی.
20- توحید شیخ صدوق.
21- امالی شیخ مفید.
22- امالی شیخ صدوق.
23- مصباح المتهجد شیخ طوسی.
24- إقبال إبن طاووس.
25- كامل الزيارات إبن قولويه.
26- دعوات راوندی.
27- ثواب الأعمال شيخ صدوق.
28- محاسن برقی.
29- من لا يحضره الفقيه شيخ صدوق.
30- غیبت شیخ طوسی.
31- اختصاص شیخ مفید.
32- تفسیر عیاشی.
33- رجال کشی.
34- کافی شیخ کلینی.
35- قرب الإسناد حميرى.
36- بصائرالدرجات صفار.
37- کمال الدین شیخ صدوق.
38- استبصارشیخ طوسی.
ص: 24
39- تهذیب شیخ طوسی.
40- معانى الأخبار شيخ صدوق.
41- خصال شیخ صدوق.
42- أمالی شیخ طوسی.
43- مكارم الأخلاق طبرسى.
44- تحف العقول إبن شعبه.
45- مناقب إبن شهر اشوب.
46- بشارالمصطفی طبری.
47- علل الشرایع شیخ صدوق.
48- بحار الانوار علامه مجلسی.
49- مستدرک الوسائل حاجی نوری.
50- عيون أخبارالرضا شيخ صدوق.
51- تفسیر برهان بحرانی.
52- نهاية الإرب قلقشندى طبع مصر.
53- تاریخ بغداد خطيب.
54- اخبار اصفهان ابونعیم اصفهانی.
55- الثاقب فى المناقب مخطوط.
56- مواليد الأئمة جهضمي طبع نجف.
و چند کتاب دیگر که با واسطه ازآن ها نقل شده است.
از این که تعدادی از کتاب های حدیثی از جمله رساله «صحيفة الرضا» در فهرست مصادر «مسند الامام الرضا» دیده نمی شود می توان حدس زد که (گرچه مؤلف این کتاب در جمع آوری احادیث رضوی رنج و زحمت فراوانی تحمل کرده) این کتاب جامع جميع احادیث رضوی موجود در مصادر حدیثی نیست بلکه شامل بخش عمده و اعظم آن است (1) .
مؤلف در آغاز کتاب گوید: کتاب مسند الإمام الرضا عليه السلام مانند ساير
ص: 25
کتب حدیث شامل حدیث های صحیح، موثق، حسن، ضعیف و متروک است.
پس برای روشن شدن وضع هر حدیث آن باید سند و سائر قرائن مورد بررسی و ملاحظه قرار گیرد.
و نیزقسمت زیادی از این احادیث مرسله است یعنی یا اصلاً سند آن در مصدر اصلی ذکر نشده و یا اگر ذکر شده تمام سلسله سند ذکر نشده است.
راویان احادیث بحسب نقل و روایت از یکدیگر به چند طبقه تقسیم می شوند:
طبقه اول، أصحاب رسول خدا صلى الله عليه و آله که بدون واسطه از آن حضرت روایت می کنند.
طبقه دوم، تابعین که از صحابه رسول خدا صلی الله عليه و آله بدون واسطه و ازخود آن حضرت با یک واسطه نقل می کنند.
طبقه سوم، تابعین تابعین که غالباً از رسول خدا صلى الله علیه و آله با دو واسطه روایت می کنند. مانند اصحاب امام سجاد عليه السلام.
طبقه چهارم، اصحاب حضرت باقر علیه السلام هستند که اگر روایتی ازرسول خدا صلی الله علیه و آله نقل کنند غالباً با سه واسطه است.
طبقه پنجم، اصحاب حضرت صادق و حضرت كاظم عليهما السلام هستند که غالباً از تلامذة اصحاب حضرت باقر علیه السلام می باشند.
طبقه ششم، اصحاب حضرت رضا علیه السلام می باشند.
