رمز نیکبختی در آثار و احکام صلوات

مشخصات کتاب

سرشناسه : حسینی روحانی ، احمد

عنوان و نام پدیدآور : رمز نیکبختی در آثار و احکام صلوات / احمد روحانی ؛ مترجم ابوالقاسم دانش آشتیانی

مشخصات نشر : تهران : بنیاد بعثت ، واحد کتاب (مرکز پخش )، 1366.

مشخصات ظاهری : شانزده ، ص 172

شابک : بها:400ریال

وضعیت فهرست نویسی : فهرستنویسی قبلی

یادداشت : عنوان اصلی : سرالسعاده .

موضوع : صلوات

شناسه افزوده : دانش آشتیانی ، احمد، مترجم

رده بندی کنگره : BP266/ح 53س 4041 1366

رده بندی دیویی : 297/77

شماره کتابشناسی ملی : م 66-928

آية الله حاج سیّد احمد روحانی

رمز نیک بختی در آثار و احکام صلوات

مترجم:

ابو القاسم دانش آشتیانی

نام کتاب: رمز نیک بختی در آثار و احکام صلوات (ترجمه سر السعادة)

مولف: مرحوم آیة الله سید احمد روحانی - رحمة الله علیه -

مترجم: حجت السلام و المسلمین آقای ابو القاسم دانش اشتیانی

تعداد: 5000

سال نشر: 1366

مرکز پخش: واحد کتاب بنیاد بعثت

تهران، خیابان سمیه، بین شهید مفتح و فرصت. تلفن: 821159

خیراندیش دیجیتالی: انجمن مددکاری امام زمان (عج) اصفهان

ویراستار کتاب: خانم نرگس قربانی

ص: 1

اشاره

نام کتاب: رمز نیک بختی در آثار و احکام صلوات (ترجمه سر السعادة)

مولف: مرحوم آیة الله سید احمد روحانی - رحمة الله علیه -

مترجم: حجت السلام و المسلمین آقای ابو القاسم دانش اشتیانی

تعداد: 5000

سال نشر: 1366

مرکز پخش: واحد کتاب بنیاد بعثت

تهران، خیابان سمیه، بین شهید مفتح و فرصت. تلفن: 821159

ص: 2

کلام ناشر

بسم الله الرحمن الرحیم

کتاب «رمز نیک بختی در آثار و احکام صلوات» که ترجمه کتاب «سرّ السعادة» تأليف مرحوم آية الله حاج سید احمد روحانی - قدس سره - می باشد و از بهترین و مفید ترین کتب، در موضوع خویش است، به خامه پرمایه حجة الاسلام و المسلمین آقا میرزا ابو القاسم دانش آشتیانی - دام ظله - که از افاضل عصر و دانشمندان معاصر، محسوب می گردند، ترجمه شده و از تعلیقات مفیدی بر کتاب، بر خوردار است.

این کتاب كه يك بار در سال 1338 شمسی، در ایام حيات مرحوم مؤلف، به چاپ رسیده، اينك، با چاپی نيكو تر و با مقدمۀ دیگری از مترجم محترم به طبع می رسد، تا خوانندگان محترم را مفید افتد؛ و این ذکر پر بار که جامع مفاهیم نبوت و ولایت، و بسیاری از رموز

ص: 3

معارف اسلامی بوده، و از پاداش و تأثیرات فراوان نیز بر خوردار است، در جامعه منتشر شود و خشنودی رسول اکرم و خاندان عصمت و طهارت - عليهم صلوات الله- را به دنبال آورد.

آن چه در این چاپ، بر کتاب افزوده گردیده است استخراج مدارك احادیث کتاب و متن عربی احادیث می باشد تا در موارد مورد نیاز، قراء محترم را به کار آید. متن احادیث و مدارك آن، در تعلیقات پایان کتاب با شماره مسلسل، و ذکر صفحۀ آن آمده است، بنا بر این ستاره ها مربوط به پاورقی های زیر صفحه و شماره ها مربوط به تعلیقات نهائی کتاب است.

و صلى الله على محمد و اهل بيته الطاهرين و لعنة الله على اعدائهم و منکری فضائلهم اجمعين.

واحد تحقیقات اسلامی بنیاد بعثت

ص: 4

مقدمه چاپ اول

بسمه تعالی

نظر به این که مؤلف معظم این رساله، (1) عم بزرگوارم، طبع این رساله را به عهده این جانب وا گذار فرموده، و ضمناً متمایل بودند که شرح اجمالی زندگانی مرحوم والد ماجد شان - طاب ثراه - در اول آن درج شود، جمع آوری آن را نیز به این جانب محول داشتند. این امر که بر من لازم الامتثال، و انجام آن از وظائف حتمیه ام به شمار می رفت، مرا بر آن داشت که این مقدمه را در شرح حال جد امجد، که ذیلا مشتمل بر ترجمه مؤلف محترم نیز می باشد تهیه و تقدیم خوانندگان این رساله نمایم.

و چون اصل رساله به عربی، و استفاده از آن اختصاص به فضلاء و دانشمندان داشت، برای این که فائده آن -که محکم کردن رشته مودت به اهل بیت طهارت و خاندان عصمت علیهم السّلام، است - همگانی بوده، و برادران فارسی زبان هم از آن بهره مند شوند، مؤلف محترم، از دانشمند معظم، حضرت مستطاب حجة الاسلام آقای آقا میرز ابو القاسم دانش آشتیانی، که از افاضل و علماء حوزه علمیه قم می باشند، خواسته بودند که آن را به فارسی ترجمه نمایند. ایشان هم با قلم ساده و روانی آن را ترجمه نموده، و رموز و اشاراتی را که در اصل رساله به کار رفته توضیح داده، و مطالب مناسبی نیز بر آن افزوده اند.

کتاب «رمز نیکبختی» که ترجمه «سر السعادة» است،

ص: 5


1- منظور از «این رساله» نسخۀ عربی همین کتاب است که در چاپ اول به همراه ترجمه فارسی طبع شده است و به طور مستقل، از طرف همین مؤسسه نیز به چاپ رسیده است؛ ناشر

کتاب سودمند و شایان توجهی است که در اختیار علاقه مندان و فارسی زبانان گذاشته می شود. اينك خدا را شکر گزاریم که توفیق یافته رسالهٔ شريفة سر السعادة به ضمیۀ ترجمۀ آن را به طبع برسانیم.

امید است این خدمت مورد قبول اولیاء نعم، نبی اکرم و آل او علیهم السّلام قرار گیرد.

و صلى الله على محمد و آله الطاهرين

آقای حاج سید صادق قمی

آية الله مرحوم آقای حاج سید صادق روحانی قمی -رحمه الله- در یکی از خاندان های محترم تجارت پیشه، در سال 1255 ه. ق در قم متولد شدند. ایشان شوق وافری به کسب علوم و معارف داشته، و والد ماجدش مرحوم حاج میرزا زین العابدین که از اهل علم بوده نیز او را ترغیب کرد، و تا سن هیجده سالگی درقم مشغول به تحصیل مقدمات بوده، و سپس مدت دو سال در اصفهان اقامت کرده، و چندی هم در تهران نزد حکیم معروف مرحوم آقا علی مدرس اشتغال به تحصیل حکمت داشتند.

هجرت به نجف اشرف

در حدود سال 1279 به نجف اشرف رهسپار شده، و در آن جا از محضر درس شیخ اعظم قدوة المتأخرين شيخ مرتضی انصاری -رحمة الله عليه - مدت دو یا سه سال استفاده کردند. پس از وفات شیخ (1281) به درس مرحوم شیخ الفقهاء و المجتهدين حاج میرزا حبیب الله رشتی -قدس سره - حاضر شده، و بسیاری از مباحث فقه و اصول را

ص: 6

از ایشان فرا گرفته اند.

جزوات فقهی و اصولی که از درس استاد نوشته اند، در دست است، و از آن ها چنین معلوم می شود که خود ایشان در همان وقت صاحب نظر بوده اند.

به همین رویه هفده یا هیجده سال در نجف اشرف به سر برده، تا در حدود سال 1296 به سامرا مهاجرت نموده؛ و دو سال هم از محضر درس آية الله مجدّد مرحوم حاج میرزا محمد حسن شیرازی -رحمه الله- استفاده کرده، و در سال 1298 به قم مراجعت کردند.

مرجعیت امور:

از بدو ورود به قم قاطبه اهالی به ایشان متوجه شدند، خصوصاً که چند نفر از مراجع و مجتهدین آن روز قم، مانند مرحوم حاج ملا صادق - رحمه الله - و مرحوم آقای حاج سید جواد قمی - رحمه الله - ایشان را از نظر علم و فقاهت و تقوی می ستودند. و می توان گفت پس از وفات مرحوم حاج سید جواد (1303)، ایشان در قم یگانه مرجع مرافعات و فصل خصومات بودند.

خصائص آن مرحوم:

قطع نظر از مراتب علم و تقوی، ذکاوت عجیبی در امر قضاوت و حل و فصل منازعات از ایشان مشاهده می شد؛ تا آن جا که بعضی، آن ها را حمل بر کرامت کرده و حکایاتی در این باب نقل نموده اند.

از خصائص دیگر ایشان التزام به ترتیب در کار ها و صرفه جوئی در وقت بود، که با کثرت مراجعات در امور شرعی و عادی، باز تدریس و مطالعات و عبادات و شرکت ایشان در مجالس هر يك به جای خود محفوظ بود.

همچنین ایشان از کاری که وظیفۀ او بود هیچ وقت اظهار ملالت

ص: 7

نمی کرده چه بسا نیمه شب در سرما یا گرما برای رفع حوائجی مزاحم او می شدند، متغیر نمی شد.

بنای مسجد و مدرسه:

در حدود سال 1311 ه. ق شروع به ساختمان مسجد و مدرسه ای نزدیك خانه مسکونی خود کرده و بناء مسجد در عرض دو سال تمام شد، و به تدریج حجرات مدرسه نیز در سال های بعد تکمیل گردید ؛ و اينك مورد استفادۀ جمعی از طلاب علوم دینی می باشد.

تلامذهٔ ایشان:

کسانی که از محضر درس مرحوم حاج سید صادق استفاده کرده اند بسیارند، و از معاریف آنان آیات عظام مرحوم آقای حاج شیخ حسن فاضل، مرحوم آقا میرزا فخر الدین سیدی، و مرحوم آقای حاج آقا محمد كبير، و مرحوم حاج سيد ابو القاسم مرتضوى، و مرحوم آقای شیخ ابو القاسم صغير، و مرحوم آخوند ملا علی اکبر می باشند؛ و از میان ایشان مرحوم حاج شیخ حسن فاضل از قم مهاجرت نکرده، و اختصاص به شاگردی آن مرحوم را داشته، به درجات عالیه فقاهت و تقوی نائل شد.

مولفات:

از تألیفات ایشان قسمتی از زکوة (از اول زکوة تا اصناف مستحقین) در دست است که شرح مبسوطی بر این قسمت از شرایع است.

و دیگر جلدی از مباحث عقلیه در اصول بوده که متأسفانه در جریان سیل قم (1352 ه. ق) از بین رفته. در حدود هزار ورق یا بیشتر از مباحث مختلفه در فقه و اصول نیز نوشته اند که متفرق می باشد، و چون اوراق بسیاری از آن ها مفقود شده لذا مرتب ساختن آن ها غیر ممکن است.

وفات:

مرحوم حاج سید صادق پس از هشتاد و سه سال زندگی

ص: 8

با فضیلت، بعد از ظهر پنجشنبه چهارم ربیع الاول سال 1338 قمری وفات کرد، و در طرف شمال مقبرۀ مرحوم میزای قمی در شیخان به خاک سپرده شد، در حالی که اثر عمیقی در اهالی قم از معنویت و روحانیت به جای گذاشت.

فرزندان ایشان و مؤلف رساله

از آن مرحوم پنج پسر به جای ماند که هر يك به نوبه خود از بزرگان و دانشمندان بوده و می باشند. کوچک ترین آن ها حضرت مستطاب حجة الاسلام و المسلمین آقای حاج سید احمد آقای روحانی، مؤلف همین رساله ای که در دست است می باشند.

معظم له در 13 شوال 1322 ه. ق متولد شده، و تا سن پانزده سالگی در ظل پدر زندگانی داشته است، و از اوائل عمر به تحصیل علوم دینی اشتغال داشته، و در خدمت اساتید بزرگ مانند مرحوم آیة الله آقای حاج سید محمد تقی خوانساری، و آیة الله آقای میرزا سید علی یثربی کاشانی، و مرحوم حاج شیخ حسن فاضل، فقه و اصول را تلمذ نموده، و از محضر استاد بزرگ و مؤسس حوزه علمیه قم مرحوم آیة الله آقای حاج شیخ عبد الكريم حائرى - رحمه الله - يك دوره اصول و مقدارى فقه فرا گرفتند.

ایشان در سال تغییر سلطنت قاجاریه (1344 ه. ق) به عزم تکمیل به نجف اشرف رهسپار، و مقداری در آن جا به درس مرحوم آية الله نائینی و محفل مرحوم محقق مشکینی حاضر شدند. سپس مراجعت به قم نموده و مجدداً به محضر مرحوم حاج شیخ حاضر شدند، تا آن که حوادث روزگار اوضاع تحصیل حوزه علمیه قم را پریشان نموده، و مرحوم آیة الله حائری به ضعف مزاج مبتلا شدند.

ص: 9

روی این اصول، و جهات دیگر، و احتیاج شدید جامعه به امر تبلیغ مؤلف محترم امر منبر و تبلیغ را انتخاب و به قزوین مسافرت نموده و در آن جا رحل اقامت افکندند، و مدت سه سال و کسری در آن شهرستان بودند. سپس به مناسبت پیش آمد رفع حجاب، ترك توطن در ایران را کرده و درست در روز 17 دی بود که ازایران خارج شدند.

ایشان مدت ده سال در کربلا مجاورت داشته، و از درس و بحث مرحوم آیة الله آقای حاج آقا حسین قمی - رحمه الله - استفاده علمی می نمودند، و در این مدت شش مرتبه به هندوستان برای تبلیغ مسافرت نموده و شهر بمبئی و کلکته و بعضی دیگر از بلاد هند را دیده اند، و در ملازمت آیة الله قمی برای اعاده حجاب زنان مسافرت به ایران و مشهد کردند و چون پس از جنگ دوم جهانی نسبتاً اوضاع دینی ایران بهبودی یافت، مراجعت به ایران نموده و در تهران مقیم شده و به امر امامت و نشر احکام و معارف دینی مشغول شدند.

از تألیفات ایشان همین رسالة شريفة سر السعادة، و كتاب خاطرات، و کتاب تسلية المريض، و كتاب كفاية النحو است.

قم، 23 جمادی الثانیه 1379 مهدى الحسينی الروحانی

ص: 10

گفتار مترجم

بسم الله الرحمن الرحيم

ستایش برای خداست که همه خوبی ها از او، و برای اوست؛ و سپاس مر او را رواست که نعمت و رحمتش همه را فرا گرفته، چه دشمن و چه دوست.

درود فراوان و رحمت بیکران بر روان پاک بهتر آفریدگان و برتر بر گزیدگان و بنده شایسته خدا، محمد و خاندان ارجمند و جانشینان بر حق او باد تا آن گاه که پایدار است زمین و آسمان و بر قرار است مکین و مكان.

خاندان فضیلت و جلالت

خاندان پیغمبر اسلام (محمد و آل محمد صل الله علیه و اله) بزرگ ترین خانواده ها و ارجمند ترین عائله های بشری هستند که همه در های رحمت را به روی جامعه بشر گشوده، و خوان عطای خود را برای آنان گسترده، و همه طبقات را از انواع نعمت ها بر خوردار ساخته اند.

خاندان پیغمبر اسلام صل الله علیه و اله دانا ترین و مهربان ترین طبیبانی هستند که بیماری های کشنده دل و جان بشر را به خوبی تشخیص داده و مؤثر ترين دارو ها را برای آنان به ارمغان آورده، و بی دریغ در معرض استفاده ایشان قرار داده، و بهترین پرستاری ها را نیز از آنان نموده اند.

خاندان پیغمبر اسلام نیرومند درختی پاک هستند که ریشه آن در

ص: 11

ص: 12

ص: 13

عزت و شرف رسيده و نام نيك و زندگی جاوید یافتند.

و در مقابل، چه جمعیت های انبوه فراوانی از طبقات پست و بلند اجتماع که در اثر بریدن رشته پیوند با آن خاندان و کناره گیری از مرام و مسلك ايشان، دچار هلاكت ها و بدبختی های دنیا و آخرت شده، و جز نابودی و ننگ چیزی از خود باقی نگذاشتند.

رشته ای باریك و هدیه ای نا چیز

روی این پایه، این نا چیز پیوسته در صدد بودم علاوه بر رشته محبت و ارادت به این خانواده که تار و پود وجود و رگ و ریشه جانم را پر کرده است، در مقام خدمت گزاری و اظهار اخلاص به ایشان نیز به رشته ای هر چند باريك باشد دست آویز شده و هدیه ای ناچیز، گر چه به اندازه ران ملخی باشد، به پیشگاه پاک شان تقدیم دارم.

و خداوند را سپاسگزارم که چندی پیش توفیقم داد و رسالة شريفة «الثقلان» را که در شرح حدیث شریف ثقلین (کتاب خدا و عترت پیغمبر صل الله علیه و اله) از قلم علامه معاصر، آقای شیخ محمد حسین آل مظفر، صادر شده بود، با توضیحات و پاورقی های مختصری ترجمه به فارسی نموده و به نام «دو سرمایه نفیس» منتشر ساختم.

و شاید در اثر آن موفقیت بوده که دیگر بار سعادتی نصیبم گردیده و مورد نظر دانشمند بزرگوار، فرزند ارجمند دو دومان نبوت، شاخه سبز و بارور باغستان ولایت، خدمت گزار صادق مرام اهل بیت عصمت، جناب حجت الاسلام آقای حاج سید احمد روحانی قمی، دامت برکاته (که شخصیت خانوادگی و موقعیت علمی ایشان برتر و ارجمند تر از این است که بخواهم در مقام معرفی و مداحی ایشان بر آیم) واقع شده، و از این بی بضاعت،

ص: 14

ترجمه رسالة شريفة «سر السعاده» تأليف خود شان را خواستار شدند و گوئی دست مرا گرفته و به همان رشتهٔ نا گسستنی که می خواستم رسانده، و امر به پیوند نمودند.

من هم فرصت را غنیمت شمرده، و در مدت کمتر از يك ماهی که برای آن معین کردند، با مشاغل عادی و جاری که بدان ها اشتغال داشتم رساله نام برده را با توضیحات و اضافات مختصری (که میان دو هلال یا در پائین صفحات ثبت شده) ترجمه ساده نموده و به نام رمز نیکبختی به برادران فارسی زبان خود تقدیم می دارم:

این همه آوازه ها از شه بود !

این نکته نیز نا گفته نماند که این موفقیت نیز چون توفیق سابق، در حوزه مقدسۀ علمیه قم، که در سایه زعامت و سر پرستی یگانه شخصیت برجسته و پیشوای بزرگ جهان تشیع، و یکتا رهبر عالی قدر، و پشتیبان استوار مرام اهل بيت علیهم السّلام سيدنا الاستاد العلامة، حضرت آیة الله العظمی آقای حاج آقا حسین طباطبائی بروجردی - منع الله الاسلام ببقائه الشريف - اداره می شود، نصیب این ناچیز گردیده و این هدیه، یکی از کوچک ترین برکات آن وجود مقدس می باشد.

از پیشگاه عظمت و رحمت پروردگار متعال خواستارم که ایام بركات و فيوضات آن وجود فائض الجود را برای عالم اسلام مستدام بدارد و امیدوارم با همه کم و کاستی و بی ارزشی را که این خدمت دارا است، باز رشته باريك ولی محکمی، به سوی خاندان جلیل و شريف محمد و آل محمد صلوات الله عليهم اجمعين - باشد، که هرگاه برادران ایمانی و دوستان این خاندان پاک به آن دست آویز شده و در مقام اظهار

ص: 15

ص: 1

دوستان پاکیزۀ خود محشور فرماید - چنین می گوید که:

این رساله مختصر، گفتار چندی است در بیان معنی صلوات، و آثار و احکام آن، که برای یاد آوری خودم و بینائی دیگران به رشته نگارش در آورده؛ و از (پیشگاه مقدس) پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله و خاندان پاك او معذرت خواسته و با همۀ نا قابلی و بی ارزشی امید پذیرش آن را دارم.

و آن را (هر چند ران ملخی بیش نیست) به دربار بزرگواری و جلالت (سلیمان زمان، پیشوای انس و جان) ختم کننده اولیا، زمامدار امور جهانیان، صاحب العصر حجة بن الحسن - صلوات الله عليه و على آبائه و جعلني الله فداه - هدیه نموده و به نام سر السعاده نامیده و بر سه بخش و خاتمه اش مرتب ساختم.

امید است هر گاه ناظرین (و خوانندگان ارجمند) بر لغزش و کم و کاستی در آن بر خورد شوند با دیده بخشش نگریسته و از آن در گذرند.

ص: 2

بخش اول: معنی صلوات

ص: 3

ص: 4

معنی صلوات در روایات

این است آن چه از لغت و موارد استعمال صلوات به دست می آید. و اما آن چه را در بعضی از روایات و احایث در معنی صلوات فرموده اند، پس از لوازم و حکمت های آن می باشد.

از جمله، در کتاب «مختصر بصائر الدرجات» (1) از حضرت موسی بن جعفر علیه السّلام روایت کرده که از پدر بزرگوارش نقل نموده که فرمود:

«هر کس بر پیغمبر صل الله علیه و اله صلوات فرستد، معنایش این است که به درستی که من بر عهد و پیمان خودم که در (عالم ذر) در پاسخ گفتار خداوند

ص: 5


1- بصائر الدرجات، نام دو کتاب از دو مؤلف است: اول: نام کتابی است در مناقب اهل بیت عصمت - عليهم السلام - در 4 جزء که از کتب معتبره و اصول معتمدة طايفه امامیه می باشد و تألیف شیخ جليل، ابى القاسم سعد بن عبد الله الاشعرى القمى، متوفی 299 یا 301 ه. ق می باشد که شیخ فاضل، حسن بن سلیمان حلی آن را مختصر و سپس منتخب نموده است. دوم: نام کتابی است در ابواب احادیث امامیه، در 4 جزء ایضا، که تأليف محدث جليل، محمد بن الحسن الصفار القمّى متوفی 290 ه. ق می باشد که درك خدمت حضرت امام حسن عسکری - عليه السلام- را نموده و از روات و حدیث کنندگان از آن بزرگوار می باشد؛ و محمد بن يحيى و دیگران از او روایت می نمایند.

و ثناء نیکو از خداوند متعال بر پیغمبرش می باشد، و آن (بنا بر اصطلاح اهل ادب) اسم مصدر است که (جاری بر وزن مصدر نبوده و) به جای آن به کار می رود. (چنان که گویند) صلی صلوة، یعنی خواند (خداوند را) خواندنی؛ و صلوات، پرستش گاه های جهودان است (1) که ریشه عبری آن آن صلوتا می باشد. (این است آن چه از قاموس نقل شد در معنی صلوات به حسب لغت).

ولی بنا بر آن چه (در زبان شارع و اهل شرع) استعمال می شود، با هيچ يك از الفاظ رحمت و دعا، مرادف نیست:

ص: 6


1- به همین معنی است کلمۀ صلوات که در آیه 20 از سوره مبارکه واقع شده: ﴿وَ لَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَ بِيَعٌ وَ صَلَوَاتٌ وَ مَسَاجِدُ يُذْكَرُ فِيهَا اسْمُ اللَّهِ كَثِيرًا وَ لَيَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ﴾ یعنی: اگر نمی بود دور کردن خداوند مردمان را، گروهی از ایشان (چون کافران و مشركان و نابکاران) را به گروهی دیگر (چون مؤمنان و خدا پرستان و بندگان شایسته خود)؛ هر آینه ویران می شد دیر ها (ی رهبانان) و کلیسا ها (ی ترسایان) و پرستش گاه ها (ی جهودان) و مسجد ها (ی مسلمانان) که نام خداوند در آن ها بسیار برده می شود (ولی خداوند، پیوسته دین خود را نگه داری نموده و اهل حق و ایمان را بر گروه باطل و كفر غلبه داده است) و البته خداوند یاری می کند هر کسی را که او را ( و دین و بندگان او را) یاری کن برای این که خداوند نیرومند و ارجمند است. در این آیه شریفه، کلمه صلوات، بنا بر مشهور میان مفسرین به معنی کلیسای جهودان است و از حضرت امام جعفر صادق - عليه السلام- روایت شده که آن را با ضمّ صاد و لام قرائت نموده و تفسیر به قلعه های محکم اهل مدینه فرموده است.

اما اول: برای این که خداوند حکیم در قرآن کریم فرموده: ﴿أُولئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَواتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَ رَحْمَةٌ﴾ (1) و در دعا های رسیده از معصومین علیهم السّلام وارد شده: ﴿اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ و اَرْحَمُ وَ آلِ مُحَمَّدٍ ﴾ (که در این مواضع رحمت را عطف بر صلوات نموده و پس از آن ذکر کرده اند) و ظاهر این گونه استعمال، تعدد و دو بودن است.

و اما دوم: پس برای این که دعا، هرگاه متعدی به حرف «علی» شود (معنی نفرین را دهد و) بر ضد صلوة است که با «علی» استعمال می شود (و به معنی رحمت و طلب رحمت می باشد) پس آن دو مترادف و یکسان نیستند ؛ بلکه چنان چه از موارد استعمال صلوات استفاده می شود و در کلام قاموس نیز بدان اشاره شد، می توان گفت:

صلوة به معنی نوع خاصی از رحمت است که با بزرگ داشت و

ص: 7


1- قسمتی است از آیه 152 از سوره مبارکه بقره در فضیلت صابرین، و تمام آیه با آیه سابق بر آن، چنین است که فرماید: ﴿...وَ بَشِّرِ الصَّابِرِینَ الَّذِینَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُصِیبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ أُولَئِکَ عَلَیْهِمْ صَلَوَاتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَ رَحْمَةٌ وَ أُولَئِکَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ). یعنی: و مژده بده برد باران (و خود داران) آن چنانی را که هر گاه (در مقام آزمایش درجه معرفت و ایمان ایشان بر آمده و کم و کسری در یکی از اطراف زندگی و شؤون دنیوی آنان فراهم آوریم و دربارۀ آسایش و مال و جان و فرزندان) آسیبی به ایشان برسد، در مقام اظهار رضا و تسلیم بر آمده و) گویند: به درستی که ما برای خدائیم (و همه هستی و دارائی ما از او و برای او است) و هر آینه به سوی او باز گشت کنندگانیم. ایشانند که بر آن ها است درود هایی از پروردگار شان و رحمتی، و ایشانند راه یافتگان (به سوی هدف مطلوب و سر منزل مقصود که آغاز و انجام این جهان را شناخته و راه نیک بختی را گم نکردند).

ثنا جوئی ضمیمه باشد؛ و گوئی که میان آن دو به (اصطلاح اهل ادب) عموم و خصوص مطلق است؛ زیرا که رحمت، هم درباره گنه کاران و نا فرمانان به کار می رود، و هم در مورد معصومین و پاکان، ولیکن صلوة فقط در (مورد پاکان و در) جائی استعمال می شود که قصد ثناء و تعظیم شده باشد.

پس این که دیده می شود که بعضی از دانشمندان معاصر، هنگام نقل آن چه بر لوح قبر حضرت امام جعفر صادق (و سایر ائمه بقيع علیهم السّلام) نوشته شده، از این که پس از ذکر نام مقدس، برای آن بزرگواران طلب رحمت شده، بیزاری جسته و گفته است: من مقام شما را برتر از آن می دانم که برای شما طلب رحمت شود...، خالی از اشکال نیست. برای این که در دعا های رسیده از معصومین علیهم السّلام بسیار یافت می شود جمله: ﴿اللَّهُمَّ اَرْحَمُ وَ آلِ مُحَمَّدٍ﴾. به علاوه چنان که بیان کردیم، استعمال رحمت، اختصاص به گنه کاران و نا پاکان ندارد.

ص: 8

معنی صلوات در روایات

این است آن چه از لغت و موارد استعمال صلوات به دست می آید و اما آن چه را در بعضی از روایات و احایث در معنی صلوات فرموده اند، پس از لوازم و حکمت های آن می باشد.

از جمله، در کتاب «مختصر بصائر الدرجات» (1) از حضرت موسی بن جعفر علیه السّلام روایت کرده که از پدر بزرگوارش نقل نموده که فرمود:

«هر کس بر پیغمبر صل الله علیه و اله صلوات فرستد، معنایش این است که به درستی که من بر عهد و پیمان خودم که (در عالم ذر) در پاسخ گفتار خداوند

ص: 9


1- بصائر الدرجات، نام دو کتاب از دو مؤلف است: اول: نام کتابی است در مناقب اهل بیت عصمت - عليهم السلام - در 3 جزء که از کتب معتبره و اصول معتمدة طايفه امامیه می باشد و تألیف شیخ جلیل، ابی القاسم سعد بن عبد الله الاشعرى القمى متوفى 299 یا 301 ه. ق می باشد که شیخ فاضل، حسن بن سلیمان حلی آن را مختصر و سپس منتخب نموده است. دوم: نام کتابی است در ابواب احادیث امامیه، در 4 جزء ایضا، که تأليف محدث جلیل، محمد بن الحسن الصفّار القمى متوفی 290 ه. ق می باشد که درک خدمت حضرت امام حسن عسکری - عليه السّلام- را نموده و از روات و حدیث کنندگان از آن بزرگوار می باشد؛ و محمد بن يحيى عطار و دیگران از او روایت می نمایند.

متعال « ألَسْتُ بِرَبِّكُمْ... » (1) بسته ام، وفادارم». (2)

و نزديك به این حدیث است در معنی صلوات، آن چه در کتاب

ص: 10


1- جزئی است از آیه 171 از سوره مبارکه اعراف، و اشاره به عهد و پیمانی است که خداوند متعال در عالم ذر (به زبان و اصطلاح اخبار) با بندگان خود بسته ؛ و از آنان اقرار و اعتراف بپروردگاری خود و بندگی آنان گرفته است. و کلمات دانشمندان و مفسران در حقیقت عالم ذر و چگونگی آن پیمان مختلف، و برگشت جمله آن ها به این است که خداوند متعال فطرت بشر را بر خدا شناسی و حق پرستی و پیروی از راهنمایان و راهبران به سوی حق قرار داده، و آنان نیز در روز نخست به مقتضای همان فطرت پاک و بی آلایش، دعوت او را اجابت نموده و این پرسش او را که آیا من پروردگار شما نیستم ؟ و پرسش های دیگری مانند آن را چون: آیا راه من فقط راه حق نیست ؟ آیا راهنمایان به سوی من فقط شما را به سعادت نمی رسانند ؟ آیا بازگشت همه شما به سوی من نیست؟ آیا... آیا... جواب موافق داده و «بلی» گفته اند. چنان که در قرآن کریم که کتاب دعوت و بر طبق فطرت می باشد، در آیات بسیاری این اصل را تذکر داده است که هر گاه از این مردم بپرسی که کیست آن که آسمان ها و زمین را آفریده است با لفطره و به ناچار می گویند: خدا﴿ وَلَئِنَ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ السَّماوَاتِ و الأرض لَيَقُولُنَّ اللّه ﴾. متاسفانه!! در اثر انحرافات و آلودگی ها و دست های نا پاکی که در زمان های بعد، در این جهان طبیعت، در مقدمات پیدایش بسیاری از افراد بشر به کار رفته، و شركت ها و دستبرد هایی که شیطان در اسباب وجود و پرورش آن ها نموده است، در همه اعصار، به خصوص در عصر حاضر، می بینیم جمعیت های انبوهی از بشر را که بر خلاف فطرت اولیه خود از بندگی خداوند سر پیچیده و از فرمان برداری او بیرون رفته و راه کج و باطل و بد بختی را می پیمایند.
2- مختصر بصائر الدرجات ( حسن بن سلیمان حلی ) ص 159: قال الصادق علیه السّلام: ﴿اَنْ صَلَّی عَلَی اَلنَّبِیِّ وَ آلِهِ فَمَعْنَاهُ أَنِّی أَنَا عَلَی اَلْمِیثَاقِ وَ اَلْوَفَاءِ اَلَّذِی قَبِلْتُ حِینَ قَوْلِهِ تَعَالَی: أَلَسْتُ بِرَبِّکُمْ﴾

شریف کافی (1) در معنی سلام وارد شده.

در باب مولد نبی صل الله عیه و اله از جزء اول آن کتاب به سند مرفوع از محمد بن سنان، و او از داود بن کثیر رقی نقل نموده که می گوید: گفتم به حضرت ابی عبد الله (امام جعفر صادق علیه السّلام)، معنی سلام بر پیغمبر خدا صل الله علیه و اله چیست؟ فرمود:

«هنگامی که خداوند متعال، پیغمبرش و وصی و دختر و دو فرزند پیغمبرش و جمیع پیشوایان حق را آفرید، و شیعیان ایشان را هم خلق نمود، از آنان پیمان گرفت (بر خدا شناسی و حق پرستی)، و این که (در راه پیروی از حق) صبر نموده و یک دیگر را وادار به صبر کنند، و روابط خود را بر قرار داشته و از (نا فرمانی و عذاب) خداوند بپرهیزند.

ص: 11


1- کتاب شریف کافی، مشتمل بر اخبار و احادیث وارده از پیشوایان دین مقدس اسلام (پیغمبر اکرم و ائمه كرام عليهم الصلوة و السلام) در بیان اصول معارف اسلامیه و اخلاق فاضله انسانیه و دستورات عملية جامعه بشر می باشد ؛ که درسه مجلد، مجلد اول به نام اصول کافی، و دوم و سوم به نام فروع کافی مرتب شده است، و برای آن متممی در مجلد چهارم به نام روضه کافی نیز می باشد که احادیث متفرقه ای در معارف و حکمت های اسلامی را در بردارد. مؤلف بزرگوار آن، محدث جلیل، عالم بی بدیل، ثقة الاسلام ابو جعفر محمد بن یعقوب کلینی رازی از علمای قرن سوم هجری می باشد که در سال 329 ه. ق معروف به سال تناثر نجوم (یعنی فرو ریختن ستارگان) مقارن با اول غیبت کبرای حضرت ولی عصر - عجل الله فرجه الشريف - وفات نموده است. این کتاب یکی از چهار کتابی است که در طول این چندین قرن مرجع و مستند و مورد اعتماد علمای شیعه بوده و می باشد.

و وعده داد ایشان را که (در برابر وفا داری به این پیمان) زمین با برکت و حرم امن الهی را به آنان تسلیم نموده، و برای آنان بیت معمور را فرود آورده (1) و سقف مرفوع را آشکار سازد و ایشان را از دشمنان (و گزند آنان) آسایش بخشد و آن زمینی که خداوند در برابر این سلام برای آنان مقرر داشته و آن چه در آن است، به ایشان تسلیم می کند، خلافی در آن نیست - (امام علیه السّلام را در تفسیر این کلمه) گفت: خصومتی (و مجال دشمنی)

ص: 12


1- دانشمندان را برای ارض مبارکه و حرم امن و بیت معمور و سقف مرفوع که در این حدیث شریف واقع شده و خداوند متعال آن ها را برای اهل ایمان و وفا داران به عهد و پیمان با خودش تعهد فرموده است، تفسیر هایی است مثل این که احتمال داده اند که از «ارض مبارکه» بیت المقدس، و از «حرم امن» مکه معظمه، و از «بیت معمور» خانه مقابل کعبۀ مشرفه در آسمان، و از «سقف مرفوع» حضرت عيسى - عليه السلام - اراده شده باشد که همۀ این ها در عصر ظهور حضرت ولی عصر -ارواحنا فداه - مورد استفاده اهل ایمان واقع می شود. ولی ممکن است همۀ این عبارات، اشارات و کنایاتی از همان دولت حقة الهيه و مدينة فاضله ایمانیه ای باشد که خداوند آن را برای بندگان مؤمن و ثابت قدم خود مقدر فرموده و به آنان وعده داده است که هر گاه شرائط و مقتضیات آن را فراهم آورده و لیاقت و شایستگی آن را پیدا کنند، بر آنان منت گذاشته و آن روز موعود را نصیب ایشان فرماید. آنگاه در سایه آن دولت است که زمین برکات خود را ظاهر نموده، و امنیت عامۀ مطلقه فراهم آمده و خانه دنیا و آخرت همگان آباد گردیده، و سقف بنيان عزت و شرف، و کاخ رفعت و مجد آنان سر به آسمان کشیده و مورد غبطه و حیرت و شگفت فرشتگان واقع می گردند. خداوند هر چه زود تر آن روز فیروز و آن دولت عادله حقه را برساند، آمين؛ اللهم آمين.

در آن برای دشمن ایشان نیست - و (نیز وعده داد آنان را) این که بوده باشد برای ایشان در آن سرزمین، آن چه که دوست داشته باشند.

و پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله برای هر يك از پیشوایان حق و پیروان ایشان، چنین پیمانی گرفته است، و این سلام (که بر پیغمبر صل الله علیه و اله یا یکی از آن بزرگواران می شود )، یاد آوری و تازه کردن آن پیمان است بر خداوند متعال (به این امید) که شاید تعجیل در آن پیروزی و آثار سلام فرماید». (1)

پس، از این دو حدیث شریف به دست می آید که صلوات و سلام بر محمد صل الله علیه و اله و خاندان او، یاد آوری و اعتراف به وفا داری نسبت به آن پیمانی است که در روز نخست -که در زبان روایات از آن تعبیر به عالم ذر شده - با خداوند متعال درباره توحید و نبوت و ولایت (یعنی خدا شناسی و پیغمبر شناسی و امام شناسی) بسته شده است.

ص: 13


1- اصول کافی، باب مولد النبی صلى الله عليه و اله و سلم حدیث 39: ﴿ عَنْ دَاوُدَ بْنِ کَثِیرٍ اَلرَّقِّیِّ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اَللَّهِ عَلَیْهِ اَلسَّلاَمُ: مَا مَعْنَی اَلسَّلاَمِ عَلَی رَسُولِ اَللَّهِ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ؟ فَقَالَ: إِنَّ اَللَّهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَی لَمَّا خَلَقَ نَبِیَّهُ وَ وَصِیَّهُ وَ اِبْنَتَهُ وَ اِبْنَیْهِ وَ جَمِیعَ اَلْأَئِمَّهِ وَ خَلَقَ شِیعَتَهُمْ أَخَذَ عَلَیْهِمُ اَلْمِیثَاقَ، وَ أَنْ یَصْبِرُوا وَ یُصَابِرُوا وَ یُرَابِطُوا وَ أَنْ یَتَّقُوا اَللَّهَ وَ وَعَدَهُمْ أَنْ یُسَلِّمَ لَهُمُ اَلْأَرْضَ اَلْمُبَارَکَهَ وَ اَلْحَرَمَ اَلْأَمْنَ، وَ أَنْ یُنَزِّلَ لَهُمُ اَلْبَیْتَ اَلْمَعْمُورَ وَ یُظْهِرَ لَهُمُ اَلسَّقْفَ اَلْمَرْفُوعَ وَ یُرِیحَهُمْ مِنْ عَدُوِّهِمْ، وَ اَلْأَرْضَ اَلَّتِی یُبَدِّلُهَا اَللَّهُ مِنَ اَلسَّلاَمِ...، وَ یُسَلِّمُ مَا فِیهَا لَهُمْ «لاَ شِیَهَ فِیهَا» قَالَ: لاَ خُصُومَهَ فِیهَا لِعَدُوِّهِمْ، وَ أَنْ یَکُونَ لَهُمْ فِیهَا مَا یُحِبُّونَ وَ أَخَذَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ عَلَی جَمِیعِ اَلْأَئِمَّهِ وَ شِیعَتِهِمُ اَلْمِیثَاقَ بِذَلِکَ، وَ إِنَّمَا علیه اَلسَّلاَمُ [عَلَیْهِ]تَذْکِرَهُ نَفْسِ اَلْمِیثَاقِ، وَ تَجْدِیدٌ لَهُ عَلَی اَللَّهِ لَعَلَّهُ أَنْ یَجْعَلَهُ جَلَّ وَ عَزَّ وَ یُعَجِّلَ اَلسَّلاَمَ لَکُمْ بِجَمِیعِ مَا فِیهِ ﴾.

ده معنی برای صلوات

در بعضی از روایات معتبره وارد شده که: «صلوات بر محمّد و آل محمد صل الله علیه و اله بر ده معنی دلالت نموده و ده فائده از آن به دست می آید »

چنان که در کتاب وسائل (1) از عبد الله بن سنان روایت نموده که

ص: 14


1- وسائل الشيعه، جامع شریفی است مشتمل بر اخبار و احاديث شريفة خاندان عصمت و طهارت -عليهم السّلام- در بیان معارف اسلامیه «احکام عملیه و سنن الهیه» که از کتب اربعه شیعه و سایر اصول و جوامع معتبره اماميه جمع آوری شده، و در شش جزء در سه مجلد تنظیم و مکرر به طبع رسیده است. مؤلف آن، محدث جلیل، مرحوم محمد بن الحسن الحر العاملي -رحمه الله- از علماء بزرگ و محدثین عالی مقام قرن یازدهم هجری می باشد که در سال 1104 ه-. ق در مشهد رضوی - عليه السلام - وفات نموده؛ و قبرش در صحن مطهر حضرت امام رضا - عليه السلام - نزديك مدرسه میرزا جعفر، معروف و مزار دانشمندان و اهل ایمان است. این کتاب شریف نظر به جامعیتی که دارد، مورد نظر كيميا اثر حضرت آية الله العظمى سيدنا الاستاد العلامة آقای حاج آقا حسین طباطبائی بروجردی -متع الله العلم والدين و المسلمين بطول بقائه - واقع شده و چند سالی است که جمعی از فضلا و دانشمندان حوزة مقدسة علمية قم را مأموریت داده اند تا با دستور و تحت نظر خود شان، خصوصیات و مزایائی را که در مقام جمع آوری و تبويب و تنظیم احادیث شریفه، از نظر مؤلف معظم محو شده و سبب کمی استفاده، یا به اشتباه افتادن مراجعه کنندگان به آن کتاب گردیده است، بر آن افزوده؛ و مکررات و اضافاتی را که نیز موجب اخلال به مقصود و یا مانع از رسیدن به مطلوب می شود از آن بردارند تا این کتاب شریف از هر جهت نواقص آن تکمیل، و راه استفاده از آن آسان تر و نفع آن بیشتر گردد. اينك در اثر زحمات و کوشش های چندین ساله آقایان فضلا، جامع کامل مهذب و نافعی فراهم گردیده و آماده چاپ است. امید است که با توجهات خاصه حضرت آية الله العظمی - مدظله العالی- هر چه زود تر به چاپ رسیده و مورد استفاده علما و فضلا واقع شده و این اثر بزرگ برای اسلام و علم باقی بماند.

گفت: پرسیدم امام جعفر صادق علیه السّلام را از این که شخصی در حال نماز، در هیئت رکوع یا سجود است که یاد از پیغمبر صل الله علیه و اله می کند، آیا در آن حالت بر او صلوات بفرستد ؟ فرمود:

«آری، زیرا صلوات بر پیغمبر خدا، به مانند تکبیر و تهلیل است (و از جمله ذکر خداوند است که به نماز ضرری نمی رساند) بلکه در همه جا و همه حال، نيكو و مطلوب می باشد و آن ده حسنه است که هیجده فرشته آن را استقبال می نمایند تا هر کدام آن ها را دریابند آن ها را فرا گیرند». (1)

این روایت را در کافی نیز با اندک تفاوتی نقل نموده است. و این ده حسنه (که در اثر صلوات نصیب آدمی می گردد) بنا بر آن چه به خاطر می رسد، چنین است:

1) اقرار به خداوند متعال

2) اقرار به پیغمبر صل الله علیه و اله

3) اقرار به پیشوایان حق

4) اقرار به روز جزا (و جهان غيب)

5) خواندن خداوند که مغز عبادت است (2).

ص: 15


1- وسائل، جلد 4 ص 943 بَابُ جَوَازِ الصَّلَاةِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فِی الرُّکُوعِ وَ السُّجُودِ وَ اسْتِحْبَابِ ذَلِکَ: ﴿عن عبدا الله بن سنان، قال: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام عَنِ الرَّجُلِ یُذْکَرُ النَّبِیُّ صل الله علیه و اله وَ هُوَ فِی الصَّلَاةِ الْمَکْتُوبَةِ إِمَّا رَاکِعاً وَ إِمَّا سَاجِداً فَیُصَلِّی عَلَیْهِ وَ هُوَ عَلَی تِلْکَ الْحَالِ فَقَالَ نَعَمْ إِنَّ الصَّلَاةَ عَلَی نَبِیِّ اللَّهِ صل الله علیه و اله کَهَیْئَةِ التَّکْبِیرِ وَ التَّسْبِیحِ وَ هِیَ عَشْرُ حَسَنَاتٍ یَبْتَدِرُهَا ثَمَانِیَةَ عَشَرَ مَلَکاً أَیُّهُمْ یُبَلِّغُهَا إِیَّاهُ﴾.
2- این جمله، اشاره به حدیث شریفی است از امیر المؤمنين على - علیه السلام- که فرموده: ﴿الدُّعا مُخّ الَعِبادَهِ﴾ یعنی: «خواندن خداوند (و درخواست حاجات و نیازمندی های دنیا و آخرت از پیشگاه مقدس او) مغز بندگی ؛ (و جان پرستش) است ». و مؤید این بیان بلکه پایه و مایه آن می تواند بود، آیه آخر از سوره مبارکه فرقان که پس از ذکر اوصاف و اخلاق عباد الرحمن (بندگان خداوند مهربان) فرمايد: ﴿قُلْ ما یَعْبَؤُ بِکُمْ رَبِّی لَوْلا دُعآؤُکُمْ﴾؛ یعنی: بگو: چه ارزش و وزنی دهد شما را پروردگار من ؟ یا این که: ارزش و وزنی نمی دهد شما را پروردگار من؛ اگر نباشد دعای شما (و خواندن او را از راه بندگی و از روی اخلاصمندی در همه احوال و برای همۀ امور). و شاید در این آیه نظر به این نکته باشد که آن بندگان شایسته و آراسته خداوند که در آیات جلو تر توصیف شده اند نیز باید بدانند و آگاه باشند که آن چه از فضائل و کمالات برای آنان ذکر شده همه اش در اثر فضل و عنایت خداوند می باشد که در نتیجه بندگی و پناهندگی به او نصیب آنان گردیده است.

6) شکر گزاری از نعمت پیغمبر و امام - صلى الله عليه و آله -

7) گواهی و اعتراف درود فرستنده است به بندگی و احتیاج پیغمبر و خاندان او صل الله علیه و اله نسبت به خداوند متعال و آفریدگار ذو الجلال، نه آن گونه که ترسایان درباره مسیح علیه السّلام پنداشته اند (و او را خدا يا شريك یا فرزند خداوند قرار داده اند).

8) کمکی است از صلوات فرستنده به پیغمبر - صلى الله علیه و آله - و خاندانش در بالا رفتن درجات و مقامات ایشان، چنان که در بعضی اخبار هم به آن اشاره شده است.

9) خوشحال کردن پیغمبر و آل او - صلى الله علیه و آله - چنان که در خاتمه کتاب نیز بیان می شود.

10) طلب رحمت و آمرزش برای شخص صلوات فرستنده.

پس این ها، ده فائده است برای صلوات که پاره ای از آن ها را از

ص: 16

گفته های صاحب وافی (1) -رحمه الله - به دست آورده ایم.

اما جهت فقه حدیث را (که بیان حکم شرعی صلوات است در نماز و غیر آن) به یاد داشته باش، تا در بخش احكام متعرّض شويم.

نتیجۀ سخن این که آن چه در این سه حدیث شریف بیان شده، از لوازم (و آثار) صلوات است و از معنی مطابقی آن خارج است ؛ بلکه معنی مطابقی آن، چنان که بیان کردیم، همان طلب رحمت با نوعی از احترام و بزرگ داشت می باشد (و این همان معنی است که در فارسی از آن تعبیر به درود فرستادن می شود).

ص: 17


1- وافی، نام کتابی است در 3 مجلد بزرگ مشتمل بر احادیث کتب چهار گانه: (کافی و تهذیب و استبصار و فقيه)، با شروح و بیاناتی پر ارزش در معنی احادیث شریفه می باشد. که از تألیفات گران بهای محدث محقق، عارف حكيم، محمد بن مرتضی، معروف به محسن فیض کاشانی است. و این عالم بزرگ از اجله علمای مذهب شیعه در قرن یازدهم هجری می باشد، و درسن هشتاد سالگی در سال 1091 ه. ق وفات نموده و قبرش در کاشان مزار مؤمنین است دارای تألیفات بسیار و با ارزش در فنون متنوعه معارف اسلامیه، از ادبیات تا تفسیر و عرفان می باشد و تفسیر صافي و أصفی از ایشان معروف است.

مقصود از آل در صلوات

کلمه «آل» در لغت به معنی اهل، بلکه گفته اند خود آن است که هاء آن برای تخفیف، بدل به همزه شده، و همزه را نیز به جهت فتحه پیش از آن بدل به الف کرده اند.

بنا بر این، لفظ آل شامل تمام نسل و فرزندان پیغمبر - صلی الله علیه و آله- تا روز قیامت (1) می شود، ولیکن کلام در این است که مقصود

ص: 18


1- گفتن به این که ریشۀ آل اهل است یا اول هر دو ممکن و محتمل است ؛ ولی گفتار به این که «معنی آل همۀ نسل و ذريه شخص تا روز قیامت باشند» بسیار مشکل است و چنان به نظر می رسد که در نزد اهل لغت و عرف هم علاوه بر این يك خصوصیت دیگری لازم باشد. چنان که می بینیم فرزندان این عصر حضرت آدم را مثلاً آل آدم یا اهل آدم نگویند و هم چنین اهل البيت (در لغت عرب) و خاندان (در لغت پارسی) به همه فرزندان و ذریه شخص، هر چند در طبقات دور دست باشند، گفته نمی شود؛ بلکه باید در نزد عرف، رابطه پیوند و خویشاوندی بر قرار بوده و نزدیکی در نسب یا بستگی و پیوستگی دیگری در میان باشد. نزدیکان سببی چون: زوجه و داماد و مانند این ها، و نزدیکان نسبی (غير ذريه) چون: برادر و خواهر و امثال آن ها را اهل بلکه آل شخص گویند با این که از نسل و ذريه او نیستند. و روی همین است که قطعاً وجود مبارك على - عليه السلام - داخل آل است و احتیاج به هیچ گونه تأویل ندارد و اگر نبود قرائن قطعی و امارات یقینی که در دست است، زوجات نبی اکرم - صلى الله عليه و آله - نیز داخل آل و اهل او بودند. ولی به همان دلیلی که غیر حضرات على و زهراء و حسن و حسين - عليهم السّلام - ساير خویشاوندان آن عصر پیغمبر اکرم - صلی الله عليه و آله - از آل در صلوات بیرون رفته اند؛ زوجات آن حضرت نیز خارج شده اند. آری، فرقی میان آل و اهل است که آل را فقط در اشراف به کار می برند، ولی اهل عمومیت به همه طبقات دارد. مثلا نزدیکان شخص بار بر یا پینه دوز را آل او نخوانند ولی اهلش بگویند.

