سرشناسه : نبوی، مجید
عنوان و نام پدیدآور : جشن نیمه شعبان/ نویسنده سیدمجید نبوی؛ [برای] موسسه فرهنگی مذهبی هیئت قائمیه اصفهان.
مشخصات نشر : اصفهان: انتشارات محبان، 1387.
مشخصات ظاهری : 70ص.؛ 13 × 10/5 س م.
شابک : 4000ریال: 978-964-8592-31-5
موضوع : نیمه شعبان
موضوع : جشن ها -- شیعه
شناسه افزوده : مجتمع فرهنگی مذهبی هیئت قائمیه اصفهان
رده بندی کنگره : BP259/8/ن2ج5 1300ی
رده بندی دیویی : 297/774
شماره کتابشناسی ملی : 3499882
----
تلفن: 09132000109 - 03134490125
آدرس اینترنتی:
www.ghaemiyeh.com
info@ghaemiyeh.com
ص: 1
ص: 2
ص: 3
حضرت امام حسن عسکری علیه السلام بعد از ولادت با برکت فرزند گرامیش حضرت بقیت الله الاعظم عجل الله تعالی فرجه الشریف دستور دادند که مقدار زیادی نان و گوشت بخرند و میان فقیران شهر سامرا تقسیم کنند.(1)
و نیز برای او هفتاد قوچ عقیقه کرد.(2) و چهار تا از آنها را برای یکی از اصحاب خود به نام ابراهیم فرستاد و نامه ای با درون مایه زیر به او نوشت:
بسم الله الرحمن الرحیم
این گوسفندها از فرزندم محمد مهدی علیه السلام است. خودت از آنها بخور و هر
ص: 4
کس از شیعیان ما را دیدی، به او هم بخوران(1)
شیعیان وقتی از ولادت آن حضرت با خبر شدند، سرتاسر وجودشان را سرور و شادی فرا گرفت و دسته دسته خدمت امام عسکری ع می رسیدند و ولادت آن بزرگوار را به ایشان تبریک میگفتند. شاعران شعر های بسیاری در این باره می سرودند و بدین وسیله، سرور و خوشحالی خود را آشکار
می کردند.(2)
این روز بزرگ، مظهر نشاط و شادی مسلمانان به ویژه شیعین جهان است و از آنجا که این شادی برای اهلبیت عطا است شیعه باید شادیش هم سو با فرح و شادی آنان باشد.
ص: 5
لازمه ی محبت و دوستی اهل بیت عالی و شیعه بودن این است که باید در تمام ابعاد زندگی از امامان معصوم علیهم السلام پیروی نمود؛ چه در مسائل اعتقادی، عبادی، سیاسی و اجتماعی و چه در غم ها و شادی ها.
حضرت علی فرمودند:
انْظُرُوا أَهْلَ بَیْتِ نَبِیِّکُمْ فَالْزَمُوا سَمْتَهُمْ وَ اتَّبِعُوا أَثَرَهُم فَلَنْ یُخْرِجُوکُمْ مِنْ هُدًی وَ لَنْ یُعِیدُوکُمْ فِی رَدًی. (1)
توجه کنید به اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله و در جهت و راه آنها بروید و پیروی کنید آثارشان را؛ چرا که آنها شما را از راه هدایت خارج نمی سازند و در پستی نمی اندازند.
ص: 6
نخستین الگوهای رفتار و حساسیت های انسان در دوران کودکی، پدر و مادرند، سپس معلمان و مربیان و همسالان، ولی آن چه می تواند معیار
حساسیت و رفتار برای همگان در همه ی زمان ها باشد، شیوه ی رفتار معصومین علیهم السلام است.
امام رضا علیه السلام به ریان بن شبیب فرمودند:
إِنْ سَرَّکَ أَنْ تَکُونَ مَعَنَا فِی الدَّرَجَاتِ الْعُلَی مِنَ الْجِنَانِ فَاحْزَنْ لِحُزْنِنَا وَ افْرَحْ لِفَرَحِنَا (1)
اگر دوست داری در درجات عالی بهشت، همراه ما باشی، محزون باش به حزن ما و خوشحال باش برای شادی ما.
ص: 7
بر خلاف سنت های غلطی که در میان جوامع اسلامی رواج دارد و فکر می کند، در روزهای شادی هر کاری را که خواسته باشند، می توانند انجام دهند و روزهای شادی را روزهای لهو و خوشگذرانی می دانند، امامان معصوم ما در چنین روزهایی ، ضمن شادی و سرور، برنامه هایی داشتند که از مجموع
آنها یک نکته استفاده می شود و آن این است که در روزهای شادی نه تنها تکالیف شرعی نباید تعطیل شود، بلکه تکلیف و عبادت بیش از روزهای دیگر
است. اصولا چنین روزها، روزهای عبادت و بندگی است؛ نه روزهای غفلت .
برای این که از مظاهر شادی و سرور معصومین علیهم السلام پیروی نماییم، فهرستی از مظاهر شادی ایشان را بر می شماریم.
ص: 8
پیامبر اکرم و فرمودند: زَیِّنوا أعیادَکُم بِالتَّکبیرِ(1)
عید هایتان را به الله اکبر گفتن زینت دهید.
خود آن حضرت، هنگامی که از خانه به سمت مصلی بیرون می رفتند از منزل تا مصلی با صدای بلند الله اکبر ولا اله الا الله می فرمودند.(2)
از برخی روایات استفاده می شود که امامان معصوم علیهم السلام در زمان های خاصی چون عید غدیر و بعضی از اعیاد اسلامی، در لباس و پوشش خود تغییری ایجاد و لباس شادی بر تن می کردند.
امام صادق علیه السلام فرمودند: لازم است شخص مؤمن در روز غدیر، پاکیزه ترین و مناسب ترین لباس خود را بپوشد.
ص: 9
امام رضا علیه السلام فرمودند:
روز غدیر، روز تبسم بر مؤمنان است. کسی که در این روز به روی مؤمن، تبسم کند، خداوند در روز قیامت نظر رحمت بر او می افکند.(1)
تبریک و تهنیت گفتن از برجسته ترین آداب هر عیدی است و در اسلام نیز سنت تبریک و تهنیت در مناسبت هایی مانند عید غدیر، جایگاه ویژه ای دارد.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بر تبریک گفتن در چنین روزی، تأکید می کردند و به مردم می فرمودند: «هنئونی» ؛ مرا تبریک بگویید! مرا تبریک بگویید.(2)
ص: 10
حضرت علی علیه السلام فرمودند:
وَ أَظْهِرُوا... وَ السُّرُورَ فِی مُلَاقَاتِکُمْ
در برخوردهایتان، شادی را آشکار کنید. (1)
امام صادق علیه السلام فرمودند: روز غدیر، روز خوشحالی و شادی است.(2)
شیخ طوسی روایت کرده است که توقیعی به دست قاسم بن علای همدانی وکیل امام حسن عسکری علیه السلام رسید، مبنی بر این که روز سوم شعبان، سال روز ولادت امام حسین علیه السلام، روزه بدارد و این دعا را بخواند: اَللّ-هُمَّ اِنّی اَساَلُکَ بِحَقِّ الْمَوْلُودِ فی هذَا الْیَوْمِ...(3)
ص: 11
از دیگر اعمال اعیاد اسلامی، نماز و عبادت است؛ در روز جمعه، نماز جمعه و در عید فطر و قربان، نماز مخصوص عید و در عید غدیر نماز مخصوص سفارش شده است.(1)
از جمله سنت های پسندیده که همیشه مطلوب است، به ویژه در روزهای عید و شادی، «عطر زدن» است. امام صادق علیه السلام فرمودند:
کانَ رسولُ اللّه صلی الله علیه و آله و سلّم یُنفِقُ فی الطِّیبِ أکثَرَ مِمّا یُنفِقُ فی الطَّعام(2)
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلّم برای عطر بیش از طعام، بها می دادند و بیش تر پولشان را خرج آن می کردند.
ص: 12
فیاض بن محمد طوسی می گوید:
در یکی از سال ها روز عید غدیر به حضور امام رضا علیه السلام شرفیاب شدم، دیدم گروهی در خدمت حضرت هستند. حضرت آنان را برای افطار در خانه اش نگه داشت و به خانه های آنان نیز طعام، لباس، انگشتر و کفش فرستاد.(1)
مرحوم علامه مجلسی ما می نویسد:
در یکی از سال ها که روز عید غدیر مصادف شده بود با روز جمعه حضرت علی علیه السلام بعد از نماز جمعه با فرزندان و گروهی از شیعیان به منزل امام حسن علیه السلام جهت اطعامی که حضرت بدین مناسبت برایشان تدارک دیده بود، رفتند.(2)
ص: 13
یکی از برنامه های اعیاد اسلامی، کمک و دستگیری از فقراء و نیازمندان است، مثلا در عید فطر ، زکات فطره و در عید قربان، گوشت قربانی و در سایر
اعیاد نیز صدقه سفارش شده است.