طبقه هفتم، شاگردان اصحاب حضرت رضا هستند و به همین ترتیب تا زمان ما که طبقه سی و ششم هستیم یعنی اگر روایتی از حضرت رضا علیه
ص: 26
السلام نقل کنیم غالباً با بیست و نه واسطه خواهد بود (1) .
البته ممکن است برخی روات از دو طبقه و یا احیاناً سه طبقه محسوب شوند و مثلاً هم از اصحاب حضرت صادق و حضرت کاظم باشند و هم ازاصحاب حضرت رضا علیهم السلام
اهل دقت از محدثین و فقها با در نظر گرفتن این طبقات می توانند در مورد روایاتی که سند دارد تشخیص دهند که آیا همه سند یاد شده و یا مثلاً یکی دو نفر آن حذف شده و مرسله است.
با مراجعه به مجموع آن قسمت از روایات کتاب مسند الامام الرضا علیه السلام که تمام سلسله سند آن ها یاد شده و یا اگر مرسله است راوی از حضرت رضا علیه السلام در آن یاد شده می توانیم با اکثر راویان از حضرت رضا علیه السلام که از طبقه ششم رجال شیعه محسوب می شوند آشنا شویم.
مؤلف این کتاب گران قدر فهرستی به ترتیب الفبا تنظیم کرده که خلاصه آن به شرح زیر است:
أبان (بن محمد البجلي المعروف بسندى البزاز).
إبراهيم بن ابى البلاد. طبقه پنجم و ششم.
إبرهیم بن ابي محمود.
إبراهیم بن بسطام
إبراهيم بن شعيب
إبراهيم بن عباس الصولي
ص: 27
إبراهیم بن عبدالحمید
إبراهيم بن إسماعيل بن داود
إبراهيم بن محمد الهمداني
إبراهيم بن محمد الخزاز
إبراهيم بن موسى بن جعفر عليهم السلام
إبراهيم بن موسى الفزاز
إبن أبي سعيد المكاري
إبن أبي كثير
ابن السكيت طبقه ششم و هفتم.
إبن طيفورالمتطبب
أبو أحمد الغازي
أبو جريرالقمي
أبو جميلة الاسدي طبقه پنجم و ششم.
أبو جويد مولى الرضا عليه السلام
أبو حبيب النباجي
أبو حيون مولى الرضا عليه السلام
أبوزيد المكي
أبو سعيد الخراساني
أبو الحارث
أبوالقاسم الفارسي
أبوقرة المحدث
أبو عاصم (الکاهلی)
أبوقرة المحدث أبو عاصم (الكاهلي)
أّبو عباد (المدني) طبقه پنجم و ششم.
أبو محمد الجزائزي
أبو محمد المصري
أبو محمد الرقي
أبو مسروق
أبو یحیی الواسطی طبقه ششم و هفتم.
أبویزید القسمی البصري
آحد بن ابی عبدالله طبقه ششم و هفتم.
أحمد بن الحسن المیثمي
أحمد بن زکریا طبقۀ ششم و هفتم
أحمد بن عامرالطائي
أحمد بن عبدالله الجویباري
أحمد بن عبدالله الکرخي
أحمد بن عبدالله الکوفي
أحمد بن عمر الحلال
أحمد بن عمر الحلبي
أحمد بن عمره
أحمد بن عیسی بن أسباط
أحمد بن مهدي بن صدقة الرقي
أحمد بن المعافا طبقه ششم و هفتم.
أحمد بن محمد بن أبى نصرالبزنطي
أحمد بن موسى بن سعد
ص: 28
إدريس بن یزید طبقۀ پنجم و ششم.
إسحاق بن إبراهيم
إسحاق بن راهويه الحنظلى المروزي
إسحاق بن صباح
إسحاق بن موسى
إسحاق صاحب الحيتان
إسماعيل بن ابي الحسن
إسماعيل بن سعد الاشعرى
إسماعيل بن عيسى
إسماعيل بن محمد بن إسحاق
إسماعیل بن مهران طبقه پنجم و ششم.