از آل که جزء صلوات واجب در تشهد نماز و غیر آن شده، چه کسانند؟ آیا به همان معنی اصلی، باقی و شامل تمام ذرّیه می باشد، یا این که اختصاص به معصومین و پاکان ایشان دارد که خداوند دوستی آنان را واجب کرده و اطاعت شان را فرض شمرده است؟

محقق ثانی (1) در کتاب جامع المقاصد گفته: مراد از آل، همان

ص: 19


1- ابو المعالی؛ شيخ الاجلة و الأعالى، نور الدين على بن عبد العالي عاملی است معروف به محقق کرکی، که در زمان پادشاهان صفویه می زیسته و از آن فرصت (که علاقه مندی سلاطین بدین و مذهب بوده) نيك استفاده کرده و خدمات گران بهائی به مذهب شیعه نموده است و فاتش روز غدیر در سال 940 ه. ق در نجف اشرف اتفاق افتاده است. دارای تألیفاتی گران بها است و کتاب جامع المقاصد او که در شرح قواعد علامه نوشته شده، از کتب نفیسه در فقه است که صاحب جواهر الکلام فقيه متبحر مرحوم شیخ محمد حسن نجفی - رحمه الله - متوفی سال 1266 ه. ق در بارۀ آن فرموده هر کس که جامع المقاصد و وسائل و جواهر در نزدش حاضر باشد؛ در مقام فحص از مبانی و ادله فقهیه، محتاج به کتاب دیگری نخواهد بود که به اعتراف ایشان با بودن جواهر باز جامع المقاصد را لازم دانسته اند. این نکته نا گفته نماند که این عالم بزرگ را محقق ثانی گویند نسبت به محقق اول (شیخ اجل، نجم الدین جعفر بن حسن بن يحيى حلى - رحمه الله - صاحب كتاب شرايع و نافع و معتبر و غیره ) که به جلالت قدر معروف و به عظمت مقام مشهور است. وفاتش در سال 676 ه. ق در حله و قبرش مزار عمومی می باشد.

ائمه معصومین علیهم السّلام می باشند و شهید ثانی (1) در شرح لمعه نیز همین طور فرموده است.

ولی بعضی از بزرگان عصر حاضر، مقصود از آل در صلوات را (نیز به همان معنی لغوی) همۀ ذریه دانسته اند، و بعضی دیگر (راه احتیاط را پیموده و) گفته اند چاره ای نیست جز احتیاط به این که در صلوات بر آل، هر کس که خداوند اراده نموده است، در نیت گرفته شود.

(این است اقوال علما در این مسأله) ولی حق در مطلب، همان گفتار محقق - رحمه الله - است که فرموده مراد از آل همان معصومین علیهم السّلام می باشند، برای این که در بیشتر صلوات هائی که از ائمه معصومین علیهم السّلام وارد شده، آل را به او صافی توصیف کرده اند که شامل غیر ایشان نمی شود مانند صلوات وارده در ماه شعبان (2) و در روزهای جمعه (3) پس اگر مقصود

ص: 20


1- شیخ جلیل القدر، رفيع المنزله، زین الدین علی بن احمد عاملی - رحمه الله - دارای فضائل بسیار در علم و عمل و زهد و ورع می باشد. قضایا و حکایاتی در ریاضات نفسانيه و كثرت جد و جهد او از موثقین نقل شده و او را از بدایع روزگار و نوابغ اعصار شمرده اند. تألیفات او در علوم اسلامیه بسیار، و دویست کتاب به خط خودش از تألیفات خود و دیگران به یادگار گذاشت. کتاب مسالك الاحكام و شرح لمعه او معروف؛ و مشهور است که روضة البهية (شرح لمعه) را كه يك دوره فقه استدلالی است در مدت شش ماه و شش روز نوشته است و همين يك تأليف در اثبات نبوغ او کافی است. این بزرگوار را در سن 55 سالگی؛ اهل سنت و جماعت در سال 966 ه. ق شهیدش کردند و او را شهید ثانی گویند نسبت به شهید اول، که ترجمه ایشان پس از این خواهد آمد.
2- مقصود همان صلوات معروفی است که برای شب نیمه و هنگام زوال همه روزه ماه شعبان دستور داده اند و اول آن این است: ﴿اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ شَجَرَةُ النُّبُوَّةِ و مَوْضِعُ الرِّسَالةِ و مُخْتَلفُ المَلائِكَةِ﴾ كه تمام آن در کتاب زاد المعاد و مفاتيح الجنان و غیر آن ها ثبت است.
3- اشاره به صلوات شریفی است که به سند های معتبر در کتب مشایخ حديث و علمای شیعه نقل شده، با ثواب های بسیاری برای کسی که آن را هفت یا ده مرتبه بعد از نماز عصر روز جمعه بخواند و صلوات بنا بر نقل صاحب کافی که در کتاب مفاتيح الجنان ثبت شده چنین است: ﴿اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى وَ آلِ مُحَمَّدٍ الاوصياه الْمَرْضِيِّينَ بافضل صَلَوَاتِكَ وَ بَارِكْ عَلَيْهِمْ بافضل بَرَكَاتِكَ و الصلوة وَ السَّلَامُ عَلَيهِ وَ عَلَيْهِمْ وَ عَلَى أَرْوَاحِهِمْ و اجسادِهِمْ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُهُ﴾.

از آل همۀ ذریه باشند، می بایست این گونه صلوات ها ناقص و دنباله بریده باشند که جز دوری از رحمت خداوند بهره نداشته باشد؛ زیرا صلوات ناقص (که آل به معنی صحیح آن ضمیمه اش نباشد) مطلوب خداوند متعال نبوده و از آن نهی شده است (1).

ص: 21


1- چنان که مؤلف محترم یاد آور شده اند، در بسیاری از صلوات های وارده از معصومين - عليهم السلام - (مانند صلوات ماه شعبان و روز جمعه و غير آن ها) آل محمد - صلى الله عليه و آله- به صفاتی توصیف شده اند که جز بر ائمه معصومين - عليهم السلام - تطبيق نمی شود ولی هر گاه لفظ آل در لغت عمومیت به همۀ نسل و ذریه داشته باشد، استدلال به این گونه توصیفات در صلوات های وارده، بر این که در هر جا لفظ آل ضمیمه صلوات است مقصود آن بزرگواران می باشند، مشکل است. برای این که مدعی می تواند بگوید: در این موارد به قرینه این گونه اوصاف که ذکر شده، آل تخصیص یافته و تطبیق بر آن بزرگواران می شود؛ و این هم که پیغمبر اکرم -صلی الله علیه و آله - نهی فرموده که صلوات أبتر و دنباله بریده (که ذکر آل در آن نشده باشد) بر من نفرستید؛ مقصودش این بوده که چنین نباشد (که به طور سلب کلی) هیچ گونه نامی از آل آن بزرگوار برده نشود و هيچ يك از ایشان ضمیمه در صلوات نگردند؛ و رفع این محذور به این می شود که (به طور ایجاب جزئی) بعضی از افراد آل ضمیمه شوند، خصوصاً اگر آن افراد از بزرگان و کامل های ایشان باشند پس می شود که گاهی آل به طور كلى و عمومی ضمیمه شود و گاهی هم (با ذکر اوصاف و قرائن) افراد کامله آن ضمیمه شوند، تا صلوات بر آن بزرگوار ناقص و ابتر نباشد. پس عمده مطلب در اثبات این که آل محمد - عليهم السلام - جز آن افراد معلوم معصوم را شامل نمی شود، این است که اشکال از ریشه قطع و دفع شود؛ و آن بدین گونه است که ما قبلا گفتیم: از اصل و ریشه، لفظ آل، شامل همه نسل و ذریه و کسان شخص نمی شود، بلکه اختصاص به خواص و اشراف از منسوبین و وابستگان هر کس دارد. چنان چه گواهی بر این امر دهد آیه شریفه 33 از سوره آل عمران ﴿ إنَّ اللهَ اصْطَفَى آدَمَ وَ نُوحاً وَ آلَ إِبْرَاهِيمَ وَ آلَ عِمْرَانَ عَلَى الْعَالَمِينَ ﴾ زيرا بديهي است که پیغمبر ارجمندی مانند ابراهيم - عليه السلام -، بر هر فرزند و ذریه او آل گفته نمی شود؛ بلکه مراد، اشراف و پاکانی هستند که با او تناسب و نزدیکی داشته و قابل اصطفا باشند. نتیجه آن که آل محمد - عليهم السلام - بنا بر لغت و استعمال، اختصاص به آن اشراف و خواصی از کسان و خاندان او دارد که در عصمت و طهارت با او نسبت و بستگی داشته اند، و ایشان منحصر در همان افراد معین و مشخص معصومين - عليهم السلام - می باشند.

پس نتیجه این که: مقصود از آل (در صلوات) همه نسل و ذرّيه نبوده، و فقط معصومین ایشان می باشند.

ص: 22

معنی لطیفی برای آل

از بعضی اخبار فهمیده می شود که آل پیغمبر صل الله علیه و اله آن چنان کسانی هستند که بازگشت روحی و معنوی آنان به آن بزرگوار بوده، و رابطه نورانی و روحانی با او دارند (خواه رابطه جسمانی بر قرار باشد یا نباشد). مانند روایت وسائل از کتاب ثواب الاعمال (1) به سند متصل از عمار بن موسی که گفته:

ص: 23


1- ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، از مؤلفات شيخ جليل القدر عظيم الشأن، ابو جعفر محمد بن على بن الحسين بن موسى بن بابویه قمی -رحمه الله- معروف به شیخ صدوق و ابن بابویه می باشد؛ که در بخش اول، آن گونه روایاتی را که ثواب و آثار نيك اعمال واجب یا مستحب در آن ها ذکر شده است؛ و در بخش دوم، آن گونه روایاتی را که در آن ها ذكر عقاب و آثار شوم اعمال حرام یا مکروه شده، جمع آوری فرموده است. مؤلف، از بزرگان محدثین و علمای شیعه امامیه بوده که به دعای وجود مقدس ولی عصر امام زمان -ارواح العالمين له الفداء- به وجود آمده، و برکات زیادی از مؤلفات و علوم او نصیب جامعه شیعه شده است. در سال 381 ه. ق وفات نموده و قبرش در شهر ری در جوار مقبرة حضرت عبد العظیم حسنى - عليه السلام- مزار عمومی است. پدر بزرگوارش، علی بن الحسين معروف به ابن بابویه - رحمه الله - نیز از بزرگان مشایخ و محدثین قمیین می باشد و از توقیع شریف حضرت امام حسن عسكرى - عليه السلام - که او را شیخ و معتمد و فقیه خوانده و به خود نسبتش داده است، جلالت قدر او ظاهر می شود. در سال 329 ه. ق وفات نموده و قبرش در نزدیکی صحن مطهر حضرت معصومه - عليها السلام - دارای قبه ای است (به نام مقبرة ابن بابويه) و مزار اهل ایمان می باشد.

نزد حضرت ابی عبد الله (امام جعفر صادق علیه السّلام) حاضر بودم که مردی گفت: ﴿اللهمَّ صَلِّ عَلى محمدٍ وَ اَهْلِ بَيْتِ مُحمَّد﴾؛ پس ابو عبد الله فرمود: ای شخص، تو حق ما را ضایع کردی (و از میان بردی)، آیا ندانسته ای که اهل بیت (پیغمبر صل الله علیه و اله) پنج نفر اصحاب کساء می باشند ؟ آن مرد گفت: (پس در صلوات بر شما) چگونه بگویم؟ فرمود: بگو اللهم صل على محمد و آل محمد، تا ما و شیعیان ما در آن داخل باشیم. (1)

که از این حدیث شریف استفاده می شود که میزان و شرط در آل که ضمیمه کردن آن در صلوات لازم است همان ولادت روحیه (و رابطة معنوی) است نه ولادت جسمانیه (و ارتباط ظاهری) (2).

ص: 24


1- وسائل باب وجوب الصلاة على النبي صل الله علیه و اله كلما ذكر، الصلاة على آله مع الصلاة عليه جلد 4 ص 1217 باب 42 حدیث 11: عن عمار بن موسى قال: ﴿کُنْتُ عِنْدَ أَبِی عَبْدِ اَللَّهِ عَلَیْهِ السَّلاَمُ فَقَالَ رَجُلٌ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَیْتِ مُحَمَّدٍ فَقَالَ أَبُو عَبْدِ اَللَّهِ عَلَیْهِ السَّلاَمُ یَا هَذَا لَقَدْ ضَیَّقْتَ عَلَیْنَا أَ مَا عَلِمْتَ أَنَّ أَهْلَ اَلْبَیْتِ خَمْسَهٌ أَصْحَابُ اَلْکِسَاءِ فَقَالَ اَلرَّجُلُ کَیْفَ أَقُولُ قَالَ قُلِ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ فَنَکُونَ نَحْنُ وَ شِیعَتُنَا قَدْ دَخَلْنَا فِیهِ﴾.
2- از این حدیث شریف دو مطلب استفاده می شود: الف) این که هر چند که معنی اهل در سایر موارد استعمالش عمومیت دارد و همه افراد خاندان و کسان نزديك شخص را فرا می گیرد، ولی خصوص کلمۀ اهل بیت که در خاندان پیغمبر - صلى الله علیه و آله - استعمال شود، مقصود از آن ها همان افراد معدود و معین، یعنی پنج نفر اصحاب کساء: محمد و علی و زهرا و حسنين - عليهم الصلوة و السلام - می باشند و هر گاه نام مقدس محمد - صلى الله عليه و آله - جدا گانه ذکر شده و اهل بیت عطف بر او شود، مقصود آن چهار نفر بزرگوار دیگر شان خواهد بود؛ مگر این که قرائن و امارات دیگری در کلام باشد که بفهماند غیر ایشان نیز داخل در اهل بیت می باشند؛ چنان که در بسیاری از صلوات ها و ادعیه رسیده از این خاندان کلمه، اهل بیت مانند کلمه آل بر همه ائمه معصومين - عليهم السلام - اطلاق شده است. و در هر حال گوئیا که در این حدیث شریف، نظر به تفسیر ذیل آیه شریفه 33 از سوره احزاب (آیه تطهیر) دارد ﴿ إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ یُطَهِّرَکُمْ تَطْهِيراً﴾ که به موجب روایات بسیار دیگری نیز که در تفسیرش وارد شده است، مقصود از اهل بیت که خداوند متعال آن را از همه بدی ها و پلیدی ها و زشتی ها و ناروا ها پاکیزه داشته است، همان پنج نفر اصحاب کساء می باشند که در آن عصر کسی دیگر از خاندان و کسان او در آن شرکت ندارند. ب) مطلب دوم که از این حدیث شریف استفاده می شود این که: شیعیان صادق این خاندان که پیروان راست و درست پیغمبر اکرم - صلى الله عليه و آله - می باشند، منسوب به آن بزرگوار بوده و در شمار آل او در می آیند، و این خود کرامتی بزرگ و سعادتی عظیم است که به حساب در نیاید و به موجب این حدیث شریف تمام صلوات هائی که مردمان می فرستند و آل پیغمبر -صلی الله علیه و آله- را به آن بزرگوار ضمیمه می کنند، شامل شیعیان این خاندان پاک نیز بوده و از برکات آن بهره مند می باشند. و این امر را تأیید کند آیه شریفه 36 از سوره هود، که در باره فرزند نا فرمان نوح پیغمبر - عليه السلام - فرمايد: ﴿إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ أَهْلِكَ عَمَلٌ غَيْرُ صالِحٍ﴾ و هم حدیث شریف پیغمبر اکرم - صلی الله علیه و آله - که فرماید: ﴿سَلْمَانُ مِنَّا أَهْلَ اَلْبَیْتِ﴾: «سلمان از ما خاندان است، او را سلمان فارسی نخوانید و سلمان محمدی - صلى الله علیه و آله - بگوئید ».

در هر حال، مقصود از آن «آل» که دوستی و چنگ زدن به دامن ایشان و صلوات فرستادن بر آنان واجب است، و از پیغمبر اکرم صلى الله عليه و اله

ص: 25

بریده نمی شوند نه در دنیا و نه در آخرت، نه در پنهان و نه در آشکار (نه در جسم و نه در جان)، هرگز از او جدا نمی گردند تا در لب حوض (کوثر) بر آن سرور وارد شوند همانا پاکان و بزرگواران و پرهیز کاران از نسل او (فاطمه و شوهر و فرزندان معصومین او علیهم السّلام) می باشند که پدر و مادرم (بلکه جان جهان و جهانیان) فدای ایشان باد.

ص: 26

بخش دوم: آثار و فوائد صلوات

ص: 27

ص: 28

فائدة صلوات عائد کیست ؟

(بدیهی است این ذکر شریف که این اندازه دربارۀ آن تأکید شده دارای نتیجه و فائدۀ بزرگی است) اینک ببینیم آیا فائده آن، فقط به شخص صلوات فرستنده بر می گردد و اختصاص به او دارد یا این که پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله و آل طاهرین او نیز از آن بهرمند می شوند ؟

سخنان دانشمندان در این باره مختلف و عقائد ایشان در زد و خورد است.

شهید ثانی - رحمه الله - در شرح لمعه گفته: نتیجه صلوات (بر پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله) فقط به صاحبش بر می گردد. برای این که خداوند متعال به قدری مرتبتِ بلند و منزلت ارجمند در نزد خودش به پیغمبرش عطا کرده است که مجالی برای بالا رفتن مقام او باقی نمانده، چنان که اخبار به این امر گویا، و علماء بزرگوار هم به آن تصریح کرده اند.

از علامه مجلسی ملا محمد تقى (1) - رحمه الله - حکایت شده که

ص: 29


1- مجلسی اول، مولای اجل و مقتدای افضل ؛ جامع علوم عقليه و نقليه، محمد تقی بن مقصود علی اصفهانی می باشد که از شاگردان عالم عابد و فقیه زاهد، ملا عبد الله شوشتری - رحمه الله - و هم عارف کامل و عالم فاضل، شیخ بهاء الدين عاملی - رحمه الله - می باشد، و از آن دو بزرگوار فضائل بسیار اخلاقی و علمی و عملی کسب کرده و به وسیله علم و عمل و گفتن و نوشتن خدمت بسیاری به دین و مذهب نموده و جمع کثیری را هدایت و تربیت فرموده است. دارای تألیفاتی است که از جمله آن ها شرح فقیه به عربی و فارسی، و حواشی بر اصول کافی و شرح صحيفه سجاديه - عليه السلام - می باشد وفاتش در سال 1070 ه. ق مطابق با این مصرع فارسی می باشد: «افسر شرع اوفتاد و بی سر و پا گشت فضل». و اما فرزند ارجمندش مجلسی ثانی، بلکه علامه مجلسى على الاطلاق؛ معروف در بلاد و آفاق، زنده کننده آثار مذهب و آئین، و بر پا دارنده مراسم شریعت و آئین، همانا ملا محمد باقر بن محمد تقی مجلسی است که دارای تألیفات بسیار در علوم اسلامیه به عربی و فارسی بوده و در بحار متلاطم اخبار و احادیث اهل بیت عصمت - عليهم السلام - فرو رفته و گوهر های گران بهائی به دست آورده و با بیانات کافیه خود آن ها را جلا و صفا داده و مورد استفاده همگان قرار داده است. در اثر تألیفات بسیار و ارجمندش خصوصاً كتاب شريف بحار الانوار که دائرة المعارف بزرگ مذهب شیعه می باشد، حتی بزرگی بر عالم اسلام و تشیع دارد. و این که بعضی از مخالفین مذهب شیعه را دین مجلسی نام گذاشته اند می توان گفت که کلمۀ حقی است که از آن اراده باطل کرده اند. بر خداوند متعال است اجر نيك و مزد شایسته او. وفاتش در 27 ماه رمضان 1110 ه. ق مطابق با این بیت است: ماه رمضان چوبیست و هفتش کم شد *** تاریخ وفات باقر اعلم شد قبرش در مسجد جامع قدیم اصفهان در مقبرة والد ماجدش، مزار مؤمنين می باشد.

فرموده: اگر بنا باشد که پیغمبر صل الله علیه و اله از دعا و صلوات امتش بهره مند گردد و بر کمال او افزوده شود، باید کامل از ناقص بهره ببرد و این امر (در نزد عقل) محال است.

ص: 30

دانشمند محقق، آقا جمال الدین خوانساری (1) -رحمه الله- در حاشیه شرح لمعه گفته:... علاوه (بر این ها که گفتیم)، اثر بخشیدن صلوات را (در بالا رفتن درجات ایشان) نیز استبعادی نیست (و مانعی ندارد) زیرا مراتب نزدیکی به خداوند متعال و آبرومندی در نزد او بی پایان است. پس می شود که هر بار صلوات بر آن بزرگوار، او را از مرتبه ای به مرتبه برتر از آن بالا ببرد پس نيك بينا شو (تا حق در مطلب را دریابی).

(این است پاره ای از کلمات علما و بزرگان در این باره) ولی به نظر می رسد که آن چه را محقق خوانساری - رحمه الله - دور ندانسته (و جایز شمرده) است، همان، حق در مطلب باشد. زیرا قابلیت نفوس مقدسه را (برای پذیرفتن کمال) اندازه ای نیست، و فیوضات و رحمت های خداوندی را نیز پایانی نمی باشد؛ و موجودات ممکنه و حادثه، هر اندازه کمالات را فراگیرند (و به هر مرتبه ای از هستی که برسند) باز گدایان درگاه خداوند و نیازمندان به آفریدگار و پدید آورنده خود می باشند،

ص: 31


1- عالم محقق و فاضل مدقق، آقا جمال الدین خوانساری - رحمه الله - فرزند ارجمند محقق خوانساری مرحوم آقا حسین است؛ که پدر و پسر در فضل و كمال و جلال و جمال و تحقیق در فنون علوم و معارف اسلامیه معروف و مشهورند و هر يك را تصنیفات و آثاری است که از فهم سرشار و ذهن بی آلایش و پاک ایشان حکایت نموده و علماء متأخر از تحقیقات و دقت نظر های آنان مستغنی بوده و بهره ها برده اند. وفات پدر: حسین بن محمد، محقق خوانساری، در سال 1099 ه.ق و وفات پسر آقا جمال الدین خوانساری، در سال 1125 ه. ق واقع شده و قبر هر دو بزرگوار در تخته فولاد اصفهان، مزار اهل ایمان می باشد.

بلکه رساندن فیوضات را به آنان به یک بار ممکن نیست (و ناچار باید تدريجاً رو به کمال بروند).

زیرا آن چه و آن که در آغاز و انجام هستی خود، در ذات و صفات و كمالات خود نیازمند است (و از خود چیزی ندارد)، پیوسته دست حاجت و گدائیش به سوی خداوند بی نیاز دراز است (و از او درخواست فیض می نماید). چنان که خداوند حکیم در قرآن کریم فرماید: ﴿يَا أَيُّهَا النَّاسُ أَنتُمُ الْفُقَرَاءُ إِلَى اللَّهِ﴾ (1)

پس پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله و بزرگواران از خاندان او، گر چه به مقامی از نزدیکی و ارجمندی نزد خداوند رسیده اند که به گفتن و نوشتن در نیامده،

ص: 32


1- آیه 16 از سوره مبارکه فاطر، و بقیه آیه و بعد آن چنین است: ﴿وَ اللّهُ هُو الْغَنِیُّ الْحَمِیدُ إِنْ یَشَأْ یُذْهِبْکُمْ وَ یَأْتِ بِخَلْقٍ جَدِیدٍ ما ذلِكَ عَلَی اللّهِ بِعَزیزٍ﴾. یعنی: ای گروه مردمان (و ای جامعۀ انسان هر که و هر چه باشید و بهر مرتبه و پایۀ از تعالی و ترقی که رسیده باشید) شما (گدایان و) محتاجان به سوی خداوند (و كمك و دستگیری او) می باشید، و خداوند است که او بی نیاز (از كمك و بندگی و فرمان برداری شما) بوده و مورد ستایش همۀ جهانیان و اهل زمین و آسمان می باشد. اگر بخواهد، شما را (با همه توانائی و زورمندی و ابزار و آلات زندگی که فراهم آورده و همۀ نیرو ها که مسخر کرده اید هلاك نموده و) می برد و آفریده (دیگر و تازه و) نوی پدید می آورد (تا از فرمان برداری او سر پیچی ننموده و سر کشی نکنند) و این (نو کردن خلقت و تجدید هستی که سنت خدائی بر آن قرار گرفته و همه روزه در این جهان صورت عمل به خود می گیرد) بر خداوند (که دانا و توانا است) دشوار نیست.

بلکه خرد را یارای فهم و درك آن نیست؛ ولی با این وصف به امر خداوند می گوید: ﴿رَبِّ زِدْنی عِلْماً﴾ (1) و در مقام بندگی و پرستش خداوند به اندازه ای کوشش می کند که از دربار عظمت خداوندی به او خطاب می رسد:

﴿طه، ما أَنْزَلْنا عَلَیْکَ الْقُرْآنَ لِتَشْقی﴾. (2)

ص: 33


1- ذیل آیه 114 از سوره مبارکه طه و خطاب به پیغمبر اکرم - صلی الله علیه و آله - است که: بگو: «پروردگارا ! مرا دانش افزای». از این آیه شریفه، ارزش فوق العاده علم و دانش، در نزد پروردگار متعال فهمیده می شود. زیرا می بینیم پیغمبر اکرم - صلى الله عليه و آله- با آن مرتبه كامل از علم، که دره ای جهان غیب به رویش باز، و در تمام مراحل هستی پرواز نموده، از اسرارجهان و جهانیان آگاه شده است؛ باز مأمور است که به این مرتبه از دانش قناعت ننموده و در مقام افزون طلبی بر آمده و دست حاجت به سوی (دانای مطلق) دراز نموده و از او زیادتی علم بخواهد. این دستور آسمانی، نیست مگر برای این که: آدمی بهتر مرتبه ای از کمال در عالم و عمل که برسد، باید مغرور نشده و قناعت نکند و از هدف اعلى و مرتبه علیای هستی غفلت ننموده و پیوسته در مقام تکمیل نفس و تکامل باشد.
2- آیۀ اول از سوره مبارکه طه، و خطاب به پیغمبر اکرم - صلى الله عليه و آله- است که: «ما قرآن را بر تو نازل نکردیم برای این که خود را به رنج افکنی» این آیه شریفه آنگاه نازل شد که پیغمبر - صلی الله علیه و آله- از شدت کوشش و بر سر پا ایستادن در مقام عبادت، پاهای مبارکش ورم کرده و مورد طعن مشركين و هوی پرستان واقع شده و می گفتند: «بیچاره محمد ! ! از دین ما سر باز زده و خود را در رنج افکنده ( به اصطلاح مردم امروز) بد بخت شده است». آری ! در نظر هوس بازان و دنیا پرستان چه بد بختی و نا کامی بالا تر از این که: کسی تن به زحمت و رنج بندگی خداوند داده، آن چه را در ذائقه نفس لذیذ و گوارا است از خوردنی ها و پوشیدنی ها و دیدنی ها و شنیدنی ها و سایر شهوات ترك نمايد. و علاوه، تن به رنج بیداری شب و ایستادن به عبادت، و روزه داشتن کامل در روز داده، و اهتمام در تحصیل موجبات رضایت خداوند و سعی در بر آوردن حوائج بندگان خدا نموده و از بیکاری و بیماری و تن پروری و بیهوده سرائی پرهیز کند !!. و چه خوشبختی و کامیابی در نظر کوتاه و پست آنان، برتر و بالا تر از این که آدمی از هر راه و بهر وسیله که بتواند، موجباب کامرانی نفس و رسیدن به خواهش های دل را فراهم آورده و غرق در شهوت رانی و نفس پرستی شده، و شب و روز عمر گران بها را به باطل بیهوده گذرانده و جان و خرد آدمیت را آلوده و پست نماید. پوشیده نیست که این نظر، بسیار خطا و اشتباه و دور از مقام شامخ و ارجمند آدمیت است. زیرا گوهر وجود آدمی بس لطیف و شریف است که باید آن را از آلودگی ها و ناروا ها کاملا نگه داری نموده و پیوسته در مقام صفا و جلا دادن آن که موجب ارزش بیشتر آن می باشد،کوشش نماید. وليکن از آن جائی که دین مقدس اسلام دین وسط، و این امت امت وسط است، باید قانون آن عادلانه بوده و از هر گونه افراط و تفریط هر چند که در عبادات هم باشد، جلو گیری نماید؛ و کاملا قوای فردی و اجتماعی بشر را تعدیل نموده و کاروان آدمیان را در صراط مستقیم (که بهره گیری کامل از نعمت های خداوندی، و دوری کردن از موجبات غضب او و گمراهی از راه حق است) به راه انداخته و آنان را به منزل مقصود که سرحد کمال هر موجودی است برساند. این مطلب که به وسیله این آیه شریفه و آیات دیگری در قرآن کریم پایه -گذاری شده و در روایات بسیاری از پیغمبر اکرم - صلى الله عليه و آله - و ائمه معصومين - عليهم السلام - تشریح و تفسیر شده است، اصلی است محکم و استوار که در تمام شؤون زندگی مراعات آن لازم و موجب موفقیت و به نتیجه رسیدن است. رفق و مدارای در امور، میانه روی و اندازه نگه داری در همه کار ها آغاز و انجام هر کاری را در نظر گرفتن؛ هر يك مورد اهتمام و سفارش مربیان نفوس بشری و معلمین مکتب الهی می باشد. در کتاب کافی شریف، بابی به نام باب اقتصاد (میانه روی) در عبادت تأسیس گردیده، و در آن باب، روایاتی از اولیای دین وارد شده که دیدنی و قابل ملاحظه و به کار بستن است.

شگفت آور، حالت زين العابدين على بن الحسين علیه السّلام است

ص: 34

که با این که در عبادت به آن مرتبۀ عالیه (1) رسیده است باز قانع نشده، و در شب آخر ماه مبارك رمضان، از غلامان خود (پس از این که از خطا های آنان گذشته و ایشان را آزاد می کند) درخواست دعا و طلب بخشش و آمرزش از خداوند برای خودش می نماید.

ص: 35


1- شدت اهتمام و اجتهاد زین العابدين - عليه السلام - در عبادت بر تر و بالا تر از این است که مقام را گنجایش بیان آن باشد از فرزند ارجمندش امام محمد باقر -عليه السلام - روایت شده که پدر بزرگوارش در شبانه روز، يك هزار رکعت نماز می گذاشت؛ هنگام وضو گرفتن رنگ مبارکش زرد می شد، سببش را از او می پرسیدند، می فرمود: آیا می دانید که در برابر چه کسی می خواهم بایستم ؟! هنگام غسلش آثاری از کوفتگی بر پشت مبارکش بود که گفتند: در اثر انبان های آرد و بار های هیزمی است که شب ها بر دوش کشیدم و در تاریکی شب به فقرا و بینوایان مدینه می رسانید و می گفت: صدقه پنهانی آتش غضب خدای را فرو می نشاند. داستان ها و حکایاتی در مناجات ها و عبادات آن بزرگوار از عامه و خاصه نقل شده که برای نمونه آن، همان گفت و شنود مشهوری که میان او و جابر بن عبد الله انصاری - رحمه الله - واقع شده کفایت می کند.

کتاب اقبال (1) را در این باره مطالعه کن تا از مشاهده رفتار آن بزرگوار بر شگفتت افزوده شود.

ص: 36


1- الاقبال بصالح الاعمال: کتابی است جامع، در بیان ادعیه و اعمال دوازده ماه قمری، مشتمل بر دو جزء: بخشی در اعمال ماه مبارك رمضان، و بخشی دیگر در اعمال یازده ماه از شوال تا شعبان. از تألیفات سید جلیل، مجاهد عالم، عابد زاهد، سید رضی الدین، ابو القاسم علی بن موسى بن جعفر بن... طاوس حسینی داودی حلى -رحمه الله- متوفای سال 668 ه. ق می باشد که آن را برای تتمیم و تکمیل «مصباح المتهجد» تأليف جد مادری خودش، شیخ اجل اقدم شیخ طوسی -رحمه الله- تأليف نموده است؛ چنان که کتاب جمال الاسبوع را نیز در اعمال ایام هفته به همین منظور تألیف کرده است. مؤلف بزرگوار، از سادات و مفاخر علمای شیعه محسوب؛ و بنابر شهادت علمای بزرگ و ثقات از نویسندگان، دارای مقامات عالیه در علم و عمل و زهد و ورع بوده و کرامات و خوارق عاداتی که کاشف از ارجمندی مقام و صفای روح او می باشد، از او ظاهر می شده است، و تشرف او به شرف درك حضور امام زمان ارواحنا فداه و بهره مندی از برکات آن وجود مقدس، شهرت دارد. دارای تالیفات دیگری در دعا و غیره می باشد که از جمله آن ها کتاب کشف المحجه است که برای فرزندش تألیف نموده، و مشتمل بر بیان عقاید و مواعظ و حكم و معارف و احتجاجات می باشد، و پیوسته مورد نظر و ترجمه و شرح دانشمندان قرار گرفته است.

علاوه که، بعضی از اخبار که در فضیلت و شرافت شب های قدر (و جمعه) وارد شده، دلالت می کند بر این که برعلم ولی امر و امام هر زمان افزوده می شود، بدین گونه که (در حدیثی) می فرماید:

«اگر این (مدد الهی و افزایش علم ما) نباشد، هر آینه آن چه در نزد ما است (از علم و حکمت) پایان می بد»

و در بعضی از اخبار آینده در این رساله نیز وارد شده که:

چون صلوات و درخواست رحمت از خداوند برای پیغمبر و آلش صل الله علیه و اله دعائیست مستجاب، که رد نمی شود پس هرگاه شخص دعا کننده بخواهد تیر دعایش به هدف اجابت رسیده و نا امید نشود، باید در آغاز و انجام دعایش دعا برای پیغمبر و آل او صل الله علیه و اله نماید.

ص: 37

رفع اشکال شهید و مجلسی (رحمة الله)

آن چه شهید - رحمه الله - در کلامش به آن اشاره نمود که «اخبار به مدعایش ناطق و شاهد است.» ما هر اندازه کتب اخبار را بررسی نموده و ورق زدیم، (به جای چند خبر) يك حدیث هم نیافتیم که در آن فائده صلوات و دعارا برای پیغمبر صل الله علیه و اله و خاندانش نفی کرده باشد.

آری، ممکن است که نظر آن بزرگوار در این سخن به آن احادیثی باشد که در بیان آثار و فوائد صلوات برای صلوات فرستندگان رسیده است. بدیهی است که آن روایات در مقام حصر نبوده و نفی اثر و فائده برای آن بزرگواران را ننموده، بلکه خواسته است آثار و فوائدی را که عائد صاحبان صلوات می شود بیان کند، چنان که خواهد آمد.

و اما آن چه علامه مجلسی - رحمه الله - بدان استدلال کرد که: استفاده کامل از ناقص را عقل محال می شمارد؛ پس جواب آن چنین است که:

در این جا بهره مندی و استفاده بالا از پست و کامل از ناقص نیست. بلکه برتری یافتن و بالا رفتن کامل است به وسیله صفات و افعال و آثار خودش برای این که آن چه از کار های شایسته و آثار نورانیت و رحمت که از اهل ایمان و پیروان این خاندان سر زده و آشکار شود، همه اش به برکت وجود ایشان و از ناحیه آن بزرگواران است. به روشنی، و نور افشانی ایشان است که اهل معرفت و ایمان نورانیت و تربیت یافته و از گزند های

ص: 38

بی ایمانی و کفر آسوده شوند. با چنگ زدن به دامن آنان و پیروی از راهنمایی آن رهبران بوده که بندگان خدا از بند ها و خواری های دنیا پرستی رهایی یافتند.

پس هرگاه پیغمبر اکرم و خاندان پاکش صل الله علیه و اله از دعا و صلوات امت نور و سروری یافته و ارجمندی مقامی بیابند، هر آینه (سر چشمه آن خود شان می باشند و) از تعلیم و تربیت پاک و درست خود شان بهره مند شده اند. و خوش دارم که در این جا استشهاد کنم به آن شعر فارسی که مرحوم محدث قمی (1) - رحمه الله - در کتاب هایش بسیار به آن استشهاد نموده است:

هر بوی که از مشگ و قرنفل شنوی *** از طرۀ آن زلف چو سنبل شنوی

آری، درود فراوان و رحمت های پی در پی خداوند بر تو باد ای

ص: 39


1- شيخ جليل القدر كثير الخير، محدث خبير مرحوم حاج شیخ عباس بن محمد رضا قمی متوفای سال 1359 ه. ق در نجف اشرف؛ از بزرگان علما و محدثین عصر حاضر بودند که با علم و عمل و زبان و قلم خود خدمات بسیاری به اسلام و مسلمین نموده و تألیفات سودمندی در حدیث و رجال و تاریخ و غیره به عربی و فارسی از خود به یادگار گذاشته اند. کتاب منتهى الامال، (در تاریخ و حالات چهارده معصوم عليهم السّلام) و كتاب مفاتیح الجنان (در ادعیه و زیارات) که هر دو به فارسی می باشد، از تألیفات پر فائده ایشان است که در جهان اسلامی منتشر و همه طبقات از آن بهره مند می باشند. بهترین کتاب عربي ايشان «سفينة البحار» است که به عنوان فهرست مطالب «بحار الانوار» نوشته شده، ولی خود دارای مزایا و اضافات سودمندی است که آن را مورد توجه اهل علم و دانش قرار داده است. در این رساله، از سه کتاب ایشان: سفینه، مفاتيح، نفس المهموم استفاده شده است.

فرستاده خداوند، ای رهاننده خرد ها از پندار ها (ی نا روا و عقاید خرافی).

درود بسیار خداوند بر تو، ای پیغمبر خدا، ای پاك كننده دل ها و پاکیزه کننده جان ها از آلودگی های اخلاق زشت و کشنده.

درود بی شمار خداوند بر تو ای آموزگار کتاب خدا (دفتر معرفت) و حکمت (در علم و عمل) ای رهاننده بشر از رفتار های نا هنجار.

و درود فراوان و بسیار خداوند بر شما، ای خاندان پیغمبر رحمت، ای پیشروان هدایت و ای بزرگان جمعیت، ای ستارگان درخشان و ماه های تابان در آسمان نبوت.

به شما خداوند ما را (از کفر و شرک و بت پرستی و خود پرستی) رهائی بخشیده، و به شما ما را (از گمراهی و بی راهه رفتن نجات داده و) به سوی خودش راهنمایی کرد به شما... و به شما... (بود که همۀ در های نیک بختی و ارجمندی را به روی جامعه بشر گشود) چنان که خداوند کریم در قرآن حکیم فرماید:

﴿هُوَ الَّذِي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولاً مِنْهُمْ يَتْلُوا عَلَيْهِمْ آياتِهِ وَ يُزَكِّيهِمْ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ وَ إِنْ كانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِي ضَلالٍ مُبِينٍ﴾ (1)

ص: 40


1- آیه 2 از سوره مبارکه جمعه یعنی: «او است آن کسی که بر انگیخت در جامعه بی سوادان (که نتوانند بخوانند و بنویسند، و یا در میان مردمان ام القرى مكه) پیغمبری را از ایشان که می خواند بر آنان آیات (توحید خداوند و هدایت و معرفت) او را، و پاك سازد (ظاهر و باطن) ایشان را (از هر گونه آلودگی و نا پاکی در کردار و رفتار و گفتار)، و بیاموزد آنان را کتاب و حکمت، تا از دفتر تکوین و تدوین و کتاب فطرت و هستی، درس معرفت و هدایت بخوانند، هر چند که بودند ایشان پیش از آن (در نادانی و) گمراهی آشکاری ». این آیه شریفه و آیات دیگری در قرآن کریم، هدف اعلی و مقصد نهائی از بعثت پیغمبر بزرگوار اسلام را، رسیدن جامعه بشر به مقام حکمت قرار داده که در اثر پاکیزه ساختن آدمیان از آلودگی های اعتقادی و اخلاقی و عملی دل و جان آنان را از شراب طهور حكمت سیراب و شاداب نموده و به ایشان زندگی پاینده بخشد. در زبان پاك معصومین و حکمای حقیقی اسلام - عليهم الصلوة و السلام - برای حکمت، تفسیر های بسیاری شده که ما برای نمونه و بهره مندی خوانندگان ارجمند، ترجمه يك حدیث از آن ها را در این جا نقل می نمائیم: در تفسیر صافی، ذیل آیه 269 سوره بقره: ﴿یُؤْتِی الْحِکْمَهَ مَنْ یَشاءُ وَ مَنْ یُؤْتَ الْحِکْمَهَ فَقَدْ أُوتِیَ خَیْراً کَثِیراً وَ ما یَذَّکَّرُ إِلاَّ أُولُوا الْأَلْباب﴾، از كافي از پیغمبر اکرم - صلى الله عليه و آله - روایت نموده که: «آن بزرگوار روزی در یکی از سفر هایش بود که سوارانی او را ملاقات نموده و (بر او درود فرستاده و) گفتند: سلام بر تو ای پیغمبر خدا ! آن حضرت روی به سوی آنان بر گردانده و فرمود: چیستید (و کیستید و بر چه حالید) شما ؟ پس گفتند: اهل ایمانیم. فرمود: پس چیست (و چگونه است) حقیقت ایمان شما؟ گفتند: راضی بودن به حکم خداوند، و تسلیم شدن بر فرمان خداوند، و وا گذاردن (امور و احوال خود) به خداوند. پس پیغمبر اکرم - صلى الله عليه و آله - فرمود: (این گونه مردم مؤمن) دانشمندان حکیمانی هستند که نزديك است از فرونی حکمت پیغمبرانی باشند، پس هر گاه شما (در این دعوی خود) راستگو یانید پس ( زیاده بر اندازه کفاف و قناعت، گرد دنیا مگردید و ) بنیان ننمائید آن چه را که خود در آن مسکن نمی کنید، و گرد نیاورید آن چه را که نمی خورید و بپرهیزید خداوندی را که به سوی او بازگشت می نمائید ». آری! این کلام حکیمانه در تفسیر حکمت است که باید با آب زر نوشت. نه! بلکه باید تمام طبقات جامعه بشر مضامین بلند آن را در دل جای داده و پیوسته در نظر گرفته و پایۀ زندگی اجتماعی را بر آن نهند تا همه فساد ها و بد بختی ها از جامعه انسانی رخت بر بندد.

پس نتیجه آن که بهره مندی پیغمبر اکرم - صلى الله عليه و آله - و خاندان بزرگوار او - عليهم السلام - از صلوات و دعای امت، از قبیل

ص: 41

بهره مندی بالا از پست، و کامل از ناقص نیست؛ بلکه از قبیل بهره مندی ذات است از صفات و افعال خودش زیرا سر چشمۀ همۀ نيكي ها و بركات ایشانند، و بازگشت همه نیز به آنان خواهد بود، پس دریاب و غنیمت شمار.

ص: 42

فائدة صلوات برای صاحب آن

باید دانست که آدمی (با همۀ نورانیتی که در فطرت دار است، باز) گرفتار چهار گونه ظلمت و تاریکی است (که ممکن است دامن گیر او شوند):

1) تاریکی طینت و سرشت او که از آن آفریده شده؛ زیرا چنان که در روایات وارده از معصومین علیهم السّلام بدان اشاره شده، طینت و خمیره آفرینش بشر مخلوط، و از سر چشمه گوارا و شیرین (نورانیت و روحانیت) و از چاه شور و تلخ (مادیت و جسمانیت) مایه گرفته است، بهره ای از جایگاه بلند و ارجمند (الهیت) را دارا، و سهمی از سیاه چال پست و تاريك (طبیعت) را در بر دارد.

2) تاریکی افکار نا پاک و پندار های بیهوده؛ زیرا هر چند ان افکار و اوهام (تا آنگاه که به مرحله عمل در نیاید) گناهی نیست - و اگر هم باشد آمرزیده و بخشوده است (1) - ولی واضح است که سبب دور شدن

ص: 43


1- این جمله، اشاره به مطلبی است که در اثر اختلاف اخبار، نظر دانشمندان نیز در آن مختلف است که: «تجری بنده بر مولی، و تصميم و قصد نا فرمانی او، تا هنگامی که عملی از او سر نزند؛ آیا علاوه بر این که آن بنده را شایسته نکوهش و سرزنش می سازد، این عزم و تصمیم او هم گناهی شمرده شده و موجب عقوبت و مجازات او می باشد؛ یا این که گناهی به شمار نیاید مگر این که به مقام عمل برسد، و بر فرض گناه بودن هم مورد عفو و بخشودگی است؟» از ظاهر روایات چندی، فهمیده می شود که عزم و نیت معصیت هم مانند عمل معصیت مورد عقوبت است؛ مانند آن چه وارد شده در سبب همیشگی عذاب دوزخیان (با این که مدت معصیت آنان محدود به مدت عمر بوده است) که فرموده اند: «چون عزم بر این داشته اند که اگر همیشه در دنیا باشند پیوسته نا فرمانی کنند پس در اثر این عزم و تصمیم، همیشه معذب خواهند بود». و مانند آن چه وارد شده از پیغمبر اکرم - صلی الله علیه و آله - که فرموده: «هر گاه دو نفر از مسلمان ها یک دیگر را با شمشیر خود ملاقات کنند (یعنی به روی هم شمشیر بکشند) پیس یکی از آن ها دیگری را بکشد، کشنده و کشته شده هر دو در آتشند. پرسیدند که سبب عذاب آن دیگری که کشته شده است چیست؟ فرمود: برای این که او نیز تصمیم بر کشتن رفیق خود داشت». و مانند آن چه از امیر المؤمنين - عليه السّلام - نقل شده که فرمود: «رضایت دهنده به کار (خلاف و نا روای) مردم، مانند آن کسی است که با آنان در آن کار داخل باشد و بر شخص متصدی (و مباشر) دو گناه است: گناه راضی بودن، و گناه به جا آوردن». آری، این گونه روایات بسیار است؛ ولی در برابر آن ها هم روایاتی است که دلالت بر گناه نبودن این عزم و نیت بد کاری، و یا بخشودگی آن ها می نمایند. مانند روایت حضرت صادق - عليه السّلام - که فرمود: «هر گاه بنده ای قصد معصیت کند، بر او نوشته نمی شود» و یا آن چه وارد شده بر این که «نیت کار های خوب نوشته می شود، ولی قصد گناه نوشته نمی شود». دانشمندان و اهل تحقیق در مقام جمع میان این اخبار، چنین نظریه داده اند که «اخبار عقوبت، شامل حال کسانی است که پیوسته به قصد و عزم بد خود باقی بودند تا از عمل عاجز شده و بدان راهی نیافتند، و یا این که به مقدمات آن عمل نیز مشغول و از انجام آن باز ماندند؛ ولی اخبار عفو و بخشودگی، مربوط به آن کسانی است که به اختیار خود از آن عزم برگشتند، و یا این که فقط نیت و قصدی داشته و با تمکنی که فراهم شده قدمی به سوی آن بر نداشتند». در هر حال، در این که این عزم و نیت نا پاک و این فکر و اندیشه کج، اثر زشت و بدی در دل و جان آدمی گذاشته و او را تیره و تار می کند، شبهه ای نیست؛ و با توجه و روی آوردن به سر چشمه های نور و پاکی (خاندان عصمت و طهارت - عليهم السلام -) و صلوات فرستادن بر ایشان، این تاریکی و نا پاکی بر طرف می شود.

از رحمت خداوند و در آمدن در وادی نا فرمانی او می شود؛ برای این که هر نا فرمانی و نا بکاری که از بنده ای سر زند به نا چار فکری نا پاک و اندیشه ای شیطانی بر آن پیشی گرفته است، زیرا که ریشه هر کردار زشت با زیبا همان اندیشه و فکر است که خوبی و بدی، پاکی یا نا پاکی آن، در این اثر بخشیده است.

ص: 44

3) تاریکی اخلاق و خوی های پست است که به سبب آن ها گناه و نا فرمانی از صاحبش به آسانی صادر شده و زشتی ها جامه خوبی پوشیده و نيكي ها صورت بدی به خود می گیرند (چنان که در قرآن کریم به این امر اشاره فرموده:) أَفَمَن زُیِّنَ لَهُ سُوءُ عَمَلِهِ فَرَآهُ حَسَنًا... (1)

ص: 45


1- صدر آیه 8 از سوره مبارکه فاطر است، آیا پس کسی که (فطرت پاک انسانیت را از دست داده، چراغ خرد در وجود او خاموش شده و نيك و بد و زشت و زیبای کار ها را تشخیص نمی دهد، بلکه بدی کردارش در نظر او زینت یافته، پس آن را نیکو می بیند، (مانند آن کسی است که این نیروی پاک در او بر قرار و هر يك از امور را مطابق حقیقت درک می کند) ؟ خلاصه معنی این که: این دو دسته مردم یکسان نیستند، بلکه سر انجام دسته اول به گمراهی و بد بختی و پیروی از هوی و هوس و در آمدن در جنود شیطان می باشد؛ ولی عاقبت دسته دوم به هدایت و نیک بختی و پیروی از خرد و در آمدن در جنود الهی پایان می یابد.

از باب مثل و نمونه خارجی، بخل است که ذائقه بخیل را تغییر داده و از بهترین غذا و گوارا ترین خوراک، که از مال خودش فراهم شده باشد لذت نمی برد (و گاهی شود که از گلویش فرو نرفته و یا او را مریض می کند).

بخل است که ذائقه روح او را نیز تغییر داده و از این که (إكرام و إنعام کند تا) مردم در اثر بخشش و کرمش او را احترام و بزرگداشت نمایند لذت نمی برد و هم چنین عقل بخیل هم وارونه شده و از دادن زکات واجب (و سایر حقوق و انفاقات مالی که ذخیره آخرت او می باشند) لذت نمی برد بلکه انفاق و دَهِش را زیان پنداشته، و ذخیره و جمع کردن مال را غنیمت (و مایه آبرو و عزت) می شمارد. پس می بینی که خوی بخل در ذائقه جسم و جان و خرد او اثر می بخشد (و به همین روش است سایر خوی ها).

4) تاریکی گناهان و زشتی های کردار؛ که هر گناهی از بنده ای سر می زند، چنان که نامه اعمال او را سیاه می کند همین طور صفحۀ دل او را نیز تیره نموده و از آن کار در جانش اثری منعکس می گردد.

(این چهار ظلمت با یک دیگر مربوط، و در میان آن ها تأثیر و تأثر برقرار است) پس تاریکی (و نا پاکی) سرشت و طینت آدمی در پندار ها و افکار او مؤثر، و اندیشه و فکر بدش در ریشه کردن خوی های بد تأثیر نموده و خوی بدش در پیدایش کردار های زشت و نا روا اثر می بخشد و نتیجۀ همۀ آن ها تیرگی و تاریکی است که در دل او آشکار می شود:

ص: 46

﴿ظْلُماتٌ بَعْضُهَا فَوْقَ بَعْضٍ﴾ (1).

پس هر کس بخواهد از این تاریکی ها و تیرگی ها (و تنگنای طبیعت) بیرون آمده و در فضای وسیع نورانیت (و آدمیت) در آید، باید به رشته محکم (خدائی و رابطه استوار و) آویخته میان اهل زمین و آسمان (محمد و آل محمد صلوات الله عليهم اجمعین) دست آویز شده و (از آن نفوس پاك و پاكيزه كمك خواسته و از تعلیمات و تربیت های ایشان بهره مند شود (و برای فراموش نکردن آنان و بر قراری و استوار بودن این رابطه، می بایست پیوسته) با این ذکر ملکوتی (صلوات) دمساز گردیده و گاه و بی گاه با نهایت تضرع به درگاه خداوند بگوید:

ص: 47


1- قسمتی از آیه 20 از سوره مبارکه نور، و تمام آیه چنین است: ﴿اَو كَلُظُماتٍ فی بَحر لُجّی يَغشاهُ موجٌ من فوقِه مَوجٌ من فوقِه سَحابٌ ظُلُماتٌ بَعضُها فَوق بعض؛ اذا اَخرَج يَدَه لَم يَكَد يَراها و مَن لَم يَجعَل الله له نوراً فما له مِن نور﴾. یعنی: (اعمال و افعال کفار و مردمی که از نور ایمان و هدایت الهی که جهان را فرا گرفته است بهره ای نگرفته اند مانند آب نمائی خالی از حقیقت) یا مانند تاریکی هائی است در دریای بیکران که امواج بر زبر یک دیگر بالا آمده و بالای آن ها نیز ابر تیره و تار قرار گرفته باشد (و تمام روزنه های روشنی از آسمان و زمین به روی آن بسته شده و هیچ گونه امید رستگاری یافت نشود)، تاریکی هائی بر بالای یک دیگر واقع شده به طوری که هر گاه دست خود را در آورد و برابر چشم قرار دهد) نزديك نيست که آن را ببیند و هر که خداوند برای او نوری قرار ندهد، (و از نور معرفت و هدایت او بهره مند نشود ) برای او نوری نیست (و همه روزنه های امید و روشنی به روی او بسته می شود).