علامه طباطبایی در ذیل آیه «خُذُواْ زِینَتَکُمْ عِندَ کُلِ ّ مَسْجِدٍ... (1)
می فرماید: زینت برای مسجد، زینت و زیبایی است که به هنگام حضور در مسجد مناسب است انجام شود که به طور طبیعی ابتدا برای نماز و طواف است و از اطلاق آیه استفاده می شود که در همه ی نمازهای عید و جماعت های روزانه و دیگر عبادت ها، مناسب و مطلوب است.(2)
ص: 14
از سنت های معصومان در روزهای شادی و سرور، صله و هدیه دادن است.
در حالات حضرت موسی بن جعفر ال آمده است:
روز عیدی مردم به دیدن آن حضرت آمده و هدایایی آورده بودند، آخرین نفر آنها پیر مرد فقیری بود که پیش آمد و عرض کرد: من هدیه ای ندارم جز بیست بیت شعر که جدم در مدح جدت گفته است. پس آن اشعار را خواند، حضرت فرمود: «هدیه تو را قبول کردم». سپس تمام هدایایی که برای او
آورده بودند، به آن پیر مرد بخشید.(1)
ص: 15
یکی از سنت های اسلامی در شادی ها، سنت ولیمه است. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند:
«لا وَلیمَةَ إلاّ فی خَمسٍ : فی عُرسٍ، أو خُرسٍ، أو عِذارٍ، أو وِکارٍ، أو رِکازٍ»(1)
ولیمه و اطعام در پنج مورد بیشتر تاکید شده است:
1. عروسی،
2. هنگام تولد نوزاد،
3. ختنه اولاد،
4. موقع خرید خانه،
5. در مراجعت از زیارت خانه خدا.
پیامبر اکرم و هنگام تزویج میمونه دختر حارث، ولیمه داد. (2) حضرت علی علیه السلام برای عروسی حضرت زهرا سلام الله علیها مهاجرین و انصار را دعوت کرد و آنها را طعام و ولیمه داد. (3)
ص: 16
یکی از نمونه های مظاهر شادی معصومان عالیة ، ایجاد تنوع در غذا و میوه است. از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نقل شده که فرمودند:
أطرِفُوا أهلِیکُم کُلَّ یَومِ جُمُعَةٍ بِشَی ءٍ مِنَ الفاکِهَةِ و اللَّحمِ حَتَّی یَفرَحوا بِالجُمُعَةِ .(1) (2)
برای خانواده هایتان در هر جمعه، مقداری میوه و گوشت خریداری نمایید تا با خوردن میوه و غذاهای خوشمزه در روز جمعه خوشحال شوند.
امام رضا علیه السلام فرمودند: خداوند کسی را که روز عید غدیر ، بر عیال خود توسعه دهد، رحمت می کند و او را از آتش دوزخ دور می گرداند.(3)
ص: 17
گردهمایی یکی از اعمال و آداب روزهای عید است.
علی علیه السلام فرمودند: اِجْمَعُوا یجْمَعِ اللهُ شَمْلَکم (1)
در روز عید غدیر گرد هم آیید تا خداوند امور تان را از نابسامانی و پراکندگی
یکی از سنت های نیکو در اعیاد اسلامی هدیه دادن است.
امام رضا علیه السلام فرمودند:
فَأَفْضِلْ عَلَی إِخْوَانِکَ فِی هَذَا اَلْیَوْمِ
در این روز (عید غدیر ) بر برادرانت بخشش کن.(2)
ص: 18
احسان و نیکی یکی دیگر از آداب اعیاد اسلامی است.
حضرت علی علیه السلام فرمودند: به یکدیگر نیکی کنید که خداوند میان شما الفت پدیدار سازد و نیکی در این روز موجب افزایش مال و عمر می شود.
امام صادق علیه السلام فرمودند: و أکثِر بِرّهُم
در روز غدیر به برادران ایمانیات بسیار نیکی کن.(1)
دید و بازدید، یکی از آداب روزهای عید و روزهای شادی است. این سنت،
مردم را شاداب تر و نام و یاد عید را در دل و ذهنشان ریشه دار تر می کند و در
روایات مورد توجه قرار گرفته است.
ص: 19
الف. مجالس شادی نباید همراه با گناه باشد؛
حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف در پیام خود به شیخ مفید فرموده اند:
فَلْیَعْمَلْ کُلُّ امْرِء مِنْکُمْ بِما یُقَرَّبُ بِهِ مِنْ مَحَبَّتِنا، وَلْیَتَجَنَّبْ ما یُدْنیهِ مِنْ کَراهِیَّتِنا وَ سَخَطِنا
پس هر کدام از شما باید بگونه ای رفتار کند که او را به محبت ما نزدیک کند و از هر کار که موجب ناراحتی و خشم ما می گردد اجتناب ورزد.
و متاسفانه، گاهی شادی ها آن چنان با گناه همراه است که شادی با گناه مساوی می شود.
ب. با اذیت و آزار همراه نباشد؛
یکی از شرایط شادی این است که با اذیت و آزار دیگران همراه نباشد، متأسفانه امروزه بسیاری از شادی های ما با آزار دیگران همراه است. مانند: بلند کردن
ص: 20
صدای موسیقی و آهنگ های مبتذل، انفجارهای تفریحی در شب های شادی ...
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: مَن آذی مُؤمنا فَقَدْ آذانی(1)
کسی که مؤمنی را آزار دهد مرا آزار داده است.
ج. لهو نباشد؛
در آیین اسلام، سرگرمی های زیانبار و همه ی عوامل بازدارنده از پیشرفت های معنوی، ممنوع است. موسیقی و غنای حرام، یکی از سرگرمی های زیان بار است که آدمی را از توجه به خدا و آخرت باز می دارد.
موسیقی، اثری هم چون الکل و افیون، در روح و روان انسان دارد؛ یعنی با رخوتی که در اعصاب ایجاد می کند، موجب می شود که انسان موقتا از واقعیت های زندگی فاصله بگیرد، لذا مراجع تقلید ، شنیدن و نواختن موسیقی را حرام می دانند. (2)
ص: 21
سؤال: اخیرا در میلاد ائمه علیهم السلام یا مناسبت های دیگر تحت عنوان موسیقی سنتی کنسرت های موسیقی بر پا می کنند، یا سرودهایی با آهنگ به صورت طرب آور با خوانندگی های سبُک اجرا می کنند آیا رواج این حرکت ها از سوی هر گروه و نهاد در فرهنگ سراها یا مساجد و حسینیه ها، چه صورتی دارد و آیا اساسا با توجه به سیره ائمه معصومین علیهم السلام می توان به نام اهل بیت علیهم السلام به چنین اقداماتی دست زد؟
جواب: حضرت آیت الله خامنه ای:
هرگونه خوانندگی و نوازندگی که متناسب با مجالس عیش و نوش و خوشگذرانی باشد جایز نیست و از هر کاری که با شؤنات مساجد و حسینیه ها سازگار نباشد باید اجتناب کرد.
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی:
ص: 22
تمام اعمال مذکور در سؤال، حرام و ترک آنها واجب است چه در مسجد باشد یا غیر آن. خداوند مؤمنین را از شرور و فتن آخرالزمان محفوظ دارد.
حضرت آیت الله بهجت:
برپایی و شرکت در این مجالس حرام است.
حضرت آیت الله سیستانی:
اگر لحن آواز از الحان اهل لهو و لعب باشد به احتیاط واجب حرام است و اگر موزیک مناسب مجالس لهو و لعب باشد حرام است. در غیر این دو صورت نیز
مناسب نیست و بخصوص اجرای آن در مساجد اگر هتک باشد حرام است.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
کلیه صداها و آهنگ هایی که مناسب مجالس لهو و فساد است حرام است.(1)
ص: 23
در زمینه ی جشن ها و یادبودها کتاب هایی نوشته شده است که می توان از میان آن ها به کتاب های زیر اشاره کرد:
المواسم و المراسم سید جعفر مرتضی، نشر سازمان تبلیغات؛
بزرگداشت ها در اسلام محمد سپهری، سازمان تبلیغات اسلامی؛
کتاب شرع و شادی، ابوالفضل طریقه دار، نشر همسایه؛
کتاب غم و شادی، نشر صفحه نگار؛
زندگی شادی بخش، اکرم مقدم، نشر حضور؛
خنده. شوخی شادکامی، احمد لقمانی، نشر سابقون؛
ص: 24
به شما تبریک می گوییم...