إسماعيل بن موسى بن جعفر عليهم السلام
إسماعيل بن همام الكندي
إسماعيل بن يوشع
أشعث بن حاتم
أمية بن علي
أيوب بن نوح طبقۀ ششم و هفتم.
أيوب بن يقطين
برید بن عمیر بن معاویه
بسطام بن سابور (اوابن مرة).
بشير (الدهان)
بشربن مسلمة طبقه پنجم و ششم.
بكربن صالح طبقۀ پنجم و ششم.
جعفربن عیسی طبقۀ ششم و هفتم.
جعفربن عيينة
جعفر بن محمد بن أبي زيد
جعفر بن محمد بن إبراهيم الهمداني
الحارث بن الدلهاث مولى الرضا عليه السلام
الحسن التفليسي
الحسن الرازي
الحسن بن إسحاق العلوي
الحسن بن جهم طبقۀ پنجم و ششم
الحسن بن الحسين الانباري طبقه پنجم وششم.
الحسن بن الحسين صالح الخثعمي
الحسن بن راشد؟
الحسن بن سعيد
الحسن بن سليمان الملطي
الحسن بن سهل
الحسن بن شاذان الواسطي
الحسن بن صدقة المدائني طبقه پنجم وششم.
الحسن بن عبدالله الرازي التميمي
الحسن بن علي الوشاء
الحسن بن علي بن فضال
ص: 29
الحسن بن علي
الحسن بن علي بن محمد
الحسن بن علي بن يحيى
الحسن بن القاسم
الحسن بن محبوب
الحسن بن محمد النوفلي
الحسن بن بابا القمي
الحسن بن النضر
الحسن بن محمد بن ابي طارق
الحسن بن موسى الوشاء البغدادي
الحسين بن بشر(بشار) طبقۀ پنجم و ششم.
الحسين بن ثويربن ابي فاختة.
الحسين بن خالد الصيرفي طبقة پنجم وششم.
الحسين بن عمر بن یزید
الحسين بن قياما الصيرفي طبقه پنجم وششم.
الحسين بن محمد الاشعري القمي.
الحسين بن محمد العلوي
الحسين بن مهران طبقه پنجم و ششم.
الحسين بن موسى بن جعفر علیهم السلام
الحسين النضر الارمني
الحسين بن يسار المدائني
الحسين بن يسار الواسطي
حكيمة ابنة أبي إبراهيم (موسى بن جعفر عليهما السلام).
حماد بن عثمان طبقۀ پنجم و ششم.
حمد ان بن سليمان النيسابورى
حمدان بن المعافا طبقه پنجم وششم.
حمزة بن جعفرالارجاني.
حمزة بن عبد المطلب الجعفي.
حنان بن سدیر طبقه پنجم و ششم.
خالد بن نجیح طبقه پنجم وششم.
خلف بن سلمة البصري طبقه پنجم وششم.
دارم بن قبیصة النهشلي
داود بن رزین
داود الرقى
داود بن سليمان الفراء
داود بن سلیمان الغازي
داود الصرمي طبقۀ ششم و هفتم و هشتم.
داود بن القاسم أبوهاشم الجعفري طبقه ششم و هفتم و هشتم.
دعبل بن علي الخزاعي
رجاء بن أبي الضحاك الخراساني
ص: 30
رحيم بن عبدوس الخلنجى
الريان بن شبيب
الريان بن الصلت
زروان المدائني
زكريا بن آدم القمي
زكريا بن أبي يحيى طبقه پنجم و ششم.
زياد القندي طبقه پنجم و ششم.
سعد ان بن عبدالرحمن
سعد بن سعد الأشعري
سعید بن جناح طبقه پنجم و ششم.
سعيد بن بلال المدني
سلیمان بن حفص المروزي
سلیمان بن جعفر الجعفري
سليمان المروزي
سليمان بن يحيى (بن أبى يحيى).