صلى الله على محمد و آل محمد.

چنان که در کتاب و سائل از محمد بن یعقوب کلینی و او به سند خود از اسحق بن فروخ روایت کرده که حضرت ابی عبد الله الصادق علیه السّلام فرمود:

«ای اسحق بن فروخ، هر کس ده بار صلوات بر محمد و آل محمد صل الله علیه و اله بفرستد، خداوند و فرشتگانش، هزار بار بر او صلوات می فرستند؛ آیا نمی شنوی گفتار خداوند عز و جل را: ﴿ هُو الَّذِی یُصَلِّی عَلَیکُم وَ مَلائِکَتُهُ لِیُخرجَکُم مِنَ الظُّلُماتِ إلَی النُّورِ وَ کانَ بِا لمُؤمِنِینَ رَحیِماً ﴾ (1). (2)

از این حدیث شریف استفاده می شود که راه بیرون شدن از تاریکی ها، و در آمدن در جهان نور و رحمت، دست آویز شدن به ذکر شریف صلوات است. زیرا که آن سبب می شود که خداوند و فرشتگانش بر آدمی ( به نظر رحمت نگریسته و بر او) صلوات فرستند، و بدین وسیله ( به مفاد آیه شریفه) از تاریکی ها رهایی یافته و نورانیت پیدا کند.

در زیارت جامعه کبیره (3) که از حضرت امام هادی علیه السّلام رسیده،

ص: 48


1- آیه 43 از سوره مبارکه احزاب، یعنی: او است آن چنان خداوندی که او و فرشتگانش (که کارمندان و کار گردانان دستگاه عالم هستی می باشند) بر شما (ای گروه اهل ایمان و گروندگان به مرام حق ) درود می فرستند، تا شما را از تاریکی ها به سوی روشنی بیرون برند ؛ و او به بندگان مؤمن خود مهربان است (و با كمك و دستگیری خود و جنودش آنان را از همه گرداب ها و گرفتاری ها رهائی می بخشد ).
2- وسائل، جلد 2 ص 1217 باب استحباب الصلاة على محمد و آله صل الله علیه و اله عشراً: قال أبو عبد الله علیه السّلام: «يا إسحق بن فروخ ! من صلى على محمد و آل محمد عشراً، صلى الله عليه و ملائكته ألفاً أما تسمع قول الله عز و جل: ﴿هُوَ الَّذِی یُصَلِّی عَلَیْکُمْ و مَلائِکَتُهُ لِیُخْرِجَکُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَی النُّورِ و کانَ بِالْمُؤْمِنِینَ رَحِیما﴾.
3- زیارت جامعه کبیره، همان زیارتی است که به سند معتبر از موسی بن عبد الله نخعی نقل شده، که گفت: خدمت امام علی النقى - عليه السلام - عرض کردم که: تعلیم فرما به من کلام بلیغ و کاملی که هرگاه بخواهم یکی از شما خانواده را زیارت کنم، بخوانم آن را. فرمود: چون به درگاه رسیدی بایست و بگو: أشهد... تا آخر آن چه دستور داده است از شهادتین و غسل و صد مرتبه تکبیر و زیارت طولانی، که در مفاتیح الجنان و ساير كتب زيارات ثبت است. چون این زیارت، مشتمل بر فضائل و مناقب بسیاری از خاندان پیغمبر اکرم - صلى الله عليه و آله - می باشد؛ مواظبت بر خواندن آن، علاوه بر این که مطلوب و مورد توجه این خاندان می باشد؛ برای تکمیل ایمان و معرفت، و عرض خلوص و ارادت به آن انوار مقدسه نیز بسیار نافع است ؛ و علامه مجلسی - رحمه الله - در شرح فقیه فرموده: این زیارت بهترین و کامل ترین زیارات است، و شاید وجه صد مرتبه تکبیر در اول آن این باشد که مردمان ناقص در معرفت از مضامین عالیه آن نسبت به ائمه طاهرین - عليهم السّلام - به غلو ( و زیاده روی) نیفتاده و هلاك نشوند.

عبارتی است که (درد و درمان را بیان نموده و) به این تاریکی های چهار گانه اشاره کرده، و صلوات بر این خاندان را موجب خلاصی و رستگاری از آن ها معرفی فرموده است در آن جا که گوید:

﴿و جَعَلَ صَلَواتَنا عَلَيْكُمْ و ما خَصَّنا بِهِ مِنْ ولايِتِكُمْ طِيباً لخُلْقِنا و طَهارَةً لأنْفُسِنا و تَزكِيَةً لَنا و كَفّارَةً لِذُنوبِنا...﴾

در این جمله، چهار اثر و خاصیت برای صلوات (بر آن خاندان و رابطه با ایشان) معین شده:

1)پاکی طینت و آفرینش

برای این که هر چند در آغاز خلقت، طینت آدمی آمیختگی

ص: 49

و آلودگی داشته است؛ ولی همین که با آن پاکان جهان، رابطه دوستی و پیروی پیدا کرده و متوجه به مقامات ایشان شده، و نشان دوستی دل، در زبانش ظاهر شده و بر ایشان صلوات فرستاد، آلودگیش بر طرف شده و پاک می گردد.

و این امری است که عادت خداوند بر آن جاری شده و روش عالم طبیعت را نیز بر آن پایه قرار داده است. آیا نمی بینی درخت ها را که چون میوۀ آن ها پست و بد مزه باشد، همین که با درخت نيك و پاكی پیوند یافته و از ریشه آن آب بخورند، میوۀ آن ها پاکیزه و گوارا شده و گوئی خلقت آنان تغییر می یابد.

همچنین آدمی هر گاه با صاحب مقام ولایت (یعنی پیغمبر و امام) پیوند روحی یافته و روانش از آن انوار مقدسه كمك گرفت (و از سر - چشمۀ گوارا و شیرین علوم و معارف آن ها سیراب شد)، نا پاکی طینتش مبدل به پاکی می شود. چنان که در قرآن کریم به این امر اشاره فرماید در این آیه شریفه: ﴿فَأُوْلَئِكَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ﴾ (1)

چسان این گونه نباشد با این که مایه هستی شیعیان این خانواده

ص: 50


1- جزئی از آیه 69 از سوره مبارکه فرقان، و تمام آن چنین است: ﴿الا مَنْ تابَ وَ آمَنَ وَ عَمِلَ صالِحاً فَأُوْلَئِكَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ وَ كَانَ اللّه غَفُوراً رَحِيماً﴾. یعنی: (کسانی که گرد معاصی و نا فرمانی های خداوند گشته و گناهان کبیره چون شرك به خداوند و آدم کشی و زنا و مانند آن ها را به جای می آورند، به کیفر این کار های زشت و نا روای خود رسیده و روز قیامت بر عذاب آنان افزوده شده و خواری ابدی دامن گیر شان خواهد بود) مگر کسی که باز گردد و ایمان (حقیقی و عملی) آورد و کردار شایسته به جای آورد، پس ایشانند که خداوند بدی های آنان را بدل به خوبی ها کند؛ و می باشد خداوند آمرزنده مهربان. و این آیه نیز چون آیات بسیار دیگری، بشارت قبول توبه را داده و مردمان را به فضل و رحمت وسیع خداوند امیدوار می سازد؛ که هر گاه از آن در داخل شده و با اعمال صالحه جبران عمل نا روای خود را نمایند، آمرزیده شده و از گناهان ایشان در گذرند. و بدیهی است که تو به و بازگشت حقیقی آنگاه فراهم آید که کسی از راه بیهوده و باطل که موجب نا پاکی دل و جان است برگشته، و با پاکان و پاکیزگان پیوند نموده و راه و رسم آنان را بگیرد، تا کمال همنشین و هم سخن و همراز و هم آهنگ در او اثر نموده، و زشتی ها و بدی های اعتقادی و اخلاقی او به کلی بر طرف شود.

با آب پاک و گوارای دوستی ایشان سرشته شده است پس چون به پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله و خاندان گرامیش توجه نموده و بر آنان صلوات فرستند، تیرگی و آلودگی ایشان بر طرف گردد.

آری، هرگاه پیدایش آدمی در عالم طبیعت از راه معصیت بوده و شالوده او بر ناپاکی ریخته شده باشد - چون کسی که نطفه او در رحم از زنا بسته شود - چنین کسی به آسانی با پاکان و پاکیزگان جهان رابطه دوستی و پیروی پیدا نکرده و پاکیزه نشود. اما غیر زنا زاده، هرگاه دلش با آنان رابطه یافته و به مقام ایشان توجه نموده و (در مقام اظهار علاقه بر آمده و) بر ایشان صلوات بفرستد، آلودگیش بر طرف شده، و پایه و مایه اش پاکیزه گردد.

ص: 51

2)پاکیزگی جان و دل از اندیشه های نا پاك و وسوسه های شیطانی:

چه بسا تیرگی ها و تاریکی های کشنده ای برای دل و جان آدمی که از جانب وسواس خناس (1) که در سینه آدمی جای گرفته و وسوسه اش می کند پیش می آید، و خداوند مهربان در کتاب کریمش، مردم را به پناهندگی از گزند آن، به پروردگار توانای معبود دعوت نموده است. افکار پست،

ص: 52


1- وسواس، به معنی: خاطرات و اندیشه های بد و الهامات و افکار زشت و ناروائی است که هر گاه آدمی از خداوند غافل شده و توجه کامل به دنیا و هوا های نفسانی پیدا کند، بر دل او راه می یابد و او را به بدی ها می کشاند. و خناس، یکی از نام های شیطان است، برای این که حق را بر مردمان می پوشاند و یا برای این که آنان را از سعادت و هدایت و روی آوردن به خداوند باز داشته و به امروز و فردا گذرانده و کار ایشان را به تأخیر می اندازد. و در هر حال این جمله های سخن مؤلف، محترم اشاره به مضمون سوره مباركة ناس، آخرین سورۀ قرآن کریم است که خداوند حکیم بندگان خود را امر به پناهندگی به حضرتش نموده است. شاید در این که قرآن کریم به این سوره و این مضمون، پایان یافته است اشاره به این باشد که هر گاه بشر، تمام درس های معرفت و دفتر آدمیت را خوانده و همه مراحل کمالات علمی و عملی را طی نماید، باز هم برای مصونیت و محفوظ ماندن خود از گزند شیاطین جنى و انسى و ديو صورت ها و ديو سيرتان، ناچار است که به ساحت پاک پروردگار جهان (رب الناس) و دادار زمین و آسمان (مَلَك النّاس) و معبود همه جهانیان (إله الناس) پناهنده شده و در فرمان او در آمده و از او كمك و یاری بخواهد. پناه می بریم به ذات پاک او.

و اندیشه های نا پاك است که حقیقت کردار را وارونه می کند، هر چند به صورت نیکو و دل ربا باشد.

(گاهی می شود) مردی را می بینی که شب و روز و تمام روزگار خود را در راه طلب علم دین گذرانده، و نهایت کوشش را در ضبط فرمایشات ائمه اطهار علیهم السّلام به کار برده و برای به دست آوردن احکام شرعیه رنج ها به خود هموار می کند، ولی نوری نیافته و نتیجه ای به دست نمی آورد نمی آورد و نزد خداوند متعال مقامی پیدا نمی کند. برای این که آن اندیشه ای که بر روح او دست یافته و او را به سوی این عمل می کشاند، جاه پرستی و ظفر یافتن بر همگنان و جلو افتادن از این و آن است؛ و عمل او هر چند به صورت نیکو و پسندیده است، ولی آن هدفی که در نظر گرفته و آن اندیشه ای که در دماغ می پرورد، چون نا پاك است، عمل او را تغییر داده و خاصیت آن را می برد؛ و برای همین جهت نور و بهره ای به دست نمی آورد.

بعضی از دانشمندان گفته اند که: امتیاز و جدائی علوم از یک دیگر به جدائی مقاصد و اغراض آن ها است؛ ولی من می گویم: تمایز و جدائی همه حرکات و کردار های آدمی، به تمایز در نیکی و بدی اغراض آن ها است.

پس هر کس بخواهد از تاریکی اندیشه و تیرگی دل و وسوسه های شیطانی رهایی یابد، باید دست به دامن محمد و آل محمد - صلى الله علیه و آله - زده (و خانه دلش را به نور محبت و ولایت ایشان روشن داشته و از رخنه کردن خواهش های نفسانی و افکار شیطانی در آن جلوگیری نموده) و با این ذکر شریف خدائی دمساز گردیده و بسیار بگوید:

«اللهم صل على محمد و آل محمد»

ص: 53

3)پاکیزه کردن جان و روان آدمی

تمامی خو های زشت و ناپسند به هر نام و شکلی که باشد، از نادانی بر می خیزد.

نادان است که بردباری را ناتوانی، و بزرگ منشی را سنگینی و ارجمندی، و فروتنی را خواری می بیند. بخل را غنیمت و سود، و انفاق و دهش را خسارت و زیان می پندارد. حیله و گول زدن را خردمندی، و درستی و راستی را بی خردی می شمارد، دو روئی و دروغگوئی را سیاست و تدبیر، و یک رنگی و صفا و وفا را بی سیاستی و سادگی می نامد؛ و همچنین در سایر صفات (که زشت را زیبا و زیبا را زشت می بیند) و شیطان (و جنودش که خوب های بد آدمی می باشند امور را بر او مشتبه ساخته و) بدی کردارش را در نظرش جلوه داده و آن را خوب می پندارد.

پس هر کس که بخواهد (از این دام رهایی یافته و) از این اشتباه بیرون آید، باید (متخلق به اخلاق آدمیت شده و با انسان های کامل که مظهر اخلاق خدائی هستند، علاقه و رابطه کامل یافته و ) به محمّد و آل محمد صل الله علیه و اله دست آویز شده، و در شب و روز، و گاه و بیگاه بر ایشان صلوات فرستد.

برای این که هرگاه دل آدمی متوجه به مرکز و معدن رحمت و ولایت گردیده و پناهنده به آن درگاه شد و دوستی پیغمبر صل الله علیه و اله و خاندان او در آن قرار گرفته و صلوات بر ایشان فرستاد، تسلط شیطان از آن برداشته می شود - زیرا سلطنت او بر کسانی است که او را دوست می دارند (1)

ص: 54


1- اشاره به مضمون آیات 99 و 100 از سوره مبارکه نحل است که فرماید: ﴿إِنَّهُ لَيْسَ لَهُ سُلْطَانٌ عَلَى الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ إِنَّمَا سُلْطَانُهُ عَلَى الَّذِينَ يَتَوَلَّوْنَهُ وَ الَّذِينَ هُمْ بِهِ مُشْرِكُونَ﴾ یعنی: «همانا نیست برای ابلیس، سلطنت (و نفوذ و فرمان فرمائی) بر کسانی که ایمان (به خداوند و پروردگاری و جهان داری او) آورده، و (در تمام کار ها و پیش آمد ها ) به پروردگار خود توکل می نمایند؛ جز این نیست که تسلط او بر آن کسانی است که او را دوست داشته (و به اختیار خود در تحت سر پرستی و فرمان فرمائی او در آمده اند)، و آنان که به پروردگار (مهربان خیر خواه دادگر خود و دوستی و بندگی او) شرك آورند». بدیهی است که حقیقت توکل (که وا گذاری تدبیر و تنظیم همه امور است به خداوند متعال) و هم دوری و بیزاری از شرك در دوستی و فرمان برداری خداوند، آنگاه، فراهم شود که دوستی محمد و آلش - صلوات الله عليهم - را در دل گرفته، و از دستورات و بیانات آنان پیروی نموده و زبانش به ثنا گوئی و درود بر آنان گویا باشد. اللهم صل على محمد و آل محمد.

و (چون کشور دل و جان آدمی از زیر بار حکومت و فرمان فرمائی شیطان بیرون آمد) سلطنت خداوند و دوستانش بر آن ظاهر می شود.

پس همین که بنده مؤمن، صلوات بر محمد و آل محمد صل الله علیه و اله فرستد پروردگار جلیل و همه فرشتگان و پیمبرانش بلکه همۀ جهان و جهانیان، به او روی آورده و بر او درود می فرستند، و دست توانا و باز خداوند متعال به سوی او دراز می شود تاجان و خرد او را از (گمراهی ها و آلودگی ها و) تاریکی ها رهائی داده، و در عالم نور و رحمت در آورند. (1)

ص: 55


1- ایمان رشته ای است محکم که بنده مؤمن را هر که و به هر رنگ که باشد، با غیب جهان مربوط ساخته و از تنگنا و تاریکی مادیت و طبیعت رهائی داده، و در فضای وسیع و نورانی روحانیت و رحمت خداوندی در می آورد. دل را روشنی و سینه را گشادگی بخشیده، چشم و گوش را باز نموده و از راز های هستی آگاه می سازد. از آن سوی نیز لطف و عنایت مخصوص مبدء هستی، پروردگار جهان را به او متوجه ساخته و عالم ارواح و فرشتگان و مقربان بارگاه قدس و دستگاه جلال خداوندی را به او علاقه مند می نماید. شاهد بر این مدعی، علاوه بر آیات شریفه قرآنیه، همان روایات و کلماتی است که از معادن علم و سر چشمه های حکمت (محمد و آل محمد - صلى الله عليه و آله -) در ستایش و ارزش مؤمن وارد شده است. بنا بر این هر گاه ایمان مؤمن جلوه ای عملی نموده و اثری از آن در گفتار و کردار او ظاهر شود، مثل این که دست به دعا برداشته و در مقام حمد و ستایش الهى و با سلام و صلوات بر محمد و آل محمد - صلى الله عليه و آله - و ساير پیمبران حق و فرشتگان و کارمندان در بار خداوندی بر آید؛ آنگاه است که روی اصل احترام متقابل، جنبشی در غیب جهان فراهم آمده و دریای بیکران رحمت الهی موجی تازه به خود گرفته، و ارواح فرشتگان و اولیای خدا متوجه به زمین و زمینیان شده و در مقام پاسخ و اظهار عکس العمل جلوه ایمانی آن بنده مؤمن بر می آیند و از هر مقامی به تناسب فرا خور آن مقام نسبت به او ابراز علاقه می شود دعای او را آمین می گویند، مقدمات نیل به مراد او را فراهم می آورند، در برابر ستایش و درود او بر او درود می فرستند، خداوند او را مشمول رحمت خود نموده و دیگران درخواست رحمت برایش می کنند. بر این معنی گواهی دهد، حدیث ام داود و عمل کردن او به دستور حضرت صادق علیه السلام - که: ايام البيض (13 - 14 - 15) ماه رجب را روزه داشته و در روز نیمه ماه غسل نموده و به تلاوت سوره هایی از قرآن كريم تبرك و توسل جسته و سپس آن دعای مخصوص را - که مشتمل بر حمد و ستايش الهى و سلام و صلوات بر ارواح انبیاء و اولیاء و فرشتگان، و به خصوص خاندان جلیل محمد و آل محمد، صلى الله علیه و آله، می باشد - می خواند و سپس حوائج خود را درخواست می نماید. در نتیجه، علاوه بر این که به زودی به مقصد خود که خلاصی فرزندش از زندان بوده نائل می شود، شب در عالم رؤیا مشاهده می کند ارواح انبیا ز اولیا و فرشتگانی را که روز بر آن ها صلوات و سلام فرستاده است؛ که همگی به او روی آورده و بر او درود می فرستند. برای اطلاع از تفصیل حدیث شریف، مراجعه به کتب مفصله ادعيه شود.

ثقة الاسلام کلینی - رحمه الله - در کتاب کافی از حضرت صادق علیه السّلام روایت کرده که فرمود:

«هرگاه پیغمبر صل الله علیه و اله یاد شود، بر او بسیار صلوات فرستید. برای این که هر کس بر او يك بار صلوات فرستد، خداوند در هزار صف از فرشتگان، هزار بار بر او صلوات فرستند، و در پی این صلوات خدا و فرشتگانش چیزی از عالم هستی باقی نمی ماند مگر این که بر او صلوات

ص: 56

می فرستند. پس هر کس رغبت در این امر ننماید (و در این راه سعادت و تجارت سودمند جدیت نکند)، او نادان و فریفته شده ای است که خداوند و پیغمبر و خاندانش از او بی زاری می جویند.» (1) اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم.

4)نابود کردن گناهان

برای این که تاریکی فراهم آمده از گناهان، به هر مرتبه ای که رسیده باشد، در برابر نورانیت و رحمتی که از صلوات خداوند و فرشتگان و همۀ آفریدگانش حاصل می شود برابری و ایستادگی نمی نماید (و از

ص: 57


1- اصول کافی جلد 2 ص 492 باب الصلاة على النبي صل الله علیه و اله: عن الصادق علیه السّلام انه قال: ﴿إِذَا ذُکِرَ النَّبِي فَأكثِرُوا الصَّلاَةَ عَلَيهِ فَإِنَّهُ مَن صَلَّى عَلَى النَّبِي صَلَّی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِه صَلاَةً وَاحِدَةً صَلَّى اللهُ عَلَيهِ ألفَ صَلاَةٍ فِي ألفِ صَفِّ مِنَ المَلاَئِكَةِ وَلَم يَبقَ شَيءٌ مِمَّا خَلَقَ اللهِ عَزَّوَجَلَّ إِلاَّ صَلَّی عَلَی ذَلِكَ العَبدِ لِصَلاَةِ اللهِ عَلَيهِ وَ صَلَوَاتِ مَلاَئِكَتِهِ فَمَن لاَ يَرغَبُ فِي هَذَا فَهُوَ جَاهِلٌ مَغرُورٌ بَرِئَ اللهَ مِنهُ وَ رَسُولُهُ وَ أهلُ بَيتِه﴾.

میان می رود) چنان که در وسائل روایت نموده که حضرت رضا علیه السّلام فرمود:

«هر کس که راهی به سوی کفاره گناهانش نیابد (و چارۀ آن را نتواند) پس بسیار صلوات بر محمد و آلش صل الله علیه و اله فرستد زیرا که صلوات بر آنان، گناهان را در هم می شکند، شکستنی». (1)

و نیز در وسائل از ثواب الاعمال، به سند متصل از امیر المؤمنین علیه السّلام روایت کرده که آن حضرت فرمود:

«صلوات بر پیغمبر و آلش صل الله علیه و اله گناهان را بهتر نابود کند از آب آتش را، و سلام بر پیغمبر و آلش برتر است از آزاد کردن بنده ها» (2)

و شاید سر این مطلب این باشد که از جمله آن چه خداوند متعال به پیغمبر گرامی و آل بزرگوارش عطا فرموده است، شفاعت و مقام محمود است. و همین که شخصی به سوی ایشان روی آورده و صلوات بر آنان بفرستد، و توجه آن بزرگواران را به خود جلب نموده و خواستار عطوفتی از ایشان شود، پس ناچار مشمول عواطف و عنایت شان می گردد. برای این که پیغمبر اکرم، شفاعتش را برای صاحبان گناهان بزرگ ذخیره داشته است.

پس این ها، چهار اثر (و فائده بزرگ و با ارزش) برای صلوات بر این بزرگواران است که (در زیارت جامعه کبیره به آن ها اشاره شده و) بازگشت آن ها به پاکی سرشت، و پاکیزگی دل و جان از وسوسه ها و از اخلاق نکوهیده و از تیرگی های کردار های نا روا می باشد.

5)دوستی خداوند متعال

اثر پنجم صلوات فرستادن بر محمد و آل محمد صل الله علیه و اله جلب محبت

ص: 58


1- وسائل جلد 4 ص 1212 حدیث 7 باب استحباب الاكثار من الصلوة على محمد و آله علیهم السّلام اختيارها على ما سواها: قال الرضا - صلى الله عليه -: ﴿مَنْ لَمْ یَقْدِرْ عَلَی مَا یُکَفِّرُ بِهِ ذُنُوبَهُ فَلْیُکْثِرْ مِنَ الصَّلَاةِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فَإِنَّهَا تَهْدِمُ الذُّنُوبَ هَدْما﴾.
2- همان مدرك حديث 10: عن ثواب الاعمال بالسند المتصل إلى مولانا أمير المؤمنين - عليه الصلوة و السلام - قال: ﴿اَلصَّلاَهُ عَلَی اَلنَّبِیِّ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ أَمْحَقُ لِلْخَطَایَا مِنَ اَلْمَاءِ لِلنَّارِ وَ اَلسَّلاَمُ عَلَی اَلنَّبِیِّ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ أَفْضَلُ مِنْ عِتْقِ رِقَابٍ﴾.

و دوستی خداوند متعال است. برای این که (چنان چه بیان شد) صلوات، دل و جان را پاک می کند، و خداوند پاکان را دوست می دارد. چنان که در قرآن کریم فرماید: ﴿إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ التَّوّابِينَ وَ يُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ﴾. (1)

و در وسائل از کتاب علل (2) به سند متصل از امام هادی علیه السّلام روایت نموده که می فرمود:

«همانا که خداوند متعال، ابراهیم را خلیل و دوست خود قرار داد، برای این که او بسیار صلوات بر محمد و آلش می فرستاد». (3)

و (بدیهی است که) این دوستی خداوند برای بندگان (اکسیر اعظم است و) اثر بزرگی بر آن مترتب می شود که چشم دلش به سوی عالم بالا و جهان حقیقت باز شده و از پنهان این جهان آگاه می شود. چنان که حضرت امیر المؤمنين علیه السّلام می فرماید:

(ای بندگان خدا) به درستی که از دوست ترین بندگان خداوند در نزد او، آن بنده ای است که خداوند او را بر نفسش كمك نمايد،

ص: 59


1- ذیل آیه 222 از سوره مبارکه بقره؛ توبه، یعنی بازگشت از غفلت و ضلالت و معصیت، به سوی تذکر و هدایت و اطاعت؛ و بهترین اماره و نشانه این توفیق، آن است که متوسل به وسائل و وسائط الى الله شده و با راهنمایان، به سوی رضای خداوند متعال راه پیدا کند؛ و چون بزرگ ترین وسائل در این راه خاندان محمد و آل محمد - صلى الله علیه و آله - می باشند، پس محبت آن ها و صلوات بر آن ها نشانه این باز گشت، و بهترین وسیلهٔ جلب محبت و دوستی خداوند متعال می باشد.
2- علل الشرایع، از مؤلفات شیخ صدوق - رحمه الله - معروف به ابن بابویه است که در آن اخباری را جمع آورده که در آن ها علل و اسرار احکام شرعیه و یا خلقت های الهیه ذکر شده است.
3- همان مدرك حديث 9: عن الهادى علیه السّلام يقول: ﴿ إِنَّمَا اتَّخَذَ اللهُ اِبراهیمَ خَلیلاً لِکَثْرَهِ صَلاَتِهِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَیْتِهِ صَلَوَاتُ اَللَّهِ وَ سَلاَمُهُ عَلَیْهِمْ ﴾.

(و هنگام جهاد با نفس اماره اش او را پیروزی دهد) پس اندوه (بر جدائی از مقام قرب حق) را شعار (و جامه زيرين و مونس دل و مایه کوشش در بندگی) خود قرار داده، و ترس (از دور افتادن از نظر لطف حق) را جلباب (و جامه زبرین و پردۀ میان معاصی خداوند و اعضاء خود) مقرر دارد.

آنگاه است که چراغ هدایت در دلش روشن شده، نظر کند، پس (حقایق و اسرار جهان و عواقب و آثار اعمال را) ببیند، و یاد کند (خداوند متعال و عظمت و جلال او را به دل و زبان) پس بسیار یاد کند و از سر چشمه های شیرین (معرفت و محبت و اطاعت حق) که راهش به روی او (باز و بهره مندی از آن ها برایش) آسان شده، آشامیده و سیراب گردد، و راه تازه ای را (از بندگی و حق پرستی که او را به وصال محبوب نزدیک تر سازد پیش گرفته و) بپیماید. جامه شهوت (و خود خواهی) را از خود دور نموده و از همهٔ اندوه ها (و اندیشه ها) خود را فارغ سازد جز يك اندوه (و آن اندیشه دور افتادن از مقام قرب خداوند است) که تنها با آن دمساز می باشد... تا آخر کلام شریف (در خطبه 86 از نهج البلاغه).

پس نتیجه آن که: به سبب صلوات بر محمد و آلش صل الله علیه و اله، خداوند متعال (آن بنده را دوست داشته و در اثر این دوستی است که خود) و فرشتگانش بر او صلوات می فرستند تا او را (كمك نموده و از گرفتاری های طبیعت نجات داده و) از تاریکی ها به سوی نورانیت کشانند. و همین که خداوند متعال، بنده ای را در جهان نورانیت و پاکی در آورد، در های عالم بالا به سویش باز شده و با جهان غیب و حقیقت کاملا آشنا و مربوط می گردد. ﴿اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ وَ احَشَرْنَا

ص: 60

مَعَهُمْ وَاجْعَلْنا فِي زُمْرَتِهِمْ﴾.

6)اطمینان دل و ثبات ایمان

اثر ششم صلوات بر این خاندان، آرامش و پا بر جائی دل است بر شناسائی حق و ایمان. زیرا مؤمن، هر چند با راهنمایی خرد، ایمان به خدا و پیغمبر صل الله علیه و اله و پیشوایان حق می آورد، ولی باز دلش از اضطراب و پریشانی، و تردید و وسواس شیطانی بر کنار نیست (و گاه و بیگاه دچار شبهاتی می شود)؛ برای این که اطمینان و آرامش دل، از مراتب كامله (و درجات عالیه ایمان و معرفت) است که جز با ریاضت های کامل و کوشش بسیار برای هر کسی فراهم نمی آید، چنان که خداوند کریم هم فرماید:

﴿اَلا بِذِکْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُ الْقُلُوبُ﴾: (1)

ص: 61


1- ذیل آیه 27 از سوره مبارکه رعد و تمام آیه چنین است: ﴿الَّذِينَ آمَنُوا وَ تَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللهِ، اَلا بِذِکْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُ الْقُلُوبُ﴾ یعنی: (به سوی خداوند راه یابند، آن، مردمی که از راه هوی برگشته و روی دل به سوی او کنند) آن کسانی که ایمان آورده و دل شان (از همه پریشانی ها و پراکندگی ها و ترس ها و امید ها رهایی یافته، و) به یاد خداوند (که لازمه آن معرفت و محبت او است و بس) آرام گیرد، آگاه باش که (هیچ چیز از دنیا و لذات و شهوات آن، آرامش دل بشر را فراهم نیاورده و جان او را آسایش نبخشد و فقط) به یاد خدا دل ها آرام می گیرد. و در بعضی از روایات وارد شده که یکی از القاب حضرت رسول اکرم -صلى الله عليه و آله - ذکر است، و یکی از مصادیق ذکر خدا، آن وجود مقدس است. پس به جا است که گفته شود: صلوات بر آن بزرگوار و آل اطهارش ماية اطمينان و آرامش دل است.

و چون صلوات بر محمد و آلش صل الله علیه و اله، هم ذکر خداوند و هم ذکر آن بزرگواران علیهم السّلام می باشد، همین که بنده ای توجه به خداوند نموده و صلوات فرستد، دلش آرام شده و قرار می گیرد.

پس خاندان پیغمبر صل الله علیه و اله پناهگاه محکم و حرم امن خدائی هستند که هر کس در آن در آید، از وسوسه ها آسوده شده، و هر کس به آن پناهنده شود، از پریشانی دل رهایی یابد؛ چنان که در سفینة البحار از حضرت صادق علیه السّلام روایت نموده که فرمود:

«کسی که پیوسته پس از نماز صبح و ظهر بگوید: «اللهم صَلّ على محمد و آل محمّد و عجل فَرَجَهم، مرگ او را فرا نگیرد تا آنگاه که امام زمانش قائم آل محمد - صلوات الله عليهم - را در یابد» (1) و در بعضی اخبار صد مرتبه، و پس از نماز صبح فقط وارد شده است.

پس در هر حال (معلوم می شود که) صلوات فرستادن بر این خاندان و در خواست تعجیل در فرج ایشان، دل را آرام نموده و به امام زمان پنهان علیه السّلام علاقه مند و مربوطش ساخته (و از پریشانی و نگرانی رهائیش می دهد) و نمی میرد تا آن که جمال حق مثالش را با چشم دل ببیند، و وجود مسعودش را با نیروی خرد و یقین کامل دریابد (و باور کن) و این واضح است که ادراک (که در حدیث واقع شده) از صفات باطن (و دریافتن به دل) است نه از افعال و اعضاء ظاهر، هر چند که نسبت به آن ها داده شود. (2)

ص: 62


1- سفينة البحار جلد 2 لغت «صلی» ص 49: عن أبي عبد الله الصادق علیه السّلام: ﴿مَنْ قالَ بَعْدَ صَلوهِ الْفَجْرِ وَ بَعْدَ صَلوهِ الظُّهْرِ: أَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِمُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ لَمْیَمُتْ حَتّی یُدْرِکَ الْقائِمَ. من آل محمد - صلوات الله عليهم - ﴾.
2- فرمایش مؤلف محترم که ادراك فقط از صفات باطن و کار دل است بی اشکال به نظر نمی رسد؛ زیرا چنان که از کتب لغت و موارد استعمال آن به دست می آید معنی آن عام است و به اختلاف موارد متعلقات مختلف می شود. مثلا: ادراك امام جماعت در رکوع نماز، به معنی ملحق شدن به او، و ادراك رکعتی از نماز در وقت به معنی به جای آوردن آن و ادراك فلان شخص با فلان حالت به معنی دیدار و مشاهده او می باشد. و به طور کلی ادراك، به معنی دریافتن است؛ و هر چیزی از مادیات و معنویات به نحو خاصی دریافته شوند. بنا بر این، حدیث شریف که هر کس فلان عمل را به جای آورد، وجود مقدس امام زمان - عليه السلام - را درک می کند ظاهر در این معنی است که او را با چشم ظاهر دریافته، و درك شرف محضرش را می نماید. اما استبعاد و دور شمردن این که آن شخص تا زمان ظهور آن بزرگوار زنده بماند، ممکن است به نحو دیگری بر طرف شود، مثل این که گفته شود اگر کسی درست بر طبق دستور عمل کند، ممکن است قبل از مردن خود و ظهور آن بزرگوار در همین زمان غیبت درك حضور او را نماید، چنان چه بسیاری از مردمان موفق و سعادتمند به این شرف مشرف شده اند؛ یا این که گفته شود: این گونه احادیث و بشارات در مقام بیان مقتضی و زمینه برای آن نتایج و فوائد می باشند و البته مشیت الهیه و پیش نیامدن موانع و حجاب ها نیز برای رسیدن به مقصود ضرورت دارد. پس هر گاه کسی مدعی شود که به دستور عمل نموده و به نتیجه و مطلوب نرسیده است، یا برای این است که دستور را کاملا مراعات ننموده و شرائط آن را فراهم نکرده و یا این که خواست خداوند نبوده، و یا موانع دیگری جلو گیری کرده است، علاوه که می توان به او گفت: هنوز وقت باقی است و هر گاه در این راه پایدار باشی تا وقت مردن که آخر موعد است به مطلوب خواهی رسید.

پس این که بسا است به نظر دور بیاید که: هرگاه کسی این عمل را به جا آورد و مداومت کند، زنده بماند تا زمان ظهور مهدی موعود -عجل الله تعالی فرجه - را دریابد، وجهی ندارد. (زیرا بنا بر آن چه مؤلف محترم بیان نمودند مقصود از ادراك آن حضرت که در این حدیث وعده داده شده، دریافتن با دل و خرد است نه با چشم و بدن. و بنا بر این لازم نیست که تا زمان ظهورش زنده بماند، بلکه با توجه و نظر کردن در دلیل و برهان می تواند ایمان به غیب آورده و یقین به وجود حضرتش حاصل نماید).

اللهم صل على محمد و آل محمد و عجل فرجهم.

ص: 63

7)بر آمدن حاجات دنیا و آخرت

اثر هفتم صلوات، بر آمدن حاجات دنیا و آخرت است. چنان که در سفینة البحار از کتاب ثواب الاعمال، از حضرت ابی الحسن روایت نموده که فرمود:

«هر کس پس از نماز صبح و مغرب پیش از آن که پا های خود را بگرداند یا با کسی سخن گوید، این جمله را بگويد: ﴿إِنَّ اللّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً، اللهمَّ صَلِّ على محمَّدٍ وَ ذُرِّيَّتِهِ﴾، خداوند یک صد حاجت او را بر آورد، هفتاد در دنیا وسی در آخرت ! » (1)

8)مستجاب شدن دعا

اثر هشتم برای صلوات این است که سبب مستجاب شدن دعا

ص: 64


1- سفينة البحار ج 2 لغت «صلی » ص 49: عن أبي الحسن - عليه الصلوة و السلام -: ﴿مَنْ قَالَ فِی دُبُرِ صَلاَهِ اَلصُّبْحِ وَ صَلاَهِ اَلْمَغْرِبِ قَبْلَ أَنْ یَثْنِیَ رِجْلَیْهِ أَوْ یُکَلِّمَ أَحَداً: اِنَّ اَللّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی اَلنَّبِیِّ یا أَیُّهَا اَلَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ ذُرِّیَّتِهِ قَضَی اَللَّهُ لَهُ مِائَهَ حَاجَهٍ سَبْعِینَ فِی اَلدُّنْیَا وَ ثَلاَثِینَ فِی اَلْآخِرَهِ﴾.

می شود. چنان که در شرح صحيفه (1) و سفينة البحار از کتاب کافی، از حضرت صادق علیه السّلام روایت شده که می فرمود:

«پیوسته دعا در پس پرده است (و مستجاب نمی شود)، تا آنگاه که صلوات بر محمد و آل محمد صل الله علیه و اله فرستاده شود.» (2)

در شرح صحیفه گفته: دانشمندان گفته اند: حکمت این که دعای مردم هر گاه باصلوات ضمیمه شود مستجاب می گردد، دو چیز است:

اول: این که پیغمبر اکرم صلى الله عليه و سلم و آل گرامی او، واسطه های میان خداوند و بندگانش، در بر آمدن حاجات و رسیدن به مقاصد (و نزول برکات و خيرات ) هستند و ایشان در های (گشوده و راه های وسیع و هموار) شناسائی خداوند می باشند. پس در هنگام عرض حاجت به درگاه خداوند

ص: 65


1- صحيفة كاملة سجاديه - عليه السلام - معروف به زبور آل محمد - صلى الله عليه و آله -، و انجيل اهل البيت - عليهم السلام - و مشتمل بر 54 دعا از وجود مبارك زين العابدین علیه السلام - است که در مواقع مخصوصه خدای را بدان وسیله خوانده است. این همان کتاب شریفی است که قرین با قرآن کریم، پیوسته مورد توجه و استفادۀ بندگان شایسته خداوند بوده و از تلاوت و تأمل در حقایق و معارف آن بهره ها برده اند. برای آن شروحی است که از جمله آن ها (که شاید از همه بهتر و کامل تر باشد) همین شرحی است که سید اجل مرحوم سید علی خان بن امیر نظام الدین احمد بن محمد معصوم دشتکی شیرازی - رحمه الله - بر آن نوشته و آن را رياض السالکین نامیده است. مؤلف، از بزرگان و دانشمندان علمای امامیه و دارای تألیفات سودمند دیگری نیز می باشد؛ و در سال 1120 ه. ق در شیراز وفات نموده و قبرش در مقبره شاه چراغ (احمد بن موسى الكاظم - عليهما السلام -) می باشد.
2- اصول کافی جلد 2 كتاب الدعاء ص 491 حدیث 1: عن أبي عبد الله الصادق علیه السّلام قال: «لايزال الدعاء محجوباً حتى يصلى على محمد و آله».

برای پذیرفته شدن آن باید دست به دامن ایشان زده و یاد از ایشان نمود؛ چنان که هرگاه کسی از رعیت را حاجتی به دربار پادشاه باشد به ناچار دست به دامن یکی از بزرگان و نزدیکان به دربار زده و او را واسطه قرار می دهد.

دوم: این که چون صلوات دعائی است رد نشدنی، پس هرگاه بنده ای دعای خودش را ضمیمه صلوات نماید و مجموع را به درگاه خداوند عرضه بدارد، به ناچار همه دعایش مستجاب، و حوائجش بر آورده می گردد. برای این که خداوند ذوالجلال، بزرگوار تر از این است که قسمتی از دعایش را مستجاب نموده، و قسمتی از آن را رد کند؛ و از شان او نیست که متاع صحیح را پذیرفته و معیوب آن را برگرداند، با این که خودش بندگانش را از این کار باز داشته، و در شریعت مقرر کرده که مشتری مختار است که صحیح و معیب متاع را بپذیرد، و یا همه را برگرداند و حق تبعیض ندارد، و چون خداوند صلوات را که دعای مستجاب است بر نمی گرداند، پس ناچار باید همه را قبول فرماید.

امیر المؤمنين على علیه السّلام در نهج البلاغه (1) فرماید:

ص: 66


1- نهج البلاغه، مشتمل بر بسیاری از خطب و مواعظ و حكم و معارف الهیه است که از زبان پاک امیر المؤمنين على - عليه السلام - صادر شده، و سید جلیل نبی، محمد بن الحسين الموسوی معروف به سید رضی، متوفی در سال 406 ه. ق آن ها را جمع آوری و تنظیم نموده است. این سید بزرگوار و برادر ارجمندش علی بن الحسین معروف به سید مرتضى و علم الهدی، متوفای در سال 336 از اجله و اشراف علما و دانشمندان فرقه امامیه بودهاند که نسب شریفشان با پنج واسطه به وجود مقدس امام همام موسى الكاظم - عليه السلام - می رسد و نه تنها علوم و معارف را از آن خاندان ارث برده بودند، بلکه در تمام فضایل نفس و محاسن اخلاق و معالی صفات، ثمره آن شجره طیبه بوده اند. خدمات شایانی به علم و مذهب نموده و عزت و شرف سادات و علما را ظاهر ساخته اند. هر يك از این دو بزرگوار خصوصاً علم الهدی دارای تألیفات گران بهائی هستند که قرن ها است مورد استفاده دانشمندان اسلامی است، ولی از باب: كلامُ المُلوكِ مُلوكُ الكَلام، نهج البلاغه که بیانات و سخنان علی - علیه السلام - و فراورده سید رضی - رحمه الله - می باشد، گوی سبقت را از همگان ربوده و پس از قرآن کریم، بزرگ ترین و ارجمند ترین کتابی است که مورد توجه و استفادۀ همۀ طبقات اسلامی خصوصاً دانشمندان بوده و از عامه و خاصه بر آن شروحی به عربی و فارسی نوشته اند بلکه آن را به لغات دیگر نیز ترجمه نموده و همۀ مال و دول، از بیانات و دستورات كافيه و عالية علويه - عليه السلام - که جامع سعادت دنیا و آخرت است بهره مند می باشند.

«هرگاه تو را حاجتی به درگاه خداوند باشد، پس آغاز کن درخواست خودت را به صلوات بر محمد و آلش صل الله علیه و اله و آنگاه حاجتت را بخواه برای این که خداوند، بزرگوار تر از این است که دو چیز از او بخواهند، یکی را عطا کند و دیگری را منع فرماید». (1)

و در کتاب وافی از کافی به سند متصل از حضرت صادق علیه السّلام روایت نموده که فرمود:

«هر که را حاجتی به خداوند باشد، باید آغاز نماید به صلوات بر محمد و آلش صل الله علیه و اله، پس از آن، حاجت خود را بخواهد، سپس خاتمه دهد دعایش را به صلوات بر ایشان برای این که خداوند بزرگوار تر است از این که اول و آخر دعا را مستجاب کند و میانه آن را رد نماید؛

ص: 67


1- نهج البلاغه صبحی صالح بخش حکم ص 538 شماره 361: عن أمير المؤمنين - عليه الصلوة و السلام -: (إِذَا کَانَتْ لَکَ إِلَی اَللَّهِ سُبْحَانَهُ حَاجَهٌ فَابْدَأْ بِمَسْأَلَهِ اَلصَّلاَهِ عَلَی رَسُولِهِ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ ثُمَّ سَلْ حَاجَتَکَ فَإِنَّ اَللَّهَ أَکْرَمُ مِنْ أَنْ یُسْأَلَ حَاجَتَیْنِ فَیَقْضِیَ إِحْدَاهُمَا وَ یَمْنَعَ اَلْأُخْرَی﴾.

زیرا صلوات دعائی است که رد شدنی نیست» (1)

و نیز در آن کتاب از آن حضرت روایت کرده که گفته است:

«فرمود پیغمبر خدا صل الله علیه و اله: مرا مانند ظرف آب شخص سوار قرار ندهید که ظرف خود را پر کرده و هر وقت می خواهد (و میلش می کشد) می آشامد، بلکه مرا در اول و وسط و آخر دعای خود قرار دهید (2) » (3).

در نتیجه، از مجموع این روایات به دست می آید که دعای مستجاب، آن دعائی است که در اول و وسط و آخرش صلوات بر محمد و آل محمد صل الله علیه و اله ذکر شده باشد.

اللهم صل على محمد و آل محمد و عجل فرجهم.

9)به یاد آمدن فراموش شده

اثر نهم صلوات این است که سبب یاد آور شدن فراموش شده می باشد. چنان که در سفینة البحار از حضرت امام حسن - عليه الصلوة

ص: 68


1- اصول کافی جلد 2 كتاب الدعاء ص 494 حدیث 16: عن الصادق علیه السّلام، قال: ﴿مَنْ کَانَتْ لَهُ إِلَی اَللَّهِ حَاجَهٌ فَلْیَبْدَأْ بِالصَّلاَهِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ثُمَّ یَسْأَلُ حَاجَتَهُ ثُمَّ یَخْتِمُ بِالصَّلاَهِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فَإِنَّ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ أَکْرَمُ مِنْ أَنْ یَقْبَلَ اَلطَّرَفَیْنِ وَ یَدَعَ اَلْوَسَطَ إِذَا کَانَتِ اَلصَّلاَهُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ لاَ تُحْجَبُ عَنْهُ﴾.
2- شاید مقصود پیغمبر اکرم - صلى الله عليه و آله - این باشد که همان طوری که شخص مسافر، ظرف آب خود را آخر کار بر می دارد و در عقب راحله و مركب خود می آویزد تا در دست رس او باشد، و مانند سایر امتعه اثاثیه نفیس خود حفظ آن را اهمیت نمی دهد؛ شما با من؛ شما با من آن گونه رفتار نکنید که به گفته معروف (: برای خالی نبودن عریضه) فقط در آخر دعا های خود اسمی از من ببرید بلکه باید نهایت اهمیت را داده و در اول و وسط و آخر دعا م را یاد کنید. گوئی اشاره است به این که اول و وسط و آخر مقصود و مطلوب شما باید من باشم، با اشاره به این که مقاصد و مطالب شما باید آمیخته با توجه به من و پیروی از هدف ها و مقاصد من باشد.
3- اصول کافی ج 2 كتاب الدعاء ص 492 حدیث 5: عن الصادق علیه السّلام، قال: ﴿لاَ تَجْعَلُونِی کَقَدَحِ اَلرَّاکِبِ إِنَّ اَلرَّاکِبَ یَمْلَأُ قَدَحَهُ فَیَشْرَبُهُ إِذَا شَاءَ اِجْعَلُونِی فِی أَوَّلِ اَلدُّعَاءِ وَ آخِرِهِ وَ وَسَطِهِ﴾.

و السلام - روایت کرده که در ضمن جواب مسائلی که از جمله آن ها این بود که سائل پرسید که شخص گاهی چیزی را فراموش می کند و بعد به یاد می آورد ؟» فرمود:

«برای این که دل مرد (مؤمن) در ظرفی است که روی آن سر پوشی است؛ پس همین که صلوات بر محمد و آلش صل الله علیه و اله فرستد، صلوات کاملی، آن پرده و سر پوش از روی آن ظرف برداشته می شود و دل روشن می گردد، و آن چه را فراموش کرده بود به یاد می آورد. ولی اگر صلوات را نفرستد و یا آن که (آل محمد صلى الله عليه و اله و سلم را ضمیمه ننموده و ) صلوات را ناقص فرستد، آن سرپوش بر روی آن ظرف باقی مانده و دل تاريك شده و آن چه را به یاد دارد (نیز) از یاد می برد». (1)

از این حدیث شریف و از احادیث سابقه دانسته شد که هر علم و رحمت و نورانیت و خوشحالی که به بندگان مؤمن خداوند می رسد، همانا به برکت صلوات بر پیغمبر و آلش می باشد؛ برای این که ایشان در های رحمت خداوند متعال هستند که به سوی عالم هستی گشوده شده اند.

پس هر کس (بلکه هر موجودی) که بخواهد از خداوند بهره ای گرفته و کمالی به او برسد باید (دست به دامن این خانواده رحمت زده و) از آن در های گشوده خداوندی در آید.

و نیز در این حدیث شریف، اشاره به صلوات کامل و ناقص شده که پس از این بیان خواهد شد، إن شاء الله تعالى.

10)داروی ضد نفاق

اثر دهم صلوات این است که نفاق و دو روئی و پراکندگی را

ص: 69


1- سفينة البحار جلد 2 ص 49 لغت «صلی»: عن الحسن بن علیهما السّلام في جواب السائل، ﴿حيث قال: أَخْبِرْنِی عَنِ اَلرَّجُلِ کَیْفَ یَذْکُرُ وَ یَنْسَی؟ قَالَ: إِنَّ قَلْبَ اَلرَّجُلِ فِی حُقٍّ وَ عَلَی اَلْحُقِّ طَبَقٌ فَإِنْ صَلَّی اَلرَّجُلُ عِنْدَ ذَلِکَ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلاَهً تَامَّهً اِنْکَشَفَ ذَلِکَ اَلطَّبَقُ عَنْ ذَلِکَ اَلْحُقِّ فَأَضَاءَ اَلْقَلْبُ وَ ذَکَرَ اَلرَّجُلُ مَا کَانَ نَسِیَ وَ إِنْ هُوَ لَمْ یُصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ أَوْ نَقَصَ مِنَ اَلصَّلاَهِ عَلَیْهِمْ اِنْطَبَقَ ذَلِکَ اَلطَّبَقُ عَلَی ذَلِکَ اَلْحُقِّ فَأَظْلَمَ اَلْقَلْبُ وَ نَسِیَ اَلرَّجُلُ مَا کَانَ ذَکَرَهُ﴾.

بر طرف می کند. چنان که در وسائل از ثواب الاعمال روایت نموده که پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله فرمود:

«صلوات بر من و خاندان من، نفاق را می برد» (1).

و نیز از کتاب کافی روایت نموده که حضرت صادق علیه السّلام فرموده که پیغمبر صل الله علیه و اله فرمود:

«صدای خود را به صلوات بر من بلند کنید، برای این که آن، نفاق را می برد» (2)

سر این مطلب این است که چنان که مفصلاً بیان کردیم، صلوات بر ایشان سبب پاکی دل و جان از جمیع آلودگی ها و نا پاکی های اخلاقی می شود. و چون نفاق از نا پاک ترین خوی ها برای صاحبش و برای جامعه می باشد، پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله آن را به خصوص در این حدیث شریف یاد فرموده تا با صلوات، در مقام بر طرف کردن آن بر آیند.

اثر صلوات بلند

این نکته نیز ناگفته نماند که برای بلند کردن صدا را به صلوات، اثر خاصی است در علاج نفاق. چنان که بلند کردن صدا را در اذان و تلاوت قرآن کریم نیز اثر بیشتری می باشد.