ص: 25
- به شما که می خواهید امسال نیمه شعبان را جشن بگیرید.
شما که قصد دارید جشن نیمه شعبان را باشکوه تر از گذشته برگزار کنید.
شما که می خواهید چهره ی شهر را با پرچم ها و چراغها، با طاق نصرت ها و فانوس ها سرشار از محبت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف کنید.
- به شما که می دانید برگزاری این جشن ها مختص یک روز نمی تواند باشد بلکه نیاز به حداقل دهه فرخنده مهدویه دارد که از دهم تا بیستم شعبان می باشد.
می دانیم که برای شروع هر عملی اول باید نیت کرد.
نیت میکنم که جشن نیمه شعبان را برای رضای خدا و شادی دل رسول خدا به و حضرت زهرا و ائمه هدی علیهم السلام و تعجیل در ظهور امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف بر پا کنم
ص: 26
27
اگر دوست داریم که جشن ما مورد توجه امام زمان علی قرار بگیرد
- سعی کنیم در مدت برپایی جشن با وضو باشیم.
۔ کسانی را که به ما کمک می کنند توصیه کنیم که وضو داشته باشند.
- برای قبول شدن کارها به درگاه خداوند دو رکعت نماز بخوانیم .
- آهسته و پیوسته صلوات بفرستیم .
- هر روز برای سلامتی امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف صدقه بدهیم.
- از ابتدا تا پایان جشن با خوشرویی با مردم مواجه شویم .
از تک روی بپرهیزیم.
همسایگان همکاران و دوستانمان را دعوت کنیم تا برای جشن امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف با ما همکاری کنند.
با هدیه کوچکی می توانیم دل آنها را با
ص: 27
امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف پیوند دهیم و در طول جشن از حمایت آنها برخوردار شویم.
- از دیگران بخواهیم که آنها هم محبتشان را به امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف ابراز کنند
جشن کوچکی بگیرند چراغانی کنند و کام مردم را با شیرینی و شکلات شیرین کنند.
حتما چراغانی کنیم، حتی با چند عدد لامپ رنگی.
احادیث و نام های مقدس امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را روی پارچه ها و یا مقواهای رنگی بنویسیم و به در و دیوار نصب کنیم.
- از پرچم های رنگی بزرگ و کوچک برای تزئین جشن استفاده کنیم .
- اگر به اندازه کافی جا داشته باشیم چند عدد صندلی برای نشستن میهمانان فراهم کنیم
ص: 28
- با معطر کردن محیط فضایی دلچسب و معنوی ایجاد کنیم .
- با یک نوار مداحی مناسب (با صدای کم) دل مردم را به سوی امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف متوجه کنیم .
با دادن شربت همراه با سلام و صلوات با مقداری آب نبات و شکلات که در یک سینی می ریزیم و به مردم تعارف می کنیم .
با دادن یک هدیه کوچک (مثلا یک کارت تبریک که نام امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف روی آن است یک جا کلیدی یا یک پوستر یک اسکناس نو و ... از میهمانانمان پذیرایی میکنیم .
ص: 29
1. قربانی کردن برای سلامتی و فرج امام زمان علی و تقسیم آن بین فقرا.
2. ادای قرض زندانیان مقروض.
٣. سرکشی و رسیدگی به فقرا و ایتام (از طریق مراکز خیریه و یا ترجیحآ شخصا ).
4. تهیه جهیزیه و تأمین دیگر هزینه های نیازمندان .
5. برگزاری جشن های عروسی برای افراد بی بضاعت و فقیر .
1. دیدار از اقوام و سادات و علماء به خصوص بزرگان و سالمندان .
2. عیادت بیماران در بیمارستان ها و مراکز درمانی.
٣. دیدار از سالمندان و نیازمندان بستری در مراکز بهزیستی و درمانی و آسایشگاه ها
4. دیدار از نویسندگان و صاحبان اثر در زمینه امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف
ص: 30
١. تزئین سر در منازل، ورودی کوچه و خیابان، مغازه ها و شرکت ها به صورت چشمگیر.
2. نصب پرچم به آنتن اتومبیل ها
٣. تشویق اقوام به نصب حداقل یک لامپ یا ریسه یا کاغذ رنگی بر سر در منازل.
4. طرح کلیشه زنی و نوشته های مختلف در محل های مناسب .
5. توزیع پارچه نوشته ها بین مردم و مغازه داران.
1. اجرای نمایش های خیابانی.
2. برگزاری تئاتر با موضوعات مختلف مهدویت (از قبیل اجرای داستان
ص: 31
تشرفات و نیاز بشر به منجی الهی و ...)
3. طراحی کارت پستال و پوستر با موضوع مهدویت.
4. فراخوان عمومی مقالات و آثار مربوط به امام زمان .
5. الگو دادن و طرح جهت گلدوزی، خطاطی، نقاشی و ...با موضوع مهدویت.
6. ایستگاه های نقاشی .
7. تهیه خلاصه کتاب در پوستر های زیبا و تابلو های جذاب.
8. مصاحبه های متنوع با شاعران، نویسندگان و فعالان در موضوع مهدویت.
9. برگزاری شب شعر.
10. نمایشگاه عکس و آثار هنری با موضوع انتظار، غیبت، ظهور، رجعت و...
11. فیلمنامه و نمایش نامه نویسی با موضوعات متنوع مهدویت .
12. ارائه ی احادیث در تصاویر هنری.
ص: 32
* راهکارهای برگزاری جشن نیمه شعبان *
1. با عنوان : همتای قرآن (بررسی و جلوه دادن این مطلب که قرآن بدون اهل البیت علیهم السلام جوابگوی نیاز بشر نیست، بررسی حدیث ثقلین) و مربوط ساختن آن با امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف.
2. برگزاری نمایشگاه در مناسبت های دیگر و مربوط ساختن آن با امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف
٣. نمایشگاه با استفاده از آثار فرهنگی مهدویت (نقاشی، پوستر، عکس، کتاب ، سیدی، خطاطی و ...).
4. برگزاری نمایشگاه میلاد نور (در این نمایشگاه ابعاد وجودی و ابعاد مختلفی از زندگی و ولایت امام زمان علی در قالب های مختلف ارائه می شود).
5. میزگردهای خیابانی با موضوعات (وظیفه ی ما در عصر غیبت و ...).
ص: 33
6. نمایشگاه مهر با مهر ویژه مدارس و اماکن آموزشی به این صورت که از آغاز سال تحصیلی محیط درسی با روح مذهبی امام عصر علی آمیخته گردد.
7. نمایشگاه کتاب و محصولات فرهنگی با موضوع مهدویت.
٨. نمایشگاه معرفی اماکن منتسب به امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف.
9. نمایشگاه عکس و آثار مختلف با موضوعات امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف ، غیبت، ظهور، مهدویت، رجعت و..
10. نمایشگاه های متحرک.
11. نمایشگاه های مقطعی و جابجایی آنها به مناطق مختلف و محروم.
12. نمایشگاههای ثابت در دورهی سال برای معرفی شخصیت های مثبت و منفی مرتبط با امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف مانند: شلمغانی و حکیمه خاتون علیها السلام و ...
ص: 34
1. برگزاری جشن در مدارس و مهدهای کودک و مهدهای قرآنی .
2. برگزاری مسابقات نقاشی با موضوع غیبت و ظهور و...
3. طرح عریضه نویسی (دل نوشته).
4. برگزاری مسابقات.
5. ارودهای زیارتی.
6. ایستگاه نقاشی در خیابان ها و معابر عمومی.
7. برگزاری جشن تکلیف در شب و روز نیمه شعبان.
8. راهپیمایی به مناسبت نیمه شعبان و حمل پلاکارد و توزیع جزوه، توضیح و توجیه حرکت.
ص: 35
9. سر زدن به بیماران و سالمندان .
10. نوشتن نامه به امام زمان با عنوان (نامه به پدر مهربان ویژه دار الایتام).
11. برگزاری نمایشگاه های مختلف و متنوع.
12. ایجاد سایت اینترنتی مخصوص کودکان با موضوع امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف
13. تهیه سی دی های قصه و سرگرمی با هدف آشنایی با امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف
14. خرید وسائل دلخواه کودکان در نیمه شعبان.
15. حرکتی در زمینه تشکر و قدردانی از پرسنل بیمارستان ها، آتشنشانی، پلیس و سایر افرادی که اقتضای شغلشان این است که در ساعات جشن نیمه شعبان سر کار باشند.
ص: 36
1. اجرای مسابقات مختلف در جشن ها.
2. حفظ دعای عهد، فرج، آل یس، سلام الله الکامل و ...
٣. تواشیح و سرود و ..