سهل بن القاسم النوشجاني
سوادة القطان
صفوان بن يحيى
طلحة ...
عباس بن معروف
عباس النجاشي الاسدي
عباس بن هلال
عبدالعظیم بن عبد الله الحسني طبقه ششم و هفتم.
عبيد بن هلال مولى الرضا عليه السلام
عبد الرحمن بن ابی نجران
عبد الرحمن بن الحجاج البجلي طبقۀ پنجم و ششم.
عبدالرحمن بن یحیی طبقه پنجم و ششم
عبد السلام بن صالح ابو الصلت الهروي
عبد العزيزبن المهتدي
عبد العزيزبن مسلم
عبدالله بن أبان الزيات
عبدالله بن إبراهيم (المدائني)
عبدالله بن جندب البجلی طبقه پنجم وششم.
عبدالله بن سمرة
عبدالله بن الصلت
عبدالله بن الطاووس
عبدالله بن قیس
عبدالله بن محمد التميمي الرازي
عبدالله بن محمد الحجال
عبدالله بن المغيرة
عبدالملك بن هشام الحناط
عبيد الله بن إسحاق المدائنى
عبيد الله بن على بن سوارة
ص: 31
عثمان بن عیسی طبقۀ پنجم و ششم.
عطية بن رستم
علي بن أبي حمزة البطائنى طبقه پنجم و ششم.
علي بن أحمد بن أشيم
علي بن ادريس
علي بن أسباط
علي بن بلال
علي بن جعفر عليهما السلام طبقۀ پنجم و ششم.
علي بن حديد
علي بن خسّان الواسطي
على بن خطاب طبقۀ پنجم و ششم.
علي بن رباط
علي بن صاعد البربري
علي بن صدقة الرقي
علي بن عبدالله الزهري
علي بن عبدالله بن عمران
علي بن عقبة
علي بن فضال
علي بن الفضل الواسطي
على بن المسيب
علی بن مهران
علي بن سوید السائی طبقۀ پنجم وششم.
علي بن يونس بن بهمن
عمر الجعابی
عمران الصابي
عمرو بن عثمان
عمرو بن یزید طبقۀ پنجم و ششم.
عمیربن یزید
عون بن محمد كاتب الرضا عليه السلام
فاطمة بنت علي بن موسى الرضا عليهم السلام.
الفتح بن يزيد الجرجاني
فضالة بن ايوب
الفضل بن شاذان
الفضل بن كثير
الفضل بن یونس طبقۀ پنجم و ششم.
الفضيل بن یسارطبقۀ پنجم و ششم؟
الفياض بن محمد الطوسي
القاسم الصيقل طبقه ششم و هفتم.
القاسم بن محمد الزيات
الكاهلي = عبدالله بن يحيى الكاهلي طبقۀ پنجم و ششم.
مأمون الرشيد
ص: 32
محمد بن أبادية
محمد بن إبراهيم
محمد بن أبي جريرالقمي
محمد بن أبی عباد
محمد بن أبي يعقوب البلخي
محمد بن أحمد الدقاق البغدادي
محمد بن إسحاق بن عماد طبقۀ پنجم و ششم.
محمد بن إسحاق الطالقاني
محمد بن إسماعيل بن بزيع طبقه پنجم و ششم.
محمد الأشعري
محمد بن جزك طبقۀ ششم و هفتم.
محمد بن الحسن الأشعري
محمد بن الحسين
محمد بن الحسين بن يزيد
محمد بن حنان الجلاب
محمد بن داود؟
محمد بن زياد، أبي عمير الازدي طبقه ششم و هفتم.
محمد بن سنان
محمد بن سلیمان
محمد بن زيد الطبري
محمد بن عاصم طبقه پنجم و ششم.
محمد بن عبد الرحمن الهمداني طبقه ششم و هفتم.