و این برای اینست که آن ذکر، از زبان تجاوز نموده به گوش می رسد، و از گوش به دل راه یافته و قوای درونی نیز در این توجه معنوی شرکت می نمایند و این وقت است که تأثیر آن در روح صاحبش بیشتر می شود. به همین جهت، تلاوت قرآن از مصحف نیز، بهتر از از حفظ خواندن است زیرا که در خواندن از مصحف، فکر و زبان و چشم قاری نیز توجه پیدا می کنند ( و بهره مند می شوند).

ص: 70


1- وسائل جلد 4 ص 1211 باب استحباب الاكثار من الصلاة على محمد و آله عليهم السلام و اختيارها على ما سواها حديث 3: قال رسول الله صل الله علیه و اله: ﴿اَلصَّلاَهُ عَلَیَّ وَ عَلَی أَهْلِ بَیْتِی تَذْهَبُ بِالنِّفَاقِ﴾.
2- همان مدرك حديث 2 و اصول کافی جلد 2 كتاب الدعاء ص 493 حدیث 13: عن أبي عبد الله علیه السّلام قال: قال رسول الله صل الله علیه و اله: ﴿اِرْفَعُوا أَصْوَاتَکُمْ بِالصَّلاَهِ عَلَیَّ فَإِنَّهَا تَذْهَبُ بِالنِّفَاقِ﴾.

علاوه که بلند کردن صدا را به این ذکر شریف صلوات (و سایر اذکار و تلاوت قرآن کریم)، شنوندگان را نیز به خداوند و پیغمبر و خاندانش صل الله علیه و اله متوجه می سازد (و علاوه بر این ها این که هر يك از صلوات و اذان و تلاوت قرآن و مانند این ها از شعائر بزرگ الهیه و دينيه هستند که تعظیم آن ها مطلوب و مرغوب است و بهترین تعظیم و تجلیل همین است که آن ها را با صدای بلند به جای آورده و این آواز روح بخش و صوت دلنواز را به گوش جهانیان برسانند: ﴿وَ مَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ﴾ (1)

این ها که بیان شد، ده اثر بزرگ است (2) برای صلوات، که از

ص: 71


1- آیه 32 از سوره مباركة حج ؛ يعنى: و هر کس که بزرگ می شمارد نشانه های خداوند را (به هر صورت و شکل که جلوه نموده باشد) پس همانا که آن از پرهیز کاری (و پاکیزگی) دل هاست. آری، اثر و نشانه پاکی دل، دوست داشتن خداوند است، و نشانه محبت و دوستی بی آلایش و با صمیمیت احترام گذاشتن و بزرگ شمردن آثار و علامات و نشانه های دوست حقیقی (خداوند) می باشد؛ چه آن علامات به صورت مدارس و مساجد و مشاهد در آید، و یا به نام پیغمبر و امام و عالم و مؤمن ناميده شود، و یا به هیئت کتاب دینی و احکام و فرامین الهی جلوه کند. در هر حال آن که ایمان به خدا دارد و از دل و جان او را دوست دارد و می پرسند، در برابر تمام شعائر خدائی و مراسم ایمانی و دستورات دینی، سر تعظيم و تسليم فرود آورده، و وظیفه خود را در برابر آن ها بدون چون و چرا انجام می دهد.
2- این ده اثر که مؤلف محترم از آیات قرآنیه و روایات شریفه برای صلوات فرستادن بر این خاندان جلیل استكشاف و افاده نمودند، بسیار فوائد با اهمیت و آثار با برکتی است، ولی می توان گفت اثر بزرگ تر و مطلوب عالی تری برای تشویق و ترغیب بسوی این ذکر شریف می باشد که روح همه آثار آن اثر بوده، و اگر این اثر فراهم نشود آثار دیگر مترتب نمی شود. و آن اثر این که خداوند متعال خواسته است به وسیله مراقبت و مواظيت اهل ایمان بر این ذکر شریف، نام مقدس محمد را در جهان زنده نگه داشته و پیوسته بر سر زبان ها و در محافل و انجمن های آنان در گردش باشد و بسیار آن بزرگوار و خاندان ارجمندش را که دوستان خدا و انسان های کامل و شخصیت های بر جسته نوع بشر می باشند، یاد نموده و بر آنان درود فرستند تا بهتر و بیشتر متوجه سر عظمت و بزرگی ایشان (که بندگی کامل خداوند و پیروی شایسته از دستورات او می باشد) بشوند و با کمال شوق و عشق از آنان پیروی نموده و راهنمائی ایشان را پذیرفته و دستورات نورانی آنان را به کار بندند. این نتیجه و اثر است که اگر از این ذکر شریف به دست آید، دل و جان از آلودگی ها پاک شده، آرامش دل و محبوبیت خداوند متعال فراهم آمده، دعا ها مستجاب و حاجات بر آورده می شود.

آن ها در های خیر دیگری نیز به سوی جان آدمی گشوده می شود.

اللهم صل على محمد و آل محمد و عجل فرجهم.

ص: 72

بخش سوم: احکام صلوات

ص: 73

ص: 74

وجوب شکر نعمت به حکم فطرت

شبهه ای نیست که آدمی به حکم فطرت، سپاسگزار کسی است که دربارۀ او احسانی نموده یا به او نعمتی برساند. و این عملی است که وجدان و خرد نیز آن را نیکو دانسته و بدان حاکم است و عادت و فطرت خدا پرستان بر این جاری شده که هرگاه از پاداش احسان و شکر نعمت کسی نا توان بمانند (چون دیگر مشکلات و مهمات خود) روی به سوی خداوند توانا آورده و به درگاه حضرتش زاری نموده و برای او پاداش نيك درخواست می نمایند.

بنا بر این چون مرد با ایمان حق شناس نعمت های پی در پی و برکات بی اندازه ای را که از جانب پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله و خاندان گرامیش به او رسیده، و جان و دل، و ظاهر و باطنش را فرا گرفته و معمور ساخته است مشاهده نماید، در مقام شکر گزاری بر می آید ولی خود را ناتوان تر و زبون تر از این می بیند که از عهدۀ سپاسگزاری از یکی از آن ها بر آید پس ناچار با نهایت زاری و شکستگی، روی نیاز به سوی حضرت بی نیاز آورده و با دلی پاک و نیتی خالص، از خداوند متعال در خواست خیر و رحمت برای آن بزرگواران نموده و زبان را با دل هم آهنگ ساخته و به این ذکر آسمانی که از قرآن کریم و مترجمین آن فرا گرفته است دمساز گردیده، و می گوید:

ص: 75

اللهمَّ صلّ على محمد و آل محمد.

(نعمت هایی که به طفیل وجود پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله و خاندان ارجمندش، نصیب جامعه بشر گردیده، بسیار و بی شمار است و چون در جای خود ثابت شده که جهان و جهانیان به طفیل وجود این خانواده گرامی که کامل ترین افراد انسان می باشند، لباس هستی پوشیده اند، این امر بسی روشن و آشکار است ولی برای یاد آوری و نمونه اينك بزرگ ترین نعمت ها در این جا ذکر می شود:)

بزرگ ترین نعمت و گران بها ترین موهبتی که خداوند متعال به سبب پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله و خاندان ارجمندش به بندگان خود ارزانی داشته است، همان نور ایمان (و خدا شناسی و حق پرستی و آشنائی با آغاز و انجام جهان آفرینش) است که از نور کامل محمدی صل الله علیه و اله جدا شده و بر جان و خرد مرد مؤمن تابیده، و او را از خرافات و پندار های پوچ بت پرستی و یهودیت و نصرانیت و مانند آن ها رهایی بخشیده، و در پیشگاه پروردگار جهان خاضع و مطیع نموده، و به رکوع و سجود و بندگی و فرمان برداری او وا داشته است.

پس به واسطۀ نعمت ایمان است که شخص با ایمان، خود را بزرگوار و شرافتمند (دیده و از پستی ها و زشتی ها بر کنار) مشاهده می کند.

زبونی رجال سیاست

مردان سیاسی جهان با این که بر میلیون ها افراد بشر فرمان فرمائی نموده، و بسا می شود به نیکو ترین وجه، امور کشور ها را اداره کرده و همه چرخ های زمامداری را می گردانند، (چون جان و خرد آنان با نور ایمان و رابطه با این خاندان روشنی نیافته است)، باز می بینی بعضی از

ص: 76

آن ها مانند رجال کشور پهناور هندوستان و مانند آن را، که در برابر سنگی (به نام بت)، یا در پیشگاه گاو یا موجود پست دیگری سر تعظیم فرود آورده اند (و آن را پرستش می کنند).

و بعضی دیگر چون رجال کشور های مسیحی را می بینی که (مسخر دربار پاپ شده و مهار عقل و وجدان خود را به دست کشیش ها داده و) بر در کلیسا ها و معبد ها در معنی جملۀ يك بودن در عین سه بودن، و سه بودن در عين يك بودن» (که خلاصه پندار و گفتار نصاری است) سرگردان مانده اند.

و جمعی دیگر چون رجال کلیمی را می یابی (که با پیروی از پندار و گفتار قوم یهود و علمای ایشان) به آفریدگاری دست بسته و از کار بر کنار شده، و ناتوان از نفوذ و تصرف در کار مخلوقات خودش روی آورده اند (و بر چنین موجود عاجز و ناتوانی نام خدا گذاشته و او را می پرستند).

و گروهی دیگر را مشاهده می کنی که (از همه بیچاره تر و پست تر بوده و) بر ضد فطرت انسانیت (که متوجه به معبود و آفریدگاری است) بر خاسته، و با همۀ اهل مذاهب و ملل خدا پرست مخالفت نموده و در برابر ماده ای بی شعور و کور و کر سر تعظیم و بندگی فرود آورده، و خود نمی دانند چه می گویند و به کجا می روند. (1)

ص: 77


1- آن مردمی که در برابر ماده بی شعور، کور، کر، سر تعظیم و بندگی فرود آورده و این خواص و آثار شگفت آوری را که در آن و دیعه گذاشته شده از خودش دانسته و پس پردۀ طبیعت و ماده را ندیدند، و یا اگر دیدند از راه لجاج و عناد و به منظور هوی پرستی و شانه از زیر بار تکلیف و وظیفه خالی کردن، آن را انکار نمودند؛ به راستی که باید پرسید: چه می گویند ؟ و به کجا می روند؟ آیا کوچک ترین ذرات این ماده کافی نیست برای شناختن خداوند و پروردگار جهان به این که دل آن ذره را شکافته و آن منظومه عجیب را مشاهده نموده و چون آفتاب، بلکه از آفتاب روشن تر، وجود آفریدگار و روزی رسان و نگه دار او را دیدار نمایند؟ تا چه رسد به آیات با هره و نشانه های آشکاری که در وجود هر يك از آفریدگان زمینی و آسمانی، مادی و روحانی و دیعه گذاشته شده و همگان با صدای را و آواز بلند، همنوا و هم آهنگ می گویند: که یکی هست و هیچ نیست جز او *** وحده لا اله الا هو آری، هوی پرستی و هوس بازی و خود خواهی است که چشم و گوش دل را کور و کر نموده و تمام روزنه ها را بسته و در آمدن انوار معرفت را جلو گیری می نماید.

ولی بندۂ مؤمن خدا شناس هرگاه به این جمعیت ها و توده های غافل از خدا، و بی خبر از آشکار و پنهان (و مغز و جان) هستی، که خداوند آفریننده پدید آورنده آشکار پنهان می باشد، نظری نموده (و حالات آن ها را مطالعه کند) و سپس توجهی به جان پاك و ارجمند (خدا شناس و آگاه و بیدار) خودش نموده و جایگاه بلند خود را (در مقام روحانیت و معرفت) مشاهده کند، چگونه در مقام سپاسگزاری از این نعمت ایمان بر نیاید؟ و یا چگونه از عهده شکرش بر آید؟

پس ناچار است که روی به درگاه خداوند آورده، و با اعتراف به ناتوانی خود از شکر این نعمت، (و هم آهنگی با عارف شیرازی، که گوید:

از دست و زبان که بر آید *** كز عهده شکرش به در آید)

از خداوند متعال كمك خواسته و از پیشگاه بلند او طلب رحمت

ص: 78

و رفعت برای صاحب نعمت های خودش، محمد و آل محمد صل الله علیه و اله نموده و بگوید:

اللهم صلّ على محمد و آل محمد.

نتیجه سخن آن که: به حکم خرد و فطرت سالم، از باب شکر نعمت، صلوات بر این خانواده واجب است. و قرآن کریم هم، فهم خرد را تأیید نموده و به همین حکم فطرت ارشاد فرماید در آن جا که اهل ایمان را مخاطب ساخته و گوید:

﴿إِنَّ اللّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً﴾.

این آیه شریفه، چنان که از جملۀ اول آن (که صلوات خداوند و ملائکه است) استمرار و مداومت بر آن فهمیده می شود، جملۀ اخیر آن (که خطاب به مؤمنین و امر به صلوات است) نیز به همین معنی دلالت می کند و واضح است که این امر با يك دفعه صلوات در تمام عمر، چنان که از بعضی سنیما نقل شده امتثال نمی شود.

زیرا که بنا بر حکم خرد و فطرت، شکر منعم در همه حال واجب است، و این آیه شریفه هم ما را به همان ارشاد نموده، و شارع مقدس هم در دستورات دینی مواضع شکر خداوند و پیغمبرش را به قدر تاب و توان بشر معین فرموده است، و چگونگی و ادب شکر گزاری از پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله را در ساعات شب و روز نیز به وسیلهٔ این آیه شریفه

ص: 79

تعلیم نموده است. (1)

ص: 80


1- خلاصه مقصد مؤلف محترم در این مقام این که: شکر نعمت وجود محمد و آل محمد - صلى الله عليه و آله - که وسائط نعمت گرامی و ارجمند ایمان می باشند، به حکم فطرت و خرد در هر حال واجب است. و خداوند حكيم، در قرآن کریم که کتاب فطرت و حکمت است به وسیله این آیه شریفه، به این وظیفه حتمية عقليه ارشاد نموده، و کیفیت شکر گزاری از این نعمت را صلوات فرستادن بر آن وجود های مقدسه قرار داده است؛ و علاوه در ضمن دستورات دينيه مواضع و مواقع این شکر گزاری را نیز تعیین فرموده، و در مواضعی مانند نماز های واجب آن را واجب کرده و در مواقع دیگر مستحب شمرده است. پس نتیجه این که: شکر گزاری از نعمت وجود این خاندان ارجمند، جز با صلوات بر آن ها به وسیله دیگری مطلوب نیست ؛ و اين وظيفه هم با يك مرتبه صلوات فرستادن در تمام عمر انجام نمی شود بلکه باید دوستان و آشنایان این خانواده علاوه بر مواقعی که واجب است پیوسته و در همه حال بگویند: «اللهم صل على محمد و آل محمد و عجل فرجهم.»

صلوات های واجب

(چنان که بیان کردیم، واجب بودن صلوات بر محمد و آلش صل الله علیه و اله حکم فطرت و وجدان است که در شریعت نیز به طور اجمال، تأیید و امضا شده؛ ولی از باب امتنان و توسعه ای که به طور کامل در دین مقدس اسلام منظور گردیده، این عمل شریف و ذکر با برکت جز در چند موضع واجب نشده، و در بقیه موارد به همان حسن و محبوبیت خود باقی مانده و مستحب قرار داده شده است.)

مواضعی که صلوات را واجب کرده اند، سه موضع است: نماز های شبانه روزی، نماز اموات، نماز آیات.

صلوات در نماز های شبانه روزی

اما در نماز های یومیه (شبانه روزی): دلیل بر واجب بودن صلوات در ( تشهد ) آن ها، اجماع قطعی شیعه امامیه، و دیگر (روایاتی است که از جمله آن ها) روایت موثقة عبد الملك از حضرت صادق علیه السّلام است که فرمود:

«تشهد در دو رکعت اول (چنین است): ﴿الحمد الله أَشْهَدُ أَنْ لا إِلهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لا شَرِیكَ لَهُ. وَ اشْهَدْ انَّ مُحَمَّدٍ عَبْدُهُ وَ رَسُولَهُ اللّهمّ صلّ علی محمّد و آل محمّد و تَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَ أرْفَعُ دَرَجَتَهُ﴾ (1)

ص: 81


1- جلد 4 كتاب الصلاة باب كيفية التشهد و جملة من احكامه ص 989 حدیث 1: عن أبي عبد الله الصادق علیه السّلام: ﴿التَّشَهُّدِ فِي الرَّكْعَتَيْنِ الْأَوَّلَتَيْنِ: الْحَمْدُ لِلَّهِ اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اللّه ُ، وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ اشْهَدْ انَّ مُحَمَّدٍ عَبْدُهُ وَ رَسُولَهُ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ و تَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَ أرْفَعُ دَرَجَتَهُ﴾.

و این که بعضی از جمله های تشهد، مانند: ﴿الحمد لله﴾ در اول آن، و ﴿تَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَ أرْفَعُ دَرَجَتَهُ﴾ در آخر آن، از دلیل دیگر، استحباب آن ها ثابت شده است، منافاتی با واجب بودن بقیه آن (که از جمله صلوات بر پیغمبر و آلش می باشد) ندارد چنان که این مطلب آشکار (و در محل خود ثابت) است. و تعیین تشهد اول نیز منافات با واجب بودن آن در تشهد دوم ندارد، زیرا کسی از دانشمندان و فقها، فرق میان دو تشهد نگذاشته و قائل به تفصیل نشده است.

صلوات در نماز اموات

دلیل واجب بودن صلوات در نماز اموات نیز دو چیز است:

اول: اجماع امامیه؛ چنان که از شارح ارشاد (1) نقل آن شده است. دوم اخبار بسیاری که هر چند عبارات و الفاظ آن ها مختلف است، ولی در واجب بودن صلوات در آن،نماز اتفاق دارند و برای نمونه و تبرك جستن، یکی از آن احادیث را در این جا نقل می کنیم.

در کتاب مصباح الفقیه (2) فرموده: از جمله آن اخبار خبر ابی ولاد

ص: 82


1- ارشاد الاذهان الى احکام الایمان، از مؤلفات آية الله على الاطلاق، علامة في الافاق، شيخ جمال الدين، حسن بن يوسف بن علي بن مطهر حلى - رحمه الله - متوفی در سال 726 ه. ق، از کتب نفیسه در فقه و مشتمل بر پانزده هزار مسأله دینی می باشد. بر این کتاب شریف در حدود پنجاه شرح و حاشیه از دانشمندان و بزرگان نوشته شده که از جمله و بهترین آن ها شرح شیخ اجل امجد، مولی احمد بن محمد، مشهور به مقدس اردبیلی - رحمه الله - متوفی 993، به نام: «مجمع الفائدة و البرهان» است که مؤلف محترم به آن اشاره نموده اند.
2- مصباح الفقيه، كتاب شریف نفیس در شرح شرایع الاسلام است که مباحث طهارت و صلوة، و صوم، و خمس، و عمدة مبحث زكوة، و رهن آن به طبع رسیده و در سه مجلد منتشر و مورد استفاده افاضل و اعلام می باشد مؤلف آن شیخ فقیه زاهد، عالم عامل مجاهد مرحوم حاج آقا رضا بن المولى آقا هادی همدانی - رحمه الله - از بزرگان و مفاخر اسلام؛ و جلالت قدر و عظمت مقام او در علم و عمل و فضل و ورع، معروف در نزد خاص و عام و مورد غبطه اجله و اعلام است. در روز 28 شهر صفر سال 1322 ه. ق در سامراء وفات نموده و در ناحیه شرقی رواق مطهر عسكريين - عليهما السلام - مدفون گردیده و روح مطهرش به شرف محضر صاحب شریعت غراء مشرف شد.

است که می گوید: پرسیدم حضرت صادق علیه السّلام را از تکبیر بر میت (که چگونه و چند است؟) پس (در جواب من) فرمود:

«پنج است که پس از تکبیر اول می گوئی: ﴿أَشْهَدُ أَنْ لا إِلهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لا شَرِیكَ لَهُ. وَ اشْهَدْ انَّ مُحَمَّدٍ عَبْدُهُ وَ رَسُولَهُ اللّهمّ صلّ علی محمّد و آل محمّد﴾. پس می گوئی: ﴿اَللَّهُمَّ إِنَّ هَذَا اَلْمُسَجَّى قُدَّامَنَا عَبْدُكَ وَ اِبْنُ عَبْدِكَ وَ قَدْ قَبَضْتَ رُوحَهُ إِلَيْكَ وَ قَدِ اِحْتَاجَ إِلَى رَحْمَتِكَ وَ أَنْتَ غَنِيٌّ عَنْ عَذَابِهِ اَللَّهُمَّ وَ لاَ نَعْلَمُ مِنْ ظَاهِرِهِ إِلاَّ خَيْراً وَ أَنْتَ أَعْلَمُ بِسَرِيرَتِهِ اَللَّهُمَّ إِنْ كَانَ مُحْسِناً فَزِدْ فی اِحْسانِه وَ اِنْ کانَ مُسیئا فَتَجاوَزْ عَنْ سَیِّئاتِه﴾. پس تكبير دوم را می گوئی، و پس از آن و سایر تکبیرات پنج گانه نیز همین عمل را به جا می آوری (1) » (2)

ص: 83


1- روايات و اقوال علماء امامیه در کیفیت نماز اموات مختلف، و آن چه مسلم است پنج تکبیر در آن واجب قطعی و مشهور بر این عقیده اند که در میان این تکبیرات پنج گانه ذکر و دعا هم واجب است. از بعضی روایات، مانند همین روایت ابی و لاد که مؤلف محترم نقل نموده اند، استفاده می شود که همان ذکر و دعای پس از تکبیر اول را پس از سه تکبیر دیگر نیز تکرار نموده و با تکبیر پنجم از نماز بیرون می رود، ولی از بسیاری روایات و هم فتوای بیشتر از علماء امامیه (که شاید مشهور درمیان آن ها باشد) این کیفیت به دست می آید که پس از تکبیر اول، شهادتین گفته شود؛ و پس از تکبیر دوم، صلوات بر محمد و آل محمد - صلى الله عليه و آله - و بلکه بر سایر پیمبران بفرستند ؛ و پس از تکبیر سوم، دعا برای مؤمنین و مؤمنات کنند ؛ و پس از تکبیر چهارم، دعا بر میت حاضر نمایند و با تکبیر پنجم از نماز بیرون روند. در هر حال این کیفیت ( چنانچه مشهور در نزد مؤمنین نیز همان است) به واقع نزدیک تر و با احتیاط مناسب تر و قطعاً افضل و اکمل است. آری، آن چه از مجموع روایات و اقوال علما به دست می آید این که: صلوات از ارکان و مهمات آن می باشد و بدیهی است که یاد کردن و درود فرستادن بر آن انواز مقدسه در چنین موقعیت، برای نماز گزاران و آن میت بیچاره دست از همه جا بریده، کمال ضرورت و اهمیت را دارد.
2- فروع کافی جلد 3 كتاب الجنائز باب الصلاة على المؤمن ص 184 حدیث 3: عن أبي ولاد، قال: سئلت أبا عبد الله علیه السّلام أخبرني عن التكبير الله على الميت. فقال: ﴿خمس، تقول في أوليهنَّ: اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اللّه ُ وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ اشْهَدْ انَّ مُحَمَّدٍ عَبْدُهُ وَ رَسُولَهُ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ. ثم تقول: اللّهُمَ اِنَّ هذَا الْمُسَجَّی قُد امَنَا عَبْدُکَ وَ ابْنُ عَبْدِکَ و قد قَبَضْتَ روُحَهُ اِلَیْکَ وَ قَدِ احْتاجَ اِلی رَحْمِتَکَ وَ أَنْتَ غَنیُّ عَنْ عَذابِهِ اللّهُمَّ اِنّا لا نَعْلَمُ مِنْ ظَاهِرِهِ إِلاَّ خَیْراً وَ أَنْتَ أَعْلَمُ بِسَرِیرَتِهِ اَللَّهُمَّ إِنْ کَانَ مُحْسِناً فَزِدْ فِی إِحْسَانِهِ وَ إِنْ کَانَ مُسِیئاً فَتَجَاوَزْ عَنْ سَیِّئَاتِهِ﴾؛ ثم تكبر الثانية، و تفعل ذلك في كل تكبيرة ؛ الحديث.

و بر همین روش است احادیث دیگری که در بیان چگونگی نماز میت وارد شده و همۀ آن ها دلالت دارند بر واجب بودن صلوات بر محمد و آلش صل الله علیه و اله در نماز اموات.

صلوات در نماز آیات

در نماز آیات (که برای گرفتن آفتاب و ماه و زمین لرزه و سایر آیات زمینی و آسمانی واجب شده) نیز صلوات واجب است؛ برای

ص: 84

این که تشهد و سلام جزء نماز بوده، و در ذات و حقیقت آن قرار داده شده اند (و چنان که بیان کردیم)، صلوات جزء تشهد بوده و در واجب بودن آن خلافی میان علما نیست. و حدیث دیگری که در مصباح الفقیه از پیغمبر اکرم صلى الله عليه و اله و سلم روایت شده آن را تأیید و کمک می کند. در آن حدیث است که پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله فرمود:

«کسی که نماز بخواند و صلوات بر من و آل من نفرستد، او را از غیر راه بهشت می برند.» (1)

که این حدیث دلالت کند بر این که هر نمازی را که شخص نماز گزار به جا آورد، ذکر صلوات در آن لازم است. نهایت، اجماع علما و سایر روایات، جای این ذکر را در تشهد تعیین نموده و اطلاق خبر را مقید نموده اند.

ص: 85


1- بحار كتاب الصلاة جلد 85 باب التشهد و احکامه ص 282 حدیث 17: عن النبي صل الله علیه و اله قال: ﴿وَ مَنْ صَلَّی وَ لَمْ یَذْکُرِ اَلصَّلاَهَ عَلَیَّ وَ عَلَی آلِی سُلِکَ بِهِ غَیْرَ طَرِیقِ اَلْجَنَّهِ﴾.

مواضع استحباب صلوات

این ها بود مواضعی که صلوات در آن ها واجب شده (1) مواضعی که صلوات در آن ها مستحب است، پس چند موضع است:

اول: هر جائی که پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله یاد شود با نام یا لقب، یا یکی از اوصاف شریفه اش، یا ضمیری که به او برگردد، صلوات بر آن

ص: 86


1- علاوه بر این سه موضع که مؤلف محترم برای وجوب صلوات ذکر کرده اند، موضع چهارمی به نظر می رسد که کمال اهمیت را دارد؛ و آن در خطبه نماز جمعه و عیدین است که در ردیف حمد خداوند متعال، صلوات بر محمد و آل محمد - صلى الله عليه و آله - در هر دو خطبه بنا بر مشهور؛ و در خطبه دوم به اجماع قطعی علماء اعلام، واجب است. خلاصه، واجب بودن دو خطبه در نماز جمعه (به اجماع) و در دو عید (فطر واضحی بنا بر مشهور) مسلم، و واجب بودن صلوات هم در خطبه آن ها قطعی است؛ و شاید چیزی که سبب شده است مؤلف محترم آن را ذکر نکرده اند این که: در این زمان که عصر غیبیت وجود مقدس امام - عليه السلام - است، نماز جمعه و عیدین واجب نیست. ولی همین که می بینیم نماز جمعه و عیدین را فقهاء اسلام در شمار نماز های واجب ثبت نموده اند، کافی است برای این که خطبه آن نماز ها را هم از مواضع واجب بودن صلوات بشماریم. و علاوه، روی زمینۀ استحباب در این زمان هم، هر گاه آن را به جا آورند، شرط صحت آن نماز ها (خصوصاً نماز جمعه) خطبه ای است که در آن صلوات بر محمد و آل محمد - صلى الله عليه و آله - ذکر شده باشد

بزرگوار مستحب مؤکد است؛ چنان که مشهور میان علماء امامیه می باشد، بلکه نقل اجماع بر آن شده است بر خلاف صاحب حدائق (1) و صاحب وسائل، که آن دو محدث جلیل در مقامی که پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله به نام یاد شود، صلوات بر او را واجب دانسته اند. و بسا است که دلیل بر آن قرار داده شود حدیث کافی از زراره که گفت: فرمود حضرت باقر علیه السّلام:

«هرگاه اذان می گوئی، پس الف و هاء (در کلمۀ أشهد) را خوب واضح بگو (2) و هر جا که یاد از پیغمبر صل الله علیه و اله کردی (یعنی نام او

ص: 87


1- صاحب حدائق عالم عابد جليل و محدث فاضل نبیل، مرحوم شیخ يوسف بن احمد بن ابراهيم بحرانی - رحمه الله - ؛ و كتابش حدائق که کاملا روایات و احادیت وارده در هر مسأله فقهیه را استقصا نموده است، بسیار نفیس و مورد استفاده علماء امامیه می باشد. و علاوه، تحقیقات و تدقیقاتی را در بر دارد که از صفای نفس وجودت فهم مؤلف آن حکایت می کند. صاحب حدائق - رحمه الله - در سال 1186 ه.ق وفات نموده و قبرش در رواق مطهر حضرت سيد الشهداء - عليه السلام - می باشد.
2- این سفارش امام - عليه السلام - که الف و هاء در اشهد را واضح بگو، بنا بر ظاهر ممکن است برای این باشد که این دو حرف از حروف حلق می باشد و غالب مردم در مقام تلفظ به آن ها، درست آن ها را آشکار نمی کنند این است که امام - علیه السلام - دربارۀ آشکار کردن و اهمیت دادن به آن ها سفارش فرموده است. و ممکن است لطیفه ای نیز در این جا منظور باشد و آن این که: چون در مقام شهادت دادن به امر مهمی مانند وجود و یگانگی خداوند متعال، و حقانیت پیغمبری محمد - صلی الله علیه و آله - می باشد باید آن را با فصاحت بیان و صراحت لهجه، با آواز بلند و صدای رسا اظهار نموده و چنان بفهماند که دل و جان و پوست و گوشت و مغز و استخوانش با زبانش هم آهنگ و همنوا می باشند.

را بردی) یا دیگری از او یاد کرد (و تو شنیدی آن را)، در اذان باشد یا غیر آن، پس بر او صلوات بفرست.» (1)

که در این حدیث امر به صلوات کرده و (در محل خود ثابت شده که) امر دلالت بر وجوب می کند.

و مانند این حدیث است آن حدیث دیگری که در کتاب فقیه (2) در باب اذان، و در کافی نیز از ابی بصیر از حضرت صادق علیه السّلام روایت شده که گفته: پیغمبر خدا صل الله علیه و اله فرمود:

«هر کس که در نزد او یادی از من بشود، پس فراموش کند که صلوات بر من بفرستد، خداوند راه بهشت را بر او گم کند.» (3)

که در این حدیث فراموش کردن صلوات را موجب عقوبت دانسته است، تا چه رسد به این که کسی عمداً آن را ترك كند.

آری این گونه روایات هست، ولی انصاف در مطلب این است

ص: 88


1- فروع کافی جلد 3 كتاب الصلوة باب بدء الاذان ص 303 حدیث 7: عن زرارة، قال: قال أبو جعفر علیه السّلام: ﴿إِذَا أَذِنْتَ فَأَفْصِحْ بِالْأَلِفِ وَ اَلْهَاءِ، وَ صَلِّ عَلَی اَلنَّبِیِّ کُلَّمَا ذَکَرْتَهُ أَوْ ذَکَرَهُ ذَاکِرٌ فِی أَذَانٍ أَوْ فِی غَیْرِهِ﴾.
2- مقصود از کتاب فقیه ؛ همان کتاب شریف «من لا يحضره الفقيه» از تألیفات شیخ صدوق - رحمه الله - می باشد ؛ که آن را بنا بر خواهش سید جليل، شريف الدين ابو عبد الله، محمد بن الحسن بن اسحق بن الحسين بن الامام موسى بن جعفر - عليهما السلام - بر وفق كتاب من لا يحضره الطبيب (تصنيف محمد بن زکریای رازی طبیب) تألیف نموده است. این کتاب یکی از چهار کتاب شیعه امامیه می باشد که قرن ها است مورد مراجعه و اعتماد فقها و علمای اعلام بوده و در استنباط احکام و شرایع دینی آن استفاده می کنند.
3- اصول کافی جلد 2 كتاب الدعاء ص 495 حدیث 20: عن الصادق علیه السّلام قال: قال رسول الله صل الله علیه و اله: ﴿مَنْ ذُکِرْتُ عِنْدَهُ، فَنَسِیَ أَنْ یُصَلِّیَ عَلَیَّ، خَطَأَ اللّهُ بِهِ طَرِیقَ الْجَنَّهِ﴾.

که به طور مسلم، در فراموشی، عقاب نیست. پس ناچار باید در معنی نسیان (که در روایت ذکر شده) تصرفی نموده و مقصود از آن راغیر فراموشی، چیز دیگری بگیریم. مثل این که آن را کنایه از روی گردانی یابی اهمیتی و مانند این ها قرار دهیم، که عقاب بر آن ها روا باشد.

در هر حال، از این روایت بیش از استحباب فهمیده نمی شود، چنان چه در حدیث اول هم اگرچه ظاهر امر وجوب است، ولی می بینیم که در دعا ها و خطبه ها و زیارت های وارده از معصومین علیهم السّلام بسیار شده که پیغمبر اکرم صلى الله عليه و اله و سلم را با نام یا لقب، بدون ذکر صلوات یاد کرده اند. و این خود قرینه روشنی است بر این که صلوات واجب نیست و مستحب است.

و بعضی از بزرگان در مقام بر آمده، و جا هایی را که نام شریف، بدون ذکر صلوات بر زبان ائمه معصومین علیهم السّلام جاری شده، استقصا و جمع آوری نموده اند، ولی حاجتی به این تحمل رنج نیست. برای این که اجماعی که نقل شده، و فتوای مشهور علماء اماميه - رحمهم الله - و سيرة جارية متدينين، در همه جا و همه وقت بر این که نام شریف هم بدون صلوات ذکر می شود، قرینه ای است که برای دلالت این امر بر استحباب، کافی است.

و اما این که در حدائق و وسائل، تفصیل میان نام و لقب داده و در اول واجب، و در دوم مستحب دانسته اند، نیز وجهی ندارد؛ برای این که اگر دلیلی بر وجوب باشد در هر دو موضع است، و اگر هم نباشد که در هيچ يك نيست.

نکته دیگر این که: بر فرض وجوب یا استحباب، آیا فرستادن صلوات، فوریت دارد یا نه؟ ظاهر این است که باید بلافاصله و فوراً

ص: 89

صلوات بفرستد؛ برای این که در روایت زراره (که از کافی نقل کردیم) فرموده بود: «صلوات بفرست پس از ذکر نام آن بزرگوار در اذان...» که جای صلوات را در اذان قرار داده و تأخیر را روا ندانسته بود، و بدیهی است که هرگاه صلوات را (با فاصله و) پس از تمام شدن اذان بفرستد، صلوات در اذان نیست. (1) علاوه که تناسب و اعتبار نیز بر فوریت گواهی دهد، زیرا که این صلوات پس از نام مقدس، برای تعظیم و احترام می باشد و هر گاه فاصله شود این منظور عملی نمی شود.

دوم: هرگاه نام پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله مکرر به میان آید، آیا در هر بار، صلوات نیز مستحب است، یا برای همه آن ها يك دفعه کافی است؟

ظاهر این است که اگر پس از ذکر نام مقدس صلوات فرستاده شود، و پس از آن، ذکر آن حضرت مکرر شود، صلوات نیز تکرار

ص: 90


1- استدلال مؤلف محترم به این حدیث شریف، برای واجب فوری بودن صلوات، وقتی تمام است که جمله (فى الاذان و غیره، یعنی در اذان باشد یا غیر اذان) که در روایت واقع شده، ظرف و قید صلوات فرستادن باشد و امام - عليه السلام - بخواهد جای صلوات را معین کند. و اما اگر آن را ظرف و قيد ذکر نام مقدس قرار دهیم، یعنی حدیث را (چنان که ظاهر همین است) این گونه معنی کنیم: هر جائی که این نام مقدس به زبان جاری شود خواه در اذان یا غیر اذان، پس باید بر او صلوات بفرستی؛ بنا بر این معنی، نفرموده است در حال اذان صلوات بفرست؛ تا دلالت بر فوریت نماید. پس بهتر این است که به همان اعتبار و تناسب استدلال شود و از این حدیث در این مورد چشم بپوشیم.

می شود. برای این که هر بار نام مقدس را بردن، سبب استحباب صلوات است، و چون سبب تکرار شود، مسبب و نتیجه آن هم مکرر می شود.

ولیکن اگر چند بار نام مقدس به میان آید و صلوات فرستاده نشود، آیا باز هم تکرار صلوات مستحب است يا يك دفعه کافی است ؟

ظاهر این است كه يك بار کافی باشد، برای این که سیره و روش متدینین و اهل ایمان بر همین جاری است. چنان که می بینیم در مجلسی که پیش از هزار نفر حاضرند و همگی صدا را به صلوات بلند می کنند، آن دیگری که همۀ این صدا ها به گوشش می رسد و در نتیجه، بیش از هزار بار نام شریف را در ضمن صلوات می شنود، به يك دفعه صلوات اکتفا می نماید. (1)

ص: 91


1- آری، در واقع چنین است که در مورد صلوات فرستادن اجتماعی به عدد اشخاصی که صلوات فرستاده اند نام مقدس مکرر می شود؛ و به دقت عقلی، آن شخص شنونده، نام مقدس را مکرر شنیده است، ولی چون آن جمعیت هم آهنگ و یک نوا صدا را به صلوات بلند می کنند؛ به نظر عرف بیش از يك صلوات نیست و چند بار صلوات شنیدن صادق نیاید. خلاصه آن که، فرق است میان هزار مرتبه صلوات، و يك مرتبه صلوات هزار نفری؛ چنان که ملاحظه می شود که اگر از این شخص شنونده بپرسند از اول مجلس تا آخر، چند بار صلوات فرستادند، در جواب خواهد گفت: یک بار یا دو بار؛ (به عدد دفعات نه به عدد نفرات). بنا بر این، وجه استدلال مؤلف محترم به این امر عرفی اعتباری برای مکرر نشدن صلوات در برابر تکرار نام مقدس واضح نیست. و شاید حق در مطلب این باشد که گفته شود: هر گاه نام مقدس به طور اجتماع و در عرض یک دیگر مکرر شود، مانند همان صلوات اجتماعی و نحو آن، پس يك مرتبه صلوات فرستادن کافی می شد، و از قبیل اجتماع سبب های متعدد خواهد بود؛ ولی هر گاه کسی در طول یک دیگر مکرد؛ بشنود یا خود مکرد به زبان جاری کند، هر چند هم که برای دفعات جلو تر صلوات نفرستاده، باید صلوات را مکرر کند؛ و برای هر دفعه بر زبان جاری کردن با شنیدن، وظيفه صلوات تجدید می شود.

علاوه که سبب های شرعیه نیز مانند اسباب تکوینیه و خارجیه می باشد که هرگاه چند فرد از آن ها جمع شوند، تأثیر آن ها در اولین فرد که به وجود می آید مجتمع می شود.

از این ها گذشته، امر مستحبات، آسان (و جای بیش از این بحث نیست، چه هرگاه صلوات را برای تکرار نام مقدس مکرر کند مانعی ندارد، و اگر در دفعه اول هم ترك كند جایز) است.

مطلبی دیگر در این جا است که خالی از لطف نیست، و آن این که بر فرض بگوئیم، تکرار نام مقدس سبب تكرار صلوات می شود، بدیهی است که آن ذکری را که از نام مقدس در صلوات می شود شامل نیست؛ برای این که دلیل استحباب صلوات، قطعاً شامل آن نمی شود.

علاوه که در این جمله از کلام که گفته شود: «هر کس هر زمان نام پیغمبر صلى الله عليه و اله و سلم را بر زبان جاری کند باید صلوات بفرستد. چون امر به صلوات، در دنبال ذکر نام و مترتب بر آن واقع شده، پس عقلاً ممکن نیست که ذکر در صلوت را (که جزء جزاء می باشد) در جمله شرطیه نیز اراده نموده باشد؛ با این که اگر بنا باشد که ذکر نام مقدس در صلوات، سبب صلوات دیگری بشود، و آن صلوات نیز صلواتی دیگر بخواهد، پس هر گاه کسی نام شریف را بر زبان جاری کند (یا آن را بشنود) باید مسلسل و پی در پی صلوات بفرستد و دنباله آن را

ص: 92

قطع نکند، و انجام چنین امری ممکن نیست. (پس تکلیف به آن هم از شارع مقدس روا نباشد).

سوم: مستحب است صلوات در رکوع و سجود و ایستادن در حال نماز، به جهت حدیثی که در وسائل از حضرت باقر علیه السّلام روایت نموده که فرمود:

«هر کس در رکوع و سجود و قیام خود بگوید: صلى الله على محمد و آله، به مانند رکوع و سجود و قیامش برای او نوشته شود.» (1) (شاید مقصود این باشد که ثواب عملش دو برابر می شود.)

و مانند این را صدوق - رحمه الله - روایت نموده، جز این که در آن جا فرموده:

« هر کس در... بگوید: اللهمَّ صَلِّ على محمدٍ و آلِ محمد به مانند آن ها برایش نوشته شود.» (2)

و نیز در کافی روایت شده که شخصی به حضرت صادق علیه السّلام می گوید: آیا در حال سجده بر پیغمبر صل الله علیه و اله صلوات بفرستم ؟ حضرتش فرماید: « آری آن هم مانند سبحان الله و الله اکبر است» (3)

و در کتاب امالی (4) ادعای اجماع بر این مسأله شده، چنان که

ص: 93


1- جلد 4 ص 943 حدیث 3 باب جواز الصلاة على محمد و آله في الركوع و السجود و استحباب ذلك: قال أبو جعفر - عليه الصلوة و السلام -: ﴿مَنْ قَالَ فِی رُکُوعِهِ وَ سُجُودِهِ وَ قِیَامِهِ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ کُتِبَ لَهُ بِمِثْلِ اَلرُّکُوعِ وَ اَلسُّجُودِ وَ اَلْقِیَامِ﴾.
2- همان مدرك حديث 2: عن أبي عبد الله علیه السّلام: ﴿أُصَلِّی عَلَی اَلنَّبِیِّ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَ أَنَا سَاجِدٌ فَقَالَ نَعَمْ هُوَ مِثْلُ سُبْحَانَ اَللَّهِ وَ اَللَّهُ أَکْبَرُ﴾.
3- همان مدرك ص 944 حدیث 4: قال أبو عبد الله علیه السّلام: ﴿کُلَّمَا ذَکَرْتَ اَللَّهَ عزّ و جلّ و الصَّلوهِ عَلَی النَّبِیِ صَلَّی اللهُ عَلَیهِ وَ الِه فَهُوَ مِنَ الصلوة﴾.
4- امالی، یا مجالس یکی از مؤلفات نفيسة شيخ المحدثين، شيخ صدوق - رحمه الله - می باشد که آن را در 97 مجلس در محضر شيوخ و محدثين از شاگردانش املا و القا فرموده است. و مشتمل بر اخبار بسیاری در فنون متنوعة معارف اسلامیه از اصول و فروع و اخلاق و آداب می باشد. و بزرگان از علمای امامیه مانند شیخ الطائفه شیخ طوسی - رحمه الله - و فرزند ارجمندش و سید جلیل سید مرتضی - رحمه الله - و دیگران را نیز بدین نام تألیفی می باشد لله درهم و عليه أجرهم

94

در مصباح الفقیه فرموده:

از امالی حکایت شده که از (مسلمات) دین امامیه است اعتراف به این که ذکر در رکوع و سجود سه تسبیح است و هر گاه کسی تسبیح نگوید، نمازش نماز نیست مگر این که به همان شماره، تهلیل، یا تکبیر، یا صلوات بر پیغمبر صل الله علیه و اله را بگوید. برای این که دلیل های وجوب ذکر در رکوع و سجود یا عمومیت دارد و هر ذکری را شامل می شود، پس صلوات را هم چون ذکر خدا و رسول است فرا گیرد؛ و یا آن که اختصاص به تسبیح دارد، پس همان روایت کافی (که صلوات را به منزله تسبیح قرار داده) برای کفایت صلوات کافی است.

نتیجه آن که: در مستحب بودن صلوات در رکوع و سجود، اضافه بر تسبیح واجب، و در کافی بودن آن هرگاه تسبیح نگوید؛ جای تأمل و توقف نیست. و بهترین دلیل برای جزء نماز شدن و مستحب بودن آن در رکوع و سجود یا در سایر مواضع نماز، حدیث صحیح حلبی است از امام صادق علیه السّلام که فرمود:

«هرگاه در نماز، ذکر خداوند عز و جل را بگوئی و با صلوات بر پیغمبر صل الله علیه و اله بفرستی، پس جزء نماز به شمار آید.» (1)

و نیز دلالت کند بر این مطلب، آن حدیثی که در مقام بیان فوائد ده گانه صلوات، از ابن سنان نقل کردیم که در آن جا امام علیه السّلام فرمود:

«آری، به درستی که صلوات بر پیغمبر صل الله علیه و اله خدا همانند تکبیر و تسبیح است»، زیرا واضح است که آن را مانند تسبیح قرار دادن، از جهت استحباب و کفایت آن در نماز می باشد.

چهارم: مستحب است صلوات در میان اذان و اقامه، هر گاه نماز گزار، فاصله میان آن دو را به گام برداشتن اختیار نماید؛ به دلیل

ص: 94


1- فقه الرضا - عليه السلام - ص 6: ان المنفرد فيخطو تجاه القبلة خطوة برجله اليمنى، ثم يقول: ﴿بِا للّه اَسْتَفْتِحُ وَ اَتَوَجَّهُ اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ عَلی الِ مُحَمِّدٍ وَ اِجْعَلْنِی بِهِمْ وَجِیهاً فِی اَلدُّنْیَا وَ اَلْآخِرَهِ وَ مِنَ اَلْمُقَرَّبِینَ﴾.

روایتی که در مصباح الفقيه از فقه رضوی (1) نقل شده، در آن جا که می گوید:

ص: 95


1- فقه رضوی یافقه الرضا - علیه السلام - كتابی است مشتمل بر احکام فقهیه بر طبق مذهب امامیه، منسوب به حضرت امام رضا - عليه السلام - که آراء محدثين و انظار محققین در بارۀ آن مختلف است: بعضی از بزرگان مانند مجلسيين و علامه بحر العلوم و صاحب حدائق و استاد اكبر، وحید بهبهانی - رضوان الله تعالى عليهم - نسبت را صحیح و كتاب را معتبر دانسته اند و برای آن قرائن و نشانه هایی - که از جمله آن ها یافت شدن نسخه ای به خط مبارک آن حضرت می باشد - ذکر کرده اند. و بعضی دیگر مانند صاحب وسائل - رحمه الله - و صاحب فصول و غیر ایشان آن را معتبر ندانسته و روایاتی را که در آن مندرج است به منزله روایات مرسله قرار داده و محتاج به جابر دانسته اند. برخی دیگر نظر به این که فتاوای صدوقين - رحمهما الله - بدون تغيير يا با تغییر اندکی مطابق با عبارات و مندرجات این کتاب است؛ آن را تألیف علی بن موسى بن بابویه قمی - رحمه الله - دانسته و گفته اند که این کتاب، همان رساله معروف به شرایع است که آن را برای فرزندش محمد بن علی، شیخ صدوق - رحمه الله - فرستاده است. و منشأ اشتباه را شرکت در نام خود و نام پدر دانسته اند که میان وجود مقدس على بن موسى الرضا - عليهما السلام - و على بن موسى بن بابویه وجود داشته است. و نظریات دیگری در بارۀ کتاب و وضعیت و مؤلف آن اظهار شده که به طور مفصل در فائدۀ دوم از خاتمه مستدرك الوسائل تأليف محدث محقق متتبع مرحوم حاج میرزا حسین نوری - رحمه الله - متوفی در سال 1320 ه.ق، درج شده است.

«کسی که فرادی و به تنهائی نماز می گزارد (مستحب است، پس از تمام کردن اذان) با پای راست قدمی به سوی قبله بر دارد و بگوید:﴿بِا للَّهِ أَسْتَفْتِحُ و أَتَوَجَّهُ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ و اجْعَلْنی وَجِیهاً فِی الدُّنیا وَ الآخِرَهِ و مِنَ اَلْمُقَرَّبِینَ ﴾ (1) (2)

پنجم: مستحب است صلوات، جلو تكبيرة الاحرام به جهت

ص: 96


1- معنی این دعای شریف به فارسی چنین است: به نام خدا عمل خود را آغاز می کنم و به او روی می آورم، بار خدایا درود بفرست بر محمد و آل محمد و قرار بده مرا در دنیا و آخرت آبرومند و از نزدیکان. دستور و مضمون شریفی است که شخص نماز گزار را متوجه می سازد که باید با نماز و دیگر اعمالش قدمی به سوی خداوند بر داشته و رهسپار به کوی او باشد، و علاوه روی دل و جانش باید به سوی او بوده و آبرومندی در پیشگاه او و نزدیکی به بارگاه او را خواستار شود. یکی از مواضع استجابت دعا فاصله میان اقامه و نماز است که در بارۀ آن سفارش زیادی شده، و این دعای شریف را که برای این موضع دستور داده اند دارای مضمون بسیار عالی می باشد: ای (خداوند) نیکو کار همانا آمد تو را بنده گناهکار؛ و هر آینه فرموده ای نیکو کار را که از بد کار در گذرد، اينك توئى آن نيكو كار و منم همان بد کار پس (تو را سوگند می دهم ) به حق محمد و آل محمد که بر آن بزرگواران درود بفرست و از کار زشتی که از من میدانی در گذر. چه بسیار مضمون شریفی است اگر از دل بر آید و مورد پذیرش پروردگار واقع شود. ضمناً این نکته را در معنی حدیث شریف یاد آور می شود، که ممکن است مقصود امام - عليه السلام - از این که فرموده (پیش از تكبيرة الاحرام این دعا خوانده شود ) این باشد که پس از اقامه و پیش از شروع در نماز آن را بخوانند و نظری باین که متصل به تكبيرة الاحرام شود نداشته باشد و به اصلاح قبل اضافی و نسبی مقصود باشد. بنا بر این، مجالی برای استشهاد شهید - رحمه الله - به اين حديث برای بعد از تکبیر ششم و یا رد کردن ایشان به این که اختصاصی به صورت تعدد تكبير ها ندارد، باقی نمی ماند. بلکه خلاصه معنی چنین می شود که پس از فراغت از اقامه و پیش از شروع به نماز این دعا را بخواند. خواه پیش از همه تكبيرات باشد و خواه در خلال آن ها ؛ خواه يك تكبير بگوید و خواه همه آن ها را و عبارت امام - علیه السلام - که فرموده: پیش از تکبیرة الاحرام شامل همه این ها می شود.
2- فقه الرضا - عليه السلام - ص 6: «ان المنفرد فيخطو تجاه القبلة خطوة برجله اليمنى، ثم يقول: (بِا للّه اَسْتَفْتِحُ وَ اَتَوَجَّهُ اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ عَلی الِ مُحَمِّدٍ وَ اِجْعَلْنِی بِهِمْ وَجِیهاً فِی اَلدُّنْیَا وَ اَلْآخِرَهِ وَ مِنَ اَلْمُقَرَّبِینَ﴾.

حدیثی که در فلاح السائل (1) از حضرت صادق علیه السّلام روایت نموده که فرموده بود امیر المؤمنين علیه السّلام که به اصحابش می گفت:

«کسی که بر پا دارد نماز را و پیش از تکبیرة الاحرام آن بگوید: ﴿یَا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ اَلْمُسِیءُ وَ قَدْ أَمَرْتَ اَلْمُحْسِنَ أَنْ یَتَجَاوَزَ عَنِ اَلْمُسِیءِ وَ أَنْتَ اَلْمُحْسِنُ وَ أَنَا اَلْمُسِیءُ فَبِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَجَاوَزْ عَنْ قَبِیحِ مَا تَعْلَمُ مِنِّی﴾، پس خداوند متعال گوید: ای فرشتگان من گواه باشید که او را عفو کردم و کسانی را که بر او حقی داشتند راضی

ص: 97


1- فلاح السائل و نجاح المسائل، در دعا و از کتاب هائی است که سید جلیل، رضى الدين، على بن طاوس - رحمه الله - آن ها را به عنوان متمم و مكمل « مصباح المتهجد » شیخ طوسی - رحمه الله جد مادری خودش تألیف نموده است.