4. مسابقات پرسش و پاسخ اعتقادی
5. مسابقات ورزشی متناسب با شب میلاد.
6. مسابقات پاسخ به شبهات اعتقادی به این صورت که سؤالاتی مطرح گردد و به بهترین پاسخ ها جایزه داده شود.
7. مسابقات مفاهیم از زیارات و القاب امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف
8. کتابخوانی با موضوع مهدویت (ابتدا کتاب معرفی می شود و پس از یک ماه مسابقه حضوری و یا غیر حضوری برگزار می شود)
ص: 37
9. مسابقه خطاطی در موضوعات جالب با عباراتی مانند بقیه الله خیر لکم .
10. اجرای مسایقات در راهپیمایی ها به این صورت که قبلا سؤالی مطرح شود و جواب آن را مکتوب در صندوق هایی که در مسیر راهپیمایی قرار داده شده بیندازند و در پایان راهپیمایی با قرعه کشی بین برندگان جایزه داده شود.
1. برگزاری مراسم جشن و سخنرانی و مداحی
2. برگزاری مراسم احیا و سحری دادن و افطاری
3. برگزاری دعای ندبه ،ختم قرآن ، زیارت آل یاسین، ختم صلوات
4. اجرای مسابقات فرهنگی
5. برگزاری اردوهای زیارتی
ص: 38
6. هدیه و عیدی دادن
7. ایجاد ایستگاه پذیرایی صلواتی
8. برگزاری جلسات آموزشی و کلاس های اعتقادی با موضوع امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف
9. جلسه پرسش و پاسخ و رفع شبهات اعتقادی با کمک کارشناسان
10. برگزاری انواع نمایشگاهها
11. اطعام و پذیرایی با کمک و همیاری مردم
12. رسیدگی به اوضاع نیازمندان
13. تشکیل گروه سرود و تواشیح
14. تزئینات و چراغانی بیشتر بیرون مساجد و در دید رهگذران انجام شود
15. تشکیل گروه های فرهنگی در مقاطع سنی مختلف برای شناخت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف
ص: 39
1. استفاده از تکنیک های تبلیغی جهت نهادینه کردن مراسم دعا در بین مردم.
2. آماده سازی گروه های تواشیح و سرود ویژه نیمه شعبان و اعزام به جشن ها.
٣. تهیه نوار و سی دی و کلیپ های مربوط به امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف جهت توزیع و استفاده در ایستگاه های صلواتی
4. تهیه کتاب با خط بریل برای نابینایان به همین منظور.
5. تهیه پیک و مجلات مناسب.
6. ترغیب و تشویق نویسندگان، ناشران و کتابفروشان جهت تولید و توزیع کتاب های مهدویت.
7. ایجاد پایگاه اینترنتی
8. برنامه ریزی جهت آموزش مبانی مهدویت.
9. شناسائی و ایجاد ارتباط بین افراد علاقه مند به موضوع مهدویت .
ص: 40
10. ارائه طرح های مختلف به جوانان و نوجوانان مهدوی.
11. ایجاد کتابخانه تخصصی (فیزیکی و الکترونیکی) ویژه مهدویت .
12. ایجاد پایگاه مهدویت به طور شبانه روز برای پاسخ به شبهات.
13. شناسایی خیرین و جمع آوری مبالغ مالی برای عرضه محصولات فرهنگی مهدوی به صورت رایگان.
14. ایجاد ستاد شعبانیه و اجرای طرح وحدت بین جمیع مؤسسات فرهنگی برای پیشگیری از کارهای موازی و تقسیم نمودن کار بین آنها به طور تخصصی.
15. اعزام گروه های مختلف مردمی به مسجد مقدس جمکران.
16. اعطای رایگان محصولات فرهنگی برای اتوبوس های عازم مسجد مقدس جمکران در هر هفته در طول سال).
17. اعزام روحانیون همراه کاروان های عازم به مسجد جمکران (همه هفته) .
ص: 41
علاوه بر شرکت در جشن ها و همکاری با مسؤلین آنها در راستای بهتر انجام شدن این گونه مراسم می توانند در محیط های گوناگون زندگی خود از قبیل
محیط کار فعالیت داشته باشند.
به طور مثال:
1. ارائه خدمات و محصولات فرهنگی به صورت رایگان.
2. سوار نمودن مسافرین بدون اخذ هزینه به صورت صلواتی
٣. معاینه و درمان بیماران به صورت رایگان و یا با تخفیف ویژه در ایام نیمه شعبان (ویژه مراکز درمانی و پزشکان).
4. ارائه مایحتاج مردم با هزینه های پائین.
5. می توان در مراسم عقد و عروسی از موقعیت به دست آمده استفاده نموده و در این گونه مجالس که معمولا تمام اقوام و آشنایان جمع می شوند متناسب با
ص: 42
اعیاد مبارک برنامه های متنوعی اجرا نمود.
6. قراردان موقوفات و وصیت به ثلث مال در جهت گسترش معرفت امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف.
7. در دسترس قراردان نشریات و کتب مهدوی در مراکزی که معمولا مردم منتظر میشوند. (سالن فرودگاه ها، مطب پزشکان، آرایشگری ها، نانوایی ها و ...)
١. ساده ترین و رایج ترین و کم هزینه ترین کاری که در ایام مبارکه و اعیاد مقدسه انجام می پذیرد، تبریک گفتن است و چه بهتر با الفاظی باشد که در
احادیث به آنها سفارش شده است. (اسعد الله ایامکم) و (ایامکم سعیدا) و...
٢. از ساده ترین روش های معمول استفاده کرده و به یکدیگر تبریک بگوییم.
٣. در مکالمات تلفنی بعد از سلام با تبریک سخن خود را آغاز کنیم.
4. از طریق sms و یا email تبریک بگوییم.
ص: 43
ساکنان زمین و آسمان مهدی را دوست خواهند داشت. (پیامبر اکرم ص)
ای حجاب ربانی /تا به چند پنهانی جلوه کن به آسانی / همچو صبح نورانی
عزیز علی ان اری الخلق ولا تری / سخت است مردمان را دیدن و تو را ندیدن (دعای ندبه)
شمع آه من و رخساره ی چون لاله ی تو
لیت شعری این استقرت بک النوی / ای کاش دانستمی به کجا خانه گزیدی (دعای ندبه)
درد عشق تو نگارا / نپذیرد درمان / تا شوم از سر اخلاص / به قربان شما
برهم زنید یاران / این بزم بی صفا را/ مجلس صفا ندارد/ بی یار مجلس آرا
جز آشنا نبیند دیدار آشنا را
الی متی احار فیک یا مولای / تا به کی سرگردان تو باشم ای مولایم (دعای ندبه)
هل الیک یا بن احمد سبیل فتلقی / ای زادهی احمد، راهی به سوی ملاقات تو هست؟ رهنمونم باش. (دعای ندبه)
تشنگی به درازا کشید سیرابم کن
گفتا حجاب وصلت ، باشد هوای نفست
اگر نفس را شکستی / دستت رسد به دستم
گفتمش اشک، راه خوابم بست / گفت کی بود عاشقان را خواب
گفتمش پرده جمال تو چیست؟/ گفت بگذر ز خویشتن، دریاب
بنما آفتاب را بی ابر آبگشا از جمال خویش نقاب
گفتا چه خواهی گفتم جمالت
زود یا دیر، روزی فرا میرسد که عالم حقیقت راهش را در مییابد و دل ها به آمدنش آرام میگیرد.
سلام به سپیده ای که با یاد او بدمد.
ص: 44
در وصالت شکفتنم هوس است.
آن که پنهان است از چشم کسان پیداست کیست / در دل هر ذره خورشید نهان پیداست کیست
این همان قائم است که گردنها برای انتظار به سوی او دراز میشود. (امام حسن عسکری ع)
برترین اعمال انتظار فرج است. (امام علی ع)
خوشا به حال شکیبایان در غیبت امام (پیامبر اکرم ص)
خبر ز آب نداری و آب در پیش است.
خدایا از یاد ما مبر یاد او
بهر تماشای سرا پای او دیده سرا پاشدنم آرزو است.
این می ز کجا و این چه مستی است؟
امید بی قرینه، کی میایی؟
گفتم که روی خوبت از من چرا نهان است / گفتا تو خود حجابی ورنه رخم عیان است.
چند فصل زندگانی بی بهار بگذرد؟
دل جز به بزم کویت رخت سفر نبندد.
خوش آن شوریده ی شیدای بی دل که مدهوش تماشای تو باشد.