محمد بن عبدالله الأشعري
محمد بن عبدالله القمي
محمد بن عبدالله الطاهري
محمد بن عبدالله بن علی بن الحسين بن زید
محمد بن عبدالله الخراسانی
محمد بن عبدالله الصيقل
محمد بن عبيدة الهمداني
محمد بن عبید الله
محمد بن عرفة
محمد بن علي بن أبي عبدالله
محمد بن علي أبوالقاسم
محمد بن علي ...
محمد بن علی الهمدانی
محمد بن علی بن جعفر
محمد بن علی بن الحسين بن يزيد
محمد بن عمرو...
محمد بن عمر بن یزید
محمد بن عيسى اليقطيني
محمد بن عمرو بن سعيد
ص: 33
محمد بن عمارة
محمد بن عيسى القمي
محمد بن الفضيل الصيرفي
محمد بن القاسم بن الفضيل
محمد بن القاسم بن العباس العلوي
محمد بن مضارب
محمد بن میمون
محمد بن منصورالكوفي
محمد بن يحيى بن حبيب
محمد بن يحيى بن عمربن علي بن ابی طالب علیه السلام
محمد بن يعقوب النهشلي
محمود بن أبى البلاد
محول السجستاني
المرزبان بن عمران الاشعري
مسافر مولی ابى الحسن عليه السلام
معاوية بن حكيم
معاوية بن سعد
معبد بن عبدالله الشاني
معمربن خلاد
مقاتل بن مقاتل
موسى بن أبى الحسن الرازي
موسی بن سیار
موسى بن على القرشي
موسى بن عمربن بزيع
موسی بن مهران
موسى بن نصرالرازي
مهدی بن سابق
میسر(بن ابی البلاد) طبقه پنجم و ششم.
نادرالخادم
نضربن علي الجهضمي
نعيم بن صالح الطبري
الولید بن أبان
هارون بن موسی طبقه پنجم و ششم.
هشام بن إبراهيم الراشدي
هشام بن إبراهيم المشرقي
هشام بن إبراهيم الأحمر
الهيثم بن عبدالله الرماني
الهيثم الفارسي أبو خالد
ياسرالخادم
یحیى بن إبراهيم بن أبى البلاد
يحيى بن حبيب الزيات
يحيى بن سعيد البلخي
يحيى بن المبارك
يحيى بن محمد بن ابی حبیب
يحيى بن محمد بن جعفر
ص: 34
يحيى بن موسى الصنعاني
اليسع بن حمزة
يعقوب بن يقطين
يونس بن بكير
یونس بن بهمن طبقۀ پنجم و ششم.
يونس بن عبد الرحمن طبقه پنجم و ششم.
این بود نام 312 نفر از کسانی که بدون واسطه از حضرت رضا روایت کرده اند و در مسند الإمام الرضا عليه السلام روایاتشان یاد شده است.
در کتاب رجال شیخ طوسی رحمه الله علیه حدود 320 نفر از اصحاب حضرت رضا یاد شده است که عده ای از آن ها در فهرست بالا دیده نمی شود.
برای استقصاء اصحاب آن حضرت لازم است کتاب معجم رجال الحديث و رجال ممقانی با دقت بررسی و نام آنان استخراج گردد (1) .