کردم.» (1)

شهید اول (2) - رحمه الله - در کتاب ذکری فرموده: مستحب است دعا و صلوات، پس از تکبیر ششم (از هفت تکبیر افتتاحیه در اول نماز). و به این روایت (فلاح السائل) استشهاد نموده است. با این که می بینی این روایت را که در آن، اختصاصی برای صلوات، به بودن بعد از تکبیر ششم ذکر نشده، و آن جائی را هم كه فقط يك تكبير بگوید، شامل می شود آری اگر کسی شش تکبیر را بگوید و در آن مسئله بگوئیم، بايد تكبيرة الاحرام را تكبير هفتم قرار دهد؛ آن گاه شایسته است که بمانند کلام ایشان تعبیر شود (و جای صلوات، پس از تکبیر

ص: 98


1- فلاح السائل في ما يدعى به بعد الاقامة ص 155: عن الصادق علیه السّلام في حديث: ﴿كَانَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ علیه السلام يَقُولُ لِأَصْحَابِهِ: «مَنْ أَقَامَ الصَّلَاةَ وَقَالَ قَبْلَ أَنْ يُحْرِمَ وَيُكَبِّرَ: يَا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاكَ المُسِيءُ، وَقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ يَتَجَاوَزَ عَنِ المُسِيءِ، وَ أَنْتَ اَلْمُحْسِنُ وَ أَنَا المَسِيءُ، فَبِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، وَ تَجَاوَزْ عَنْ قَبيح مَا تَعْلَمُ مِنِّي، فَيَقُولُ اللهُ تَعَالَى: مَلَائِكَتِي اِشْهَدُوا أَنِّي قَدْ عَفَوْتُ عَنْهُ، وَ أَرْضَيْتُ عَنْهُ أَهْلَ تَبِعَاتِهِ﴾.
2- شهید اول، شیخ جليل القدر، فقيه عظيم الشأن، أبو عبد الله محمد بن جمال الدين، مكي بن شمس الدین محمد دمشقی عاملی - رحمه الله - از بزرگان فقهاء امامیه است که او را پس از محقق - رحمه الله - افقه فقهاء آفاق شمرده اند؛ در مدت 52 سال عمر کوتاه خود تصنیفات بسیار و گران بها در فنون علوم ادبیه و شرعیه خصوصاً در فقه که دریای بیکرانی است تألیف نموده. گویند: لمعة دمشقیه را که شهید ثانی - رحمه الله - آن را به نام «روضه» شرح نموده است در حبس و در مدت هفت روز تألیف نموده در حالتی که کتابی در فقه جز « المختصر النافع » همراه او نبوده است. شهادتش در 9 جمادی الاولی 786 ه. ق و قبرش در سینه فضلا و دانشمندان است برای این که پس از کشتن، با شمشیر او را سنگسار نموده بدنش را سوزاندند و فقط کتاب ها و علومی از خود به یادگار گذاشت که از سینه دانشمندان می درخشد. محل شهادتش دمشق، و او را به فتوای قاضی برهان الدين مالكي و عباد بن جماعة شافعی شهید کردند.

ششم معین گردد و در هر حال، عبارت تمام و جامع، همان تعبير حديث شریف است که «پیش از تكبيرة الاحرام» فرمود).

ششم: مستحب است صلوات در قنوت نماز ها، به دلیل روایت صدوق - رحمه الله - از حلبی، که او پرسید از حضرت صادق علیه السّلام که آیا برای قنوت، ذکر معینی است؟ امام علیه السّلام در جواب فرمود:

«ستایش کن پروردگار خود را و صلوات بفرست بر پیغمبر خود و طلب آمرزش کن برای گناهانت.» (1)

و در بعضی از دعا هائی که برای قنوت وارد شده، فرموده اند می گوئی:

﴿ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا هَدَیْنَا بِه اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا أَكْرَمْنَا به ﴾ (2)

ص: 99


1- من لا يحضره الفقيه جلد 1 ص 207 حدیث 18: عن الحلبي عن الصادق علیه السّلام سئله الصادق: ﴿أَنَّهُ سَأَلَهُ عَنِ اَلْقُنُوتِ فِیهِ قَوْلٌ مَعْلُومٌ فَقَالَ أَثْنِ عَلَی رَبِّکَ وَ صَلِّ عَلَی نَبِیِّکَ وَ اِسْتَغْفِرْ لِذَنْبِکَ﴾.
2- یعنی: خداوندا ! درود بفرست بر محمد و آل محمد، چنان چه به وسیله او ما را راهنمائی فرمودی (و به كمك او و خاندان پاك او، و کتاب و آئین او، راه راست و روش عادلانه و موجبات خوشنودی خودت و رستگاری ما را به ما نشان دادی). خداوندا! درود بفرست بر محمد و آل محمد، چنان چه به وسیلۀ او ما را گرامی داشتی (و از خواری ها و بد بختی های دنیا و آخرت رهایی داده، و با پیروی از گفتار و کردار آن انسان های کامل، از پستی حیوانیت و به هیمیت به منزل کامل و مقام ارجمند آدمیت رساندی). همان طور که مؤلف محترم یاد آور شده اند در این دعای شریف اشاره به ارجمندی نعمت هدایت و ایمان که ببرکت این خاندان جليل، نصيب جامعة انسان گردیده، به عمل آمده؛ با تذکر این که جز با درود فرستادن و طلب رحمت از خداوند نمودن بر ایشان، حق عظیم آنان ادا نشده و شکر نعمت وجود شان گزارده نشود. و شاید نظر مؤلف معظم در این جمله دعا، به آن روایتی است که شیخ طوسی - رحمه الله - و کلینی - رحمه الله - نقل نموده اند از حضرت صادق - عليه السلام - که فرمود: قنوت در روز جمعه، در رکعت اول نماز جمعه، بعد از قرائت است ؛ می گوئی در قنوت: ﴿لا اِلهَ اِلاَّ اللّه الْحَلیمُ الْکَریمُ (تا اخر دعای فرج معروف) اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ اَلْعالَمِینَ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ كَمَا هَدَيْتَنَا بِهِ اللّهمّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ و اله كَمَا أَكْرَمْتَنَا بِهِ اَللَّهُمَّ اِجْعَلْنِی مِمَّنْ خَلَقْتَهُ لِجَنَّتِکَ اللَّهُمَّ لَا تُزِعْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبَ لَنَا مِنْ لَّدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ.﴾ و ظاهر چنین است که قنوت نماز جمعه خصوصیتی نداشته، و مقدم داشتن دعای فرج هم شرط استحباب جمله های اخیر دعا نباشد و خواندن آن ها مستقلا محبوب و مطلوب باشد؛ ولیکن نگارنده را بحثی است در مستحب بودن صلوات در قنوت و بعضی از مواضع دیگری که مؤلف محترم ذکر کرده اند که بعد از تمام شدن مواضع دهگانه یاد آور می شویم.

و در این جمله به آن مطلبی که در پیش گفتیم که در صلوات بر محمد و آلش شکر نعمت وجود و برکات آن بزرگواران می باشد، نیز اشاره شده است.

هفتم: مستحب است صلوات در تعقیب هر نماز؛ چنان که در وسائل از عدة الداعي (1) از أمير المؤمنين علیه السّلام روایت نموده که فرمود:

ص: 100


1- عدة الداعى، کتابی است نفیس در حقیقت و اهمیت و آداب و شرائط دعا کردن از تألیفات شیخ جلیل، زاهد عابد، أبو العباس، احمد بن محمد بن فهد حلی اسدی - رحمه الله - که از بزرگان علمای امامیه بوده و در سال 841 ه. ق وفات نموده و قبرش در کربلای معلی نزديك خیمه گاه معروف است. از این بزرگوار رؤیائی نقل شده که جلالت قدر علما و سادات ایشان و اهمیت خدمت گزاری به مرام حق و آئین خدائی از آن معلوم می شود به ترجمه مفصل ایشان مراجعه شود.

«گوش فراداده شده اند چهار چیز: پیغمبر صل الله علیه و اله و بهشت و آتش و حور العین. پس هر گاه بنده ای (مؤمن) از نماز فراغت یافت، باید صلوات فرستد بر پیغمبر صل الله علیه و اله و بخواهد از خداوند بهشت را و پناه ببرد به او از آتش و بخواهد از او که از حوران بهشتی به او تزویج نماید زیرا کسی که بر پیغمبر صلوات بفرستد دعایش بالا می رود (و به اجابت می رسد)؛ و کسی که بهشت را از خداوند بخواهد بهشت گوید: پروردگارا آن چه بنده ات در خواست نمود به او عطا کن ؛ و کسی که پناه برد بخداوند از آتش آتش می گوید: پروردگارا بنده ات را پناه بده از آن چه پناه به تو برده است از آن؛ و کسی که حور العین را خواستگار شود، آنان گویند: پروردگارا عطا کن به بنده ات آن چه را در خواست نمود. » (1)

و نیز در وسائل، از ابن أبی نصر روایت نموده که می گوید: گفتم امام هشتم حضرت رضا علیه السّلام را که چگونه است صلوات بر پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله پس از نماز واجب، و چگونه است سلام بر او ؟ آن حضرت فرمود، می گوئی ﴿اَلسَّلامُ عَلَيكَ یا رَسُولَ الله... اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ أَفْضَلَ مَا صَلَّیْتَ عَلَی إِبْرَاهِیمَ وَ آلِ إِبْرَاهِیمَ، إِنَّکَ حَمِیدٌ مَجِیدٌ (2) ﴾. (3)

ص: 101


1- وسائل جلد 4 ص 1041 حدیث بَابُ اسْتِحْبَابِ الْمُوَاظَبَةِ بَعْدَ کُلِّ صَلَاةٍ عَلَی سُؤَالِ الْجَنَّةِ وَ الْحُورِ الْعِینِ وَ الِاسْتِعَاذَةِ مِنَ النَّارِ وَ الصَّلَاةِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ کَرَاهَةِ تَرْکِ ذَلِکَ: عن أمير المؤمنين علیه السّلام قال: ﴿أُعْطِیَ السَّمْعَ أَرْبَعَهٌ النَّبِیُّ صلّی الله علیه و آله وَ الْجَنَّهُ وَ النَّارُ وَ الْحُورُ الْعِینُ فَإِذَا فَرَغَ الْعَبْدُ مِنْ صَلَاتِهِ فَلْیُصَلِّ عَلَی النَّبِیِّ صلّی الله علیه و آله وَ یَسْأَلُ اللَّهَ الْجَنَّهَ وَ یَسْتَجِیرُ بِاللَّهِ مِنَ النَّارِ وَ یَسْأَلُهُ أَنْ یُزَوِّجَهُ مِنَ الْحُورِ الْعِینِ فَإِنَّهُ مَنْ صَلَّی عَلَی اَلنَّبِیِّ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ رُفِعَتْ دَعْوَتُهُ وَ مَنْ سَأَلَ اَللَّهَ اَلْجَنَّهَ قَالَتِ اَلْجَنَّهُ یَا رَبِّ أَعْطِ عَبْدَکَ مَا سَأَلَ وَ مَنِ اِسْتَجَارَ مِنَ اَلنَّارِ قَالَتِ اَلنَّارُ یَا رَبِّ أَجِرْ عَبْدَکَ مِمَّا اِسْتَجَارَکَ وَ مَنْ سَأَلَ اَلْحُورَ اَلْعِینَ قُلْنَ اَلْحُورُ یَا رَبِّ أَعْطِ عَبْدَکَ مَا سَأَلَ﴾.
2- تمام زیارت در اصل عربی این کتاب (رسالة سر السعاده) صفحة 42 ثبت است، و علاوه در مفاتیح الجنان در فصل زیارت ایام هفته، در ذیل زیارت پیغمبر اکرم - صلى الله علیه و آله - در روز شنبه، نقل شده است.
3- مدرك سابق ص 1047 حدیث 14: عن ابن أبي نصر، عن أبي الحسن الرضا علیه السّلام قال: قلت له: كيف الصلوة على رسول الله صل الله علیه و اله في دبر الفريضة، فكيف السلام عليه؟ فقال علیه السّلام: تقول: ﴿السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا رَسُولَ اللَّهِ و رَحْمَهُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُهُ السَّلامُ عَلَيْكَ يا مُحَمَّدَ بْنَ عَبْدِ اللَّهِ، السَّلامُ عَلَيْكَ يَا خِيَرَةَ اللّٰهِ، السَّلامُ عَلَيْكَ يَا حَبِيبَ اللّٰهِ، السَّلامُ عَلَيْكَ يَا صِفْوَةَ اللّٰهِ، السَّلامُ عَلَيْكَ يَا أَمِينَ اللّٰهِ، أَشْهَدُ أَنَّكَ رَسُولُ اللّٰهِ، وَ أَشْهَدُ أَنَّكَ مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللّٰهِ، وَ أَشْهَدُ أَنَّكَ قَدْ نَصَحْتَ لِأُمَّتِكَ، وَ جَاهَدْتَ فِى سَبِيلِ رَبِّكَ، وَ عَبَدْتَهُ حَتَّىٰ أَتَاكَ الْيَقِينُ، فَجَزَاكَ اللّٰهُ يَا رَسُولَ اللّٰهِ أَفْضَلَ ما جَزىٰ نَبِيّاً عَنْ أُمَّتِهِ. اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلىٰ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ أَفْضَلَ ما صَلَّيْتَ عَلىٰ إِبْراهِيمَ وَ آلِ إِبْراهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ﴾.

و در سفينة البحار از ثواب الاعمال، از حضرت أبى الحسن علیه السّلام روایت نموده که فرمود:

«هر کس پس از نماز بامداد و نماز مغرب، پیش از آن که پا های خود را بگرداند و یا با کسی تکلّم نماید، بگوید:﴿إِنَّ اللّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ و ذریته﴾، بر آورد خداوند صد حاجت او را، هفتاد در دنیا و سی در آخرت.» (1)

و نیز در آن کتاب از ثواب الاعمال روایت کرده از صباح که گوید، حضرت صادق علیه السّلام فرمود: «آیا یاد ندهم تو را چیزی که نگه دارد خداوند به سبب آن رویت را از گرمی جهنم ؟» گفتم: چرا (تعلیم فرما) فرمود:

«بگو بعد از صبح، صد مرتبه: اللهم صل على محمد و آل محمد، نگه می دارد خداوند به سبب آن، رویت را از گرمی جهنم. » (2)

و در وسائل روایت شده که:

«کسی که میان دو رکعت نافله فجر و دو رکعت فریضه صبح، صلوات بر محمد و آل محمد صل الله علیه و اله بفرستد، خداوند رویش را از گرمی آتش نگه می دارد.» و شاید به قرینه این روایت، مقصود از - بعد از صبح - در روایت سابق نیز همین میان دو نماز نافله و فریضه باشد).

ص: 102


1- سفينة البحار جلد 2 ص 49 لغت «صلی»: عن أبي الحسن الله علیه السّلام: «من قال في دبر صلوة الصبح و صلوة المغرب قبل أن يثنى رجليه او يكلم أحداً: ﴿إِنَّ اللّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ ذُرِّیَّتِهِ قَضَی اللّهُ لَهُ مِئَهَ حاجَهٍ ؛ سَبعونَ فِی الدُّنیا و ثَلاثونَ فِی الآخِرهِ﴾.
2- سفينة البحار جلد 2 ص 49 لغت « صلی »: عن الصباح عن أبي عبد الله علیه السّلام قال ألا أعلمك شيئاً يقى الله به وجهك من حر جهنم» ؟ قال: قلت: بلى. قال: « قل بعد الفجر: اللهم صل على محمد و آل عيد مأة مرة، يقى الله به وجهك من حر جهنم».

نکته ای در مضمون حدیث

چون عذاب در روز قیامت متناسب با نا فرمانی (مردمان) در دنیا می باشد، پس هر گاه از دست مثلا (یا سایر عضو ها) نا فرمانی سر زند، به ناچار سزای روز جزا مربوط به همان (عضو) خواهد بود، چنان چه در این عالم نیز چنین است (و این قاعده در مقام مجازات، نزد عقلا و ارباب ادیان مراعات می شود). و عذابی که متوجه روی آدمی است، آن است که سوزش و فروزش آتش آن را فرا گیرد و بسوزاند. چنان چه در برخی از احادیث وارد شده که:

«گروهی از گناهکاران، روزگار درازی بر لب (گودال) جهنم می نشینند و سختی آتش را می چشند و سوزش آتش روی های آنان را فرا گرفته و می سوزاند.»

و این گونه عذاب (روی قاعده تناسب) در اثر آن گناهی است که از روی آدمی سر زده و بسا می شود که آن گناه روی ترش کردن در برابر حاجت مندان، و راندن ایشان به بد ترین وجه می باشد، که ناشی از تنگی سینه و مال دوستی و خود خواهی شخص شده است.

از این جا است که (راهنمای به سوی خیر و سعادت دنیا و آخرت، و طبیب بیماری های دل و جان مردما،) امام جعفر صادق علیه السّلام (در مقام درمان این بیماری کشنده و جلو گیری از این گناه بزرگ) می فرماید:

«آیا تو را نیاموزم چیزی که به سبب آن، خداوند روی تو را از سوزش جهنم نگه دارد؟... و گوئی که (داروئی به کار برده که بیماری را از ریشه معالجه نموده و) می فرماید: هر گاه پس از نافله صد مرتبه صلوات بفرستی در جان و روانت اثر بخشیده و گشادگی سینه و گذشت

ص: 103

در مقام بخشش برایت فراهم می آورد، تا این که در برابر نیازمندان تر شروئی ننموده و از عذاب روز جزا در امان باشی.

پس این روایات، دلالت کنند بر این که مستحب است صلوات بر محمد و آل بزرگوارش در پس هر يك از نماز های واجب و مستحب، مخصوصاً در عقب نافله صبح.

و من خود، از مداومت و مواظبت بر صد مرتبه صلوات پس از نافله صبح، اثر شگفت آوری از گشادگی سینه و آرامش دل و شادی روح مشاهده کرده ام. پس ای خواننده ارجمند این رساله، تو را سفارش می کنم و باز هم سفارش می کنم که آن را غنیمت شمرده و بر آن مواظبت نمائی ( تا این که آثار شگفت آور آن را خود مشاهده نموده و رشته پیوند و بستگی با این خاندان پاك را استوار داری).

هشتم: مستحب است صلوات در دو سجده شکر (1) ؛ چنان که

ص: 104


1- مستحب است برای اهل ایمان سجده شکر در نزد یاد کردن یا تازه شدن نعمت، و بر طرف شدن گرفتاری و فراهم آمدن توفیق عبادت و عمل خیری هر چند مانند اصلاح میان دو نفر برادران ایمانی باشد. و مستحب است که آن را دو مرتبه به جای آورده و در میان آن دو، دو طرف راست و چپ روی را روی را بر خاك گذارند. و مستحب است که در آن ها ذکر بگویند هر چند که سه مرتبه «شكراً لله» باشد. و با لخصوص این دو سجده مستحب است پس از فراغت از نماز ها که بزرگ ترین و ارجمند ترین نعمت پروردگار بوده و شکر بر توفیق یافتن بر آن لازم است. علاوه بر عمل و رفتار پیغمبر اکرم و آل اطهار او - صلى الله عليه و آله - روایات و گفتار بسیاری از آن بزرگواران در این امر عظیم و کیفیت آن نقل شده و ما برای نمونه و تبرك، دو حدیث مختصر از آن ها را در این جا نقل می کنیم: الف: در وسائل از (علل) به سند متصل از حضرت امام محمد باقر - عليه السلام - روایت نموده که فرمود: همانا پدرم على بن الحسين (عليهما السلام) یاد نکرد برای خداوند نعمتی را بر خودش مگر این که سجده کرد؛ و نخواند آیه ای از کتاب خدای عز و جل را که در آن سجده (واجب یا مستحب) باشد مگر این که سجده کرد؛ و دفع نفرمود خداوند از اوامر بدی را که از آن می ترسید یا کید صاحب کیدی را، مگر این که سجده کرد؛ و فراغت نیافت از نماز واجبی مگر این که سجده کرد؛ و توفیق اصلاح میان دو نفر را نیافت مگر این که سجده کرد؛ و نشانه سجده در همه مواضع سجود او ظاهر بود؛ پس از این جهت سجاد نامیده شد. ب: نیز در وسائل از طلبه سند متصل از حضرت امام رضا - عليه السلام - روایت نموده که فرمود: سجده پس از نماز واجب برای شکر خداوند عز و جل است بر این که آن بنده توفیق به جای آوردن وظیفه واجبی را یافته است و کمتر چیزی که کافی است در آن گفته شود، شكراً لله است سه مرتبه. (راوی حدیث: حسن بن علی بن فضال گوید) گفتم: معنی گفتن شکرا الله چیست؟ گفت: می گوید که این سجده از من شکر است برای خداوند بر آن چه مرا بدان موفق داشته از خدمت گزاری و به جای آوردن واجب او، و شكر موجب زیادی نعمت است؛ پس هر گاه در نماز او کمی (یا کوتاهی) باشد که با نافله ها تمامیت نیافته باشد با این سجده کامل می شود.

در وسائل از عبد الله بن جندب، از حضرت موسی بن جعفر علیه السّلام روایت نموده که فرمود:

«می گوئی در سجده شكر: ﴿اللَّهُمَّ إِنِّي أَنْشُدُكَ...﴾» سه مرتبه ﴿اللَّهُمَّ إِنِّي أَنْشُدُكَ أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ عَلَى الْمُسْتَحْفَظِينَ مِنْ آلِ مُحَمَّد﴾

ص: 105

سه مرتبه ﴿اللَّهُمَّ إِنِّي...﴾ سه مرتبه. پس می گذاری گونه راست خودت را بر زمین و می گویی: ﴿يَا كَهْفِي حِينَ...﴾ سه مرتبه؛ پس می گذاری گونه چپ خود را بر زمین و می گوئی: ﴿یا مُذِلَّ کُلِّ جَبّارٍ...﴾ سه مرتبه. پس بر می گردی به سجده، و صد مرتبه می گوئی: «شكرا شكراً» پس حاجت خود را درخواست می کنی ان شاء الله تعالی (1) » (2)

مؤلف گوید: این دعا (و این گونه سجده شکر) را کلینی و صدوق و شيخ - رحمهم الله - و غیر ایشان به سند های مختلف خود از عبد الله بن جندب با اختلاف کمی نقل کرده اند و ما در این جا از کتاب وسائل نقل نمودیم.

نهم: مستحب است صلوات در شب و روز جمعه يك هزار مرتبه و (با لخصوص با فضیلت تر است صلوات) پس از عصر روز جمعه؛ چنان که در بحار (3) از جمال الاسبوع (4) از حضرت صادق علیه السّلام روایت

ص: 106


1- تمام و کامل این دعا در اصل عربی کتاب (رساله سر السعاده) صفحه 44 مندرج است، مراجعه شود.
2- وسائل جلد 4 ص 1078 حدیث 1: عن عبد الله بن جندب، عن موسى بن جعفر علیه السّلام، قال: تقول في سجدة الشكر: ﴿ اَللَّهُمَّ إِنِّي أُشْهِدُكَ وَ أُشْهِدُ مَلاَئِكَتَكَ وَ أَنْبِيَائِكَ وَ رُسُلِكَ وَ جَمِيعُ خَلْقِكَ أَنَّكَ أَنْتَ الله رَبِّي وَ الإِسْلاَمُ دِينِي و محمَّد صلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمْ وَ عَلِيٌ عَلَيْهِ السَّلاَمُ وَ الحَسَنُ عَلَيْهِ السَّلاَمُ وَ الحُسَين عَلَيْهِ السَّلاَمُ...- إلى ما يعد الأئمَّة عَلَيْهِم السَّلاَمُ إلى آخرهم - أَئِمَّتِي بِهِمْ أَتَولَّى وَ مِنْ أَعْدَائِهِمْ أَتَبَرَأ،اَللَّهُمَّ إِنِّي أُنْشِدُكَ دَمِ اَلمَظْلُومِ - ثلاثاً -، اَللَّهُمَّ إِنِّي أُنْشِدُكَ بِإِيوَائِكَ عَلَى نَفْسِكَ لأعْدَائِكَ لَتُهْلِكَنَّهُمْ بِأَيْدِينَا وَ أَيْدِي اَلمُؤمِنِينَ، اَللَّهُمَّ إِنِّي أُنْشِدُكَ بِإِيوَائِكَ عَلَى نَفْسِكَ لأولَيَائِكَ لَتُظْفِرَنَّهُمْ بِعَدُوِّكَ وَ عَدُوِّهِمْ أَنْ تُصَلِّي عَلَىمحمد وَ عَلَى اَلمُسْتَحْفِظِينَ مِنْ آلِ محمد - ثلاثاً - اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ اَليُسْرَ بَعْدَ اَلعُسْرِ - ثلاثاً ثُمَّ تَضَعُ خَدَّکَ الأَیمَنَ عَلَی الأَرضِ و تَقولُ:یا کَهفی حینَ تُعیینِیَ المَذاهِبُ، و تَضیقُ عَلَیَّ الأَرضُ بِما رَحُبَت،ویا بارِئَ خَلقی رَحمَهً بی،و کُنتَ عَن خَلقی غَنِیّاً،صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ و آلِ مُحَمَّدٍ،و عَلَی المُستَحفَظینَ مِن آلِ مُحَمَّدٍ-ثَلاثاً-،ثُمَّ تَضَعُ خَدَّکَ الأَیسَرَ عَلَی الأَرضِ و تَقولُ:یا مُذِلَّ کُلِّ جَبّارٍ،ویا مُعِزَّ کلِّ ذَلیلٍ،قَد وَ عِزَّتِکَ بَلَغَ بی مَجهودی-ثَلاثاً-،ثُمَّ تَعودُ لِلسُّجودِ و تَقولُ مِئَهَ مَرَّهٍ:شُکراً شُکراً، ثُمَّ تَسأَلُ حاجَتَکَ إن شاءَ اللّهُ﴾.
3- بحار الانوار، چنان چه در سابق اشاره شد، از مؤلفات مرحوم علامة مجلسی - رحمه الله - و بزرگ ترین گنجنیۀ اسرار و مجموعة حكم و آثاری است که از احادیث و اخبار پیغمبر مختار و آل اطهارش - صلى الله عليه و آله - جمع آوری شده و نفیس ترین دائرة المعارف اسلامی، بلکه جهانی را تشکیل داده است.
4- جمال الاسبوع، چنان چه نیز در پیش اشاره شد، از کتب ادعیه ای است که مرحوم سید بن طاووس - رحمه الله - آن ها را به عنوان متمم و مکمل مصباح شیخ طوسی - رحمه الله - تألیف نموده است.

نموده که فرمود:

«از سنت (و مستحب) است صلوات در روز جمعه، يك هزار مرتبه، و در غیر روز جمعه یک صد مرتبه. و کسی که در روز جمعه صد مرتبه صلوات بر محمد و آلش صل الله علیه و اله بفرستد، و صد مرتبه استغفار کند و صد مرتبه سوره توحید (قل هو الله احد) را بخواند، البته آمرزیده شود». (1)

و نیز در آن کتاب از پیغمبر صلى الله عليه و اله و سلم روایت نموده که فرمود:

«بسیار صلوات بفرستید بر من در هر جمعه، زیرا هر کس از شما بیشتر صلوات بر من فرستد، منزلتش در نزد من بیشتر و مقامش به من نزدیک تر باشد و کسی که صلوات فرستد بر من در روز جمعه یک صد مرتبه، بیاید در روز قیامت و روی او روشن و نورانی باشد. و کسی که در روز جمعه، هزار مرتبه صلوات بر من فرستد، نمیرد تا این که جای خود را در بهشت ببیند. (2) » (3)

و نیز در آن کتاب از جمال الاسبوع نقل کرده که به سندش از زید شحّام از حضرت صادق علیه السّلام روایت کرده که می گوید: شنیدم فرمود:

«هیچ کاری در روز جمعه بهتر از صلوات بر محمد و آل محمد صل الله علیه و اله نیست هر چند که یک صد مرتبه و يك مرتبه باشد. می گوید: گفتم: چگونه بر ایشان صلوات بفرستم ؟ فرمود: می گوئی: ﴿اَللَّهُمَّ اِجْعَلْ

ص: 107


1- بحار كتاب الصلاة ج 89 ص 355 حدیث 33: عن أبي عبد الله علیه السّلام قال: من السنّة في يوم الجمعة، الصلوة على محمد و آل محمد ألف مرة، و في غير يوم الجمعة مأة مرة و من صلى على محمد و آل محمد في يوم الجمعة مأة مرة، و استغفر مأة مرة، و قرء قل هو الله أحد مأة مرة، غفر له البتة ».
2- این گونه وعده ها که در پاره ای از احادیث و اخبار داده شده، حق است و استبعادی ندارد و ممکن است که به وسیله رؤیای صادقه یا مکاشفات روحیه و یا در حالت احتضار، به وعده وفا شود و مقصود حاصل گردد.
3- عن النبي صل الله علیه و اله قال: ﴿أَکْثِرُوا مِنَ اَلصَّلاَهِ عَلَیَّ فِی کُلِّ جُمُعَهٍ فَمَنْ کَانَ أَکْثَرَکُمْ صَلاَهً عَلَیَّ کَانَ أَقْرَبَکُمْ مِنِّی مَنْزِلَهً وَ مَنْ صَلَّی عَلَیَّ یَوْمَ اَلْجُمُعَهِ مِائَهَ مَرَّهٍ جَاءَ یَوْمَ اَلْقِیَامَهِ وَ عَلَی وَجْهِهِ نُورٌ وَ مَنْ صَلَّی عَلَیَّ فِی یَوْمِ اَلْجُمُعَهِ أَلْفَ مَرَّهٍ لَمْ یَمُتْ حَتَّی یَرَی مَقْعَدَهُ مِنَ اَلْجَنَّهِ﴾.

صَلَوَاتِکَ وَ صَلَوَاتِ مَلاَئِکَتِکَ وَ رُسُلِکَ وَ جَمِیعِ خَلْقِکَ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَیْتِ مُحَمَّدٍ عَلَیْهِمُ اَلسَّلاَمُ وَ عَلَیْهِ وَ رَحْمَهُ اَللَّهِ وَ بَرَکَاتُهُ.﴾ (1)

و در آن کتاب نیز از خصال (2) از حضرت صادق علیه السّلام روایت کند که آن حضرت فرمود:

«هرگاه شب و روز جمعه می رسد فرشتگانی از آسمان با قلم های طلا، و لوح هائی از نقره فرود آیند و نمی نویسند در عصر پنجشنبه و شب و روز جمعه تا آنگاه که آفتاب غروب کند، مگر صلوات بر پیغمبر و آلش صل الله علیه و له را.» (3)

و از این حدیث شریف فهمیده می شود که در عصر پنجشنبه نیز صلوات استحباب دارد و این که بهترین کار ها در شب و روز جمعه (4)

ص: 108


1- همان مدرك ص 332: عن زيد الشحام، عن أبي عبد الله علیه السّلام، قال: سمعته يقول: ﴿مَا مِنْ عَمَلِ یَوْمِ اَلْجُمُعَهِ أَفْضَلُ مِنَ اَلصَّلاَهِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ عَلَی آلِ مُحَمَّدٍ وَ لَوْ مِائَهَ مَرَّهٍ وَ مَرَّهٍ قَالَ قُلْتُ کَیْفَ أُصَلِّی عَلَیْهِمْ قَالَ تَقُولُ اَللَّهُمَّ اِجْعَلْ صَلَوَاتِکَ وَ صَلَوَاتِ مَلاَئِکَتِکَ وَ أَنْبِیَائِکَ وَ رُسُلِکَ وَ جَمِیعِ خَلْقِکَ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَیْتِ مُحَمَّدٍ عَلَیْهِمُ اَلسَّلاَمُ وَ عَلَیْهِ وَ رَحْمَهُ اَللَّهِ وَ بَرَکَاتُهُ﴾.
2- از مؤلفات نفیسه و مبتكرات بديعة شيخ المحدثين صدوق - رحمه الله - می باشد که در آن کتاب شریف احادیثی را که خصلت های نیکو یا صفات نکوهیده، با شماره در آن ها ذکر شده است جمع آوری نموده ؛ بدین گونه که از باب واحد شروع نموده و در آن احادیث مشتمل بر يك خصلت از خصال فاضله یا رذیله را درج کرده، و همچنین در باب اثنین و بالا تر احادیث مناسب با آن باب را ذکر نموده و کتاب را به حدیث معروف اربعماة (چهار صد) خاتمه داده است.
3- خصال جلد 2 ص 31 و بحار كتاب الصلوة جلد 89 ص 309 حدیث 14: عن أبي عبد الله علیه السّلام قال: ﴿إِذَا کَانَتْ عَشِیَّهُ اَلْخَمِیسِ وَ لَیْلَهُ اَلْجُمُعَهِ نَزَلَتْ مَلاَئِکَهٌ مِنَ اَلسَّمَاءِ مَعَهُمْ أَقْلاَمُ اَلذَّهَبِ وَ صُحُفُ اَلْفِضَّهِ - لاَ یَکْتُبُونَ عَشِیَّهَ اَلْخَمِیسِ وَ لَیْلَهَ اَلْجُمُعَهِ وَ یَوْمَ اَلْجُمُعَهِ إِلَی أَنْ تَغِیبَ اَلشَّمْسُ إِلاَّ اَلصَّلاَهَ عَلَی اَلنَّبِیِّ وَ آلِهِ و صلی الله علیهم﴾.
4- از این حدیث شریف و نظائر آن استفاده می شود که شب و روز جمعه را در نزد پروردگار متعال شرافت و فضیلت به خصوصی است و دوست دارد که بندگانش در آن شب و روز روی به سوی او آورده و کوشش در عبادت نموده و موجبات خوشنودی پروردگار متعال را از خود فراهم آورند ؛ جبرانی از آلودگی ها و از دست رفته های وظائف هفته گذشته، و ذخیره و تهیه ای برای هفته آینده نمایند. از گناهان و لغزش ها بازگشت و در خواست آمرزش نموده و قدمی در راه کسب معارف دینی و فضائل ایمانی بردارند. تأسیس و تشکیل نماز جمعه با آن تشریفات، آداب و دستورات مستحبه از نماز ها و دعا ها و ذکر هایی که برای شب و روز آن وارد شده ترغیب و تحریصی که به قرائت قرآن کریم و فرا گرفتن علوم و احکام دینی از پیشوایان دین به عمل آمده است هر يك گواه راستی بر این مدعا است. تا آن جا که پیغمبر اکرم - صلی الله علیه و آله - و در روایتی حضرت امام صادق - عليه السلام - به این مضمون بفرمایند که: اف بر مسلمانی که در هر هفته روز جمعه را اختصاص به کار دین خود ندهد، بدین گونه که خود را از کار های دنیا فارغ ساخته و مواظبت و مراقبت بر پرسش از احکام دینی و انجام مهمات از وظائف ایمانی نماید. آری، این است نظریه شارع مقدس اسلام، ولی هر گاه نظری به رویه مسلمان های این عصر، و گذراندن شب و روز جمعه خود را به بیهوده ها و شهوت رانی ها و هوی پرستي ها و فسق و فجور هایی که قلم را شرم از نوشتن آن ها می آید بشود می بینیم که به کلی از راه صواب منحرف، و رو به انحطاط و پستی، و در نتیجه و عاقبت به سوی هلاکت و بد بختی دنیا و آخرت سیر می نمایند. پناه بر خدا از بی خبری و خواب سنگین بشر !

همان صلوات بر محمد و آلش - صلوات الله علیهم - می باشد. چنان که در سفينة البحار از كتاب محاسن (1)، از حمّاد بن عثمان روایت نموده

ص: 109


1- محاسن، از کتب نفیسه و گران بهای در حدیث، و مؤلف آن شیخ اجل اقدام، احمد بن محمد بن خالد برقی قمی - رحمه الله - می باشد که از بزرگان محدثین و دانشمندان عصر ائمه - عليهم السلام - بوده است. جلالت قدرش به اندازه ای بوده که هنگام وفاتش در سال 274 ه. ق رئيس فقها و محدثين قم احمد بن محمد بن عيسى - رحمه الله - با سر و پای برهنه جنازه او را تشییع نموده و در قبرستان قدیم قم (در جوار بقعة طاهرة حضرت فاطمه معصومه - عليها السلام -) به خاک سپرده شد. و اينك قبر آن بزرگوار نیز چون قبور بسیاری از محدثین و دانشمندان که در این قبرستان دفن شده اند، معلوم نیست.

که می گوید: پرسیدم حضرت صادق علیه السّلام را از بهترین کار ها در روز جمعه، فرمود:

«صد مرتبه صلوات بر محمد و آلش صل الله علیه و اله پس از عصر ؛ و آن چه بیشتر شود بهتر است.» (1)

دهم: مستحب است نوشتن صلوات بر محمد و آلش صل الله علیه و اله (خصوصاً پس از نوشتن نام آن حضرت). چنان که در سفینة البحار از پیغمبر خدا صل الله علیه و اله روایت نموده است که فرمود:

«کسی که در نوشته ای صلوات برمن فرستد ( یعنی صلوات را بنویسد)، پیوسته فرشتگان برای او طلب آمرزش کنند، تا هنگامی که نام من در آن نوشته بر قرار است.» (2)

پس همچنان که صلوات فرستادن بر زبان را خداوند و فرشتگانش دوست دارند، همچنین نوشتن آن را نیز دوست می دارند.

و این که مشاهده می شود که عادت و روش نویسندگان مسلمانان همه اعصار، بر این جاری شده که پس از نوشتن نام مقدس پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله صلوات بر او می نویسند و پس از نوشتن نام های پاک ائمه معصومین علیهم السّلام، گاهی صلوات و گاهی سلام را می نویسند، شاید برای

ص: 110


1- محاسن ص 59 حدیث 96: عن حماد بن عثمان انه سئل أبا عبد الله علیه السّلام قال: ﴿أَخْبِرْنَا عَنْ أَفْضَلِ اَلْأَعْمَالِ یَوْمَ اَلْجُمُعَهِ فَقَالَ اَلصَّلاَهُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ مِائَهَ مَرَّهٍ بَعْدَ اَلْعَصْرِ وَ مَا زِدْتَ فَهُوَ أَفْضَلُ﴾.
2- سفينة البحار جلد 2 ص 50 لغت «صلی »: عن رسول الله صل الله علیه و اله: ﴿مَن صَلّی عَلَیَّ فی کِتابِهِ، لَم تَزَلِ المَلائِکَهُ تُصَلّی عَلَیهِ مادامَ اسمی فی ذلِکَ الکِتابِ﴾.

این است که از آن حدیث که نقل شد که فرموده بودند: «هرگاه پیغمبر را یاد کردی، صلوات بفرست»، چنین دریافته اند که یاد کردن آن بزرگوار به زبان باشد یا به قلم، مقتضی صلواتست. و یا این که چون صلوات بر آن بزرگواران نمی باشد مگر برای احترام و تعظیم، در مقام نوشتن نیز این تکریم و تعظیم را مناسب دانسته اند.

ص: 111

استحباب صلوات در هر جا و هر حال

این مواضع ده گانه (1)، موارد به خصوصی است که صلوات در آن ها افضل و ثواب و بهره اش بیشتر است، وگرنه این ذکر شریف،

ص: 112


1- آری، همان گونه که مؤلف محترم یاد آور شده اند، صلوات و درود فرستادن بر این خاندان پاك و تعظیم و تجلیل از ایشان، و بلند کردن نام و زنده نگاه داشتن مرام، آنان همه جا مطلوب و همه گاه محبوب است؛ ولی استفاده کردن خصوصیت تمام این ده موضع برما روشن نیست. زیرا ممکن است در موضع چهارم (میان اذان و اقامه) و موضع پنجم (پیش از داخل شدن در نماز) و موضع ششم (در قنوت نماز) و موضع هشتم (در سجده شکر) دستور صلوات و امر به آن، مقدمه برای دعا کردن باشد؛ چنان که در ضمن آثار و فوائد صلوات مذکور شد که این ذکر شریف سبب استجابت دعا است و در روایاتی هم در بارۀ آن تأکید شده که بعضی از آن ها در آن مقام نقل شد. از روایاتی هم که مؤلف محترم در این مواضع مورد استشهاد قرار داده اند بیش از این به دست نمی آید که صلوات در آن ها مقدمه دعا کردن باشد. و اما این که هر گاه نخواهد دعا کند، باز هم صلوات درمیان اذان و اقامه، و یا پیش از تکبیرة الاحرام،نماز و یا در قنوت و یا در سجده شکر، به خصوص استحباب داشته باشد، معلوم نیست. خواننده ارجمند مراجعه نماید، شاید بر او چیزی معلوم شود که بر ما پوشیده مانده است.

همه جا مطلوب و همه وقت محبوب است و در هر انجمن و نزد هر کاری مستحب است چنان که در وسائل از حضرت صادق علیه السّلام روایت نموده که پیغمبر خدا صل الله علیه و اله فرمود:

«نیستند گروهی که در انجمنی گرد آیند، پس خداوند را یاد نکنند و صلوات بر پیغمبر شان نفرستند مگر این که آن مجلس سبب حسر و تأسف و موجب گرفتاری آنان می شود.» (1)

و نیز از خصال، به سندش از اعمش از حضرت صادق علیه السّلام در حدیث شرایع دین (که بسیاری از واجبات و محرمات و آداب دینیه در آن بیان شده ) روایت کرده که فرمود:

«... و صلوات بر پیغمبر صل الله علیه و اله در هر جا، و در نزد عطسه و هنگام ذبح کردن و غیر این ها واجب است.» (2)

و معلوم است که مقصود از وجوب در این روایت، استحباب مؤکد می باشد (و نظائر آن در روایات بسیار است).

ص: 113


1- اصول کافی جلد 2 ص 497 و وسائل جلد 4 ص 1215 حدیث 1: عن أبي عبد الله الصادق علیه السّلام قال: ﴿قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ: مَا مِنْ قَوْمٍ اِجْتَمَعُوا فِی مَجْلِسٍ فَلَمْ یَذْکُرُوا اَللَّهَ وَ لَمْ یُصَلُّوا عَلَی نَبِیِّهِمْ إِلاَّ کَانَ ذَلِکَ اَلْمَجْلِسُ حَسْرَهً وَ وَ بَالاً عَلَیْهِمْ﴾.
2- وسائل جلد 4 ص 1221 حدیث 12: عن الصادق علیه السّلام في حديث شرائع الدين، قال: ﴿وَ اَلصَّلاَهُ عَلَی اَلنَّبِیِّ وَ آلِهِ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَاجِبَهٌ فِی کُلِّ اَلْمَوَاطِنِ وَ عِنْدَ اَلْعُطَاسِ وَ اَلرِّیَاحِ وَ غَیْرِ ذَلِکَ﴾.

جزء بودن آل محمد - صلى الله علیه و آله - در صلوات

ضمیمه کردن آل محمد صلى الله عليه و اله و سلم را در صلوات بر آن بزرگوار، واجب است؛ چه در صلوات هائی که واجب باشد، مانند صلوات در نماز های واجب که ذکر شد، و چه مستحب باشد مانند مواضع ده گانه ای که بیان کردیم. زیرا در آن مواضع اگر چه صلوات بر پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله مستحب است، ولی همین که صلوات بر آن بزرگوار فرستاده شود، ضمیمه کردن آل گرامیش واجب می شود. (و در هر حال، صلوات بدون ضمیمه آل، ناقص و بی اثر است.)

و دلالت کند بر این مطلب، علاوه بر بعضی از روایاتی که در بحث های پیشین این رساله گذشت، احادیث بسیار دیگری از طریق شیعه و سنی.

اما از طریق عامه و سنیان: از جمله آن ها است آن چه که ابن حجر (1) در کتاب صواعق خود نقل کرده که پیغمبر اکرم - صلى الله عليه

ص: 114


1- ابن حجر، بردو نفر از علمای شافعی مذهب گفته می شود، هر دو را نام احمد است: ألف) حافظ احمد بن علی بن حجر عسقلانی؛ صاحب کتاب تقریب و اصابه و غیر آن ها که او را شیخ الاسلام می خواندند و در سال 853 ه. ق در قاهره وفات نموده است. ب) احمد بن محمد بن علی هیثمی مکی، که مفتی حجاز بوده و در سال 973 ه. ق وفات نموده ؛ و كتاب «الصواعق المحرقه» تألیف او است که در طعن ورد برشیعه امامیه نوشته است. و مرحوم سید جلیل، سعید شهید، (1019 ه-. ق) قاضی نور الله شوشتری - رحمه الله - با تأليف كتاب. «الصَّوارم المُهرقه» نقش او را بر آب، و بنیان او را خراب نموده است.

(و آله) و سلم - فرمود:

« صلوات بر من نفرستید به طور ناقص و دنباله بریده. پرسیدند صلوات دنباله بریده کدام است؟ فرمود: این که بگوئید: «اللهم صلّ على محمد و خود داری کنید (از این که آل محمد را به آن ضمیمه نمائید) بلکه باید بگوئید: اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ.» (1)

تعصب و دشمنی با حق

نکته جالب، تعصب این مرد و مخالفت او با پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله است که در همین حالی که این حدیث را می نویسد، باز (گرفتار عصبیت بی جا بوده و این دیو مهیب دست از گریبانش بر نداشته و) می گوید: قال النبي صلى الله عليه و سلم (و با برداشتن کلمۀ و آله، و جدائی انداختن میان آن بزرگوار و آل عالی مقدارش ایشان را آزار می دهد).

برای همین نکته بود که چون ما (روی وظیفه ارادت و اطاعت خود) آل را ضمیمه نمودیم آن را میان دو هلال قرار دادیم (تا از کلام او جدا باشد و عصبیت او که نشانه هوی پرستی است آشکار گردد ).

و نیز از احادیث آنان آن حدیثی است که در کتاب عیون (2) از

ص: 115


1- صواعق المحرقة ص 87: قال النبي - صلى الله عليه (و آله) و سلم -: ﴿لا تُصَلُّوا عليَّ صَلوة البَتْراءِ فَقالُوا: وَ ما صَلوةُ الْبَتْراءِ؟ قَالَ: تَقُولُونَ: اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحمَّدٍ و تمسكُونَ بَلْ قُولُوا: اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ و ال محمد﴾.
2- عيون اخبار الرضا - عليه السلام - نیز کتاب شریف و مجموعه نفیسی است از مؤلفات شیخ صدوق - رحمه الله - که اخبار صادره از حضرت امام هشتم را در آن جمع آوری نموده و از آن سر چشمه معرفت و حکمت، جویبار هائی به روی پیروان و دوستان این خاندان جاری ساخته و دل و جان آنان را شاداب و سیراب کرده است.

حضرت امام رضا علیه السّلام روایت شده، که در آن انجمنی که در حضور مأمون و به امر او برای اثبات صلوات بر آل محمد صل الله علیه و اله فراهم آمده بود آن حضرت فرمود:

«همانا دشمنان (و مخالفین ما) از مردم هم می دانند که چون آیه (شریفۀ سوره احزاب در امر به صلوات و سلام بر پیغمبر صل الله علیه و اله) نازل گردید، بعضی گفتند: یا رسول الله، کیفیت سلام بر تو را دانسته ایم (و پیش از این از تو آموخته ایم)، آیا چگونه است کیفیت صلوات بر شما ؟ فرمود: «می گوئید:

﴿اللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ کَما صَلَّیْتَ عَلی اِبْراهیمَ وَ الِ اِبْراهیمَ، اِنَّکَ حَمیدٌ مَجیدٌ﴾. (1)

آیا در این (پرسش و پاسخ اصحاب و پیغمبر صل الله علیه و اله) اختلافی در میان شما (اهل مجلس) است ؟ (همگی) گفتند: نه، و مأمون نیز گفت: هیچ گونه خلافی در این امر نیست، و اجماع امت اسلامی بر آن منعقد است...» تا آخر حدیث شریف.

و اما احادیث از طریق شیعه امامیه: از جمله آن ها حدیثی است در وسائل از صدوق - رحمه الله - به سند متصل از أمير المؤمنين علیه السّلام که گفته: پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله فرمود:

«هر کس بگوید: صلى الله على محمد و آله، خداوند بزرگوار ارجمند (در مقابل) فرماید: صلی الله عليك. پس باید (کسی که طالب رحمت

ص: 116


1- عيون اخبار الرضا عليه السلام جلد 1 ص 236: عن الرضا علیه السّلام في مجلس له مع المأمون، في اثبات الصلوة على الآل، قال ﴿... قَدْ عَلِمَ اَلْمُعَانِدُونَ مِنْهُمْ أَنَّهُ لَمَّا نَزَلَتْ هَذِهِ اَلْآیَهُ قِیلَ یَا رَسُولَ اَللَّهِ قَدْ عَرَفْنَا اَلتَّسْلِیمَ عَلَیْکَ فَکَیْفَ اَلصَّلاَهُ عَلَیْکَ فَقَالَ تَقُولُونَ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ کَمَا صَلَّیْتَ عَلَی إِبْرَاهِیمَ وَ آلِ إِبْرَاهِیمَ إِنَّکَ حَمِیدٌ مَجِیدٌ فَهَلْ بَیْنَکُمْ مَعَاشِرَ اَلنَّاسِ فِی هَذَا خِلاَفٌ قَالُوا لاَ فَقَالَ اَلْمَأْمُونُ هَذَا مَا لاَ خِلاَفَ فِیهِ أَصْلاً وَ عَلَیْهِ إِجْمَاعُ اَلْأُمَّهِ الحدیث﴾.

خداوند است ) این ذکر را بسیار بگوید. ولی اگر کسی بگوید: صلَّى اللهُ عَلى مُحَمَّد، و صلوات بر آل او نفرستد، بوی بهشت را نیابد، با این که از پانصد سال راه دریافته می شود ». (1)

و از آن جمله، حدیث دیگری است از ابان بن تغلب، از حضرت باقر علیه السلام که گفته: پیغمبر صل الله علیه و اله فرمود:

«کسی که بر من صلوات بفرستد ولی آل مرا ضمیمه ننماید، بوی بهشت را نیابد، با این که از پانصد سال راه دریافته می شود. » (2) ( یعنی فاصله چنین کس و دوری او از بهشت، بیشتر از این مقدار مسافت است ).

مؤلف گوید: از حدیث صواعق که نقل کردیم، نکته ای دریافته می شود و آن نکته این که: در آن،حدیث از صلوات بدون ذکر آل تعبیر به کلمۀ «بتراء » نموده است. گوئی که ( در این تعبیر اشاره ای است به این که ) جدا کردن آل را از پیغمبر صل الله علیه و اله در صلوات، نمی باشد، مگر از راه دشمنی و کینه جوئی با آن خاندان شریف، زیرا که این کلمه » بتراء » مشتق از كلمه « أبتر » است که در سوره مبارکه کوثر واقع شده، و خداوند متعال در آن سوره مبارکه، دشمنان و مخالفین پیغمبر اکرم صلى الله عليه و اله و سلم را که با رفتار و گفتار خود آن بزرگوار را آزار می دادند مذمت و نکوهش نموده ؛ و آیه: ﴿ إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ ﴾ (3) را در شأن

ص: 117


1- وسائل جلد 4 ص 1219 حدیث 6: عن الصدوق با لسند المتصل إلى أمير المؤمنين علیه السّلام قال: ﴿قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ (صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ): مَنْ قَالَ: صَلَّی اَللَّهُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ، قَالَ اَللَّهُ جَلَّ جَلاَلُهُ: صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْکَ؛ فَلْیُکْثِرْ مِنْ ذَلِکَ، وَ مَنْ قَالَ: صَلَّی اَللَّهُ عَلَی مُحَمَّدٍ، وَ لَمْ یُصَلِّ عَلَی آلِهِ لَمْ یَجِدْ رِیحَ اَلْجَنَّهِ، وَ رِیحُهَا تُوجَدُ مِنْ مَسِیرَهِ خَمْسِمِائَهِ عَامٍ﴾.
2- همان مدرك حدیث 7: عن أبي جعفر علیه السّلام قال: « قال رسول الله صل الله علیه و اله: ﴿من صلى علي، و لم يصل على آلي، لَم یَجِدرِیحَ الجَنَّهِ، وَ إِنَّ رِیحَهَا لَیُوجَدُ مِنْ مَسِیرَهِ خَمْسِمِائَهِ عَامٍ﴾.
3- آیۀ سوم از سوره کوثر، یعنی: به درستی که دشمن کینه جوی تو دنباله بریده است ( و دنباله نام و دین و آثار تو پایدار است ). بدیهی است که حق، و آن که و آن چه برای خدا و به نام خدا و بر حق و با حق باشد، باقی و پایدار خواهد بود، و باطل و هر که و هر چه برای غیر خدا و دور از خدا و از حق جدا باشد نابود و نا پایدار می باشد: ﴿ كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ وَ يَبْقَى وَجْهُ رَبِّكَ ذُو الْجَلالِ وَ الْاکْرامِ ﴾.