آب حیات من تویی حلقة نور من تویی / درد مرا دوا تویی / تشنه ام و سقا تویی
بی سرو پا به سر شود/ بی تن و جان به سر شود/ بی من و ما به سر شود/ بی تو به سر نمی شود
زهر فراق نوشم تا کام من برآید / بهر وصال کوشم تا جان زتن برآید
بیش از این ای جان نیارم صبر کردن در برونا بر درت چون حلقه سر خواهم زدن تا وا شود.
ص: 45
1. برگزاری مراسم جشن در خانه سالمندان.
2. تقدیم لوح تبریک از طرف خانواده ها.
3. بزرگداشت سالخوردگان صاحب اثر در زمینه مهدویت (پیر خادمان حضرت مهدی ع و ...)
4. برگزاری اردوهای زیارتی
5. عریضه نویسی.
1. استفاده از سخنوران و مجریان در جشن ها.
2. تهیه مقاله و متون ادبی با موضوع نیمه شعبان و امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف.
٣. سفرهای تبلیغی در شهرها و روستاهای دور افتاده و برگزاری مراسم مختلف.
ص: 46
4. تهیه سر رسید از نیمه شعبان تا نیمه شعبان با عنوان هر روز با امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف.
5. جمع آوری دکلمه و اشعار مناسب جهت استفاده سخنرانان، مجریان و مداحان.
6. تشویق مساجد و هیئات و مؤسسات جهت برگزاری جشن ها و اهدای محصولات فرهنگی و.. .
7. برگزاری جلسات پرسش و پاسخ و جوابگویی به شبهات.
8. نوشتن و معرفی کتاب.
9. آشناسازی شیعه با وظایشان در عصر غیبت نسبت به امام عصر .
1. هدیه به کسانی که نام مهدی یا نرجس دارند .
2. تقدیم هدایای فرهنگی با موضوع مهدویت به کودکان و نوجوانان
ص: 47
3. عیدی و هدیه دادن به اقوام و وابستگان و کودکان .
4. اهدای کتاب و نوارهای صوتی در جهت هدایت محتوای جشن به هیئات مذهبی و مؤسسات فرهنگی
5. ترویج فرهنگ عیدی دادن بین اقوام و آشنایان و کارفرمایان.
6. تقدیم هدیه به کسانی که در نیمه شعبان متولد شده اند.
7. هدیه دادن در جشن ها به صورت قرعه کشی بین شرکت کنندگان.
1. ایجاد ایستگاه های صلواتی و بین راهی ( آبجوش، یخ، شربت و ...).
2. طرح نان تازه صبحگاه نیمه شعبان برای همسایه ها به وسیله ی کودکان و نوجوانان.
ص: 48
٣. پذیرائی با شکلات و شیرینی و شربت به همراه بسته های فرهنگی در اماکن عمومی .
4. اطعام عمومی و یا مهمانی دادن ها بخصوص بین اقوام.
5. طرح نان مجانی در شب نیمه شعبان.
6. آش نذری.
7. افطاری دادن در شام نیمه شعبان به روزه داران.
از آنجایی که هر مسئولیتی امانتی است در دست ما و فردا به دیگری واگذار می شود سعی کنیم از این موقعیت در جهت اعتلای نام صاحب اختیارمان عجل الله تعالی فرجه الشریف بیشتر استفاده کنیم و فکر کنیم که در حیطه اختیاراتی که داریم برای آن حضرت در این ایام فرخنده چه کارهایی می توانیم انجام دهیم و در مصوبات
ص: 49
برای زیر مجموعه های خود طرح هایی پیش بینی شود.
به عنوان نمونه:
١. اداره پست برای نامه هایی که ارسال می کنند مهر «نیمه شعبان مبارک باد» زده شود.
2. سازمان اتوبوسرانی: از پشت بلیطها برای تبریک ایام فرخنده مهدویه استفاده کند. نصب پلاکارت و پوستر بر روی بدنه اتوبوس ها و...
٣. اداره مخابرات: قرار دادن پیام تبریک در اول تلفن های خدماتی.
4. شهرداری: مانند ایام نوروز به شستشوی درختان و خیابان ها و خط کشی معابر و رنگ نمودن جدولها و نام گذاری خیابان ها به نام نواب خاص حضرت
ص: 50
شب بسیار مبارکی است (از حضرت امام جعفر صادق روایت است که: از حضرت امام محمد باقر علیه السلام سؤال شد از فضل شب نیمه شعبان فرمود آن شب افضل شبها است بعد از لیلة القدر، در آن شب عطا می فرماید خداوند به بندگان فضل خود را و می آمرزد ایشان را به من و کرم خویش پس سعی و کوشش کنید در تقرب جستن به سوی خدای تعالی در آن شب. پس بدرستی که آن شبی است که خدا قسم یاد فرموده به ذات مقدس خود که دست خالی برنگرداند سائلی را از درگاه خود مادامی که سؤال نکند معصیت را. و آن شب آن شبی
ص: 51
است که قرار داده حق تعالی آن را از برای ما به مقابل آنکه قرار داده شب قدر را برای پیغمبر ما صلی الله علیه و آله پس کو شش کنید در دعا و ثنا بر خدای تعالی .
و از جمله برکات این شب مبارک آن است که ولادت باسعادت حضرت سلطان عصر امام زمان ارواحنا له الفداء در سحر این شب، سنه دویست و پنجاه و پنج در سر من رأی (سامرا) واقع شده و باعث مزید شرافت این لیله ی مبارکه شده و از برای این شب چند عمل است:
-اول غسل است که باعث تخفیف گناهان می شود
- دوم احیاء این شب است به نماز و دعا و استغفارچنانچه امام زین العابدین علیه السلام می کردند و در روایت است که هر که احیا دارد
این شب را نمیرد دل او در روزی که دلها بمیرند
ص: 52
- سوم زیارت حضرت امام حسین علیه السلام است که افضل اعمال این شب و باعث آمرزش گناهان است و هر که خواهد با او مصافحه کند روح صد و بیست و چهار هزار پیغمبر زیارت کند آن جناب را در این شب و اقل زیارت آن حضرت آن است که به بامی بر آید و به جانب راست و چپ نظر کند پس سر به جانب آسمان کند پس زیارت کند آن حضرت را به این کلمات السلام علیک یا أبا عبد الله السلام علیک و رحمة الله و برکاته و هر کس در هر کجا باشد در هر وقت که آن حضرت را به این کیفیت زیارت کند امید است که ثواب حج و عمره برای او نوشته شود و ما زیارت مخصوصه این شب را در باب زیارات ذکر خواهیم نمود إن شاء الله تعالی
- چهارم خواندن این دعا که شیخ و سید نقل کرده اند و به منزله زیارت امام زمان
ص: 53
صلوات الله علیه است