در پایان این مقال به منظور تیمن و تبرک دو روایت ازروایات کتاب مسند الامام الرضا عليه السلام نقل می شود امید است که در عداد اهل توحید و ولایت باشیم:
1- ﴿عَنِ الصَّدُوقِ قَالَ: حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ مُوسَي بْنِ الْمُتَوَكِّلِ - رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ: حَدَّثَنَا أَبُو الْحُسَيْنِ مُحَمَّدُ بْنُ جَعْفَرٍ الْأَسَدِيُّ قَالَ: حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الْحُسَيْنِ الصَّوْلِيُّ قَالَ: حَدَّثَنَا يُوسُفُ بْنُ عَقِيلٍ عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ رَاهَوَيْهِ قَالَ: لَمَّا وَافَي أَبُو الْحَسَنِ الرِّضَا عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ نَيْسَابُورَ وَ أَرَادَ أَنْ يَخْرُجَ مِنْهَا إِلَي الْمَأْمُونِ اجْتَمَعَ عَلَيْهِ أَصْحَابُ الْحَدِيثِ فَقَالُوا لَهُ: يَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ تَرْحَلُ عَنَّا وَ لَا تُحَدِّثُنَا بِحَدِيثٍ فَنَسْتَفِيدَهُ مِنْكَ- وَ كَانَ قَدْ قَعَدَ فِي الْعَمَّارِيَّة-ِ فَأَطْلَعَ رَأْسَهُ وَ قَالَ:سَمِعْتُ أَبِي مُوسَي بْنَ جَعْفَرٍ يَقُولُ: سَمِعْتُ أَبِي جَعْفَرَ بْنَ مُحَمَّدٍ يَقُولُ سَمِعْتُ أَبِي مُحَمَّدَ بْنَ عَلِيٍّ يَقُولُ:
ص: 35
سَمِعْتُ أَبِي عَلِيَّ بْنَ الْحُسَيْنِ يَقُولُ: سَمِعْتُ أَبِي الْحُسَيْنَ بْنَ عَلِيِّ يَقُولُ: سَمِعْتُ أَبِي أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبٍ عَلَيْهِمُ اَلسَّلاَمُ يَقُولُ: سَمِعْتُ النَّبیَّ صَلِّيَ اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ ويَقُولُ: سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّوَجَلَّ يَقُولُ: لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ حِصْنِي فَمَنْ دَخَلَ حِصْنِي أَمِنَ مِنْ عَذَابِي. قَال: فَلَمَّا مَرَّتِ الرَّاحِلَةُ نَادَانَا: بِشُرُوطِهَا وَ أَنَا مِنْ شُرُوطِهَا﴾.
رواه الصدوق في عيون الاخبار: 134/2 والتوحيد : 24 - 25 و معاني الاخبار: 371 و الأمالي: 142.
ورواه أبونعيم في حلية الأولياء: 192/3 وقال: هذا حديث ثابت مشهور بهذا ألاسناد من رواية الطاهرين عن آبائهم الطيبين. و كان بعض سلفنا من المحدثين إذا روى هذا الإسناد قال: لوقرئ هذا الإسناد على مجنون لأفاق...
2- ﴿عن الصدوق في الامالي قال: حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ الْحَسَنِ الْقَطَّانُ قَالَ: حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ مُحَمَّدٍ الْحَسَنِيُّ قَالَ:حَدَّثَنِي مُحَمَّدُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ بْنِ مُحَمَّدٍ الْفَزَارِيُّ قَالَ: حَدَّثَنِي عَبْدُ اللَّهِ بْنُ يَحْيَي الْأَهْوَازِيُ قَالَ: حَدَّثَنِي أَبُو الْحَسَنِ عَلِيُّ بْنُ عَمْرٍو قَالَ: حَدَّثَنَا الْحَسَنُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ جُمْهُورٍ قَالَ حَدَّثَنِي عَلِيُّ بْنُ بِلَالٍ عَنْ عَلِيِّ بْنِ مُوسَي الرِّضَا عَنْ مُوسَي بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ عَلِيٍّ عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ عَلَيْهِمُ اَلسَّلاَمُ عَنِ النَّبِيِّ صَلِّيَ اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ عَنْ جَبْرَئِيلَ عَنْ مِيكَائِيلَ عَنْ إِسْرَافِيلَ عَلَيْهِمُ اَلسَّلاَمُ عَنِ اللَّوْحِ عَنِ الْقَلَمِ قَالَ يَقُولُ اللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَي: وَلَايَةُ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ حِصْنِي فَمَنْ دَخَلَ حِصْنِي أَمِنَ عَذابي﴾.
پایان
روز بیست و یکم ماه رمضان سال 1404 ه- ق
قم -رضا استادی
ص: 36