آنان نازل فرموده است. ولیکن دشمنان آن بزرگوار هنوز در دشمنی و مخالفت خود باقی هستند (و هرگاه که مجالی بیابند، با زبان و قلم و سایر نیرو های خود او را آزار می دهند).

(شگفت آور، این است که) از بعض سنیان نقل شده که گفته: هر چند به موجب روایات، ضمیمه بودن صلوات بر آل به صلوات بر پیغمبر صل الله علیه و اله ثابت است، ولی چون رافضیان (یعنی شیعیان و پیروان آن خاندان) آن را شعار و روش خود قرار داده اند ما آن را وا می گذاریم و وا گذاشتن آن بهتر است.

آری، دشمنی با خاندان پیغمبر صل الله علیه و اله و پیروان ایشان، پیوسته از زبان و قلم و شمشیر مخالفین ایشان هویدا بوده و هست.

نتیجه سخن این که: ضمیمه کردن آل را در صلوات بر پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله واجب است خواه آن صلوات، واجب باشد یا مستحب. و این مسأله از خصائص (و مفاخر) ما جمعیت امامیه و شیعیان آن خانواده است. و ما معنی آل را پیش از این گفتیم؛ و دانسته شد که مراد به آل در صلوات همان ائمه معصومین علیهم السّلام می باشند، هر چند که در لغت شامل تمام ذریه باشد.

ص: 118

صلوات بر آل به طور استقلال

مطلبی که باقی مانده، این که: صلوات فرستادن بر آل محمد صل الله علیه و اله به طور استقلال (و بدون انضمام به آن بزرگوار) آیا واجب است یا مستحب ؟ بر نخورده ام به کلامی از دانشمندان امامیه - رحمهم الله - که در این امر بحث کرده باشند. اينك ما آن چه را که در این موضوع به دست آورده ایم و خداوند ما را به آن آگاه ساخته است، بیان می کنیم.

می توان گفت فطرت پاک و سالم که شکر نعمت را واجب می داند شکر نعمت ایشان را که صاحبان نعمت و رهبران امت می باشند و به وسیله آنان خداوند شناخته و بندگی شده است، نیز مانند شکر نعمت پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله واجب می شمارد و آن چه بر وجوب شکر نعمت رسالت دلالت می کند، نعمت ولایت را هم شامل می شود و در سابق گفتیم: که خداوند متعال با خطاب ﴿یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً﴾ بیان فرموده که شکر گزاری از صاحب مقام رسالت به صلوات فرستادن بر او می باشد و ما از آن می فهمیم که شکر نعمت صاحبان مقام ولایت و امامت نیز با صلوات و سلام بر ایشان به جای آورده می شود.

و اما مستحب بودن صلوات بر آل به طور استقلال، دلالت می کند بر آن آن چه که ائمه طاهرین علیهم السّلام در مقام صلوات بر هر يك از ايشان

ص: 119

تعلیم فرموده اند (1). و دیگر، آن چه در وسائل به سند متصل از ابان بن تغلب، از حضرت باقر علیه السّلام از پدر بزرگوارش علیه السّلام از پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله نقل نموده که آن بزرگوار فرمود:

«هر کس بخواهد راهی به من یافته و از برای او نزد من دستی باشد که با آن شفاعت کنم او را در روز قیامت؛ پس صلوات فرستد بر خاندان من و خوشحال نماید ایشان را ». (2)

اللهمَّ صَلَّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحمَّدٍ وَ عَجِّل فرجهم.

این ها راجع به هر يك از ائمه معصومین علیهم السّلام می باشد. و اما درباره خصوص حضرت سید الشهداء أبي عبد الله الحسین علیه السّلام نیز مستحب است که هر گاه او را یاد کنند، سه بار بر او صلوات فرستند. چنان که در نفس المهموم (3) - از شیخ طوسی - رحمه الله - از شیخ مفید - رحمه الله - از احمد بن ولید از پدرش، از صفار، از ابن عیسی ؛ از ابن ابی عمیر از حسين بن أبى فاخته، روایت نموده که او گفته: من و أبو سلمه سراج و یونس بن يعقوب و فضيل بن یسار نزد امام ششم حضرت ابی عبدالله جعفر بن محمد الصادق علیه السّلام بودیم. پس من به آن بزرگوار گفتم فدایت شوم، من در انجمن های این مردمان (که مخالفین و دشمنان شما در آن ها حاضرند) حاضر می شوم و (بسا می شود که) شما را در دل یاد

ص: 120


1- در پایان رساله، صلواتی را که از حضرت عسکری - علیه السلام - در این باره رسیده است، نقل می کنیم.
2- وسائل جلد 4 ص 1218 حدیث 5: عن أبان بن تغلب، عن أبي جعفر الباقر، عن آبائه علیهم السّلام عن رسول الله صل الله علیه و اله قال: ﴿قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ: مَنْ أَرَادَ اَلتَّوَسُّلَ إِلَیَّ وَ أَنْ تَکُونَ لَهُ عِنْدِی یَدٌ أَشْفَعُ لَهُ بِهَا یَوْمَ اَلْقِیَامَهِ، فَلْیُصَلِّ عَلَی أَهْلِ بَیْتِی وَ یُدْخِلُ اَلسُّرُورَ عَلَیْهِمْ﴾.
3- نفس المهموم فى مقتل الحسين المظلوم - عليه السلام - کتابی است نفیس به عربی، در تاریخ و مقتل حضرت سيد الشهداء - عليه السلام - از تألیفات مرحوم حاج شیخ عباس محدث قمی - رحمه الله - که به فارسی نیز ترجمه و طبع شده است.

می کنم، پس (برای ادای حق شما و اظهار علاقه به شما) چه بگویم ؟ فرمود:

ای حسین، هر گاه در مجالس آنان حاضر شدی، پس بگو ﴿اللهم أرِنَا الرَّخاءَ وَ السّرور﴾ خداوندا بنمایان به ما (و آشکار کن برای ما روز) آسایش و خوشحالی را (به این که روزگار فرج و گشایش و دولت این خانواده پاک را برسانی). پس با این گفتار آن چه را خواسته ای انجام داده ای.

پس گفتم: فدایت شوم به درستی که یاد می کنم حسین بن علی علیه السّلام را، پس در آن هنگام، چه بگویم (تا حق بزرگ آن سرور ارجمند و شهید مظلوم را به جا آورده باشم) ؟ فرمود: بگو:

﴿صلَّى اللهُ علَيكَ يا أبا عَبدِ الله﴾ که سه مرتبه این جمله را تکرار کنی. پس آن حضرت روی به ما کرد و فرمود:

زمانی که کشته شد ابا عبد الله الحسین علیه السّلام آسمان های هفتگانه و زمین های هفت گانه، و آن چه در آن ها و میان آن ها بود بر او گریستند. و نیز هر که در بهشت و جهنم، از فرشتگان و خزینه داران بودند همگی بر او گریستند، مگرسه چیز که بر او نگریستند.

گفتم: فدایت شوم، آن سه چیز که بر او نگریستند، کدامند ؟

فرمود: بصره و دمشق و خاندان حکم بن ابی العاص (1) (که مقصود آن حضرت، بنی امیه و بنی مروان و پیروان و تربیت شدگان ایشان می باشند که بیشتر شان در آن دیار می زیستند و بر آن حضرت نگریستند، بلکه اظهار شادی و خوشحالی نموده و روز عاشورا را عید خود قرار دادند).

ص: 121


1- بحار الانوار ج 45 ص 201 و 202: عن الحسين بن أبي فاختة، قال: ﴿ کُنْتُ أَنَا وَ أَبُو سَلَمَهَ اَلسَّرَّاجُ وَ یُونُسُ بْنُ یَعْقُوبَ وَ اَلْفُضَیْلُ بْنُ یَسَارٍ عِنْدَ أَبِی عَبْدِ اَللَّهِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَلَیْهِ السَّلاَمُ فَقُلْتُ لَهُ جُعِلْتُ فِدَاکَ إِنِّی أَحْضُرُ مَجَالِسَ هَؤُلاَءِ اَلْقَوْمِ فَأَذْکُرُکُمْ فِی نَفْسِی فَأَیَّ شَیْءٍ أَقُولُ فَقَالَ یَا حُسَیْنُ إِذَا حَضَرْتَ مَجَالِسَ هَؤُلاَءِ فَقُلِ اَللَّهُمَّ أَرِنَا اَلرَّخَاءَ وَ اَلسُّرُورَ فَإِنَّکَ تَأْتِی عَلَی مَا تُرِیدُ. قَالَ فَقُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاکَ إِنِّی أَذْکُرُ اَلْحُسَیْنَ بْنَ عَلِیٍّ عَلَیْهِ السَّلاَمُ فَأَیُّ شَیْءٍ أَقُولُ إِذَا...ذَکَرْتُهُ فَقَالَ قُلْ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْکَ یَا بَا عَبْدِ اَللَّهِ تُکَرِّرُهَا ثَلاَثاً ثُمَّ أَقْبَلَ عَلَیْنَا وَ قَالَ إِنَّ أَبَا عَبْدِ اَللَّهِ لَمَّا قُتِلَ بَکَتْ عَلَیْهِ اَلسَّمَاوَاتُ اَلسَّبْعُ وَ اَلْأَرَضُونَ اَلسَّبْعُ وَ مَا فِیهِنَّ وَ مَا بَیْنَهُنَّ وَ مَنْ یَتَقَلَّبُ فِی اَلْجَنَّهِ وَ اَلنَّارِ وَ مَا یُرَی وَ مَا لاَ یُرَی إِلاَّ ثَلاَثَهَ أَشْیَاءَ فَإِنَّهَا لَمْ تَبْکِ عَلَیْهِ فَقُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاکَ وَ مَا هَذِهِ اَلثَّلاَثَهُ اَلْأَشْیَاءِ اَلَّتِی لَمْ تَبْکِ عَلَیْهِ فَقَالَ اَلْبَصْرَهُ وَ دِمَشْقُ وَ آلُ اَلْحَکَمِ بْنِ أَبِی اَلْعَاصِ ﴾.

این ها که ذکر شد مجملی از احکام صلوات و فوائد و آثار و معنای آن می باشد که با توفیق خداوندی جمع آوری نموده و تقدیم برادران ایمانی و خوانندگان گرامی کردم. امید است غنیمت شمرده و از برکات آن بهره مند شوند.

ص: 122

خاتمه در بیان چند صلوات

ص: 123

ص: 124

صلوات ابی الحسن ضراب اصفهانی

این صلوات را ابو الحسن، يعقوب بن يوسف ضراب اصفهانی از وجود مقدس ولی عصر، حجت منتظر، روحی و ارواح العالمین فداه، روایت کرده است که برای تیمن و تبرك (و زینت این رساله و بهره مندی برادران ایمانی) در این جا نقل می کنیم.

در بحار الانوار (1) به سلسله سند متصل از یعقوب بن يوسف ضراب نقل کرده که گوید:

در سال 281 ه. ق با گروهی از مخالفین از اهل کشور خود، سفر حج نمودیم، همین که به مکه رسیدیم، بعضی از آنان پیش افتاده و خانه ای را که در کوچه های میان سوق اللیل (نام بازاری است در مکه معظمه) واقع، و همان خانه خدیجه علیها السلام بود، و خانه رضا علیه السّلام نیز نامیده می شد، برای ما کرایه نمود. در آن خانه پیر زنی گندم گون مسکن داشت.

همین که دانستم که آن خانه را به حضرت رضا علیه السّلام نسبت می دهند، از آن زن پرسیدم: تو را با صاحب این خانه چه نسبت است و برای چه این خانه را به رضا علیه السّلام نسبت می دهند ؟

گفت: من از خدمت گزارن ایشان هستم و این خانه هم از علی بن موسی الرضا علیه السّلام است که فرزندش حسن بن على العسكري علیه السّلام مرا چون در خدمتش بودم، در آن منزل داده است.

ص: 125


1- بحار جلد 52 ص 17 حدیث 14 و جلد 94 ص 78 حدیث 2: عن يعقوب، قال: حَجَجْتُ فِي سَنَةِ إِحْدَي وَ ثَمَانِينَ وَ مِائَتَيْنِ وَ كُنْتُ مَعَ قَوْمٍ مُخَالِفِينَ مِنْ أَهْلِ بِلاَدِنَا فَلَمَّا أَنْ قَدِمْنَا مَكَّةَ تَقَدَّمَ بَعْضُهُمْ فَاكْتَرَي لَنَا دَاراً فِي زُقَاقٍ بَيْنَ سُوقِ اللَّيْلِ وَ هِيَ دَارُ خَدِيجَةَ (عليه السلام) تُسَمَّي دَارَ اَلرِّضَا (عليه السلام) وَ فِيهَا عَجُوزٌ سَمْرَاءُ فَسَأَلْتُهَا لَمَّا وَقَفْتُ عَلَي أَنَّهَا دَارُ اَلرِّضَا (عليه السلام) مَا تَكُونِينَ مِنْ أَصْحَابِ هَذِهِ الدَّارِ وَ لِمَ سُمِّيَتْ دَارَ اَلرِّضَا فَقَالَتْ أَنَا مِنْ مَوَالِيهِمْ وَ هَذِهِ دَارُ اَلرِّضَا عَلِيِّ بْنِ مُوسَي (عليه السلام) أَسْكَنَنِيهَا اَلْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ (عليه السلام) فَإِنِّي كُنْتُ فِي خِدْمَتِهِ فَلَمَّا سَمِعْتُ ذَلِكَ مِنْهَا أَنِسْتُ بِهَا وَ أَسْرَرْتُ الْأَمْرَ عَنْ رُفَقَائِيَ اَلْمُخَالِفِينَ . فَكُنْتُ إِذَا انْصَرَفْتُ مِنَ الطَّوَافِ بِاللَّيْلِ أَنَامُ مَعَهُمْ فِي الدَّارِ وَ نُغْلِقُ الْبَابَ وَ نُلْقِي خَلْفَ الْبَابِ حَجَراً كَبِيراً كُنَّا نُدِيرُهُ خَلْفَ الْبَابِ فَرَأَيْتُ غَيْرَ لَيْلَةٍ ضَوْءَ السِّرَاجِ فِي الرِّوَاقِ الَّذِي كُنَّا فِيهِ شَبِيهاً بِضَوْءِ الْمَشْعَلِ وَ رَأَيْتُ الْبَابَ قَدِ انْفَتَحَ وَ لاَ أَرَي أَحَداً فَتَحَهُ مِنْ أَهْلِ الدَّارِ؛ وَ رَأَيْتُ رَجُلاً رَبْعَةً أَسْمَرَ إِلَي الصُّفْرَةِ مَا هُوَ قَلِيلَ اللَّحْمِ فِي وَجْهِهِ سَجَّادَةٌ عَلَيْهِ قَمِيصَانِ وَ إِزَارٌ رَقِيقٌ قَدْ تَقَنَّعَ بِهِ وَ فِي رِجْلَيْهِ نَعْلٌ طَاقٌ فَصَعِدَ إِلَي غُرْفَةٍ فِي الدَّارِ حَيْثُ كَانَتِ الْعَجُوزُ تَسْكُنُ وَ كَانَتْ تَقُولُ لَنَا إِنَّ فِي الْغُرْفَةِ ابْنَةً لاَ تَدَعُ أَحَداً يَصْعَدُ إِلَيْهَا فَكُنْتُ أَرَي الضَّوْءَ الَّذِي رَأَيْتُهُ يُضِيءُ فِي الرِّوَاقِ عَلَي الدَّرَجَةِ عِنْدَ صُعُودِ الرَّجُلِ إِلَي الْغُرْفَةِ الَّتِي يَصْعَدُهَا ثُمَّ أَرَاهُ فِي الْغُرْفَةِ مِنْ غَيْرِ أَنْ أَرَي السِّرَاجَ بِعَيْنِهِ . وَ كَانَ الَّذِينَ مَعِي يَرَوْنَ مِثْلَ مَا أَرَي فَتَوَهَّمُوا أَنْ يَكُونَ هَذَا الرَّجُلُ يَخْتَلِفُ إِلَي ابْنَةِ الْعَجُوزِ وَ أَنْ تكون [يَكُونَ] قَدْ تَمَتَّعَ بِهَا فَقَالُوا هَؤُلاَءِ الْعَلَوِيَّةُ يَرَوْنَ الْمُتْعَةَ وَ هَذَا حَرَامٌ لاَ يَحِلُّ فِيمَا زَعَمُوا. وَ كُنَّا نَرَاهُ يَدْخُلُ وَ يَخْرُجُ وَ يَجِيءُ إِلَي الْبَابِ وَ إِذَا الْحَجَرُ عَلَي حَالِهِ الَّذِي تَرَكْنَاهُ وَ كُنَّا نُغْلِقُ هَذَا الْبَابَ خَوْفاً عَلَي مَتَاعِنَا وَ كُنَّا لاَ نَرَي أَحَداً يَفْتَحُهُ وَ لاَ يُغْلِقُهُ وَ الرَّجُلُ يَدْخُلُ وَ يَخْرُجُ وَ الْحَجَرُ خَلْفَ الْبَابِ إِلَي وَقْتٍ نُنَحِّيهِ إِذَا خَرَجْنَا. فَلَمَّا رَأَيْتُ هَذِهِ الْأَسْبَابَ ضَرَبَ عَلَي قَلْبِي وَ وَقَعَتْ فِي نَفْسِي هَيْبَةٌ فَتَلَطَّفْتُ الْعَجُوزَ وَ أَحْبَبْتُ أَنْ أَقِفَ عَلَي خَبَرِ الرَّجُلِ فَقُلْتُ لَهَا يَا فُلاَنَةُ إِنِّي أُحِبُّ أَنْ أَسْأَلَكِ وَ أُفَاوِضَكِ مِنْ غَيْرِ حُضُورِ مَنْ مَعِي فَلاَ أَقْدِرُ عَلَيْهِ فَأَنَا أُحِبُّ إِذَا رَأَيْتِنِي فِي الدَّارِ وَحْدِي أَنْ تَنْزِلِي إِلَيَّ لِأَسْأَلَكِ عَنْ أَمْرٍ. فَقَالَتْ لِي مُسْرِعَةً وَ أَنَا أُرِيدُ أَنْ أُسِرَّ إِلَيْكَ شَيْئاً فَلَمْ يَتَهَيَّأْ لِي ذَلِكَ مِنْ أَجْلِ أَصْحَابِكَ. فَقُلْتُ: مَا أَرَدْتِ أَنْ تَقُولِي؟ فَقَالَتْ: يَقُولُ لَكَ وَ لَمْ تُذَكِّرْ أَحَداً لاَ تُخَاشِنْ أَصْحَابَكَ وَ شُرَكَاءَكَ وَ لاَ تُلاَحِهِمْ فَإِنَّهُمْ أَعْدَاؤُكَ وَ دَارِهِمْ. فَقُلْتُ لَهَا: مَنْ يَقُولُ؟ فَقَالَتْ: أَنَا أَقُولُ. فَلَمْ أَجْتَرِئْ لِمَا دَخَلَ قَلْبِي مِنَ الْهَيْبَةِ أَنْ أُرَاجِعَهَا فَقُلْتُ أَيَّ أَصْحَابِي تَعْنِينَ وَ ظَنَنْتُ أَنَّهَا تَعْنِي رُفَقَائِيَ الَّذِينَ كَانُوا حُجَّاجاً مَعِي. فَقَالَتْ: شُرَكَاءَكَ الَّذِينَ فِي بَلَدِكَ وَ فِي الدَّارِ مَعَكَ وَ كَانَ جَرَي بَيْنِي وَ بَيْنَ الَّذِينَ مَعِي فِي الدَّارِ عَتَبٌ فِي الدِّينِ فَسَعَوْا بِي حَتَّي هَرَبْتُ وَ اسْتَتَرْتُ بِذَلِكَ السَّبَبِ فَوَقَفْتُ عَلَي أَنَّهَا عَنَتْ أُولَئِكَ فَقُلْتُ لَهَا مَا تَكُونِينَ أَنْتِ مِنَ اَلرِّضَا علیه السّلام؟ فَقَالَتْ: أَنَا كُنْتُ خَادِمَةً لِلْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ - صلوات الله عليهما.. فَلَمَّا اسْتَيْقَنْتُ ذَلِكَ قُلْتُ لَأَسْأَلَنَّهَا عَنِ اَلْغَائِبِ فَقُلْتُ بِاللَّهِ عَلَيْكِ رَأَيْتِهِ بِعَيْنِكِ؟ فَقَالَتْ: يَا أَخِي لَمْ أَرَهُ بِعَيْنِي فَإِنِّي خَرَجْتُ وَ أُخْتِي حُبْلَي وَ بَشَّرَنِي اَلْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ (عليه السلام) بِأَنِّي سَوْفَ أَرَاهُ فِي آخِرِ عُمُرِي وَ قَالَ لِي تَكُونِينَ لَهُ كَمَا كُنْتِ لِي وَ أَنَا الْيَوْمَ مُنْذُ كَذَا بِمِصْرَ وَ إِنَّمَا قُدِّمْتُ الْآنَ بِكِتَابَةٍ وَ نَفَقَةٍ وُجِّهَ بِهَا إِلَيَّ عَلَي يَدِ رَجُلٍ مِنْ أَهْلِ خُرَاسَانَ لاَ يُفْصِحُ بِالْعَرَبِيَّةِ وَ هِيَ ثَلاَثُونَ دِينَاراً وَ أَمَرَنِي أَنْ أَحُجَّ سَنَتِي هَذِهِ فَخَرَجْتُ رَغْبَةً مِنِّي فِي أَنْ أَرَاهُ. فَوَقَعَ فِي قَلْبِي أَنَّ الرَّجُلَ الَّذِي كُنْتُ أَرَاهُ يَدْخُلُ وَ يَخْرُجُ هُوَ هُوَ فَأَخَذْتُ عَشَرَةَ دَرَاهِمَ صِحَاحٍ فِيهَا سِتَّةٌ رَضَوِيَّةٌ مِنْ ضَرْبِ اَلرِّضَا علیه السلام. قَدْ كُنْتُ خَبَأْتُهَا لِأُلْقِيَهَا فِي مَقَامِ إِبْرَاهِيمَ (عليه السلام) وَ كُنْتُ نَذَرْتُ وَ نَوَيْتُ ذَلِكَ فَدَفَعْتُهَا إِلَيْهَا وَ قُلْتُ فِي نَفْسِي أَدْفَعُهَا إِلَي قَوْمٍ مِنْ وُلْدِ فَاطِمَةَ(عليه السلام)أَفْضَلُ مِمَّا أُلْقِيهَا فِي اَلْمَقَامِ وَ أَعْظَمُ ثَوَاباً. فَقُلْتُ لَهَا ادْفَعِي هَذِهِ الدَّرَاهِمَ إِلَي مَنْ يَسْتَحِقُّهَا مِنْ وُلْدِ فَاطِمَةَ (عليه السلام) وَ كَانَ فِي نِيَّتِي أَنَّ الَّذِي رَأَيْتُهُ هُوَ الرَّجُلُ وَ أَنَّهَا تَدْفَعُهَا إِلَيْهِ. فَأَخَذْتُ الدَّرَاهِمَ وَ صَعِدْتُ وَ بَقِيتُ سَاعَةً ثُمَّ نَزَلْتُ فَقَالَتْ يَقُولُ لَكَ لَيْسَ لَنَا فِيهَا حَقٌّ اجْعَلْهَا فِي الْمَوْضِعِ الَّذِي نَوَيْتَ وَ لَكِنْ هَذِهِ الرَّضَوِيَّةُ خُذ مِنَّا بَدَلَهَا وَ أَلْقِهَا فِي الْمَوْضِعِ الَّذِي نَوَيْتَ. فَفَعَلْتُ وَ قُلْتُ فِي نَفْسِي الَّذِي أُمِرْتُ بِهِ مِنَ الرَّجُلِ ثُمَّ كَانَتْ مَعِي نُسْخَةُ تَوْقِيعٍ خَرَجَ إِلَي اَلْقَاسِمِ بْنِ الْعَلاَءِ بِآذَرْبِيجَانَ فَقُلْتُ لَهَا تَعْرِضِينَ هَذِهِ النُّسْخَةَ عَلَي إِنْسَانٍ قَدْ رَأَي تَوْقِيعَاتِ اَلْغَائِبِ علیه السّلام ؟ فَقَالَتْ: نَاوِلْنِي فَإِنِّي أَعْرِفُهُ. فَأَرَيْتُهَا النُّسْخَةَ وَ ظَنَنْتُ أَنَّ الْمَرْأَةَ تُحْسِنُ أَنْ تَقْرَأَهَا فَقَالَتْ لاَ يُمْكِنُنِي أَنْ أَقْرَأَهَا فِي هَذَا الْمَكَانِ. فَصَعِدَتِ الْغُرْفَةَ ثُمَّ أَنْزَلَتْهُ فَقَالَتْ صَحِيحٌ وَ فِي التَّوْقِيعِ «أُبَشِّرُكُمْ بِبُشْرَي مَا بَشَّرْتُ بِهِ غَيْرَهُ». ثُمَّ قَالَتْ يَقُولُ لَكَ إِذَا صَلَّيْتَ عَلَي نَبِيِّكَ كَيْفَ تُصَلِّي عَلَيْهِ؟ فَقُلْتُ أَقُولُ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَي مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ بَارِكْ عَلَي مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ كَأَفْضَلِ مَا صَلَّيْتَ وَ بَارَكْتَ وَ تَرَحَّمْتَ عَلَي إِبْرَاهِيمَ وَ آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ. فَقَالَتْ لاَ إِذَا صَلَّيْتَ فَصَلِّ عَلَيْهِمْ كُلِّهِمْ وَ سَمِّهِمْ فقلت: نعم. فَلَمَّا کَانَ مِنَ اَلْغَدِ نَزَلَتْ وَ مَعَهَا دَفْتَرٌ صَغِیرٌ فَقَالَتْ یَقُولُ لَکَ إِذَا صَلَّیْتَ عَلَی اَلنَّبِیِّ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ فَصَلِّ عَلَیْهِ فصل عليه وَ عَلَی أَوْصِیَائِهِ عَلَی هَذِهِ اَلنُّسْخَهِ، فَأَخَذْتُهَا وَ كُنْتُ أَعْمَلُ بِهَا وَ رَأَيْتُ عِدَّةَ لَيَالٍ قَدْ نَزَلَ مِنَ الْغُرْفَةِ وَ ضَوْءُ السِّرَاجِ قَائِمٌ وَ كُنْتُ أَفْتَحُ الْبَابَ وَ أَخْرُجُ عَلَي أَثَرِ الضَّوْءِ وَ أَنَا أَرَاهُ أَعْنِي الضَّوْءَ وَ لاَ أَرَي أَحَداً حَتَّي يَدْخُلَ الْمَسْجِدَ وَ أَرَي جَمَاعَةً مِنَ الرِّجَالِ مِنْ بُلْدَانٍ شَتَّي يَأْتُونَ بَابَ هَذِهِ الدَّارِ فَبَعْضُهُمْ يَدْفَعُونَ إِلَي الْعَجُوزِ رِقَاعاً مَعَهُمْ وَ رَأَيْتُ الْعَجُوزَ قَدْ دَفَعَتْ إِلَيْهِمْ كَذَلِكَ الرِّقَاعَ فَيُكَلِّمُونَهَا وَ تُكَلِّمُهُمْ وَ لاَ أَفْهَمُ عَنْهُمْ وَ رَأَيْتُ مِنْهُمْ فِي مُنْصَرَفِنَا جَمَاعَةً فِي طَرِيقِي إِلَي أَنْ قَدِمْتُ بَغْدَادَ. نسخة الدفتر الذى خرج بسم الله الرحمن الرحيم اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ سَيِّدِ الْمُرْسَلِينَ وَ خَاتَمِ النَّبِيِّينَ وَ حُجَّةِ رَبِّ الْعَالَمِينَ، الْمُنْتَجَبِ فِي الْمِيثَاقِ، الْمُصْطَفَى فِي الظِّلالِ، الْمُطَهَّرِ مِنْ كُلِّ آفَةٍ، الْبَرِيءِ مِنْ كُلِّ عَيْبٍ، الْمُؤَمَّلِ لِلنَّجَاةِ، الْمُرْتَجَى لِلشَّفَاعَةِ، الْمُفَوَّضِ إِلَيْهِ دِينُ اللَّهِ. اللَّهُمَّ شَرِّفْ بُنْیَانَهُ، وَ عَظِّمْ بُرْهَانَهُ، وَ أَفْلِحْ حُجَّتَهُ، وَ ارْفَعْ دَرَجَتَهُ، وَ أَضِئْ نُورَهُ، وَ بَیِّضْ وَجْهَهُ، وَ أَعْطِهِ الْفَضْلَ وَ الْفَضِیلَهَ وَ الدَّرَجَهَ وَ الْوَسِیلَهَ الرَّفِیعَهَ وَ الْوَسِیلَهَ وَ الدَّرَجَهَ الرَّفِیعَهَ وَ ابْعَثْهُ مَقَاماً مَحْمُوداً یَغْبِطُهُ بِهِ الْأَوَّلُونَ وَ الْآخِرُون وَ صَلَّ عَلَى عَلَيَّ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ المُرْسَلِينَ وَ قَائِدِ الغُرِ المُحَجَلِينَ وَ سَيّدِ الوَصِيِّينَ وَ حَجَّةِ رَبِّ العالَمين. وَ صَلَّ عَلَى الْحَسَنِ بْنِ عَلَى إِمَامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ المُرْسَلِينَ وَ حُجَّةِ رب العالمين. وَ صلَّ عَلَى الْحُسَيْنِ بْن عَلَيَّ إِمَامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ الْمُرْسَلِينَ وَ حَجَّةِ رَبّ العالمين. وَ صلَّ عَلَى عَلِيِّ بْنِ الحُسَين إمامِ الْمُؤمِنينَ وَ وَارِثِ المُرْسَلِينَ وَ حُجَّةِ رَبِّ الْعالَمين. وَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدِ بْنِ عَلى إمَامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ المُرْسَلِينَ وَ حَجَةِ رَبِّ العالمين. وَ صَلِّ عَلَى جَعْفَرِ بْنِ مَحمَّد إمامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ الْمُرْسَلِينَ وَ حَجَّةِ رَبِّ الْعالَمين. وَ صَلَّ عَلَى مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ إمَامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ المُرْسَلِينَ وَ حَجَّةِ رَبِّ العالمين. وَ صَلِّ عَلَى عَلَى بْنِ مُوسَى إِمَامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِنِ الْمُرْسَلِينَ وَ حَجَةِ رَبِّ العالمين. وَ صَلَّ عَلَى مُحَمَّدِ بْنِ عَليَّ اِمَامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ الْمُرْسَلِينَ وَ حُجَّةِ رَبِّ الْعالَمين. وَ صَلِّ عَلَى عَلَى بْنِ مُحَمَّدٍ إمامِ الْمُؤْمِنِين وَ وَارِثِ المُرْسَلِينَ وَ حَجَّةِ رَبِّ الْعالَمين. وَ صلَّ عَلَى الْحَسَنِ بْنِ عَلَى إمامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ المُرْسَلِينَ وَ حُجَّةِ رَبِّ الْعالَمين. وَ صَلِّ عَلَى الْخَلَفِ الْهَادِى الْمَهْدِي إمامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ المُرسَلين وَ حَجَّةِ رَبِّ العالَمين. اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَيْتِهِ الْأَئِمَّةِ الْهَادِينَ، الْعُلَمَاءِ الصَّادِقِينَ، الْأَبْرَارِ الْمُتَّقِينَ، دَعَائِمِ دِينِكَ وَ أَرْكَانِ تَوْحِيدِكَ، وَ تَرَاجِمَةِ وَحْيِكَ، وَ حُجَجِكَ عَلَى خَلْقِكَ، وَ خُلَفَائِكَ فِي أَرْضِكَ، الَّذِينَ اخْتَرْتَهُمْ لِنَفْسِكَ...اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ أَهل بَیتِهِ، صَلاةً زَاکِیَةً نَامِیَةً، کَثِیرَةً دَائِمَةً طَیِّبَةً، لا یُحِیطُ بِهَا إِلا أَنْتَ وَ لا یَسَعُهَا إِلا عِلْمُکَ وَ لا یُحْصِیهَا أَحَدٌ غَیْرُکَ اللّهُمَّ وَ صَلِّ عَلیٰ وَلِیِّکَ المُحْیِی سُنَّتَکَ، القائِمِ بِأمرِکَ، الدّاعی إلَیکَ، الدّلیلِ عَلَیکَ، حُجَّتِکَ عَلیٰ خَلقِکَ، وَ خَلِیفَتِکَ فی أرضِکَ، وَ شاهِدِکَ علی عِبادِکَ.اللّهُمَّ أعِزَّ نَصرَهُ، وَمُدَّ فی عُمرِهِ، وَزَیِّنِ الأرضَ بِطُولِ بَقائِهِ.اللّهُمَّ اکْفِهِ بَغیَ الحاسِدِینَ، وَ أعِذْهُ مِنْ شَرِّ الکائِدِینَ، وَ ازْجُر عَنهُ إرادَهَ الظّالمِینَ، وَ خَلِّصْهُ مِنْ أَیدی الجَبّارِینَ.اللّهُمَّ أعْطِهِ فی نَفسِهِ وَ ذُرِّیَّتِهِ، وَ شِیعَتِهِ وَ رَعِیَّتِهِ، وَ خاصَّتِهِ وَ عامَّتِهِ وَعَدُوِّهِ، و جَمِیعِ أهلِ الدُّنیا، ما تُقِرُّ بِهِ عَیْنَهُ، وَ تَسُرُّ بِهِ نَفسَهُ، وَ بَلِّغْهُ أفضَلَ ما أمَّلَهُ فی الدُّنیا وَ الآخِرَهِ، إنَّکَ عَلیٰ کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ اَللَّهُمَّ جَدِّدْ بِهِ مَا امْتَحی مِنْ دِینِكَ وَ أَحْيِ بِهِ ما بُدِّلَ مِنْ كِتابِكَ وَ أَظْهِرْ بِهِ ما غُیِّرَ مِنْ حُكْمِكَ حَتّی یَعُودَ دِینُكَ بِهِ وَ عَلَی یَدَیْهِ غَضّاً جَدِیداً خالِصاً مُخْلَصاً لا شَكَّ فِیهِ وَ لا شُبْهَةَ مَعَهُ وَ لا باطِلَ عِنْدَهُ وَ لا بِدْعَةَ لَدَیْهِ....اَللَّهُمَّ نَوِّرْ بِنُورِهِ كُلَّ ظُلْمَةٍ وَ هُدَّ بِرُكْنِهِ كُلَّ بِدْعَةٍ وَ اهْدِمْ بِعِزَّتِهِ كُلَّ ضَلالةٍ وَ اقْصِمْ بِهِ كُلَّ جَبّارٍ وَ أَخْمِدْ بِسَیْفِهِ كُلَّ نارٍ وَ أَهْلِكْ بِعَدْلِهِ كُلَّ جَائِرٍ وَ أَجْرِ حُكْمَهُ عَلَی كُلِّ حُكْمٍ وَ أَذِلَّ بِسُلْطانِهِ كُلَّ سُلْطانٍ اَللَّهُمَّ أَذِلَّ کُلَّ مَنْ نَاوَاه وَ أَهْلِکَ کُلَّ مَنْ عَادَاهُ وَ امْکُرْ بِمَنْ کَادَهُ وَ اسْتَأْصِلْ مَنْ جَحَدَ َقَّهُ وَ اسْتَبَانَ بِأَمْرِهِ وَ سَعَي فِي إِطْفَاءِ نُورِهِ وَ أَرَادَ إِخْمَادِ ذِکْرِهِ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ الْمُصْطَفي وَ عَلِيٍّ الْمُرْتَضي وَ فَاطِمَةَ الزَّهْرَاءِ وَ الْحَسَنِ الرَّضِيِّ وَ الْحُسَیْنِ الْمُصّفي وَ جَمِیعِ الْأَوْصِیَاءِ مَصَابِیحِ الدُّجي وَ أَعْلاَمِ الْهُدی وَ مَنارِ التُّقی وَ الْعُرْوَهِ الْوُثْقی وَ الْحَبْلِ الْمَتِینِ وَ الصِّرَاطِ الْمُسْتَقِیمِ وَ صَلِّ عَلَی وَلِیِّکَ وَ وُلاَهِ عَهْدِکَ وَ الْأَئِمَّةِ مِنْ وُلْدِهِ وَ مُدَّ فِي أَعْمَارِهِمْ وَزِدْ فِي آجَالِهِمْ وَ بَلِّغْهُمْ أَقْصی آمَالِهِمْ دِیناً وَ دُنْیاً وَ آخِرَةً إِنَّکَ عَلی کُلِّ شَیءٍ قَدِیرٌ. و قد نقلنا الصلوات مطابقة لما في «مفاتيح الجنان»، فان ما في البحاركان مغلوطاً.

همین که این مطلب را از او شنیدم با او انس گرفته، و امر را از رفقای خود (چون از مخالفین بودند) پنهان می داشتم. شب ها، که با همراهان خود از طواف بر می گشتیم، در آن خانه می خوابیدیم، در حالتی که در را بسته و سنگ بزرگی بود که آن را حرکت داده و پشت در می انداختیم. ولی شب های بسیاری می دیدم روشنی چراغی را در راهرو اطاقی که در آن منزل داشتیم که مانند مشعل بسیار روشن بود. و در را می دیدم باز می شد با این که کسی را نمی دیدم از اهل خانه که در را باز کند.

مردی چهار شانه گندم گون، مایل به زردی چهره و لاغر اندام را که بر رویش نشانه سجده بود، و بر او دو پیراهن و دستمال نازکی بود که آن را بر سر خود پیچیده و کفش طاقی بر پا هایش بود، می دیدم که به بالا خانه ای که مسکن آن زن بود و به ما گفته بود که مرا دختری است در آن جا که به کسی اجازه رفتن به آن جا را نمی دهد، بالا می رفت.

پس من می دیدم آن روشنی که راهرو خانه را روشن می کرد، هنگام بالا رفتن آن مرد به بالا خانه، پله ها را نیز روشن داشته و همین که در بالا خانه قرار می گرفت، بالا خانه هم روشن می شد، بدون این که چراغی در آن جا دیده شود.

آن کسانی که با من بودند (از مخالفین) نیز این منظره را مشاهده می کردند و (چون از آن چه من آگاه بودم که این پیر زن و دخترش در ملک این خانواده هستند آنان آگاهی نداشتند) می پنداشتند که این مرد آن دختر را متعه (ازدواج موقت) نموده و به سوی او رفت و آمد می کند و (روی این پندار، و پندار باطل دیگر شان که متعه را حرام می دانستند) می گفتند: این گروه پیروان علی بن ابی طالب علیه السّلام متعه را روا می دانند،

ص: 126

و حال آن که متعه حرام است و روا نیست. (1)

باری (از هرچه بگذری سخن دوست خوش تر است) می دیدم آن مرد را که داخل خانه شده و بیرون می رفت، با این که چون به درب خانه

ص: 127


1- یکی از مسائل مورد اختلاف خاصه و عامه (شیعه و سنی) امر متعه و زناشوئی موقت است که بنا بر مذهب شیعه،جائز بلکه مستحب است، و بنابر طريقة عامه حرام می باشد. اخبار و فتاوای علمای هر دو طائفه متفق است بر این که در صدر اسلام و عصر پیغمبر اکرم - صلى الله عليه و آله - جائز و مشروع بوده، و به موجب روایات طرفين، بسا می شده که در جنگ ها یا مسافرت ها مردی از مسلمین زنی را برای مدت کوتاهی در برابر جامه ای یا کفی از خرما یا آرد یا مال نا چیز دیگری، به نکاح خود در آورده و بهره خود را از او برده و او را رها می نموده است. و بدیهی است که با این دستور محکم و متین خدائی مسلمان ها از آلودگی به گناه و نا فرمانی خداوند و سوختن در آتش شهوت محفوظ مانده، و آبرو و شرف آنان بر قرار و نسب و حسب ایشان لکه دار و ننگین نمی شد. اختلاف در این است که آیا این حکم، پس از رحلت پیغمبر اکرم - صلی الله عليه و آله - نیز باقی مانده و یا بر داشته شده است ؟ و بر فرض نسخ شدن، آیا در چه زمانی نسخ شده و چه کسی آن را برداشته است ؟ مدعای شیعه به شهادت روايات و اخبار خاصه و عامه این است که خلیفه دوم (عمر بن خطاب) با اعتراف به این که در زمان پیغمبر اکرم - صلى الله عليه و آله - حلال بوده است، از آن نهی نموده و آن را برداشته است. بدین گونه بر منبر بالا رفته و اظهار داشت: ای مردم! دو متعه (و ماية التذاذ و بهره مندی) است که در زمان پیغمبر خدا (روا) بوده و من از آن ها باز داشته و آن ها را حرام نموده و در برابر آن ها عقوبت می کنم: متعۀ حج (که پس از فراغت از عمره تقصیر نموده و از احرام بیرون آمده و از زنان یا چیز های دیگری که در حال احرام حرام بوده بهره مند شده و سپس برای انجام وظیفه حج احرام بندند)، و متعه زنان (که آنان را به طور موقت و برای زمان معینی در نکاح خود در آورند.) و بنا بر روایتی، امر سومی هم بر آن افزوده است که گفتن حی علی خیر العمل باشد! در هر حال بحث مفصل در این مسأله از گنجایش این مقام خارج و از موضوع این رساله بر کنار است، فقط برای روشن شدن ذهن برادران ایمانی از ترجمه چند حدیث از طریق خود آنان نا گزیریم: الف: در صحیح ترمذی (یکی از شش کتاب صحیح و مورد استناد و وثوق عامه) روایت شده است که مردی از اهل شام پرسید (عبد الله) بن عمر را از متعه زنان ( که حکمش چیست ؟) گفت: حلال است. پس آن مرد گفت: همانا پدرت از آن نهی کرده است. در جواب گفت: آیا می پنداری که اگر پدرم از آن باز داشته و پیغمبر خدا - صلى الله عليه و آله - آن را روا شمرده است، ما دستور پیغمبر خدا را رها نموده و پیروی پدرم را کنیم؟ ب: در روایات بسیاری از تفسیر ثعلبی و طبری و نهایه ابن اثیر و کتاب های دیگر روایت شده که امیر المؤمنين على - عليه السلام - فرموده: اگر نمی بود باز داشتن عمر از متعه، هر آینه زنا نمی کرد (و دامن پاکش آلوده نمی شد) مگر شقی (یعنی بدبخت نگون قلب سنگ دلی که از خدا و حق به كلي بي خبر و بی بهره باشد ) که بنا بر این حدیث شریف، بیشتر زنا ها و اعمال منافی عفت که از اهل اسلام و ایمان سر می زند در اثر از میان رفتن حکم متعه می باشد و بدیهی است که بانی و مؤسس آن در آثار و عقوباتش شريك خواهد بود». ج: در صحیح مسلم و بخاری و تفسیر ثعلبی روایت شده از عمران بن حصین که او گفته: فرود آمد (از جانب خداوند) آیه متعه در کتاب خدای عز و جل و فرود نیامد پس از آن آیه ای که آن را نسخ کند، پس پیغمبر خدا - صلی الله عليه و آله - ما را به آن امر نموده و از آن باز نداشت پس مردی به دلخواه خود آن چه را خواست گفت (بخاری و مسلم پس از نقل این حدیث گفته اند: مقصودش از آن مرد، عمر است). و روایاتی از ائمه معصومين - عليهم السلام - در ثواب و فضل این عمل خصوصاً اگر به قصد مخالفت با منکر و بدعت گذار آن صورت گیرد رسیده است که طالبین می توانند به کتب حدیث و فقه شیعه مراجعه نمایند.

می آمدیم در را بسته و سنگی را که از ترس دستبرد به اثاث و متاع خود پشت در انداخته بودیم به جای خود می دیدیم، و کسی را نمی دیدیم که در را باز کند یا ببندد، تا وقتی که خود ما سنگ را کنار زده و در را

ص: 128

چون این امور (شگفت آور و خلاف عادت) را مشاهده کردم، طبشی در دلم پدید آمده و ترسی برمن راه یافت، و با آن زن ملاطفت بیشتری نموده و دوست داشتم که بر حال آن مرد آگاه شوم.

پس گفتم: ای زن من می خواهم که از تو پرسشی نموده و با تو گفت گوئی کنم بدون حاضر بودن همراهان من، و بر این مقصود توانائی پیدا نمی کنم، و من میل دارم که هر گاه مرا در خانه تنها ببینی از بالا خانه پائین بیائی تا آن چه را می خواهم، از تو بپرسم.

آن زن با شتاب گفت: من هم می خواهم، مطلبی را پنهانی به تو بگویم؛ پس به جهت همراهانت مجال حاصل نمی شود.

گفتم: چه می خواهی به من بگوئی.

گفت: می گوید - و نام کسی را نبرد - با همراهانت و شریک هایت

ص: 129

درشتی مکن، و با آن ها مجادله (و گفت گو های مذهبی) و غیر آن منما برای این که آنان دشمنان تواند، و تو با ایشان مدارا کن.

گفتم: ای زن چه کسی (این سخنان را) می گوید ؟

گفت: من می گویم (تو را به گوینده آن چه کار است).

پس در اثر هیبت و ترسی که به در دلم واقع شد، جرأت نکردم که (اصرار نموده و) بار دیگر به او مراجعه کنم (و از نام و نشان و حالات گوینده آن سخن و صاحب آن پیام پرسش دیگری کنم) و گمان کردم که مقصودش از همراهان من همین همسفران من می باشند که با من به سفر حج آمده اند.

پس گفتم: آیا مقصودت این همسفران منند ؟

گفت: یاران و شرکائی که در شهرت هستند، یا در این جا با تو هستند (همگی را می گوید که با آن ها مدارا کن و خشونت و خصومت منما).

و در همان اوقات میان من و رفقای منزلم گفت گوی تند و درشتی در امر دین پیش آمده بود که از من ( نزد دستگاه حکومت شکایت و ) سعایت نموده بودند و من فرار کرده و پنهان شده بودم. پس دانستم که به آن حادثه نظر داشته و آن ها را قصد نموده است.

پس به او گفتم تو را با رضا علیه السّلام چه نسبت است ؟

گفت: من خدمت گزار (و کنیز زر خرید) حسن بن علی عسکری علیه السّلام بودم.

پس همین که به این امر یقین کردم، نزد خود گفتم که هر آینه می پرسم از این زن، حال امام غائب علیه السّلام را، و به او گفتم: تو را به خدا سوگند، آیا او را به چشم خود دیده ای ؟

ص: 130

گفت: ای برادر، او را به چشم خود ندیده بودم، برای این که من (از خدمت حضرت عسکری لعلیه السّلام) بیرون رفتم هنگامی که خواهرم (مقصودش نرجس خاتون، مادر امام غائب علیه السّلام است) آبستن بود. ولی آن حضرت مژده داده بود مرا که به زودی در آخر عمرم او را می بینم و به من فرمود: (تو تعلق به او داری و ) برای او هستی، همین طور که برای من بودی و مدتی بود که من در مصر بودم، و اينك برای نامه ای که او نوشته و با سی اشرفی خرجی راه به وسیله مردی از اهل خراسان که خوب عربی نمی دانست، برای من فرستاده و فرموده بود در این سال برای حج بیایم، روی شوق و میل بی اندازه ای که به دیدارش داشتم، همین روز ها به مکه آمده ام.

پس در دلم افتاد که آن مردی را که می بینم (با آن وضع معجز آسا و شگفت آور) آمد و شد در خانه می کند، همان بزرگوار می باشد. و ده درهم صحیح از سکه های حضرت رضا علیه السّلام که آن ها را پنهان کرده بودم تا برای نذری که داشتم آن ها را در مقام ابراهیم علیه السّلام بگذارم، بر داشته و به آن زن دادم و پیش خود گفتم که اگر آن ها را به فرزندان فاطمه علیها السّلام بدهم، بهتر و ثوابش بیشتر از این است که آن ها را در مقام ابراهیم علیه السّلام بگذارم.

پس به آن زن گفتم: این در هم ها را به کسانی از فرزندان فاطمه علیها السّلام که شایستگی دارند برسان. و مقصودم این بود که آن ها را به آن مردی می دهد که او را دیده بودم.

درهم ها را گرفته و به بالا خانه رفته و ساعتی توقف نموده پس فرود آمده و گفت: می گوید: ما را در این درهم ها حقی نیست آن ها را در همان موضع که (نذرت بود و) قصد کرده بودی بگذار. ولیکن از ما

ص: 131

بدل این درهم های رضویه علیه السّلام را (از درهم های معمولی) بگیر، و در آن موضع قرار بده.

پس همین کار را کردم و پیش خود می گفتم که آن چه این زن به من امر می کند از جانب همان مرد است.

سپس نسخه ای از توقیعی که (از جانب امام غایب علیه السّلام) به سوی قاسم بن علاء در آذربایجان بیرون آمده بود با من بود، به آن زن گفتم: این توقیع را به شخصی که توقیعات امام غائب علیه السّلام را دیده (و با آن ها آشنا) باشد عرضه بدار.

گفت: به من بده که چنین کسی را می شناسم. پس نسخه را به او دادم و گمان می کردم که می تواند آن را بخواند.

پس گفت: مرا توانائی خواندن آن در این مکان نیست و به بالا خانه بالا رفته، و سپس آن را فرود آورده و گفت: صحیح است.

و در آن توقیع این جمله نیز مندرج بود: مژده می دهم شما را به مژده ای که به هیچ کس چنین مژده ای نداده ام.

پس آن زن گفت، به تو می گوید: هرگاه خواستی بر پیغمبر خود صلوات بفرستی چگونه می فرستی؟

گفتم می گویم: ﴿اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ باَرِک عَلیَ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ كَأَفْضَلِ مَا صَلَّيْتَ بارَكْتَ وَ تَرَحَّمْتَ عَلَى إِبْراهِيمَ وَ آلِ إِبْراهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ.﴾

گفت: نه، (این طور شایسته و کافی نیست) هر گاه صلوات می فرستی باید بر همۀ آن بزرگواران صلوات فرستاده و همگی را نام ببري.

ص: 132

گفتم: آری، (سپس چنین به جای می آورم).

پس همین که فردای آن روز شد، فرود آمد و با او دفتر کوچکی بود. پس گفت: به تو می گوید: هرگاه صلوات بر پیغمبر صل الله علیه و اله می فرستی پس صلوات بفرست بر او و جانشینانش مطابق این نسخه.

پس گرفتم آن را و پیوسته به آن عمل می کردم. و (مدتی که در مکه بودم) شب های چندی دیدم آن مرد را که از بالا خانه فرود آمده، و (با او روشنی ای مانند) روشنی چراغ بر پا بود (و از خانه بیرون می شد) و من هم در را گشوده و در پی آن روشنی بدون این که کسی را ببینم روانه می شدم تا این که داخل مسجد الحرام می شد.