اللَّهُمَّ بِحَقِّ لَیْلَتِنَا [هَذِهِ] وَ مَوْلُودِهَا وَ حُجَّتِکَ وَ مَوْعُودِهَا الَّتِی قَرَنْتَ إِلَی فَضْلِهَا فَضْلًا فَتَمَّتْ کَلِمَتُکَ صِدْقاً وَ عَدْلًا لَا مُبَدِّلَ لِکَلِمَاتِکَ وَ لَا مُعَقِّبَ لِآیَاتِکَ نُورُکَ الْمُتَأَلِّقُ وَ ضِیَاؤُکَ الْمُشْرِقُ وَ الْعَلَمُ النُّورُ فِی طَخْیَاءِ الدَّیْجُورِ الْغَائِبُ الْمَسْتُورُ جَلَّ مَوْلِدُهُ وَ کَرُمَ مَحْتِدُهُ وَ الْمَلَائِکَةُ شُهَّدُهُ وَ اللَّهُ نَاصِرُهُ وَ مُؤَیِّدُهُ إِذَا آنَ مِیعَادُهُ وَ الْمَلَائِکَةُ [فَالْمَلَائِکَةُ] أَمْدَادُهُ سَیْفُ اللَّهِ الَّذِی لَا یَنْبُو وَ نُورُهُ الَّذِی لَا یَخْبُو وَ ذُو الْحِلْمِ الَّذِی لَا یَصْبُو مَدَارُ الدَّهْرِ وَ نَوَامِیسُ الْعَصْرِ وَ وُلَاةُ الْأَمْرِ وَ الْمُنَزَّلُ عَلَیْهِمْ مَا یَتَنَزَّلُ [یَنْزِلُ] فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ وَ أَصْحَابُ الْحَشْرِ وَ النَّشْرِ تَرَاجِمَةُ وَحْیِهِ وَ وُلَاةُ أَمْرِهِ وَ نَهْیِهِ اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی خَاتِمِهِمْ وَ قَائِمِهِمْ الْمَسْتُورِ عَنْ عَوَالِمِهِمْ اللَّهُمَّ وَ أَدْرِکْ بِنَا أَیَّامَهُ وَ ظُهُورَهُ وَ قِیَامَهُ وَ اجْعَلْنَا مِنْ أَنْصَارِهِ وَ اقْرِنْ ثَارَنَا بِثَارِهِ وَ اکْتُبْنَا فِی أَعْوَانِهِ وَ خُلَصَائِهِ وَ أَحْیِنَا فِی دَوْلَتِهِ نَاعِمِینَ وَ بِصُحْبَتِهِ غَانِمِینَ وَ بِحَقِّهِ قَائِمِینَ وَ مِنَ السُّوءِ سَالِمِینَ یَا أَرْحَمَ
ص: 54
الرَّاحِمِینَ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِینَ* وَ صَلَوَاتُهُ عَلَی [وَ صَلَّی اللَّهُ عَلَی] سَیِّدِنَا مُحَمَّدٍ خَاتَمِ النَّبِیِّینَ وَ الْمُرْسَلِینَ وَ عَلَی أَهْلِ بَیْتِهِ الصَّادِقِینَ وَ عِتْرَتِهِ النَّاطِقِینَ وَ الْعَنْ جَمِیعَ الظَّالِمِینَ وَ احْکُمْ بَیْنَنَا وَ بَیْنَهُمْ یَا أَحْکَمَ الْحَاکِمِینَ
پنجم: شیخ از اسماعیل بن فضل هاشمی روایت کرده که گفت: حضرت صادق(علیه السلام) این دعا را به من آموخت تا آن را در شب نیمه شعبان بخوانیم
اللَّهُمَّ أَنْتَ الْحَیُّ الْقَیُّومُ الْعَلِیُّ الْعَظِیمُ الْخَالِقُ الرَّازِقُ الْمُحْیِی الْمُمِیتُ الْبَدِی ءُ الْبَدِیعُ لَکَ الْجَلَالُ وَ لَکَ الْفَضْلُ وَ لَکَ الْحَمْدُ وَ لَکَ الْمَنُّ وَ لَکَ الْجُودُ وَ لَکَ الْکَرَمُ وَ لَکَ الْأَمْرُ وَ لَکَ الْمَجْدُ وَ لَکَ الشُّکْرُ وَحْدَکَ لَا شَرِیکَ لَکَ یَا وَاحِدُ یَا أَحَدُ یَا صَمَدُ یَا مَنْ لَمْ یَلِدْ وَ لَمْ یُولَدْ وَ لَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُواً أَحَدٌ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اغْفِرْ لِی وَ ارْحَمْنِی وَ اکْفِنِی مَا أَهَمَّنِی وَ اقْضِ دَیْنِی وَ وَسِّعْ عَلَیَّ فِی رِزْقِی فَإِنَّکَ فِی هَذِهِ اللَّیْلَةِ کُلَّ أَمْرٍ حَکِیمٍ
ص: 55
تَفْرُقُ وَ مَنْ تَشَاءُ مِنْ خَلْقِکَ تَرْزُقُ فَارْزُقْنِی وَ أَنْتَ خَیْرُ الرَّازِقِینَ فَإِنَّکَ قُلْتَ وَ أَنْتَ خَیْرُ الْقَائِلِینَ النَّاطِقِینَ وَ اسْئَلُوا اللَّهَ مِنْ فَضْلِهِ فَمِنْ فَضْلِکَ أَسْأَلُ وَ إِیَّاکَ قَصَدْتُ وَ ابْنَ نَبِیِّکَ اعْتَمَدْتُ وَ لَکَ رَجَوْتُ فَارْحَمْنِی یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ
- ششم بخواند این دعا را که حضرت رسول صلی الله علیه و آله در این شب می خواندند:
اللَّهُمَّ اقْسِمْ لَنَا مِنْ خَشْیَتِکَ مَا یَحُولُ بَیْنَنَا وَ بَیْنَ مَعْصِیَتِکَ وَ مِنْ طَاعَتِکَ مَا تُبَلِّغُنَا بِهِ رِضْوَانَکَ وَ مِنَ الْیَقِینِ مَا یَهُونُ عَلَیْنَا بِهِ مُصِیبَاتُ الدُّنْیَا اللَّهُمَّ أَمْتِعْنَا بِأَسْمَاعِنَا وَ أَبْصَارِنَا وَ قُوَّتِنَا مَا أَحْیَیْتَنَا وَ اجْعَلْهُ الْوَارِثَ مِنَّا وَ اجْعَلْ ثَارَنَا عَلَی مَنْ ظَلَمَنَا وَ انْصُرْنَا عَلَی مَنْ عَادَانَا وَ لَا تَجْعَلْ مُصِیبَتَنَا فِی دِینِنَا وَ لَا تَجْعَلِ الدُّنْیَا أَکْبَرَ هَمِّنَا وَ لَا مَبْلَغَ عِلْمِنَا وَ لَا تُسَلِّطْ عَلَیْنَا مَنْ لَا یَرْحَمُنَا بِرَحْمَتِکَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ
و این دعای جامع کاملی است و خواندن آن در اوقات دیگر نیز غنیمت است و از عوالی اللئالی نقل شده که
ص: 56
حضرت رسول ته همیشه این دعا را می خواندند
هفتم بخواند صلوات هر روز را که در وقت زوال می خواند
هشتم بخواند دعای کمیل را که ورودش در این شب است و در باب اول گذشت
- نهم آنکه هر یک از شبحان الله و الحمد لله و الله أکبر ولا إله إلا الله را صد مرتبه بگوید تا خداوند تعالی گناهان گذشته او را بیامرزد و برآورد حاجتهای دنیا و آخرت او را.
- دهم شیخ در مصباح روایت کرده از ابو یحیی در ضمن خبری در فضیلت شب نیمه شعبان که گفت: گفتم به مولای خودم حضرت صادق علیه السلام که بهترین دعاها در این شب کدام است فرمودند هر گاه بجا آوردی نماز عشا را پس دو رکعت نماز گزار، بخوان در رکعت اول حمد و سوره ی جحد که قل یایها الکافرون
ص: 57
باشد و بخوان در رکعت دوم حمد و سوره توحید که قل هو الله أحد است پس چون سلام دادی بگو سبحان الله سی و سه مرتبه و الحمد لله سی و سه مرتبه و الله أکبر سی و چهار مرتبه پس بگو :
مَنْ إِلَیْهِ مَلْجَأُ الْعِبَادِ [یَلْجَأُ الْعِبَادُ] فِی الْمُهِمَّاتِ وَ إِلَیْهِ یَفْزَعُ الْخَلْقُ فِی الْمُلِمَّاتِ یَا عَالِمَ الْجَهْرِ وَ الْخَفِیَّاتِ [وَ] یَا مَنْ لَا تَخْفَی عَلَیْهِ خَوَاطِرُ الْأَوْهَامِ وَ تَصَرُّفُ الْخَطَرَاتِ یَا رَبَّ الْخَلَائِقِ وَ الْبَرِیَّاتِ یَا مَنْ بِیَدِهِ مَلَکُوتُ الْأَرَضِینَ وَ السَّمَاوَاتِ أَنْتَ اللَّهُ لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ أَمُتُّ إِلَیْکَ بِ لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ فَیَا لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ اجْعَلْنِی فِی هَذِهِ اللَّیْلَةِ مِمَّنْ نَظَرْتَ إِلَیْهِ فَرَحِمْتَهُ وَ سَمِعْتَ دُعَاءَهُ فَأَجَبْتَهُ وَ عَلِمْتَ اسْتِقَالَتَهُ فَأَقَلْتَهُ وَ تَجَاوَزْتَ عَنْ سَالِفِ خَطِیئَتِهِ وَ عَظِیمِ جَرِیرَتِهِ فَقَدِ اسْتَجَرْتُ بِکَ مِنْ ذُنُوبِی وَ لَجَأْتُ إِلَیْکَ فِی سَتْرِ عُیُوبِی اللَّهُمَّ فَجُدْ عَلَیَّ بِکَرَمِکَ وَ احْطُطْ خَطَایَایَ بِحِلْمِکَ وَ عَفْوِکَ وَ تَغَمَّدْنِی فِی هَذِهِ اللَّیْلَةِ بِسَابِغِ کَرَامَتِکَ وَ اجْعَلْنِی فِیهَا مِنْ أَوْلِیَائِکَ