و نیز گروهی از مردم را می دیدم از شهرستان های مختلف که به در این خانه رفت و آمد داشته، و بعضی از آن ها نامه هایی به آن زن می دادند و آن زن نیز نامه هایی به بعضی از آن ها رد می کرد و با یک دیگر سخنانی می گفتند که من چیزی از آن ها نمی فهمیدم. و جمعی از آن مردم را در راه برگشتن می دیدم تا این که وارد بغداد شدم.

اينك نسخهٔ صلوات آن دفتر:

﴿بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ سَیِّدُ اَلنَّبِیِّینَ...﴾ (تا آخر صلوات: انك على كل شى قدير.» (1)

چون نسخه بحار مغلوط بود ما عبارت صلوات را مطابق آن چه در مفاتیح الجنان (در ذیل اعمال روز جمعه نقل نموده) است نقل

ص: 133


1- چون تمام صلوات شریفه، در صفحه 91 اصل رساله (سر السعادة) ثبت است و مفاتیح الجنان نیز دسترس همگان می باشد، از درج آن خود داری شد.

کردیم. وسید بن طاووس رحمه الله سفارش زیادی درباره این صلوات نموده به جهت امری که بر آن اطلاع یافته است (از اهمیت و فضیلت این صلوات) و گوئی که از مقام شامخ صاحب ولایت عظمي - عجل الله تعالی فرجه - بهره ای گرفته و اشارتی بدو رفته است.

بار خدایا، آن روی درخشان و جمال فروزان را به ما بنما (و دیده و دل ما را از دیدارش روشن و مسرور فرما).

ص: 134

صلوات منقول از امام صادق علیه السلام

اينك رساله خود را با ذکر آن صلواتی که در بحار از جنة الامان (1) از حضرت صادق علیه السّلام نقل نموده است، پایان می دهیم.

فرمود: هر کس بخواهد مسرور (و خوشنود) کند محمد و آل محمد صلى الله عليه و اله و سلم را در صلوات بر ایشان، پس بگوید: ﴿اَللَّهُمَّ یَا أَجْوَدَ مَنْ أَعْطَی وَ یَا خَیْرَ مَنْ سُئِلَ...﴾ (2) (تا آخر صلوات شریفه که در صفحه 65 اصل رساله، و اعمال روز عرفه مفاتیح الجنان ثبت است).

در این جا سخن مؤلف محترم رساله، در بیست و یکم ماه رجب المرجب 1378 ه. ق پایان یافته است.

ص: 135


1- جنة الأمان الواقية و جنة الايمان الباقية، معروف به مصباح کفعمی، کتاب بزرگی است در دعا که مشتمل بر پنجاه فصل، و از کتاب های مورد اعتبار و وثوق جمع آوری شده است. جامع و مؤلف،آن شیخ جلیل، تقی الدین ابراهيم بن على بن الحسن بن محمد بن صالح کفعمی عاملی - رحمه الله - متوفی در سال 905 ه. ق می باشد، که از بزرگان دانشمندان شیعه بوده.
2- بحار جلد 94 ص 85 حدیث 5: من جنة الأمان عن الصادق عليه الصلوة و السلام، قال: من أرادان يسر محمداً و آله في الصلوة عليهم فليقل: اَللَّهُمَّ یَا أَجْوَدَ مَنْ أَعْطَی وَ یَا خَیْرَ مَنْ سُئِلَ وَ یَا أَرْحَمَ مَنِ اُسْتُرْحِمَ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فِی اَلْأَوَّلِینَ وَ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فِی اَلْآخِرِینَ وَ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فِی اَلْمَلَأِ اَلْأَعْلَی وَ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فِی اَلْمُرْسَلِینَ اَللَّهُمَّ أَعْطِ مُحَمَّداً وَ آلَهُ اَلْوَسِیلَهَ وَ اَلْفَضِیلَهَ وَ اَلشَّرَفَ وَ اَلرِّفْعَهَ وَ اَلدَّرَجَهَ اَلْکَبِیرَهَ اَللَّهُمَّ إِنِّی آمَنْتُ بِمُحَمَّدٍ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَ لَمْ أَرَهُ فَلاَ تَحْرِمْنِی فِی اَلْقِیَامَهِ رُؤْیَتَهُ وَ اُرْزُقْنِی صُحْبَتَهُ وَ تَوَفَّنِی عَلَی مِلَّتِهِ وَ اِسْقِنِی مِنْ حَوْضِهِ مَشْرَباً رَوِیّاً سآئِغاً هَنَّیئاً لا اَظْمَاءُ بَعْدَهُ اَبَداً اِنَّکَ عَلى کُلِّشَىْءٍ قَدیرٌ اَللّهُمَّ اِنّى آمَنْتُ بِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَلَمْ اَرَهُ فَعَرَّفْنى فِى الْجِنانِ وَجْهَهُ اَللّهُمَّ بَلِّغْ مُحَمَّداً صَلَّى اللّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ مِنّى تَحِیَّةً کَثیرَةً وَ سَلاماً.

صلوات امام حسن عسکری علیه السلام

نظر به این که از حدیث ابو الحسن ضراب چنین بر آمد که صلوات فرستادن بر این خاندان جلیل به طور جدا گانه که همگی آن بزرگواران يكايك نام برده شوند منظور نظر حضرت صاحب الامر و ولى العصر - عجل الله تعالی فرجه - می باشد، برای این که نا چیز هم این وظیفه را معمول داشته و به مؤلف محترم نیز تأسی کرده باشم، آن حدیثی را که از پدر بزرگوارش حضرت امام حسن عسکری علیه السّلام در کیفیت صلوات بر هر يك از آن بزرگواران رسیده و از ذیل آن معلوم می شود که از معالم و نشانه های دین بوده و خداوند متعال آن را دوست می دارد، در این جا نقل می نمایم تا خوانندگان ارجمند رساله نیز بهره مند شوند.

در مفاتیح الجنان از مصباح شیخ طوسی - رحمه الله - از جماعتی از اصحاب از ابو المفضل شیبانی روایت کرده که او گفت: حدیث کرد ما را از لفظ خود، ابو محمد عبد الله بن محمد عابد یمنی و گفت: درخواست کردم از مولای خودم امام حسن عسکری - علیه السلام - در منزل آن حضرت به سر من رأی، در سال 255، که املاء فرماید بر من، یعنی کلمه به کلمه بگوید، کیفیت صلوات بر پیغمبر و اوصیاء آن حضرت صل الله علیه و اله را؛ و حاضر کرده بودم با خودم کاغذ بزرگی ( تا هر چه را می گوید، بنویسم ). پس املا فرمود بر من از لفظ خود بدون این که از کتابی ببیند، و فرمود:

ص: 136

صلوات بر پیغمبر - صلى الله عليه و آله -:

﴿اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ کَمَا حَمَلَ وَ حْیَکَ وَ بَلَّغَ رِسَالاتِکَ وَ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ کَمَا أَحَلَّ حَلَالَکَ وَ حَرَّمَ حَرَامَکَ وَ عَلَّمَ کِتَابَکَ وَ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ کَمَا أَقَامَ الصَّلَاهَ وَ آتَی الزَّکَاهَ وَ دَعَا إِلَی دِینِکَ وَ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ کَمَا صَدَّقَ بِوَعْدِکَ وَ أَشْفَقَ مِنْ وَعِیدِکَ وَ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ کَمَا غَفَرْتَ بِهِ الذُّنُوبَ وَ سَتَرْتَ بِهِ الْعُیُوبَ وَ فَرَّجْتَ بِهِ الْکُرُوبَ وَ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ کَمَا دَفَعْتَ بِهِ الشَّقَاءَ وَ کَشَفْتَ بِهِ الْغَمَّاءَ وَ أَجَبْتَ بِهِ الدُّعَاءَ وَ نَجَّیْتَ بِهِ مِنَ الْبَلَاءِ وَ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ کَمَا رَحِمْتَ بِهِ الْعِبَادَ وَ أَحْیَیْتَ بِهِ الْبِلَادَ وَ قَصَمْتَ بِهِ الْجَبَابِرَهَ وَ أَهْلَکْتَ بِهِ الْفَرَاعِنَهَ وَ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ کَمَا أَضْعَفْتَ بِهِ الْأَمْوَالَ وَ أَحْرَزْتَ بِهِ مِنَ الْأَهْوَالِ وَ کَسَرْتَ بِهِ الْأَصْنَامَ وَ رَحِمْتَ بِهِ الْأَنامَ، وَ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ کَما بَعَثْتَهُ بِخَیرِ الْأَدْیانِ وَ أَعْزَزْتَ بِهِ الْإِیمانَ، وَ تَبَّرْتَ بِهِ الْأَوْثاَوَ عَظَّمْتَ بِهِ الْبَیتَ الْحَرامَ، وَ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَیتِهِ الطّاهِرِینَ الْأَخْیارِ وَ سَلِّمْ تَسْلِیماً﴾.

صلوات بر أمير المؤمنين - عليه السلام -:

﴿اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی اَمِیرِ المُؤمِنِینَ عَلِیِّ بنِ اَبی طَالِبٍ اَخِی نَبیِّکَ وَ وَلیِّهِ وَ صَفِیِّهِ وَ وَزِیرِهِ وَ مُستَودَعِ عِلمِهِ وَ مَوضِعِ سِرِّهِ وَ بَابِ حِکمَتِهِ وَ النَّاطِقِ بِحُجَّتِهِ وَ الدَّاعِی إلَی شَریِعَتِهِ وَ خَلِفَیتِهِ فِی اُمَّتِهِ وَ مُفَرِّجِ الکَربِ عَن وَجهِهِ وَ قَاصِمِ الکَفَرَهِ وَ مُرغِمِ الفَجَرَهِ الَّذِی جَعَلتَهُ مِن نَبِیِّکَ بِمَنزِلَهِ هَارُونَ مِن

ص: 137

مُوسَی اللَّهُمَّ وَ الِ مَن وَ الَاهُ وَ عَادِ مَن عَادَاهُ وَ انصُر مَن نَصَرَهُ وَ اخذُل مَن خَذَلَهُ وَ العَن مَن نَصَبَ لَهُ مِنَ الاَوَّلِینَ وَ الآخِرِینَ وَ صَلِّ عَلَیهِ اَفضَلَ مَا صَلَّیتَ عَلَی أحَدٍ مِن أوصِیَاءِ أنبِیَائِکَ یَا رَبَّ العَالَمِینَ.﴾

صلوات بر سیده نسوان، فاطمه - عليها السلام -:

﴿اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی الصِّدّيقَةِ فاطِمَةَ الزَّكِيَّةِ، حَبيبَةِ حَبيبِكَ وَ نَبِيِّكَ، وَ اُمِّ اَحِبّآئِكَ وَ اَصْفِيآئِكَ، الَّتِي انْتَجَبْتَها وَ فَضَّلْتَها وَ اخْتَرْتَها عَلی نِسآءِ الْعالَمينَ، اَللَّهُمَّ كُنِ الطّالِبَ لَها مِمَّنْ ظَلَمَها وَ اسْتَخَفَّ بِحَقِّها، وَ كُنِ الثّائِرَ اَللَّهُمَّ بِدَمِ اَوْلادِها، اَللَّهُمَّ وَ كَما جَعَلْتَها اُمَّ اَئِمَّةِ الْهُدی، وَ حَليلَةَ صاحِبِ اللِّوآءِ، وَ الْكَريمَةَ عِنْدَ الْمَلاَءِ الْاَعْلی، فَصَلِّ عَلَيْها وَ عَلي اُمِّها صَلوةً تُكْرِمُ بِها وَجْهَ اَبيها مُحَمَّدٍ صَلَّی اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ، وَ تُقِرُّ بِها اَعْيُنَ ذُرِّيَّتِها، وَ اَبْلِغْهُمْ عَنّي في هذِهِ السّاعَةِ اَفْضَلَ التَّحِيَّةِ وَ السَّلامِ﴾.

صلوات بر حسن و حسین - عليهما السلام -:

﴿اللّهُمَّ صَلِّ عَلَی الحَسَنِ وَ الحُسَینِ عَبدَیکَ و وَلِیَّیکَ وَابنَی رَسولِکَ و سِبطَیِ الرَّحمَهِ و سَیِّدَی شَبابِ أهلِ الجَنَّهِ، أفضَلَ ما صَلَّیتَ عَلی أحَدٍ مِن أولادِ النَّبِیّینَ وَ المُرسَلینَ. اللّهُمَّ صَلِّ عَلَی الحَسَنِ ابنِ سَیِّدِ النَّبِیّینَ و وَصِیِّ أمیرِ المُؤمِنینَ، السَّلامُ عَلَیکَ یَا بنَ رَسولِ اللّهِ، السَّلامُ عَلَیکَ یَا بنَ سَیِّدِ الوَصِیّینَ، أشهَدُ أنَّکَ یَا بنَ أمیرِ المُؤمِنینَ أمینُ اللّهِ و ابنُ أمینِهِ، عِشتَ مَظلوما و مَضَیتَ

ص: 138

شَهیدا، و أشهَدُ أنَّکَ الإِمامُ الزَّکِیُّ الهادِی المَهدِیُّ، اللّهُمَّ صَلِّ عَلَیهِ و بَلِّغ روحَهُ و جَسَدَهُ عَنّی فی هذِهِ السّاعَهِ أفضَلَ التَّحِیَّهِ وَ السَّلامِ.

أللّهُمَّ صَلِّ عَلَ الحُسَيْنِ بْنِ عَلِيٍّ الْمَظْلوُمِ الشَّهيدِ، قَتيلِ الْكَفَرَةِ وَ طَريحِ الْفَجَرَةِ، ألسَّلامُ عَلَيْكَ يا أبا عَبْدِ اللهِ ألسَّلامُ عَلَيْكَ يَا بْنَ رَسُولِ اللهِ ألسَّلامُ عَلَيْكَ يَا بْنَ أميرِ الْمُؤمِنينَ، أشْهَدُ مُوقِناً أنَّكَ أمينُ اللهِ وَ ابْنُ أمينِهِ، قُتِلْتَ مَظْلوُماً و مَضَيْتَ شَهيداً وَ أشْهَدُ أنَّ اللهَ تَعالي الطّالِبُ بِثارِكَ، مُنْجِزٌ ما وَعَدَكَ مِنَ النَّصْرِ وَ التَّاْييدِ في هَلاكِ عَدُوِّكَ وَ إظْهارِ دَعْوَتِكَ وَ أشْهَدُ أنَّكَ وَفَيْتَ بَعَهْدِ اللهِ وَ جاهَدْتَ في سَبيلِ اللهِ وَ عَبَدْتَ اللهَ مُخْلِصاً حَتّي أتاكَ الْيَقينُ، لَعَنَ اللهُ اُمَّةً قَتَلَتْكَ وَ لَعَنَ اللهُ اُمَّةً خَذَلَتْكَ وَ لَعَنَ اللهُ اُمَّةً ألَبَّتْ عَلَيْكَ وَ أبْرَءُ إلَي اللهِ تَعالي مِمَّن أكْذَبَكَ وَ اسْتَخَفَّ بِحَقِّكَ وَ اسْتَحَلَّ دَمَكَ، بِأبي أنْتَ وَ اُمّي يا أباعَبْدِاللهِ، لَعَنَ اللهُ قاتِلَكَ، لَعَنَ اللهُ خاذِلَكَ، لَعَنَ اللهُ مَنْ سَمِعَ و اعِيَتَكَ فَلَمْ يُجِبْكَ وَ لَمْ يَنْصُرْكَ، وَ لَعَنَ اللهُ مَنْ سَبيَ نِساءَكَ، أنَا إلَي اللهِ مِنهُم بَریءٌ،و

مِمَّن والاهُم و مالَأَهُم و أعانَهُم عَلَیهِ أشهَدُ أنَّکَ وَ الأَئِمَّةَ مِن وُلدِکَ کَلِمَةُ التَّقوی،و بابُ الهُدی،وَ العُروَةُ الوُثقی، وَ الحُجَّةُ عَلی أهلِ الدُّنیا،و أشهَدُ أنّی بِکُم مُؤمِنٌ،و بِمَنزِلَتِکُم موقِنٌ،و لَکُم تابِعٌ،بِذاتِ نَفسی و شَرائِعِ دینی و خَواتیمِ عَمَلی،و مُنقَلَبی فی دُنیایَ و آخِرَتی﴾

صلوات بر علی بن الحسين - عليهما السلام -:

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ سَیِّدِ الْعَابِدِینَ الَّذِی اسْتَخْلَصْتَهُ لِنَفْسِکَ وَ جَعَلْتَ مِنْهُ أَئِمَّهَ الْهُدَی الَّذِینَ یَهْدُونَ بِا لْحَقِّ وَ بِهِ یَعْدِلُونَ اخْتَرْتَهُ لِنَفْسِکَ

ص: 139

وَ طَهَّرْتَهُ مِنَ الرِّجْسِ وَ اصْطَفَیْتَهُ وَ جَعَلْتَهُ هَادِیا مَهْدِیّا اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَیْهِ أَفْضَلَ مَا صَلَّیْتَ عَلَی أَحَدٍ مِنْ ذُرِّیَّهِ أَنْبِیَائِکَ حَتَّی یَبْلُغَ بِهِ مَا تَقَرُّ بِهِ عَیْنُهُ فِی الدُّنْیَا وَ الْآخِرَهِ إِنَّکَ عَزِیزٌ حَکِیمٌ﴾.

صلوات بر محمد بن علی - عليهما السلام -:

﴿اللَّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدِ بْنِ عَلِیٍّ باقِرِ الْعِلْمِ وَ إِمَامِ الْهُدی، وَ قَائِدِ أَهْلِ التَّقْوی، وَ الْمُنْتَجَبِ مِنْ عِبَادِکَ، اللَّهُمَّ وَ کَما جَعَلْتَهُ عَلَماً لِعِبادِکَ، وَ مَناراً لِبِلادِکَ، وَ مُسْتَوْدَعاً لِحِکمَتِکَ،وَ مُتَرْجِماً لِوَحْیکَ، وَ أَمَرْتَ بِطَاعتِهِ، وَ حَذَّرْتَ مِنْ مَعْصِیَتِهِ فَصَلِّ عَلَیْهِ یَا رَبِّ أَفْضَلَ مَا صَلَّیْتَ عَلی أَحَدٍ مِنْ ذُرِّیَّهِ أَنْبِیائِکَ وَ أَصْفیائِکَ وَ رُسُلِکَ وَ اُمنائِکَ یَا رَبَّ الْعَالَمِین ﴾.

صلوات بر جعفر بن محمد - عليهما السلام -:

﴿ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ الصَّادِقِ خَازِنِ الْعِلْمِ الدَّاعِی إِلَیْکَ بِا لْحَقِّ النُّورِ الْمُبِینِ اللَّهُمَّ وَ کَمَا جَعَلْتَهُ مَعْدِنَ کَلامِکَ وَ وَ حْیِکَ وَ خَازِنَ عِلْمِکَ وَ لِسَانَ تَوْحِیدِکَ وَ وَلِیَّ أَمْرِکَ وَ مُسْتَحْفَظَ دِینِکَ فَصَلِّ عَلَیْهِ أَفْضَلَ مَا صَلَّیْتَ عَلَی أَحَدٍ مِنْ أَصْفِیَائِکَ وَ حُجَجِکَ إِنَّکَ حَمِیدٌ مَجِیدٌ.﴾

صلوات بر موسی بن جعفر - عليهما السلام -:

﴿اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی الْأَمِینِ الْمُؤْتَمَنِ مُوسَی بْنِ جَعْفَرٍ الْبَرِّ الْوَفِیِّ الطَّاهِرِ

ص: 140

الزَّکِیِّ النُّورِ الْمُبِینِ الْمُجْتَهِدِ الْمُحْتَسِبِ الصَّابِرِ عَلَی الْأَذَی فِیکَ اللَّهُمَّ وَ کَمَا بَلَّغَ عَنْ آبَائِهِ مَا اسْتُودِعَ مِنْ أَمْرِکَ وَ نَهْیِکَ وَ حَمَلَ عَلَی الْمَحَجَّهِ وَ کَابَدَ أَهْلَ الْعِزَّهِ وَ الشِّدَّهِ فِیمَا کَانَ یَلْقَی مِنْ جُهَّالِ قَوْمِهِ رَبِّ فَصَلِّ عَلَیْهِ أَفْضَلَ وَ أَکْمَلَ مَا صَلَّیْتَ عَلَی أَحَدٍ مِمَّنْ أَطَاعَکَ وَ نَصَحَ لِعِبَادِکَ إِنَّکَ غَفُورٌ رَحِیمٌ.﴾

صلوات بر على بن موسى (الرضا) - عليهما السلام -:

﴿اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی عَلِیِّ بْنِ مُوسَی الَّذِی ارْتَضَیْتَهُ وَ رَضَّیْتَ بِهِ مَنْ شِئْتَ مِنْ خَلْقِکَ اللَّهُمَّ وَ کَمَا جَعَلْتَهُ حُجَّهً عَلَی خَلْقِکَ وَ قَائِما بِأَمْرِکَ وَ نَاصِرا لِدِینِکَ وَ شَاهِدا عَلَی عِبَادِکَ وَ کَمَا نَصَحَ لَهُمْ فِی السِّرِّ وَ الْعَلانِیَهِ وَ دَعَا إِلَی سَبِیلِکَ بِا لْحِکْمَهِ وَ الْمَوْعِظَهِ الْحَسَنَهِ فَصَلِّ عَلَیْهِ أَفْضَلَ مَا صَلَّیْتَ عَلَی أَحَدٍ مِنْ أَوْلِیَائِکَ وَ خِیَرَتِکَ مِنْ خَلْقِکَ إِنَّکَ جَوَادٌ کَرِیمٌ﴾.

صلوات بر محمد بن علی بن موسى - عليهم السلام -:

﴿اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدِ بْنِ عَلِیِّ بْنِ مُوسَی عَلَیْهِمُ اَلسَّلاَمُ عَلَمِ اَلتُّقَی وَ نُورِ اَلْهُدَی وَ مَعْدِنِ اَلْهُدَی وَ فَرْعِ اَلْأَزْکِیَاءِ وَ خَلِیفَهِ اَلْأَوْصِیَاءِ وَ أَمِینِکَ عَلَی وَ حْیِکَ اَللَّهُمَّ فَکَمَا هَدَیْتَ بِهِ مِنَ اَلضَّلاَلَهِ وَ اِسْتَنْقَذْتَ بِهِ مِنَ اَلْجَهَالَهِ وَ أَرْشَدْتَ بِهِ مَنِ اِهْتَدَی وَ زَکَّیْتَ بِهِ مَنْ تَزَکَّی فَصَلِّ عَلَیْهِ أَفْضَلَ مَا صَلَّیْتَ عَلَی أَحَدٍ مِنْ أَوْلِیَائِکَ وَ بَقِیَّهِ أَوْلِیَائِکَ إِنَّکَ عَزِیزٌ حَکِیمٌ﴾.

ص: 141

صلوات بر علی بن محمد - عليهما السلام -:

﴿اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ، وَصِیِّ الْأَوْصِیآءِ، وَ اِمامِ الْأَتْقِیآءِ، وَ خَلَفِ اَئِمَّةِ الدّینِ، وَ الْحُجَّةِ عَلَی الْخَلائِقِ اَجْمَعینَ، اَللّهُمَّ کَما جَعَلْتَهُ نوُراً یَسْتَضیی بِهِ الْمُؤْمِنوُنَ فَبَشَّرَ بِا لْجَزیلِ مِنْ ثَوابِکَ، وَ اَنْذَرَ بِا لْأَلیمِ مِنْ عِقابِکَ، وَ حَذَّرَ بَاْسَکَ، وَ ذَکَّرَ بِآیاتِکَ، وَ اَحَلَّ حَلالَکَ، وَ حَرَّمَ حَرامَکَ، وَ بَیَّنَ شَرایِعَکَ وَ فَرایِضَکَ، وَ حَضَّ عَلی عِبادَتِکَ، وَ اَمَرَ بِطاعَتِکَ، وَ نَهی عَنْ مَعْصِیَتِکَ، فَصَلِّ عَلَیْهِ اَفْضَلَ ما صَلَّیْتَ عَلی اَحَدٍ مِنْ اَوْلِیآئِکَ، وَ ذُرِّیَّةِ اَنْبِیآئِکَ، یا اِلهَ الْعالَمینَ﴾.

راوی حدیث ابو محمد یمنی گوید که، چون حضرت عسکری علیه السّلام از ذکر صلوات بر پدر بزرگوارش فارغ شد و نوبت به خود آن جناب رسید، ساکت ماند. عرض کردم که کیفیت صلوات بر باقی را بفرمایید. فرمود:

اگر نه این بود که ذکر آن، از معالم دین است و خداوند امز فرموده ما را که ( آن را ) به اهلش برسانیم، هر آینه دوست داشتم که ساکت مانم، ولیکن چون در مقام دین است بنویس:

صلوات بر حسن بن علی بن محمد - عليهم السلام -:

﴿اَللّهُمَّ صَلِّ عَلَی الْحَسَنِ بْنِ عَلِیٍّ الْهادِی الْبَرِّ التَّقِیِّ، الصّادِقِ الْوَفِیِّ النُّورِ الْمُضیءِ، خازِنِ عِلْمِکَ، وَ الْمُذَکِّرِ بِتَوْحیدِکَ،وَ وَلِیِّ اَمْرِکَ، وَ خَلَفِ اَئِمَّةِ

ص: 142

الدین الْهُداةِ الرّاشِدینَ،وَ الْحُجَّةِ عَلی اَهْلِ الدُّنْیافَصَلِّ عَلَیْهِ یا رَبِّ اَفْضَلَ ما صَلَّیْتَ عَلی اَحَدٍ مِنْ اَصْفِیائِکَوَ حُجَجِکَ عَلی خَلْقِکَ، وَ اَوْلادِ رُسُلِکَ، یا اِلهَ الْعالَمینَ﴾.

صلوات بر ولى الأمر المنتظر - عليه السلام -:

﴿اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی وَلِیِّکَ وَ ابْنِ أَوْلِیَائِکَ الَّذِینَ فَرَضْتَ طَاعَتَهُمْ وَ أَوْجَبْتَ حَقَّهُمْ وَ أَذْهَبْتَ عَنْهُمُ الرِّجْسَ وَ طَهَّرْتَهُمْ تَطْهِیرا اللَّهُمَّ انْصُرْهُ وَ انْتَصِرْ بِهِ لِدِینِکَ وَ انْصُرْ بِهِ أَوْلِیَاءَکَ وَ أَوْلِیَاءَهُ وَ شِیعَتَهُ وَ أَنْصَارَهُ وَ اجْعَلْنَا مِنْهُمْ اللَّهُمَّ أَعِذْهُ مِنْ شَرِّ کُلِّ بَاغٍ وَ طَاغٍ وَ مِنْ شَرِّ جَمِیعِ خَلْقِکَ وَ احْفَظْهُ مِنْ بَیْنِ یَدَیْهِ وَ مِنْ خَلْفِهِ وَ عَنْ یَمِینِهِ وَ عَنْ شِمَالِهِ وَ احْرُسْهُ وَ امْنَعْهُ أَنْ یُوصَلَ إِلَیْهِ بِسُوءٍ وَ احْفَظْ فِیهِ رَسُولَکَ وَ آلَ رَسُولِکَ وَ أَظْهِرْ بِهِ الْعَدْلَ وَ أَیِّدْهُ بِالنَّصْرِ وَ انْصُرْ نَاصِرِیهِ وَ اخْذُلْ خَاذِلِیهِ وَ اقْصِمْ بِهِ جَبَابِرَهَ الْکُفْرِ وَ اقْتُلْ بِهِ الْکُفَّارَ وَ الْمُنَافِقِینَ وَ جَمِیعَ الْمُلْحِدِینَ حَیْثُ کَانُوا مِنْ مَشَارِقِ الْأَرْضِ وَ مَغَارِبِهَا وَ بَرِّهَا بَحْرِهَا وَ امْلَأْ بِهِ الْأَرْضَ عَدْلا وَ أَظْهِرْ بِهِ دِينَ نَبِيِّكَ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ اجْعَلْنِي اللَّهُمَّ مِنْ أَنْصَارِهِ وَ

أَعْوَانِهِ وَ أَتْبَاعِهِ وَ شِيعَتِهِ وَ أَرِنِي فِي آلِ مُحَمَّدٍ عَلَيْهِمُ السَّلامُ مَا يَأْمُلُونَ وَ فِي عَدُوِّهِمْ مَا يَحْذَرُونَ إِلَهَ الْحَقِّ آمِينَ﴾.

ص: 143

پایان سخن

چون این رسالۀ شریفه به آیه مبارکه سوره احزاب: إِنَّ الله و ملائكته... آغاز گردیده، و مطالبش در پیرامون آن دستور آسمانی و فرمان یزدانی گردش می کرد، ما هم آن را با حدیث شریفی که در تفسیر این آیه وارد شده پایان می دهیم.

در وسائل از معانی الاخبار صدوق رحمه الله به سند متصل از این ابی حمزه و او از پدرش روایت نموده که گفت: پرسش کردم ابا عبد الله (امام صادق) علیه السّلام را از (معنی) گفتار خداوند عز و جل: ﴿إِنَّ اللّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً﴾ پس گفت:

«صلوات از خداوند عز و جل (بر آن بزرگوار) رحمت است. و از فرشتگان تزکیت (و گواهی بر پاکی آنان دادن و بر ایشان درود فرستادن) است. و از مردمان، درخواست (خیر و رحمت از خداوند) است. و اما گفتار خداوند عز و جل «و سلموا تسليما» پس همانا قصد نموده است تسلیم (و سر فرود آوردن و گردن نهادن) برابر پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله را در آن چه از او دستور رسیده است.

(به عقیده نگارنده نقطه حساس مطلب و هسته مرکزی موضوع این رساله، در این جمله متمرکز است و جا دارد که خوانندگان ارجمند کاملا و با دقت آن را مورد توجه قرار داده و به کار بندند و از این آیه

ص: 144

شریفه قرآن این نکته را فرا گیرند که صلوات، مقدمه اطاعت و تسلیم است، و گفتار و اظهار باید پایه و مایه عمل و کردار قرار گیرد.)

(راوی حدیث) گوید: پس به او گفتم: آیا چگونه بر محمد و آلش صل الله علیه و اله صلوات بفرستیم ؟ فرمود: می گوئید:

﴿صَلَوَاتُ اَللَّهِ وَ صَلَوَاتُ مَلاَئِکَتِهِ وَ أَنْبِیَائِهِ وَ رُسُلِهِ وَ جَمِیعِ خَلْقِهِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ اَلسَّلاَمُ عَلَیْهِ وَ عَلَیْهِمْ وَ رَحْمَهُ اَللَّهِ وَ بَرَکَاتُهُ﴾

می گوید: پس گفتم: چیست ثواب (و بهره) کسی که به این صلوات بر پیغمبر اکرم صل الله علیه و اله درود فرستد ؟

فرمود: بیرون شدن از گناهان، به خدا سوگند مانند روزی که مادر او را زائیده است.

امید است خوانندگان گرامی این رساله شریفه، در مضامین عالیه آن، به خصوص این حدیث شریف اخیر دقت نموده، وظیفه خود را نسبت به این خاندان جلیل شناخته، و در این عصر تاريك و مادیت و شهوت پرستی روابط خود را با ایشان استوار داشته و از انوار و برکات آن بزرگواران بهره مند شوند.

باز هم این جمله را تکرار نموده و سخن خود را با این آیه شریفه پایان می دهم:

﴿إِنَّ اللّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً﴾

12 شهر شعبان المعظم 1378 ه. ق ابو القاسم بن محمد تقی، دانش آشتیانی

ص: 145

ص: 146

تعلیقات

ص: 147

ص: 148

(1)

مختصر بصائر الدرجات (حسن بن سلیمان حلی) ص 159:

قال الصادق علیه السّلام: ﴿اَنْ صَلَّی عَلَی اَلنَّبِیِّ وَ آلِهِ فَمَعْنَاهُ أَنِّی أَنَا عَلَی اَلْمِیثَاقِ وَ اَلْوَفَاءِ اَلَّذِی قَبِلْتُ حِینَ قَوْلِهِ تَعَالَی: أَلَسْتُ بِرَبِّکُمْ﴾

(2)

اصول کافی، باب مولد النبی صلى الله عليه و اله و سلم حدیث 39:

﴿ عَنْ دَاوُدَ بْنِ کَثِیرٍ اَلرَّقِّیِّ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اَللَّهِ عَلَیْهِ اَلسَّلاَمُ: مَا مَعْنَی اَلسَّلاَمِ عَلَی رَسُولِ اَللَّهِ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ؟ فَقَالَ: إِنَّ اَللَّهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَی لَمَّا خَلَقَ نَبِیَّهُ وَ وَصِیَّهُ وَ اِبْنَتَهُ وَ اِبْنَیْهِ وَ جَمِیعَ اَلْأَئِمَّهِ وَ خَلَقَ شِیعَتَهُمْ أَخَذَ عَلَیْهِمُ اَلْمِیثَاقَ، وَ أَنْ یَصْبِرُوا وَ یُصَابِرُوا وَ یُرَابِطُوا وَ أَنْ یَتَّقُوا اَللَّهَ وَ وَعَدَهُمْ أَنْ یُسَلِّمَ لَهُمُ اَلْأَرْضَ اَلْمُبَارَکَهَ وَ اَلْحَرَمَ اَلْأَمْنَ، وَ أَنْ یُنَزِّلَ لَهُمُ اَلْبَیْتَ اَلْمَعْمُورَ وَ یُظْهِرَ لَهُمُ اَلسَّقْفَ اَلْمَرْفُوعَ وَ یُرِیحَهُمْ مِنْ عَدُوِّهِمْ، وَ اَلْأَرْضَ اَلَّتِی یُبَدِّلُهَا اَللَّهُ مِنَ اَلسَّلاَمِ...، وَ یُسَلِّمُ مَا فِیهَا لَهُمْ «لاَ شِیَهَ فِیهَا» قَالَ: لاَ خُصُومَهَ فِیهَا لِعَدُوِّهِمْ، وَ أَنْ یَکُونَ لَهُمْ فِیهَا مَا یُحِبُّونَ وَ أَخَذَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ عَلَی جَمِیعِ اَلْأَئِمَّهِ وَ شِیعَتِهِمُ اَلْمِیثَاقَ بِذَلِکَ، وَ إِنَّمَا

علیه اَلسَّلاَمُ [عَلَیْهِ]تَذْکِرَهُ نَفْسِ اَلْمِیثَاقِ، وَ تَجْدِیدٌ لَهُ عَلَی اَللَّهِ لَعَلَّهُ أَنْ یَجْعَلَهُ جَلَّ وَ عَزَّ وَ یُعَجِّلَ اَلسَّلاَمَ لَکُمْ بِجَمِیعِ مَا فِیهِ ﴾.

ص: 149

(3)

وسائل، جلد 4 ص 943 بَابُ جَوَازِ الصَّلَاةِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فِی الرُّکُوعِ وَ السُّجُودِ وَ اسْتِحْبَابِ ذَلِکَ:

﴿عن عبدا الله بن سنان، قال: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام عَنِ الرَّجُلِ یُذْکَرُ النَّبِیُّ صل الله علیه و اله وَ هُوَ فِی الصَّلَاةِ الْمَکْتُوبَةِ إِمَّا رَاکِعاً وَ إِمَّا سَاجِداً فَیُصَلِّی عَلَیْهِ وَ هُوَ عَلَی تِلْکَ الْحَالِ فَقَالَ نَعَمْ إِنَّ الصَّلَاةَ عَلَی نَبِیِّ اللَّهِ صل الله علیه و اله کَهَیْئَةِ التَّکْبِیرِ وَ التَّسْبِیحِ وَ هِیَ عَشْرُ حَسَنَاتٍ یَبْتَدِرُهَا ثَمَانِیَةَ عَشَرَ مَلَکاً أَیُّهُمْ یُبَلِّغُهَا إِیَّاهُ﴾.

(4)

وسائل باب وجوب الصلاة على النبي صل الله علیه و اله كلما ذكر، الصلاة على آله مع الصلاة عليه جلد 4 ص 1217 باب 42 حدیث 11:

عن عمار بن موسى قال: ﴿کُنْتُ عِنْدَ أَبِی عَبْدِ اَللَّهِ عَلَیْهِ السَّلاَمُ فَقَالَ رَجُلٌ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَیْتِ مُحَمَّدٍ فَقَالَ أَبُو عَبْدِ اَللَّهِ عَلَیْهِ السَّلاَمُ یَا هَذَا لَقَدْ ضَیَّقْتَ عَلَیْنَا أَ مَا عَلِمْتَ أَنَّ أَهْلَ اَلْبَیْتِ خَمْسَهٌ أَصْحَابُ اَلْکِسَاءِ فَقَالَ اَلرَّجُلُ کَیْفَ أَقُولُ قَالَ قُلِ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ فَنَکُونَ نَحْنُ وَ شِیعَتُنَا قَدْ دَخَلْنَا فِیهِ﴾.

(5)

وسائل، جلد 2 ص 1217 باب استحباب الصلاة على محمد و آله صل الله علیه و اله عشراً:

قال أبو عبد الله علیه السّلام: « يا إسحق بن فروخ ! من صلى على محمد و آل محمد عشراً، صلى الله عليه و مَلَائِکَتُهُ أَلفاً. أَمَا تَسمَعُ قَولَ اللهِِ عَزَّ

ص: 150

وَ جَلَّ: ﴿هُوَ الَّذِی یُصَلِّی عَلَیْکُمْ و مَلائِکَتُهُ لِیُخْرِجَکُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَی النُّورِ و کانَ بِالْمُؤْمِنِینَ رَحِیما﴾.

(6)

اصول کافی جلد 2 ص 492 باب الصلاة على النبي صل الله علیه و اله:

عن الصادق علیه السّلام انه قال: ﴿إِذَا ذُکِرَ النَّبِي فَأكثِرُوا الصَّلاَةَ عَلَيهِ فَإِنَّهُ مَن صَلَّى عَلَى النَّبِي صَلَّی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِه صَلاَةً وَاحِدَةً صَلَّى اللهُ عَلَيهِ ألفَ صَلاَةٍ فِي ألفِ صَفِّ مِنَ المَلاَئِكَةِ وَلَم يَبقَ شَيءٌ مِمَّا خَلَقَ اللهِ عَزَّوَجَلَّ إِلاَّ صَلَّی عَلَی ذَلِكَ العَبدِ لِصَلاَةِ اللهِ عَلَيهِ وَ صَلَوَاتِ مَلاَئِكَتِهِ فَمَن لاَ يَرغَبُ فِي هَذَا فَهُوَ جَاهِلٌ مَغرُورٌ بَرِئَ اللهَ مِنهُ وَ رَسُولُهُ وَ أهلُ بَيتِه﴾.

(7)

وسائل جلد 4 ص 1212 حدیث 7 باب استحباب الاكثار من الصلوة على محمد و آله علیهم السّلام اختيارها على ما سواها:

قال الرضا - صلى الله عليه -: ﴿ مَنْ لَمْ یَقْدِرْ عَلَی مَا یُکَفِّرُ بِهِ ذُنُوبَهُ فَلْیُکْثِرْ مِنَ الصَّلَاةِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فَإِنَّهَا تَهْدِمُ الذُّنُوبَ هَدْما ﴾.

(8)

همان مدرك حديث 10:

عن ثواب الاعمال با لسند المتصل إلى مولانا أمير المؤمنين - عليه الصلوة و السلام - قال: ﴿اَلصَّلاَهُ عَلَی اَلنَّبِیِّ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ أَمْحَقُ لِلْخَطَایَا مِنَ اَلْمَاءِ لِلنَّارِ وَ اَلسَّلاَمُ عَلَی اَلنَّبِیِّ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ أَفْضَلُ مِنْ عِتْقِ رِقَابٍ﴾

(9)

همان مدرك حديث 9:

ص: 151

عن الهادى علیه السّلام يقول: ﴿ إِنَّمَا اتَّخَذَ اللهُ اِبراهیمَ خَلیلاً لِکَثْرَهِ صَلاَتِهِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَیْتِهِ صَلَوَاتُ اَللَّهِ وَ سَلاَمُهُ عَلَیْهِمْ ﴾.

(10)

سفينة البحار جلد 2 لغت «صلی» ص 49:

عن أبي عبد الله الصادق علیه السّلام: ﴿مَنْ قالَ بَعْدَ صَلوهِ الْفَجْرِ وَ بَعْدَ صَلوهِ الظُّهْرِ: «أَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِمُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ» لَمْیَمُتْ حَتّی یُدْرِکَ الْقائِمَ. من آل محمد - صلوات الله عليهم - ﴾.

(11)

سفينة البحار ج 2 لغت «صلی » ص 49:

عن أبي الحسن - عليه الصلوة و السلام -: ﴿ مَنْ قَالَ فِی دُبُرِ صَلاَهِ اَلصُّبْحِ وَ صَلاَهِ اَلْمَغْرِبِ قَبْلَ أَنْ یَثْنِیَ رِجْلَیْهِ أَوْ یُکَلِّمَ أَحَداً: اِنَّ اَللّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی اَلنَّبِیِّ یا أَیُّهَا اَلَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ ذُرِّیَّتِهِ قَضَی اَللَّهُ لَهُ مِائَهَ حَاجَهٍ سَبْعِینَ فِی اَلدُّنْیَا وَ ثَلاَثِینَ فِی اَلْآخِرَهِ ﴾.

(12)

اصول کافی جلد 2 كتاب الدعاء ص 491 حدیث 1:

عن أبي عبد الله الصادق علیه السّلام قال: ﴿لایزال الدُّعاءُ مَحْجُوباً حتّی یُصَلّی علی مُحَمَّدٍ و آلِه﴾.

(13)

نهج البلاغه صبحی صالح بخش حکم ص 538 شماره 361:

عن أمير المؤمنين - عليه الصلوة و السلام -: ﴿إِذَا کَانَتْ لَکَ إِلَی اَللَّهِ

ص: 152

سُبْحَانَهُ حَاجَهٌ فَابْدَأْ بِمَسْأَلَهِ اَلصَّلاَهِ عَلَی رَسُولِهِ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ ثُمَّ سَلْ حَاجَتَکَ فَإِنَّ اَللَّهَ أَکْرَمُ مِنْ أَنْ یُسْأَلَ حَاجَتَیْنِ فَیَقْضِیَ إِحْدَاهُمَا وَ یَمْنَعَ اَلْأُخْرَی﴾.

(14)

اصول کافی جلد 2 كتاب الدعاء ص 494 حدیث 16:

عن الصادق علیه السّلام، قال: ﴿مَنْ کَانَتْ لَهُ إِلَی اَللَّهِ حَاجَهٌ فَلْیَبْدَأْ بِالصَّلاَهِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ثُمَّ یَسْأَلُ حَاجَتَهُ ثُمَّ یَخْتِمُ بِالصَّلاَهِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فَإِنَّ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ أَکْرَمُ مِنْ أَنْ یَقْبَلَ اَلطَّرَفَیْنِ وَ یَدَعَ اَلْوَسَطَ إِذَا کَانَتِ اَلصَّلاَهُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ لاَ تُحْجَبُ عَنْهُ﴾.

(15)

اصول کافی ج 2 كتاب الدعاء ص 492 حدیث 5:

عن الصادق علیه السّلام، قال: ﴿لاَ تَجْعَلُونِی کَقَدَحِ اَلرَّاکِبِ إِنَّ اَلرَّاکِبَ یَمْلَأُ قَدَحَهُ فَیَشْرَبُهُ إِذَا شَاءَ اِجْعَلُونِی فِی أَوَّلِ اَلدُّعَاءِ وَ آخِرِهِ وَ وَسَطِهِ﴾.

(16)

سفينة البحار جلد 2 ص 49 لغت «صلی»:

عن الحسن بن علیهما السّلام في جواب السائل، ﴿حيث قال: أَخْبِرْنِی عَنِ اَلرَّجُلِ کَیْفَ یَذْکُرُ وَ یَنْسَی؟ قَالَ: إِنَّ قَلْبَ اَلرَّجُلِ فِی حُقٍّ وَ عَلَی اَلْحُقِّ طَبَقٌ فَإِنْ صَلَّی اَلرَّجُلُ عِنْدَ ذَلِکَ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلاَهً تَامَّهً اِنْکَشَفَ ذَلِکَ اَلطَّبَقُ عَنْ ذَلِکَ اَلْحُقِّ فَأَضَاءَ اَلْقَلْبُ وَ ذَکَرَ اَلرَّجُلُ مَا کَانَ نَسِیَ وَ إِنْ هُوَ لَمْ یُصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ أَوْ نَقَصَ مِنَ اَلصَّلاَهِ عَلَیْهِمْ اِنْطَبَقَ ذَلِکَ اَلطَّبَقُ عَلَی ذَلِکَ اَلْحُقِّ فَأَظْلَمَ اَلْقَلْبُ وَ نَسِیَ اَلرَّجُلُ مَا کَانَ ذَکَرَهُ﴾.

ص: 153

(17)

وسائل جلد 4 ص 1211 باب استحباب الاكثار من الصلاة على محمد و آله عليهم السلام و اختيارها على ما سواها حديث 3:

قال رسول الله صل الله علیه و اله: ﴿اَلصَّلاَهُ عَلَیَّ وَ عَلَی أَهْلِ بَیْتِی تَذْهَبُ بِالنِّفَاقِ﴾.

(18)

همان مدرك حديث 2 و اصول کافی جلد 2 كتاب الدعاء ص 493 حدیث 13:

عن أبي عبد الله علیه السّلام قال: «قال رسول الله صل الله علیه و اله: ﴿اِرْفَعُوا أَصْوَاتَکُمْ بِالصَّلاَهِ عَلَیَّ فَإِنَّهَا تَذْهَبُ بِالنِّفَاقِ﴾.

(19)

جلد 4 كتاب الصلاة باب كيفية التشهد و جملة من احكامه ص 989 حدیث 1:

عن أبي عبد الله الصادق علیه السّلام: ﴿التَّشَهُّدِ فِي الرَّكْعَتَيْنِ الْأَوَّلَتَيْنِ: الْحَمْدُ لِلَّهِ اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اللّهُ، وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ اشْهَدْ انَّ مُحَمَّدٍ عَبْدُهُ وَ رَسُولَهُ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ و تَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَ أرْفَعُ دَرَجَتَهُ﴾.

(20)

فروع کافی جلد 3 كتاب الجنائز باب الصلاة على المؤمن ص 184 حدیث 3:

عن أبي ولاد، قال: سئلت أبا عبد الله علیه السّلام أخبرني عن التكبير الله على الميت. فقال: «خمس، تقول في أوليهنَّ: ﴿اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اللّه ُ

ص: 154

وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ اشْهَدْ انَّ مُحَمَّدٍ عَبْدُهُ وَ رَسُولَهُ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ. ثم تقول: اللّهُمَ اِنَّ هذَا الْمُسَجَّی قُد امَنَا عَبْدُکَ وَ ابْنُ عَبْدِکَ و قد قَبَضْتَ روُحَهُ اِلَیْکَ وَ قَدِ احْتاجَ اِلی رَحْمِتَکَ وَ أَنْتَ غَنیُّ عَنْ عَذابِهِ اللّهُمَّ اِنّا لا نَعْلَمُ مِنْ ظَاهِرِهِ إِلاَّ خَیْراً وَ أَنْتَ أَعْلَمُ بِسَرِیرَتِهِ اَللَّهُمَّ إِنْ کَانَ مُحْسِناً فَزِدْ فِی إِحْسَانِهِ وَ إِنْ کَانَ مُسِیئاً فَتَجَاوَزْ عَنْ سَیِّئَاتِهِ؛ ثم تكبر الثانية، و تفعل ذلك في كل تكبيرة﴾ ؛ الحديث.

(21)

بحار كتاب الصلاة جلد 85 باب التشهد و احکامه ص 282 حدیث 17:

عن النبي صل الله علیه و اله قال: ﴿وَ مَنْ صَلَّی وَ لَمْ یَذْکُرِ اَلصَّلاَهَ عَلَیَّ وَ عَلَی آلِی سُلِکَ بِهِ غَیْرَ طَرِیقِ اَلْجَنَّهِ﴾.

(22)

فروع کافی جلد 3 كتاب الصلوة باب بدء الاذان ص 303 حدیث 7:

عن زرارة، قال: قال أبو جعفر علیه السّلام: ﴿إِذَا أَذِنْتَ فَأَفْصِحْ بِالْأَلِفِ وَ اَلْهَاءِ، وَ صَلِّ عَلَی اَلنَّبِیِّ کُلَّمَا ذَکَرْتَهُ أَوْ ذَکَرَهُ ذَاکِرٌ فِی أَذَانٍ أَوْ فِی غَیْرِهِ﴾.

(23)

اصول کافی جلد 2 كتاب الدعاء ص 495 حدیث 20:

عن الصادق علیه السّلام قال: قال رسول الله صل الله علیه و اله: ﴿مَنْ ذُکِرْتُ عِنْدَهُ، فَنَسِیَ أَنْ یُصَلِّیَ عَلَیَّ، خَطَأَ اللّهُ بِهِ طَرِیقَ الْجَنَّهِ﴾.

ص: 155

(24)

جلد 4 ص 943 حدیث 3 باب جواز الصلاة على محمد و آله في الركوع و السجود و استحباب ذلك:

قال أبو جعفر - عليه الصلوة و السلام -: ﴿مَنْ قَالَ فِی رُکُوعِهِ وَ سُجُودِهِ وَ قِیَامِهِ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ کُتِبَ لَهُ بِمِثْلِ اَلرُّکُوعِ وَ اَلسُّجُودِ وَ اَلْقِیَامِ﴾.

(25)

همان مدرك حديث 2:

عن أبي عبد الله علیه السّلام: ﴿أُصَلِّی عَلَی اَلنَّبِیِّ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَ أَنَا سَاجِدٌ فَقَالَ نَعَمْ هُوَ مِثْلُ سُبْحَانَ اَللَّهِ وَ اَللَّهُ أَکْبَرُ﴾.

(26)

همان مدرك ص 944 حدیث 4:

قال أبو عبد الله علیه السّلام: ﴿کُلَّمَا ذَکَرْتَ اَللَّهَ عزّ و جلّ و الصَّلوهِ عَلَی النَّبِیِ صَلَّی اللهُ عَلَیهِ وَ الِه فَهُوَ مِنَ الصلوة﴾.

(27)

فقه الرضا - عليه السلام - ص 6:

﴿ان المنفرد فيخطو تجاه القبلة خطوة برجله اليمنى، ثم يقول:

بِا للّه اَسْتَفْتِحُ وَ اَتَوَجَّهُ اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ عَلی الِ مُحَمِّدٍ وَ اِجْعَلْنِی بِهِمْ وَجِیهاً فِی اَلدُّنْیَا وَ اَلْآخِرَهِ وَ مِنَ اَلْمُقَرَّبِینَ﴾.

(28)

فلاح السائل في ما يدعى به بعد الاقامة ص 155:

ص: 156

عن الصادق علیه السّلام في حديث: ﴿كَانَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ علیه السلام يَقُولُ لِأَصْحَابِهِ: «مَنْ أَقَامَ الصَّلَاةَ وَقَالَ قَبْلَ أَنْ يُحْرِمَ وَيُكَبِّرَ: يَا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاكَ المُسِيءُ، وَقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ يَتَجَاوَزَ عَنِ المُسِيءِ، وَ أَنْتَ اَلْمُحْسِنُ وَ أَنَا المَسِيءُ، فَبِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، وَ تَجَاوَزْ عَنْ قَبيح مَا تَعْلَمُ مِنِّي، فَيَقُولُ اللهُ تَعَالَى: مَلَائِكَتِي اِشْهَدُوا أَنِّي قَدْ عَفَوْتُ عَنْهُ، وَأَرْضَيْتُ عَنْهُ أَهْلَ تَبِعَاتِهِ﴾.

(29)

من لا يحضره الفقيه جلد 1 ص 207 حدیث 18:

عن الحلبي عن الصادق علیه السّلام سئله الصادق: ﴿أَنَّهُ سَأَلَهُ عَنِ اَلْقُنُوتِ فِیهِ قَوْلٌ مَعْلُومٌ فَقَالَ أَثْنِ عَلَی رَبِّکَ وَ صَلِّ عَلَی نَبِیِّکَ وَ اِسْتَغْفِرْ لِذَنْبِکَ﴾.

(30)

وسائل جلد 4 ص 1041 حدیث بَابُ اسْتِحْبَابِ الْمُوَاظَبَةِ بَعْدَ کُلِّ صَلَاةٍ عَلَی سُؤَالِ الْجَنَّةِ وَ الْحُورِ الْعِینِ وَ الِاسْتِعَاذَةِ مِنَ النَّارِ وَ الصَّلَاةِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ کَرَاهَةِ تَرْکِ ذَلِکَ:

عن أمير المؤمنين علیه السّلام قال: ﴿أُعْطِیَ السَّمْعَ أَرْبَعَهٌ النَّبِیُّ صلّی الله علیه و آله وَ الْجَنَّهُ وَ النَّارُ وَ الْحُورُ الْعِینُ فَإِذَا فَرَغَ الْعَبْدُ مِنْ صَلَاتِهِ فَلْیُصَلِّ عَلَی النَّبِیِّ صلّی الله علیه و آله وَ یَسْأَلُ اللَّهَ الْجَنَّهَ وَ یَسْتَجِیرُ بِاللَّهِ مِنَ النَّارِ وَ یَسْأَلُهُ أَنْ یُزَوِّجَهُ مِنَ الْحُورِ الْعِینِ فَإِنَّهُ مَنْ صَلَّی عَلَی اَلنَّبِیِّ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ رُفِعَتْ دَعْوَتُهُ وَ مَنْ سَأَلَ اَللَّهَ اَلْجَنَّهَ قَالَتِ اَلْجَنَّهُ یَا رَبِّ أَعْطِ عَبْدَکَ مَا سَأَلَ وَ مَنِ اِسْتَجَارَ مِنَ اَلنَّارِ قَالَتِ اَلنَّارُ یَا رَبِّ أَجِرْ عَبْدَکَ مِمَّا اِسْتَجَارَکَ وَ مَنْ سَأَلَ اَلْحُورَ اَلْعِینَ قُلْنَ اَلْحُورُ یَا رَبِّ أَعْطِ عَبْدَکَ مَا سَأَلَ﴾.

ص: 157

(31)

مدرك سابق ص 1047 حدیث 14:

عن ابن أبي نصر، عن أبي الحسن الرضا علیه السّلام قال: قلت له: كيف الصلوة على رسول الله صل الله علیه و اله في دبر الفريضة، فكيف السلام عليه؟ فقال علیه السّلام: تقول: ﴿السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا رَسُولَ اللَّهِ و رَحْمَهُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُهُ السَّلامُ عَلَيْكَ يا مُحَمَّدَ بْنَ عَبْدِ اللَّهِ، السَّلامُ عَلَيْكَ يَا خِيَرَةَ اللّٰهِ، السَّلامُ عَلَيْكَ يَا حَبِيبَ اللّٰهِ، السَّلامُ عَلَيْكَ يَا صِفْوَةَ اللّٰهِ، السَّلامُ عَلَيْكَ يَا أَمِينَ اللّٰهِ، أَشْهَدُ أَنَّكَ رَسُولُ اللّٰهِ، وَأَشْهَدُ أَنَّكَ مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللّٰهِ، وَأَشْهَدُ أَنَّكَ قَدْ نَصَحْتَ لِأُمَّتِكَ، وَ جَاهَدْتَ فِى سَبِيلِ رَبِّكَ، وَ عَبَدْتَهُ حَتَّىٰ أَتَاكَ الْيَقِينُ، فَجَزَاكَ اللّٰهُ يَا رَسُولَ اللّٰهِ أَفْضَلَ ما جَزىٰ نَبِيّاً عَنْ أُمَّتِهِ. اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلىٰ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ أَفْضَلَ ما صَلَّيْتَ عَلىٰ إِبْراهِيمَ وَ آلِ إِبْراهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ﴾.

(32)

سفينة البحار جلد 2 ص 49 لغت «صلی»:

عن أبي الحسن الله علیه السّلام: « من قال في دبر صلوة الصبح و صلوة المغرب قبل أن يثنى رجليه او يكلم أحداً: ﴿إِنَّ اللّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ ذُرِّیَّتِهِ قَضَی اللّهُ لَهُ مِئَهَ حاجَهٍ ؛ سَبعونَ فِی الدُّنیا و ثَلاثونَ فِی الآخِرهِ﴾.

(33)

سفينة البحار جلد 2 ص 49 لغت «صلی»:

عن الصباح عن أبي عبد الله علیه السّلام قال ألا أعلمك شيئاً یقِی اللهُ بهِ

ص: 158

وَجْهَكَ مِن حَرِّ جَهَنَّمَ» ؟ قال: قلت: بلى. قال: « قل بعد الفجر: أَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحمَّدٍ وآلِ عيد مأة مرة، یقِی اللهُ بهِ وَجْهَكَ مِن حَرِّ جَهَنَّمَ».

(34)

وسائل جلد 4 ص 1078 حدیث 1:

عن عبد الله بن جندب، عن موسى بن جعفر علیه السّلام، قال: تقول في سجدة الشكر:

﴿ اَللَّهُمَّ إِنِّي أُشْهِدُكَ وَأُشْهِدُ مَلاَئِكَتَكَ وَ أَنْبِيَائِكَ وَرُسُلِكَ وَ جَمِيعُ خَلْقِكَ أَنَّكَ أَنْتَ الله رَبِّي وَ الإِسْلاَمُ دِينِي و محمَّد صلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمْ وَ عَلِيٌ عَلَيْهِ السَّلاَمُ وَ الحَسَنُ عَلَيْهِ السَّلاَمُ وَ الحُسَين عَلَيْهِ السَّلاَمُ...- إلى ما يعد الأئمَّة عَلَيْهِم السَّلاَمُ إلى آخرهم - أَئِمَّتِي بِهِمْ أَتَولَّى وَ مِنْ أَعْدَائِهِمْ أَتَبَرَأ،اَللَّهُمَّ إِنِّي أُنْشِدُكَ دَمِ اَلمَظْلُومِ - ثلاثاً -، اَللَّهُمَّ إِنِّي أُنْشِدُكَ بِإِيوَائِكَ عَلَى نَفْسِكَ لأعْدَائِكَ لَتُهْلِكَنَّهُمْ بِأَيْدِينَا وَ أَيْدِي اَلمُؤمِنِينَ، اَللَّهُمَّ إِنِّي أُنْشِدُكَ بِإِيوَائِكَ عَلَى نَفْسِكَ لأولَيَائِكَ لَتُظْفِرَنَّهُمْ بِعَدُوِّكَ وَ عَدُوِّهِمْ أَنْ تُصَلِّي عَلَىمحمد وَ عَلَى اَلمُسْتَحْفِظِينَ مِنْ آلِ محمد - ثلاثاً - اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ اَليُسْرَ بَعْدَ اَلعُسْرِ - ثلاثاً ثُمَّ تَضَعُ خَدَّکَ الأَیمَنَ عَلَی الأَرضِ و تَقولُ:یا کَهفی حینَ تُعیینِیَ المَذاهِبُ، و تَضیقُ عَلَیَّ الأَرضُ بِما رَحُبَت،ویا بارِئَ خَلقی رَحمَهً بی،و کُنتَ عَن خَلقی غَنِیّاً،صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ و آلِ مُحَمَّدٍ،و عَلَی المُستَحفَظینَ مِن آلِ مُحَمَّدٍ-ثَلاثاً-،ثُمَّ تَضَعُ خَدَّکَ الأَیسَرَ عَلَی الأَرضِ و تَقولُ:یا مُذِلَّ کُلِّ جَبّارٍ،ویا مُعِزَّ کلِّ ذَلیلٍ،قَد وَ عِزَّتِکَ بَلَغَ بی مَجهودی-ثَلاثاً-،ثُمَّ تَعودُ لِلسُّجودِ و تَقولُ مِئَهَ مَرَّهٍ:شُکراً شُکراً، ثُمَّ تَسأَلُ حاجَتَکَ إن شاءَ اللّهُ﴾.

ص: 159

(35)

بحار كتاب الصلاة ج 89 ص 355 حدیث 33:

عن أبي عبد الله علیه السّلام قال: ﴿مِنَ اَلسُّنَّهِ اَلصَّلاَهُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ أَلْفَ مَرَّهٍ وَ فِی غَیْرِ یَوْمِ اَلْجُمُعَهِ مِائَهَ مَرَّهٍ وَ مَنْ صَلَّی عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ فِی یَوْمِ جُمُعَهٍ مِائَهَ صَلَوَاتٍ وَ اِسْتَغْفَرَ مِائَهَ مَرَّهٍ وَ قَرَأَ قُلْ هُوَ اَللَّهُ أَحَدٌ مِائَهَ مَرَّهٍ غُفِرَ لَهُ اَلْبَتَّهَ﴾

همان مدرك ص 358:

(36)

عن النبي صل الله علیه و اله قال: ﴿أَکْثِرُوا مِنَ اَلصَّلاَهِ عَلَیَّ فِی کُلِّ جُمُعَهٍ فَمَنْ کَانَ أَکْثَرَکُمْ صَلاَهً عَلَیَّ کَانَ أَقْرَبَکُمْ مِنِّی مَنْزِلَهً وَ مَنْ صَلَّی عَلَیَّ یَوْمَ اَلْجُمُعَهِ مِائَهَ مَرَّهٍ جَاءَ یَوْمَ اَلْقِیَامَهِ وَ عَلَی وَجْهِهِ نُورٌ وَ مَنْ صَلَّی عَلَیَّ فِی یَوْمِ اَلْجُمُعَهِ أَلْفَ مَرَّهٍ لَمْ یَمُتْ حَتَّی یَرَی مَقْعَدَهُ مِنَ اَلْجَنَّهِ﴾.

(37)

همان مدرك ص 332:

عن زيد الشحام، عن أبي عبد الله علیه السّلام، قال: سمعته يقول: ﴿مَا مِنْ عَمَلِ یَوْمِ اَلْجُمُعَهِ أَفْضَلُ مِنَ اَلصَّلاَهِ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ عَلَی آلِ مُحَمَّدٍ وَ لَوْ مِائَهَ مَرَّهٍ وَ مَرَّهٍ قَالَ قُلْتُ کَیْفَ أُصَلِّی عَلَیْهِمْ قَالَ تَقُولُ اَللَّهُمَّ اِجْعَلْ صَلَوَاتِکَ وَ صَلَوَاتِ مَلاَئِکَتِکَ وَ أَنْبِیَائِکَ وَ رُسُلِکَ وَ جَمِیعِ خَلْقِکَ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَیْتِ مُحَمَّدٍ عَلَیْهِمُ اَلسَّلاَمُ وَ عَلَیْهِ وَ رَحْمَهُ اَللَّهِ وَ بَرَکَاتُهُ﴾.

(38)

خصال جلد 2 ص 31 و بحار كتاب الصلوة جلد 89 ص 309

ص: 160

حدیث 14:

عن أبي عبد الله علیه السّلام قال: ﴿إِذَا کَانَتْ عَشِیَّهُ اَلْخَمِیسِ وَ لَیْلَهُ اَلْجُمُعَهِ نَزَلَتْ مَلاَئِکَهٌ مِنَ اَلسَّمَاءِ مَعَهُمْ أَقْلاَمُ اَلذَّهَبِ وَ صُحُفُ اَلْفِضَّهِ - لاَ یَکْتُبُونَ عَشِیَّهَ اَلْخَمِیسِ وَ لَیْلَهَ اَلْجُمُعَهِ وَ یَوْمَ اَلْجُمُعَهِ إِلَی أَنْ تَغِیبَ اَلشَّمْسُ إِلاَّ اَلصَّلاَهَ عَلَی اَلنَّبِیِّ وَ آلِهِ و صلی الله علیهم﴾.

(39)

محاسن ص 59 حدیث 96:

عن حماد بن عثمان انه سئل أبا عبد الله علیه السّلام قال: ﴿أَخْبِرْنَا عَنْ أَفْضَلِ اَلْأَعْمَالِ یَوْمَ اَلْجُمُعَهِ فَقَالَ اَلصَّلاَهُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ مِائَهَ مَرَّهٍ بَعْدَ اَلْعَصْرِ وَ مَا زِدْتَ فَهُوَ أَفْضَلُ﴾.

(40)

سفينة البحار جلد 2 ص 50 لغت «صلی»:

عن رسول الله صل الله علیه و اله: ﴿مَن صَلّی عَلَیَّ فی کِتابِهِ، لَم تَزَلِ المَلائِکَهُ تُصَلّی عَلَیهِ مادامَ اسمی فی ذلِکَ الکِتابِ﴾.

(41)

اصول کافی جلد 2 ص 497 و وسائل جلد 4 ص 1215 حدیث 1: عن أبي عبد الله الصادق علیه السّلام قال: ﴿قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ: مَا مِنْ قَوْمٍ اِجْتَمَعُوا فِی مَجْلِسٍ فَلَمْ یَذْکُرُوا اَللَّهَ وَ لَمْ یُصَلُّوا عَلَی نَبِیِّهِمْ إِلاَّ کَانَ ذَلِکَ اَلْمَجْلِسُ حَسْرَهً وَ وَ بَالاً عَلَیْهِمْ﴾.

(42)

وسائل جلد 4 ص 1221 حدیث 12:

ص: 161

عن الصادق علیه السّلام في حديث شرائع الدين، قال: ﴿وَ اَلصَّلاَهُ عَلَی اَلنَّبِیِّ وَ آلِهِ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَاجِبَهٌ فِی کُلِّ اَلْمَوَاطِنِ وَ عِنْدَ اَلْعُطَاسِ وَ اَلرِّیَاحِ وَ غَیْرِ ذَلِکَ﴾.

(43)

صواعق المحرقة ص 87:

قال النبي - صلى الله عليه (و آله) و سلم -: ﴿لا تُصَلُّوا عليَّ صَلوة البَتْراءِ فَقالُوا: وَ ما صَلوةُ الْبَتْراءِ؟ قَالَ: تَقُولُونَ: اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحمَّدٍ و تمسكُونَ بَلْ قُولُوا: اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ و ال محمد﴾.

(44)

عيون اخبار الرضا عليه السلام جلد 1 ص 236:

عن الرضا علیه السّلام في مجلس له مع المأمون، في اثبات الصلوة على الآل، قال ﴿... قَدْ عَلِمَ اَلْمُعَانِدُونَ مِنْهُمْ أَنَّهُ لَمَّا نَزَلَتْ هَذِهِ اَلْآیَهُ قِیلَ یَا رَسُولَ اَللَّهِ قَدْ عَرَفْنَا اَلتَّسْلِیمَ عَلَیْکَ فَکَیْفَ اَلصَّلاَهُ عَلَیْکَ فَقَالَ تَقُولُونَ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ کَمَا صَلَّیْتَ عَلَی إِبْرَاهِیمَ وَ آلِ إِبْرَاهِیمَ إِنَّکَ حَمِیدٌ مَجِیدٌ فَهَلْ بَیْنَکُمْ مَعَاشِرَ اَلنَّاسِ فِی هَذَا خِلاَفٌ قَالُوا لاَ فَقَالَ اَلْمَأْمُونُ هَذَا مَا لاَ خِلاَفَ فِیهِ أَصْلاً وَ عَلَیْهِ إِجْمَاعُ اَلْأُمَّهِ الحدیث﴾.

(45)

وسائل جلد 4 ص 1219 حدیث 6:

عن الصدوق با لسند المتصل إلى أمير المؤمنين علیه السّلام قال: ﴿قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ (صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ): مَنْ قَالَ: صَلَّی اَللَّهُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ، قَالَ اَللَّهُ جَلَّ جَلاَلُهُ: صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْکَ؛ فَلْیُکْثِرْ مِنْ ذَلِکَ، وَ مَنْ قَالَ: صَلَّی اَللَّهُ عَلَی مُحَمَّدٍ، وَ لَمْ یُصَلِّ عَلَی آلِهِ لَمْ یَجِدْ رِیحَ اَلْجَنَّهِ، وَ رِیحُهَا تُوجَدُ مِنْ مَسِیرَهِ

ص: 162

خَمْسِمِائَهِ عَامٍ﴾.

(46)

همان مدرك حدیث 7:

عن أبي جعفر علیه السّلام قال: « قال رسول الله صل الله علیه و اله: ﴿من صلى علي، و لم يصل على آلي، لَم یَجِدرِیحَ الجَنَّهِ، وَ إِنَّ رِیحَهَا لَیُوجَدُ مِنْ مَسِیرَهِ خَمْسِمِائَهِ عَامٍ﴾.

(47)

وسائل جلد 4 ص 1218 حدیث 5:

عن أبان بن تغلب، عن أبي جعفر الباقر، عن آبائه علیهم السّلام عن رسول الله صل الله علیه و اله قال: ﴿قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ: مَنْ أَرَادَ اَلتَّوَسُّلَ إِلَیَّ وَ أَنْ تَکُونَ لَهُ عِنْدِی یَدٌ أَشْفَعُ لَهُ بِهَا یَوْمَ اَلْقِیَامَهِ، فَلْیُصَلِّ عَلَی أَهْلِ بَیْتِی وَ یُدْخِلُ اَلسُّرُورَ عَلَیْهِمْ﴾.

(48)

بحار الانوار ج 45 ص 201 و 202:

عن الحسين بن أبي فاختة، قال: ﴿کُنْتُ أَنَا وَ أَبُو سَلَمَهَ اَلسَّرَّاجُ وَ یُونُسُ بْنُ یَعْقُوبَ وَ اَلْفُضَیْلُ بْنُ یَسَارٍ عِنْدَ أَبِی عَبْدِ اَللَّهِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَلَیْهِ السَّلاَمُ فَقُلْتُ لَهُ جُعِلْتُ فِدَاکَ إِنِّی أَحْضُرُ مَجَالِسَ هَؤُلاَءِ اَلْقَوْمِ فَأَذْکُرُکُمْ فِی نَفْسِی فَأَیَّ شَیْءٍ أَقُولُ فَقَالَ یَا حُسَیْنُ إِذَا حَضَرْتَ مَجَالِسَ هَؤُلاَءِ فَقُلِ اَللَّهُمَّ أَرِنَا اَلرَّخَاءَ وَ اَلسُّرُورَ فَإِنَّکَ تَأْتِی عَلَی مَا تُرِیدُ. قَالَ فَقُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاکَ إِنِّی أَذْکُرُ اَلْحُسَیْنَ بْنَ عَلِیٍّ عَلَیْهِ السَّلاَمُ فَأَیُّ

ص: 163

شَیْءٍ أَقُولُ إِذَا...ذَکَرْتُهُ فَقَالَ قُلْ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْکَ یَا بَا عَبْدِ اَللَّهِ تُکَرِّرُهَا ثَلاَثاً ثُمَّ أَقْبَلَ عَلَیْنَا وَ قَالَ إِنَّ أَبَا عَبْدِ اَللَّهِ لَمَّا قُتِلَ بَکَتْ عَلَیْهِ اَلسَّمَاوَاتُ اَلسَّبْعُ وَ اَلْأَرَضُونَ اَلسَّبْعُ وَ مَا فِیهِنَّ وَ مَا بَیْنَهُنَّ وَ مَنْ یَتَقَلَّبُ فِی اَلْجَنَّهِ وَ اَلنَّارِ وَ مَا یُرَی وَ مَا لاَ یُرَی إِلاَّ ثَلاَثَهَ أَشْیَاءَ فَإِنَّهَا لَمْ تَبْکِ عَلَیْهِ فَقُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاکَ وَ مَا هَذِهِ اَلثَّلاَثَهُ اَلْأَشْیَاءِ اَلَّتِی لَمْ تَبْکِ عَلَیْهِ فَقَالَ اَلْبَصْرَهُ وَ دِمَشْقُ وَ آلُ اَلْحَکَمِ بْنِ أَبِی اَلْعَاصِ ﴾.

(49)

بحار جلد 52 ص 17 حدیث 14 و جلد 94 ص 78 حدیث 2:

عن يعقوب، قال: حَجَجْتُ فِي سَنَةِ إِحْدَي وَ ثَمَانِينَ وَ مِائَتَيْنِ وَ كُنْتُ مَعَ قَوْمٍ مُخَالِفِينَ مِنْ أَهْلِ بِلاَدِنَا فَلَمَّا أَنْ قَدِمْنَا مَكَّةَ تَقَدَّمَ بَعْضُهُمْ فَاكْتَرَي لَنَا دَاراً فِي زُقَاقٍ بَيْنَ سُوقِ اللَّيْلِ وَ هِيَ دَارُ خَدِيجَةَ (عليه السلام) تُسَمَّي دَارَ اَلرِّضَا (عليه السلام) وَ فِيهَا عَجُوزٌ سَمْرَاءُ فَسَأَلْتُهَا لَمَّا وَقَفْتُ عَلَي أَنَّهَا دَارُ اَلرِّضَا (عليه السلام) مَا تَكُونِينَ مِنْ أَصْحَابِ هَذِهِ الدَّارِ وَ لِمَ سُمِّيَتْ دَارَ اَلرِّضَا فَقَالَتْ أَنَا مِنْ مَوَالِيهِمْ وَ هَذِهِ دَارُ اَلرِّضَا عَلِيِّ بْنِ مُوسَي (عليه السلام) أَسْكَنَنِيهَا اَلْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ (عليه السلام) فَإِنِّي كُنْتُ فِي خِدْمَتِهِ فَلَمَّا سَمِعْتُ ذَلِكَ مِنْهَا أَنِسْتُ بِهَا وَ أَسْرَرْتُ الْأَمْرَ عَنْ رُفَقَائِيَ اَلْمُخَالِفِينَ .

فَكُنْتُ إِذَا انْصَرَفْتُ مِنَ الطَّوَافِ بِاللَّيْلِ أَنَامُ مَعَهُمْ فِي الدَّارِ وَ نُغْلِقُ الْبَابَ وَ نُلْقِي خَلْفَ الْبَابِ حَجَراً كَبِيراً كُنَّا نُدِيرُهُ خَلْفَ الْبَابِ فَرَأَيْتُ غَيْرَ لَيْلَةٍ ضَوْءَ السِّرَاجِ فِي الرِّوَاقِ الَّذِي كُنَّا فِيهِ شَبِيهاً بِضَوْءِ الْمَشْعَلِ وَ رَأَيْتُ الْبَابَ قَدِ انْفَتَحَ وَ لاَ أَرَي أَحَداً فَتَحَهُ مِنْ أَهْلِ الدَّارِ؛

ص: 164

وَ رَأَيْتُ رَجُلاً رَبْعَةً أَسْمَرَ إِلَي الصُّفْرَةِ مَا هُوَ قَلِيلَ اللَّحْمِ فِي وَجْهِهِ سَجَّادَةٌ عَلَيْهِ قَمِيصَانِ وَ إِزَارٌ رَقِيقٌ قَدْ تَقَنَّعَ بِهِ وَ فِي رِجْلَيْهِ نَعْلٌ طَاقٌ فَصَعِدَ إِلَي غُرْفَةٍ فِي الدَّارِ حَيْثُ كَانَتِ الْعَجُوزُ تَسْكُنُ وَ كَانَتْ تَقُولُ لَنَا إِنَّ فِي الْغُرْفَةِ ابْنَةً لاَ تَدَعُ أَحَداً يَصْعَدُ إِلَيْهَا فَكُنْتُ أَرَي الضَّوْءَ الَّذِي رَأَيْتُهُ يُضِيءُ فِي الرِّوَاقِ عَلَي الدَّرَجَةِ عِنْدَ صُعُودِ الرَّجُلِ إِلَي الْغُرْفَةِ الَّتِي يَصْعَدُهَا ثُمَّ أَرَاهُ فِي الْغُرْفَةِ مِنْ غَيْرِ أَنْ أَرَي السِّرَاجَ بِعَيْنِهِ .

وَ كَانَ الَّذِينَ مَعِي يَرَوْنَ مِثْلَ مَا أَرَي فَتَوَهَّمُوا أَنْ يَكُونَ هَذَا الرَّجُلُ يَخْتَلِفُ إِلَي ابْنَةِ الْعَجُوزِ وَ أَنْ تكون [يَكُونَ] قَدْ تَمَتَّعَ بِهَا فَقَالُوا هَؤُلاَءِ الْعَلَوِيَّةُ يَرَوْنَ الْمُتْعَةَ وَ هَذَا حَرَامٌ لاَ يَحِلُّ فِيمَا زَعَمُوا.

وَ كُنَّا نَرَاهُ يَدْخُلُ وَ يَخْرُجُ وَ يَجِيءُ إِلَي الْبَابِ وَ إِذَا الْحَجَرُ عَلَي حَالِهِ الَّذِي تَرَكْنَاهُ وَ كُنَّا نُغْلِقُ هَذَا الْبَابَ خَوْفاً عَلَي مَتَاعِنَا وَ كُنَّا لاَ نَرَي أَحَداً يَفْتَحُهُ وَ لاَ يُغْلِقُهُ وَ الرَّجُلُ يَدْخُلُ وَ يَخْرُجُ وَ الْحَجَرُ خَلْفَ الْبَابِ إِلَي وَقْتٍ نُنَحِّيهِ إِذَا خَرَجْنَا.

فَلَمَّا رَأَيْتُ هَذِهِ الْأَسْبَابَ ضَرَبَ عَلَي قَلْبِي وَ وَقَعَتْ فِي نَفْسِي هَيْبَةٌ فَتَلَطَّفْتُ الْعَجُوزَ وَ أَحْبَبْتُ أَنْ أَقِفَ عَلَي خَبَرِ الرَّجُلِ فَقُلْتُ لَهَا يَا فُلاَنَةُ إِنِّي أُحِبُّ أَنْ أَسْأَلَكِ وَ أُفَاوِضَكِ مِنْ غَيْرِ حُضُورِ مَنْ مَعِي فَلاَ أَقْدِرُ عَلَيْهِ فَأَنَا أُحِبُّ إِذَا رَأَيْتِنِي فِي الدَّارِ وَحْدِي أَنْ تَنْزِلِي إِلَيَّ لِأَسْأَلَكِ عَنْ أَمْرٍ.

فَقَالَتْ لِي مُسْرِعَةً وَ أَنَا أُرِيدُ أَنْ أُسِرَّ إِلَيْكَ شَيْئاً فَلَمْ يَتَهَيَّأْ لِي ذَلِكَ مِنْ أَجْلِ أَصْحَابِكَ.

فَقُلْتُ: مَا أَرَدْتِ أَنْ تَقُولِي؟

فَقَالَتْ: يَقُولُ لَكَ وَ لَمْ تُذَكِّرْ أَحَداً لاَ تُخَاشِنْ أَصْحَابَكَ وَ شُرَكَاءَكَ

ص: 165

وَ لاَ تُلاَحِهِمْ فَإِنَّهُمْ أَعْدَاؤُكَ وَ دَارِهِمْ.

فَقُلْتُ لَهَا: مَنْ يَقُولُ؟

فَقَالَتْ: أَنَا أَقُولُ.

فَلَمْ أَجْتَرِئْ لِمَا دَخَلَ قَلْبِي مِنَ الْهَيْبَةِ أَنْ أُرَاجِعَهَا فَقُلْتُ أَيَّ أَصْحَابِي تَعْنِينَ وَ ظَنَنْتُ أَنَّهَا تَعْنِي رُفَقَائِيَ الَّذِينَ كَانُوا حُجَّاجاً مَعِي.

فَقَالَتْ: شُرَكَاءَكَ الَّذِينَ فِي بَلَدِكَ وَ فِي الدَّارِ مَعَكَ وَ كَانَ جَرَي بَيْنِي وَ بَيْنَ الَّذِينَ مَعِي فِي الدَّارِ عَتَبٌ فِي الدِّينِ فَسَعَوْا بِي حَتَّي هَرَبْتُ وَ اسْتَتَرْتُ بِذَلِكَ السَّبَبِ فَوَقَفْتُ عَلَي أَنَّهَا عَنَتْ أُولَئِكَ فَقُلْتُ لَهَا مَا تَكُونِينَ أَنْتِ مِنَ اَلرِّضَا علیه السّلام؟

فَقَالَتْ: أَنَا كُنْتُ خَادِمَةً لِلْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ - صلوات الله عليهما.. فَلَمَّا اسْتَيْقَنْتُ ذَلِكَ قُلْتُ لَأَسْأَلَنَّهَا عَنِ اَلْغَائِبِ فَقُلْتُ بِاللَّهِ عَلَيْكِ رَأَيْتِهِ بِعَيْنِكِ؟

فَقَالَتْ: يَا أَخِي لَمْ أَرَهُ بِعَيْنِي فَإِنِّي خَرَجْتُ وَ أُخْتِي حُبْلَي وَ بَشَّرَنِي اَلْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ (عليه السلام) بِأَنِّي سَوْفَ أَرَاهُ فِي آخِرِ عُمُرِي وَ قَالَ لِي تَكُونِينَ لَهُ كَمَا كُنْتِ لِي وَ أَنَا الْيَوْمَ مُنْذُ كَذَا بِمِصْرَ وَ إِنَّمَا قُدِّمْتُ الْآنَ بِكِتَابَةٍ وَ نَفَقَةٍ وُجِّهَ بِهَا إِلَيَّ عَلَي يَدِ رَجُلٍ مِنْ أَهْلِ خُرَاسَانَ لاَ يُفْصِحُ بِالْعَرَبِيَّةِ وَ هِيَ ثَلاَثُونَ دِينَاراً وَ أَمَرَنِي أَنْ أَحُجَّ سَنَتِي هَذِهِ فَخَرَجْتُ رَغْبَةً مِنِّي فِي أَنْ أَرَاهُ.

فَوَقَعَ فِي قَلْبِي أَنَّ الرَّجُلَ الَّذِي كُنْتُ أَرَاهُ يَدْخُلُ وَ يَخْرُجُ هُوَ هُوَ فَأَخَذْتُ عَشَرَةَ دَرَاهِمَ صِحَاحٍ فِيهَا سِتَّةٌ رَضَوِيَّةٌ مِنْ ضَرْبِ اَلرِّضَا علیه السلام.

ص: 166

قَدْ كُنْتُ خَبَأْتُهَا لِأُلْقِيَهَا فِي مَقَامِ إِبْرَاهِيمَ (عليه السلام) وَ كُنْتُ نَذَرْتُ وَ نَوَيْتُ ذَلِكَ فَدَفَعْتُهَا إِلَيْهَا وَ قُلْتُ فِي نَفْسِي أَدْفَعُهَا إِلَي قَوْمٍ مِنْ وُلْدِ فَاطِمَةَ(عليه السلام)أَفْضَلُ مِمَّا أُلْقِيهَا فِي اَلْمَقَامِ وَ أَعْظَمُ ثَوَاباً.

فَقُلْتُ لَهَا ادْفَعِي هَذِهِ الدَّرَاهِمَ إِلَي مَنْ يَسْتَحِقُّهَا مِنْ وُلْدِ فَاطِمَةَ (عليه السلام) وَ كَانَ فِي نِيَّتِي أَنَّ الَّذِي رَأَيْتُهُ هُوَ الرَّجُلُ وَ أَنَّهَا تَدْفَعُهَا إِلَيْهِ.

فَأَخَذْتُ الدَّرَاهِمَ وَ صَعِدْتُ وَ بَقِيتُ سَاعَةً ثُمَّ نَزَلْتُ فَقَالَتْ يَقُولُ لَكَ لَيْسَ لَنَا فِيهَا حَقٌّ اجْعَلْهَا فِي الْمَوْضِعِ الَّذِي نَوَيْتَ وَ لَكِنْ هَذِهِ الرَّضَوِيَّةُ خُذ مِنَّا بَدَلَهَا وَ أَلْقِهَا فِي الْمَوْضِعِ الَّذِي نَوَيْتَ.

فَفَعَلْتُ وَ قُلْتُ فِي نَفْسِي الَّذِي أُمِرْتُ بِهِ مِنَ الرَّجُلِ ثُمَّ كَانَتْ مَعِي نُسْخَةُ تَوْقِيعٍ خَرَجَ إِلَي اَلْقَاسِمِ بْنِ الْعَلاَءِ بِآذَرْبِيجَانَ فَقُلْتُ لَهَا تَعْرِضِينَ هَذِهِ النُّسْخَةَ عَلَي إِنْسَانٍ قَدْ رَأَي تَوْقِيعَاتِ اَلْغَائِبِ علیه السّلام ؟

فَقَالَتْ: نَاوِلْنِي فَإِنِّي أَعْرِفُهُ.

فَأَرَيْتُهَا النُّسْخَةَ وَ ظَنَنْتُ أَنَّ الْمَرْأَةَ تُحْسِنُ أَنْ تَقْرَأَهَا فَقَالَتْ لاَ يُمْكِنُنِي أَنْ أَقْرَأَهَا فِي هَذَا الْمَكَانِ.

فَصَعِدَتِ الْغُرْفَةَ ثُمَّ أَنْزَلَتْهُ فَقَالَتْ صَحِيحٌ وَ فِي التَّوْقِيعِ «أُبَشِّرُكُمْ بِبُشْرَي مَا بَشَّرْتُ بِهِ غَيْرَهُ».

ثُمَّ قَالَتْ يَقُولُ لَكَ إِذَا صَلَّيْتَ عَلَي نَبِيِّكَ كَيْفَ تُصَلِّي عَلَيْهِ؟

فَقُلْتُ أَقُولُ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَي مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ بَارِكْ عَلَي مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ كَأَفْضَلِ مَا صَلَّيْتَ وَ بَارَكْتَ وَ تَرَحَّمْتَ عَلَي إِبْرَاهِيمَ وَ آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ.

فَقَالَتْ لاَ إِذَا صَلَّيْتَ فَصَلِّ عَلَيْهِمْ كُلِّهِمْ وَ سَمِّهِمْ

ص: 167

فقلت: نعم.

فَلَمَّا کَانَ مِنَ اَلْغَدِ نَزَلَتْ وَ مَعَهَا دَفْتَرٌ صَغِیرٌ فَقَالَتْ یَقُولُ لَکَ إِذَا صَلَّیْتَ عَلَی اَلنَّبِیِّ صَلَّی اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ فَصَلِّ عَلَیْهِ فصل عليه وَ عَلَی أَوْصِیَائِهِ عَلَی هَذِهِ اَلنُّسْخَهِ، فَأَخَذْتُهَا وَ كُنْتُ أَعْمَلُ بِهَا وَ رَأَيْتُ عِدَّةَ لَيَالٍ قَدْ نَزَلَ مِنَ الْغُرْفَةِ وَ ضَوْءُ السِّرَاجِ قَائِمٌ وَ كُنْتُ أَفْتَحُ الْبَابَ وَ أَخْرُجُ عَلَي أَثَرِ الضَّوْءِ وَ أَنَا أَرَاهُ أَعْنِي الضَّوْءَ وَ لاَ أَرَي أَحَداً حَتَّي يَدْخُلَ الْمَسْجِدَ وَ أَرَي جَمَاعَةً مِنَ الرِّجَالِ مِنْ بُلْدَانٍ شَتَّي يَأْتُونَ بَابَ هَذِهِ الدَّارِ فَبَعْضُهُمْ يَدْفَعُونَ إِلَي الْعَجُوزِ رِقَاعاً مَعَهُمْ وَ رَأَيْتُ الْعَجُوزَ قَدْ دَفَعَتْ إِلَيْهِمْ كَذَلِكَ الرِّقَاعَ فَيُكَلِّمُونَهَا وَ تُكَلِّمُهُمْ وَ لاَ أَفْهَمُ عَنْهُمْ وَ رَأَيْتُ مِنْهُمْ فِي مُنْصَرَفِنَا جَمَاعَةً فِي طَرِيقِي إِلَي أَنْ قَدِمْتُ بَغْدَادَ.

نسخة الدفتر الذى خرج

بسم الله الرحمن الرحيم

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ سَيِّدِ الْمُرْسَلِينَ وَ خَاتَمِ النَّبِيِّينَ وَ حُجَّةِ رَبِّ الْعَالَمِينَ، الْمُنْتَجَبِ فِي الْمِيثَاقِ، الْمُصْطَفَى فِي الظِّلالِ، الْمُطَهَّرِ مِنْ كُلِّ آفَةٍ، الْبَرِيءِ مِنْ كُلِّ عَيْبٍ، الْمُؤَمَّلِ لِلنَّجَاةِ، الْمُرْتَجَى لِلشَّفَاعَةِ، الْمُفَوَّضِ إِلَيْهِ دِينُ اللَّهِ. اللَّهُمَّ شَرِّفْ بُنْیَانَهُ، وَ عَظِّمْ بُرْهَانَهُ، وَ أَفْلِحْ حُجَّتَهُ، وَ ارْفَعْ دَرَجَتَهُ، وَ أَضِئْ نُورَهُ، وَ بَیِّضْ وَجْهَهُ، وَ أَعْطِهِ الْفَضْلَ وَ الْفَضِیلَهَ وَ الدَّرَجَهَ وَ الْوَسِیلَهَ الرَّفِیعَهَ وَ الْوَسِیلَهَ وَ الدَّرَجَهَ الرَّفِیعَهَ وَ ابْعَثْهُ مَقَاماً مَحْمُوداً یَغْبِطُهُ بِهِ الْأَوَّلُونَ وَ الْآخِرُون

ص: 168

وَ صَلَّ عَلَى عَلَيَّ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ المُرْسَلِينَ وَ قَائِدِ الغُرِ المُحَجَلِينَ وَ سَيّدِ الوَصِيِّينَ وَ حَجَّةِ رَبِّ العالَمين.

وَ صَلَّ عَلَى الْحَسَنِ بْنِ عَلَى إِمَامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ المُرْسَلِينَ وَ حُجَّةِ رب العالمين.

وَ صلَّ عَلَى الْحُسَيْنِ بْن عَلَيَّ إِمَامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ الْمُرْسَلِينَ وَ حَجَّةِ رَبّ العالمين.

وَ صلَّ عَلَى عَلِيِّ بْنِ الحُسَين إمامِ الْمُؤمِنينَ وَ وَارِثِ المُرْسَلِينَ وَ حُجَّةِ رَبِّ الْعالَمين.

وَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدِ بْنِ عَلى إمَامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ المُرْسَلِينَ وَ حَجَةِ رَبِّ العالمين.

وَ صَلِّ عَلَى جَعْفَرِ بْنِ مَحمَّد إمامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ الْمُرْسَلِينَ وَ حَجَّةِ رَبِّ الْعالَمين.

وَ صَلَّ عَلَى مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ إمَامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ المُرْسَلِينَ وَ حَجَّةِ رَبِّ العالمين.

وَ صَلِّ عَلَى عَلَى بْنِ مُوسَى إِمَامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِنِ الْمُرْسَلِينَ وَ حَجَةِ رَبِّ العالمين.

وَ صَلَّ عَلَى مُحَمَّدِ بْنِ عَليَّ اِمَامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ الْمُرْسَلِينَ وَ حُجَّةِ رَبِّ الْعالَمين.

ص: 169

وَ صَلِّ عَلَى عَلَى بْنِ مُحَمَّدٍ إمامِ الْمُؤْمِنِين وَ وَارِثِ المُرْسَلِينَ وَ حَجَّةِ رَبِّ الْعالَمين.

وَ صلَّ عَلَى الْحَسَنِ بْنِ عَلَى إمامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ المُرْسَلِينَ وَ حُجَّةِ رَبِّ الْعالَمين.

وَ صَلِّ عَلَى الْخَلَفِ الْهَادِى الْمَهْدِي إمامِ الْمُؤْمِنِينَ وَ وَارِثِ المُرسَلين وَ حَجَّةِ رَبِّ العالَمين.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَيْتِهِ الْأَئِمَّةِ الْهَادِينَ، الْعُلَمَاءِ الصَّادِقِينَ، الْأَبْرَارِ الْمُتَّقِينَ، دَعَائِمِ دِينِكَ وَ أَرْكَانِ تَوْحِيدِكَ، وَ تَرَاجِمَةِ وَحْيِكَ، وَ حُجَجِكَ عَلَى خَلْقِكَ، وَ خُلَفَائِكَ فِي أَرْضِكَ، الَّذِينَ اخْتَرْتَهُمْ لِنَفْسِكَ...اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ أَهل بَیتِهِ، صَلاةً زَاکِیَةً نَامِیَةً، کَثِیرَةً دَائِمَةً طَیِّبَةً، لا یُحِیطُ بِهَا إِلا أَنْتَ وَ لا یَسَعُهَا إِلا عِلْمُکَ وَ لا یُحْصِیهَا أَحَدٌ غَیْرُکَ اللّهُمَّ وَ صَلِّ عَلیٰ وَلِیِّکَ المُحْیِی سُنَّتَکَ، القائِمِ بِأمرِکَ، الدّاعی إلَیکَ، الدّلیلِ عَلَیکَ، حُجَّتِکَ عَلیٰ خَلقِکَ، وَ خَلِیفَتِکَ فی أرضِکَ، وَ شاهِدِکَ علی عِبادِکَ.اللّهُمَّ أعِزَّ نَصرَهُ، وَمُدَّ فی عُمرِهِ، وَزَیِّنِ الأرضَ بِطُولِ بَقائِهِ.اللّهُمَّ اکْفِهِ بَغیَ الحاسِدِینَ، وَ أعِذْهُ مِنْ شَرِّ الکائِدِینَ، وَ ازْجُر عَنهُ إرادَهَ الظّالمِینَ، وَ خَلِّصْهُ

ص: 170

مِنْ أَیدی الجَبّارِینَ، اللّهُمَّ أعْطِهِ فی نَفسِهِ وَ ذُرِّیَّتِهِ، وَ شِیعَتِهِ وَ رَعِیَّتِهِ، وَ خاصَّتِهِ وَ عامَّتِهِ وَ عَدُوِّهِ، وَ جَمِیعِ أهلِ الدُّنیا، ما تُقِرُّ بِهِ عَیْنَهُ، وَ تَسُرُّ بِهِ نَفسَهُ، وَ بَلِّغْهُ أفضَلَ ما أمَّلَهُ فی الدُّنیا وَ الآخِرَهِ، إنَّکَ عَلیٰ کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ اَللَّهُمَّ جَدِّدْ بِهِ مَا امْتَحی مِنْ دِینِكَ وَ أَحْيِ بِهِ ما بُدِّلَ مِنْ كِتابِكَ وَ أَظْهِرْ بِهِ ما غُیِّرَ مِنْ حُكْمِكَ حَتّی یَعُودَ دِینُكَ بِهِ وَ عَلَی یَدَیْهِ غَضّاً جَدِیداً خالِصاً مُخْلَصاً لا شَكَّ فِیهِ وَ لا شُبْهَةَ مَعَهُ وَ لا باطِلَ عِنْدَهُ وَ لا بِدْعَةَ لَدَیْهِ....اَللَّهُمَّ نَوِّرْ بِنُورِهِ كُلَّ ظُلْمَةٍ وَ هُدَّ بِرُكْنِهِ كُلَّ بِدْعَةٍ وَ اهْدِمْ بِعِزَّتِهِ كُلَّ ضَلالةٍ وَ اقْصِمْ بِهِ كُلَّ جَبّارٍ وَ أَخْمِدْ بِسَیْفِهِ كُلَّ نارٍ وَ أَهْلِكْ بِعَدْلِهِ كُلَّ جَائِرٍ وَ أَجْرِ حُكْمَهُ عَلَی كُلِّ حُكْمٍ وَ أَذِلَّ بِسُلْطانِهِ كُلَّ سُلْطانٍ اَللَّهُمَّ أَذِلَّ کُلَّ مَنْ نَاوَاه وَ أَهْلِکَ کُلَّ مَنْ عَادَاهُ وَ امْکُرْ بِمَنْ کَادَهُ وَ اسْتَأْصِلْ مَنْ جَحَدَ حَقَّهُ وَ اسْتَبَانَ بِأَمْرِهِ وَ سَعَي فِي إِطْفَاءِ نُورِهِ وَ أَرَادَ إِخْمَادِ ذِکْرِهِ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ الْمُصْطَفي وَ عَلِيٍّ الْمُرْتَضي وَ فَاطِمَةَ الزَّهْرَاءِ وَ الْحَسَنِ الرَّضِيِّ وَ الْحُسَیْنِ الْمُصّفي وَ جَمِیعِ الْأَوْصِیَاءِ مَصَابِیحِ الدُّجي وَ أَعْلاَمِ الْهُدی وَ مَنارِ التُّقی وَ الْعُرْوَهِ الْوُثْقی وَ الْحَبْلِ الْمَتِینِ وَ الصِّرَاطِ الْمُسْتَقِیمِ وَ صَلِّ عَلَی وَلِیِّکَ وَ وُلاَهِ عَهْدِکَ وَ الْأَئِمَّةِ مِنْ وُلْدِهِ وَ مُدَّ فِي أَعْمَارِهِمْ وَزِدْ فِي آجَالِهِمْ وَ بَلِّغْهُمْ أَقْصی آمَالِهِمْ دِیناً وَ دُنْیاً وَ آخِرَةً إِنَّکَ عَلی کُلِّ شَیءٍ قَدِیرٌ.

و قد نقلنا الصلوات مطابقة لما في «مفاتيح الجنان »، فان ما في البحاركان مغلوطاً.

ص: 171

(50)

بحار جلد 94 ص 85 حدیث 5:

من جنة الأمان عن الصادق عليه الصلوة و السلام، قال: من أرادان يسرّ محمداً و آله في الصلوة عليهم فليقل:

اَللَّهُمَّ یَا أَجْوَدَ مَنْ أَعْطَی وَ یَا خَیْرَ مَنْ سُئِلَ وَ یَا أَرْحَمَ مَنِ اُسْتُرْحِمَ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فِی اَلْأَوَّلِینَ وَ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فِی اَلْآخِرِینَ وَ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فِی اَلْمَلَأِ اَلْأَعْلَی وَ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فِی اَلْمُرْسَلِینَ اَللَّهُمَّ أَعْطِ مُحَمَّداً وَ آلَهُ اَلْوَسِیلَهَ وَ اَلْفَضِیلَهَ وَ اَلشَّرَفَ وَ اَلرِّفْعَهَ وَ اَلدَّرَجَهَ اَلْکَبِیرَهَ اَللَّهُمَّ إِنِّی آمَنْتُ بِمُحَمَّدٍ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَ لَمْ أَرَهُ فَلاَ تَحْرِمْنِی فِی اَلْقِیَامَهِ رُؤْیَتَهُ وَ اُرْزُقْنِی صُحْبَتَهُ وَ تَوَفَّنِی عَلَی مِلَّتِهِ وَ اِسْقِنِی مِنْ حَوْضِهِ مَشْرَباً رَوِیّاً سآئِغاً هَنَّیئاً لا اَظْمَاءُ بَعْدَهُ اَبَداً اِنَّکَ عَلى کُلِّشَىْءٍ قَدیرٌ اَللّهُمَّ اِنّى آمَنْتُ بِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَلَمْ اَرَهُ فَعَرَّفْنى فِى الْجِنانِ وَجْهَهُ اَللّهُمَّ بَلِّغْ مُحَمَّداً صَلَّى اللّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ مِنّى تَحِیَّةً کَثیرَةً وَ سَلاماً.

ص: 172

فهرست مطالب

کلام ناشر...سه

مقدمۀ چاپ اول (شرح حال مرحوم مؤلف)...پنج

گفتار مترجم...یازده

مقدمة مؤلف...1

بخش اول: معنی صلوات...3

معنی صلوات در لغت...5

معنی صلوات در روایات...9

ده معنی برای صلوات...14

مقصود از آل در صلوات...18

معنی لطیفی برای آل...23

بخش دوم: آثار و فوائد صلوات...27

فائدة صلوات عائد کیست...29

دفع اشکال شهید (رحمه الله) و مجلسی (رحمه الله)...38

فائدة صلوات برای صاحب آن...43

1) پاکی طینت و آفرینش...49

2) پاکیزگی جان و دل از اندیشه های نا پاک...52

3) پاکیزه کردن جان و روان آدمی...54

4) نابود کردن گناهان...57

5) دوستی خداوند متعال...58

ص: 173

6) اطمینان دل و ثبات ایمان...61

7) بر آمدن حاجات دنیا و آخرت...64

8) مستجاب شدن دعا...64

9) به یاد آمدن فراموش شده...68

10) داروی ضد نفاق...69

اثر صلوات بلند...70

بخش سوم: احکام صلوات...73

وجوب شکر نعمت به حکم فطرت...75

زبونی رجال سیاست...76

صلوات های واجب...81

صلوات در نماز های شبانه روزی...81

صلوات در نماز اموات...82

صلوات در نماز آیات...84

مواضع استحباب صلوات...86

1) یاد کردن پیامبر - صلى الله عليه و آله -...86

2) یاد نمودن متوالی پیامبر - صلى الله عليه و آله -...90

3) در رکوع و سجود و ایستادن در حال نماز...93

4) در میان اذان و اقامه...94

5) قبل از تكبيرة الاحرام...96

6) در قنوت...99

7) در تعقیب نماز ها...100

نکته ای در مضمون حدیث...103

8) در سجده شکر...104

9) در شب و روز جمعه...106

ص: 174

10) در نوشتن نام پیامبر - صلى الله عليه و آله -...110

استحباب صلوات در هر جا و هر حال...112

جزء بودن آل محمد - صلى الله علیه و آله - در صلوات...114

احادیث اهل سنت در این زمینه...114

تعصب و دشمنی با حق...115

احادیث شیعه...116

صلوات بر آل به طور استقلال...119

خاتمه: در بیان چند صلوات...123

صلوات ابى الحسن ضراب اصفهانی...125

صلوات منقول از امام صادق - علیه اسلام -...135

صلوات امام حسن عسكرى - عليه السلام -...136

پایان سخن...144

تعليقات...147

ص: 175

عکس

ص: 176

درباره مركز

بسمه تعالی
جَاهِدُواْ بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ
با اموال و جان های خود، در راه خدا جهاد نمایید، این برای شما بهتر است اگر بدانید.
(توبه : 41)
چند سالی است كه مركز تحقيقات رايانه‌ای قائمیه موفق به توليد نرم‌افزارهای تلفن همراه، كتاب‌خانه‌های ديجيتالی و عرضه آن به صورت رایگان شده است. اين مركز كاملا مردمی بوده و با هدايا و نذورات و موقوفات و تخصيص سهم مبارك امام عليه السلام پشتيباني مي‌شود. براي خدمت رسانی بيشتر شما هم می توانيد در هر كجا كه هستيد به جمع افراد خیرانديش مركز بپيونديد.
آیا می‌دانید هر پولی لایق خرج شدن در راه اهلبیت علیهم السلام نیست؟
و هر شخصی این توفیق را نخواهد داشت؟
به شما تبریک میگوییم.
شماره کارت :
6104-3388-0008-7732
شماره حساب بانک ملت :
9586839652
شماره حساب شبا :
IR390120020000009586839652
به نام : ( موسسه تحقیقات رایانه ای قائمیه)
مبالغ هدیه خود را واریز نمایید.
آدرس دفتر مرکزی:
اصفهان -خیابان عبدالرزاق - بازارچه حاج محمد جعفر آباده ای - کوچه شهید محمد حسن توکلی -پلاک 129/34- طبقه اول
وب سایت: www.ghbook.ir
ایمیل: Info@ghbook.ir
تلفن دفتر مرکزی: 03134490125
دفتر تهران: 88318722 ـ 021
بازرگانی و فروش: 09132000109
امور کاربران: 09132000109