ص: 58
الَّذِینَ اجْتَبَیْتَهُمْ لِطَاعَتِکَ وَ اخْتَرْتَهُمْ لِعِبَادَتِکَ وَ جَعَلْتَهُمْ خَالِصَتَکَ وَ صَفْوَتَکَ اللَّهُمَّ اجْعَلْنِی مِمَّنْ سَعَدَ جَدُّهُ وَ تَوَفَّرَ مِنَ الْخَیْرَاتِ حَظُّهُ وَ اجْعَلْنِی مِمَّنْ سَلِمَ فَنَعِمَ وَ فَازَ فَغَنِمَ وَ اکْفِنِی شَرَّ مَا أَسْلَفْتُ وَ اعْصِمْنِی مِنَ الِازْدِیَادِ فِی مَعْصِیَتِکَ وَ حَبِّبْ إِلَیَّ طَاعَتَکَ وَ مَا یُقَرِّبُنِی مِنْکَ وَ یُزْلِفُنِی عِنْدَکَ سَیِّدِی إِلَیْکَ یَلْجَأُ الْهَارِبُ وَ مِنْکَ یَلْتَمِسُ الطَّالِبُ وَ عَلَی کَرَمِکَ یُعَوِّلُ الْمُسْتَقِیلُ التَّائِبُ أَدَّبْتَ عِبَادَکَ بِالتَّکَرُّمِ وَ أَنْتَ أَکْرَمُ الْأَکْرَمِینَ وَ أَمَرْتَ بِالْعَفْوِ عِبَادَکَ وَ أَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ اللَّهُمَّ فَلَا تَحْرِمْنِی مَا رَجَوْتُ مِنْ کَرَمِکَ وَ لَا تُؤْیِسْنِی مِنْ سَابِغِ نِعَمِکَ وَ لَا تُخَیِّبْنِی مِنْ جَزِیلِ قِسَمِکَ فِی هَذِهِ اللَّیْلَةِ لِأَهْلِ طَاعَتِکَ وَ اجْعَلْنِی فِی جُنَّةٍ مِنْ شِرَارِ بَرِیَّتِکَ رَبِّ إِنْ لَمْ أَکُنْ مِنْ أَهْلِ ذَلِکَ فَأَنْتَ أَهْلُ الْکَرَمِ وَ الْعَفْوِ وَ الْمَغْفِرَةِ وَ جُدْ عَلَیَّ بِمَا أَنْتَ أَهْلُهُ لَا بِمَا أَسْتَحِقُّهُ فَقَدْ حَسُنَ ظَنِّی بِکَ وَ تَحَقَّقَ رَجَائِی لَکَ وَ عَلِقَتْ نَفْسِی بِکَرَمِکَ فَأَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِینَ وَ أَکْرَمُ الْأَکْرَمِینَ اللَّهُمَّ
ص: 59
وَ اخْصُصْنِی مِنْ کَرَمِکَ بِجَزِیلِ قِسَمِکَ وَ أَعُوذُ بِعَفْوِکَ مِنْ عُقُوبَتِکَ وَ اغْفِرْ لِیَ الذَّنْبَ الَّذِی یَحْبِسُ عَلَیَّ [عَنِّی] الْخُلُقَ وَ یُضَیِّقُ عَلَیَّ الرِّزْقَ حَتَّی أَقُومَ بِصَالِحِ رِضَاکَ وَ أَنْعَمَ بِجَزِیلِ عَطَائِکَ وَ أَسْعَدَ بِسَابِغِ نَعْمَائِکَ فَقَدْ لُذْتُ بِحَرَمِکَ وَ تَعَرَّضْتُ لِکَرَمِکَ وَ اسْتَعَذْتُ بِعَفْوِکَ مِنْ عُقُوبَتِکَ وَ بِحِلْمِکَ مِنْ غَضَبِکَ فَجُدْ بِمَا سَأَلْتُکَ وَ أَنِلْ مَا الْتَمَسْتُ مِنْکَ أَسْأَلُکَ بِکَ لَا بِشَیْ ءٍ هُوَ أَعْظَمُ مِنْکَ
در ادامه به سجده می روی و می گویی: یَا رَبِ (بیست مرتبه)، یَا اللَّهُ (هفت مرتبه)، لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ (هفت مرتبه)، ما شاءَ اللَّهُ (ده مرتبه)، لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ (ده مرتبه) در آخر صلوات بر پیغمبر و آل او علیهم السلام می فرستی و از خدا حاجت خود را طلب می کنی.
پس قسم به خدا که اگرحاجت بخواهی به سبب این عمل به عدد قطرات باران هر آینه برساند به تو خداوند عز و جل آن حاجتها را به کرم عمیم و فضل جسیم خود
ص: 60
- یازدهم شیخ طوسی و کفعمی فرموده اند که: بخواند در این شب :
الَهِی تَعَرَّضَ لَکَ فِی هَذَا اللَّیْلِ الْمُتَعَرِّضُونَ وَ قَصَدَکَ الْقَاصِدُونَ وَ أَمَّلَ فَضْلَکَ وَ مَعْرُوفَکَ الطَّالِبُونَ وَ لَکَ فِی هَذَا اللَّیْلِ نَفَحَاتٌ وَ جَوَائِزُ وَ عَطَایَا وَ مَوَاهِبُ تَمُنُّ بِهَا عَلَی مَنْ تَشَاءُ مِنْ عِبَادِکَ وَ تَمْنَعُهَا مَنْ لَمْ تَسْبِقْ لَهُ الْعِنَایَةُ مِنْکَ وَ هَا أَنَا ذَا عُبَیْدُکَ الْفَقِیرُ إِلَیْکَ الْمُؤَمِّلُ فَضْلَکَ وَ مَعْرُوفَکَ فَإِنْ کُنْتَ یَا مَوْلَایَ تَفَضَّلْتَ فِی هَذِهِ اللَّیْلَةِ عَلَی أَحَدٍ مِنْ خَلْقِکَ وَ عُدْتَ عَلَیْهِ بِعَائِدَةٍ مِنْ عَطْفِکَ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ الطَّیِّبِینَ الطَّاهِرِینَ الْخَیِّرِینَ الْفَاضِلِینَ وَ جُدْ عَلَیَّ بِطَوْلِکَ وَ مَعْرُوفِکَ یَا رَبَّ الْعَالَمِینَ وَ صَلَّی اللَّهُ عَلَی مُحَمَّدٍ خَاتَمِ النَّبِیِّینَ وَ آلِهِ الطَّاهِرِینَ وَ سَلَّمَ تَسْلِیماً إِنَّ اللَّهَ حَمِیدٌ مَجِیدٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَدْعُوکَ کَمَا أَمَرْتَ فَاسْتَجِبْ لِی کَمَا وَعَدْتَ إِنَّکَ لا تُخْلِفُ الْمِیعادَ.
و این دعایی است که در سحرها در عقب نماز شفع خوانده می شود
ص: 61
- دوازدهم : بخواند بعد از هر دو رکعت از نماز شب و شفع و بعد از دعاهای و تر دعاهایی را که شیخ و سید نقل کرده اند .
سیزدهم: سجده ها و دعاهایی را که از رسول خدا صلی اللّه علیه و آله روایت شده بجا آورد از جمله روایتی است که شیخ از حمّاد بن عیسی از ابان بن تغلب روایت کرده که گفت، امام صادق علیه السّلام فرمودند: شب نیمه شعبانی فرا رسید، رسول خدا در آن شب در منزل عایشه بود، چون شب به نیمه رسید از بستر خود برای عبادت برخاست، هنگامی که عایشه بیدار شد، دریافت که پیامبر از خوابگاه خویش بیرون رفته، وی را همچون اغلب زنان وسوسه گرفت، گمان کرد آن حضرت نزد همسر دیگری از همسرانش رفته، از جا برخاست و چادرش را بر خود پیچید و سوگند به خدا که چادر او از ابریشم و کتان نبود، تارش از مو، و پودش از کرک شتر مایه داشت،
ص: 62
حجره به حجره در حجره های زنان رسول خدا جستجو می کرد، در این میان که در جستجوی آن حضرت بود، ناگهان نگاهش به رسول خدا افتاد که مانند جامه ای بر زمین چسبیده در حال سجده است، به نزدیک آن حضرت رفت، شنید در سجده اش چنین می گوید: سَجَدَ لَکَ سَوَادِی وَ خَیَالِی وَ آمَنَ بِکَ فُؤَادِی هَذِهِ یَدَایَ وَ مَا جَنَیْتُهُ عَلَی نَفْسِی یَا عَظِیمُ [عَظِیما] تُرْجَی [یُرْجَی] لِکُلِّ عَظِیمٍ اغْفِرْ لِیَ الْعَظِیمَ فَإِنَّهُ لا یَغْفِرُ الذَّنْبَ الْعَظِیمَ إِلّا الرَّبُّ الْعَظِیمُ.
همه هستی و اندیشه ام برایت سجده کرد، و دلم به تو ایمان آورد، این است دستانم و آنچه بر خود جنایت کردم ای بزرگی که برای هر کار بزرگی به او امید است، از من گناه بزرگ را بیامرز، زیرا گناه بزرگ را جز پروردگار بزرگ نمی آمرزد.
سپس سر مبارک خویش را از سجده برداشت، و دوباره به سجده برگشت، عایشه شنید که آن حضرت می گوید: أَعُوذُ بِنُورِ وَجْهِکَ الَّذِی أَضَاءَتْ لَهُ السَّمَاوَاتُ وَ الْأَرَضُونَ وَ انْکَشَفَتْ لَهُ الظُّلُمَاتُ وَ صَلَحَ عَلَیْهِ أَمْرُ الْأَوَّلِینَ وَ الْآخِرِینَ مِنْ فُجْأَةِ نَقِمَتِکَ وَ مِنْ تَحْوِیلِ عَافِیَتِکَ وَ مِنْ زَوَالِ نِعْمَتِکَ
ص: 63
اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی قَلْباً تَقِیّاً نَقِیّاً وَ مِنَ الشِّرْکِ بَرِیئا لا کَافِراً وَ لا شَقِیّاً پناه می آورم به نور جلوه ات که آسمان ها و زمین ها بر آن روشن شد، و تاریکی ها با آن برطرف گشت، و با ان کار گذشتگان و آیندگان اصلاح شد، از فرا رسیدن عذاب نابهنگامت و از دگرگونی عافیتت، و از زایل شدن نعمتت.
خدایا! دل با تقوا و صفا یافته، و بیزار از شرک، نه کافر و بدبخت روزی من گردان.
سپس دو طرف روی خود را بر خاک نهاد و گفت: عَفَّرْتُ وَجْهِی فِی التُّرَابِ وَ حُقَّ لِی أَنْ أَسْجُدَ لَکَ.
روی خویش را به خاک ساییدم، و مرا سزاست که تو را سجده کنم.
آنگاه که رسول خدا صلی اللّه علیه و آله خواست به اطاق برگردد، عایشه با شتاب به جانب بستر خویش رفت، و هنگامی که رسول خدا صلی اللّه علیه و آله به خوابگاه خویش آمد، شنید که عایشه بلند نفس می زند، فرمود: این بلند نفس زند چیست؟ آیا ندانستی که امشب چه شبی است؟ این شب نیمه شعبان است که در آن روزی ها قسمت می شود، و زمان مرگ اشخاص ثبت می گردد، و نام کسانی که باید به حج بروند نوشته می شود، به درستی که خدای تعالی آمرزد از میان خلق خود بیش از عدد موهای بزهای قبیله کلب را، و در این شب خدای تعالی فرشتگان را از عالم بالا به سوی مکه در زمین می فرستد.
چهاردهم: نماز جناب جعفر طیّار را بجا آورد،
ص: 64
چنان که شیخ از امام رضا علیه السّلام روایت کرده.
پانزدهم: نمازهای این شب را بجا آورد که بسیار است، از جمله نمازی است که ابو یحیی صنعانی از امام باقر و امام صادق علیه السّلام روایت کرده، و همچنین سی نفر از کسانی که مورد اطمینان و اعتماد هستند از آن دو بزرگوار روایت کرده اند که هرگاه شب نیمه شعبان فرا رسید چهار رکعت نماز بجا آور به این ترتیب که در هر رکعت سوره «حمد» و پس از آن صد مرتبه سوره «توحید» را بخوان.
و چون فارغ شدی بگو: اللَّهُمَّ إِنِّی إِلَیْکَ فَقِیرٌ وَ مِنْ عَذَابِکَ خَائِفٌ مُسْتَجِیرٌ اللَّهُمَّ لا تُبَدِّلْ اسْمِی وَ لا تُغَیِّرْ جِسْمِی وَ لا تَجْهَدْ بَلائِی وَ لا تُشْمِتْ بِی أَعْدَائِی أَعُوذُ بِعَفْوِکَ مِنْ عِقَابِکَ وَ أَعُوذُ بِرَحْمَتِکَ مِنْ عَذَابِکَ وَ أَعُوذُ بِرِضَاکَ مِنْ سَخَطِکَ وَ أَعُوذُ بِکَ مِنْکَ جَلَّ ثَنَاؤُکَ أَنْتَ کَمَا أَثْنَیْتَ عَلَی نَفْسِکَ وَ فَوْقَ
ص: 65
مَا یَقُولُ الْقَائِلُونَ.
خدایا! نیازمند به توام، و از عذابت بیمناک و به تو پناهنده ام، خدایا! نامم را از گروه بندگان به گروهی دیگر تبدیل مکن، جسمم را تغیر مده، آزمونم را سخت مکن، دشمن شادم مساز، پناه می آورم به عفوت از مجازاتت، و به رحمتت از عذابت، و به خشنویت از خشمت، و به تو از تو، ثنایت بس بزرگ است، تو چنانی که خود بر خویش ثنا کردی و برتر از آنچه گویندگان گویند.
و بدان که برای خواندن صد رکعت نماز در این شب به این ترتیب که در هر رکعت سوره «حمد» یک مرتبه و سوره «توحید» ده مرتبه خوانده شود، فضیلت بسیار بسیار وارد شده، و در اعمال ماه رجب دستور العمل شش رکعت نماز در این شب با سوره های «حمد» و «تبارک» و «لیس» و «توحید»
عید مولود شریف امام دوازدهم مولانا و إمامنا المهدی حضرت حجة بن الحسن صاحب الزمان صلوات الله علیه است و یستحب زیارته الا فی کل زمان و
مکان و الدعاء بتعجیل الفرج عند زیارته و تتأکد زیارته فی السرداب بسر من رأی و هو المتیقن ظهوره و تملکه و أنه یملأ الأرض قسطا و عدلا کما ملئت ظلما و جورا.
ص: 66
- اگر علاقه مند هستید در طرح های مختلف فرهنگی ما شرکت کنید و مخاطب ما باشید
- اگر علاقه مند به تحقیق در موضوعات مختلف مهدویت هستید
- اگر مایلید اخبار برنامه های مختلف ما را از طریق پیام کوتاه (موبایل) دریافت کنید.
و اگر مایلید مایلید در گروههای مختلف سنی ما قرار گیرید تا از برنامه های مخصوص ردهی ستی بهره ببرید
برای ما پیام کوتاه ارسال کنید:
ص: 67
کد مربوط به گروه خود را با دقت به شماره ی 09127501007 (اگر مایل بودید نام خود یا مؤسسه خود را بعد از وارد کردن کد بنویسید ) ارسال نمایید تا
شماره ی شما در گروه مورد نظر ثبت شود.
بعنوان مثال:
qaem 12 amir hosayni
لطفا کد را بدون فاصله بنویسید. و اگر مایل به ثبت نام در گروههای مختلف هستید جداگانه ارسال فرمایید.
هنرمندان کد : 12qaem
محققین و نویسندگان کد: 13qaem
مؤسسات فرهنگی کد: 14qaem
خیرین کد: 16qaem
معلمین و اساتید کد: 17qaem
مبلغین و خطبا کد: 18qaem
طراحان کد: 19qaem
دکترها و مهندسین کد: 20qaem
معلمین پرورشی قرآن و دینی کد: qaem24
مساجد و حسینیه ها کد: qaem25
علاقمندان به دریافت پیام های موسسه قائمیه کد:15qaem
ص: 68
گروههای سنی شهرستان اصفهان زیر 6 سال کد: 30qaem
از 6 سال تا 11 سال پسران کد: 31qaem از 6 سال تا 11 سال دختران کد: 36qaem
از 11 سال تا 14 سال پسران کد:32qaem از 11 سال تا 14 سال دختران کد: 37qaem
از 14 سال تا 18 سال پسران کد: 33qaem از 14 سال تا 18 سال دختران کد: 38qaem
از 18 سال تا 30 سال آقایان کد: 34qaem از 18 سال تا 30 سال خانم ها کد: 39qaem
از 30 سال به بالا آقایان کد: 35qaem از 30 سال به بالا خانم ها کد: 40qaem
سایر شهرستانها
کودکان زیر 10 سال کد: 21qaem جوانان و نوجوانان 10 تا 20 سال کد: 22qaem
بزرگسالان 20 سال به بالا کد: 23qaem
اگر غیر از ثبت نام پیامی برای ما دارید به این صورت عمل کنید
متن پیام ........................ :qaem
لطفا با حروف انگلیسی بنویسید.
qaem:
ص: 69
از علاقمندان و صاحب نظران در زمینه مهدویت انتظار داریم نظرات ارزشمند خود را از ما دریغ نداشته و طرح های ابتکاری خود را جهت هر چه باشکوه تر
برگزار کردن جشن های نیمه شعبان برای ما ارسال فرمایند تا در چاپ های بعدی مورد استفاده قرار گیرد.
ص: 70