امام حسین علیه السلام در قرآن جلسه سوم

مشخصات کتاب

سخنران :

حجت الاسلام و المسلمین حاج سید مجید نبوی

محل سخنرانی :

استان فارس : شهرستان اشکنان حسینیه جماران

موضوع سخنرانی :

امام حسین علیه السلام در قرآن

آمادگی ورود در ماه محرم

تاریخ سخنرانی :

جلسه سوم

محرم 1436 سال 1394 شمسی

ایمیل سخنران : nabavi135@gmail.com

ص: 1

خطبه

اَعوذُ بِالله مِنَ الشیطان الرَّجیم

بسمِ الله الرَّحمنِ الرَّحیم

اَلحَمدُلله ربِّ العالمین بارِءِ الخَلائِق اجمَعین جامِعِ الناس لِیومِِ لارَیبَ فیه ، ثُمَ الصَلوهُ و السَلام عَلی البشیرِ النَّذیر و السِّراجِ المُنیر ، سَیِدَنا و مولانا احمد اَبی القاسِم مُحَمَد صَلّیَ الله عَلَیه وَ آلِهِ و َسَلّم و علی اَهلِ بَیتِ اَلاطیبینَ الهداهِ المهدیین سیما بقیه الله فی الارضین سیدنا و مولانا الحجه بن الحسن المهدی ( عجل الله تعالی فرجه الشریف ) و لعنه الله عَلی اعدائهم أجمَعین مِن الان إلی قیام یَومِ الدّین .

همه هست آرزویم ، که ببینم از تو رویی

چه زیان ، تو را که من هم برسم به آرزویی

یابن الحسن یابن الحسن

همه موسم تفرج به چمن روند و صحرا

تو قدم به چشم من نِه بنشین کنار جویی

یابن الحسن یابن الحسن

ص: 2

آیه مورد بحث

و بعد قال الحکیم فی محکم کتابه الکریم و مُبرَم خطابه العظیم

أُذِنَ لِلَّذِینَ یُقَاتَلُونَ بِأَنَّهُمْ ظُلِمُوا وَ إِنَّ اللَّهَ عَلَی نَصْرِهِمْ لَقَدِیرٌ

الَّذِینَ أُخْرِجُوا مِن دِیَارِهِمْ بِغَیْرِ حَقٍّ إِلَّا أَن یَقُولُوا رَبُّنَا اللَّهُ (1)

صدق الله العلی العظیم .

شام جمعه هست و متعلق به امام عصر حضرت بقیه الله العظم امام زمان روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفدا ، ایام محرم و عزای جد بزرگوارشان سید الشهدا علیه السلام جهت عرض تسلیت به آن بزرگوار صلواتی ختم فرمایید .

باز هم در این شام جمعه شاد کنید ارواح طیبه شهدا ، مؤمنین ، مؤمنات ذوی حقوق ، ذوی الارحام و همه کسانی که در سال های گذشته در این مجالس حضور داشتند و سر به تیره تراب نهادند . انشا الله مهمان ابا عبدالله الحسین علیه السلام شوند با ذکر صلوات بر محمد و آل محمد .

ص: 3


1- ادامه ی آیه وَ لَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُم بِبَعْضٍ لَّهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَ بِیَعٌ وَصَلَوَاتٌ وَمَسَاجِدُ یُذْکَرُ فِیهَا اسْمُ اللَّهِ کَثِیرًا وَ لَیَنصُرَنَّ اللَّهُ مَن یَنصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِیٌّ عَزِیزٌ سوره حج آیه 39 و 40

مقدمه

در ادامه مطلب شب های گذشته که عرض کردیم . خداوند تبارک و تعالی ، قرآن کریم را در شأن اهل بیت نازل فرمود . و لیکن در این بین آیاتی هست که اختصاص به سید الشهداء علیه السلام دارد و از جهاتی بعضی از آیات قرآن اگر به غیر از امام حسین علیه السلام تفسیر و یا تأویل شود ، قطعاً و یقیناً آنچه که ما باید از قر آن بفهمیم ، نفهمیده ایم . اینجا دو آیه از قرآن کریم که صدر عرائضم قرائت شد از سوره مبارکه حج آیات 39 و 40 اشاره به این مطلب دارد که موضوع منبر امشب ما را ترسیم می کند .

قرآن کریم در این آیات می فر ماید :

( أُذِنَ لِلَّذِینَ یُقَاتَلُونَ بِأَنَّهُمْ ظُلِمُوا ) آن کسانی که به آنها ظلم شده است اجازه پیدا می کنند مقاتله کنند و بجنگند و دشمنان خود را سرکوب کنند .

( وَ إِنَّ اللَّهَ عَلَی نَصْرِهِمْ لَقَدِیرٌ ) خداوند تبارک و تعالی برای یاری ایشان قادر است و می تواند به آنها کمک کند .

در آیه بعدی آنها را بیشتر معرفی می کند . آخر به چه کسانی ظلم شده است ؟ در این عالم به خیلی ها ظلم شده است . اینها چه کسانی هستند که خداوند تبارک و تعالی إذن جهاد به آنها داده است که شمشیر را به دست بگیرند . این طور نباشید که شما را بکشند و شما را از دیارتان نفی بلد کنند ، هر ظلمی به شما بکنند و شما هیچ کاری نکنید .

(الَّذِینَ أُخْرِجُوا مِن دِیَارِهِمْ بِغَیْرِ حَقٍّ ) می دانید به چه کسانی ظلم شد ؟ آنهایی که به ناحق از شهر و وطن خود تبعید شدند و آنها را اخراجشان کردند .

( إِلَّا أَن یَقُولُوا رَبُّنَا اللَّهُ ) حالا جرم آنها چه بوده است ؟ خیلی ها را در دنیا آواره می کنند . هنوز که هنوز هست ، الان که قرن بیست و یکم هستیم ، سونامی هجرت در زمان ما دارد اتفاق می افتد . هرشب تلویزیون نشان می دهد از کشورهای سوریه ، لبنان ، اُردن ، یمن و از کشورهای همسایه ما شب و روزی نیست که خبری از آنها نداشته باشیم . فوج فوج از خانه هایشان بیرون می روند و به جاههای دیگر هجرت می کنند . حالا سالم برسند یا نرسند . اما اینهایی که قرآن می فرماید چه کسانی هستند ؟

( إِلَّا أَن یَقُولُوا رَبُّنَا اللَّهُ ) نه همه ی کسانی که از خانه بیرونشان کنند و به آنها ظلم شده باشد . منظور آن دسته از افرادی است که حرفشان یک کلمه بود . گفتند الله پروردگار ماست . نرفتند بت پرست شوند ، نرفتند غیر از خدا را پرستش کنند به جرم خداپرستی آنها را از دیار خود بیرون کردند . این ترجمه آیه شریفه است .

ص: 4

مصداق آیه

حالا ببینیم امام حسین علیه السلام چه ارتباطی با این آیه شریفه دارد . آنهایی که باید بدانند فهمیده اند . تمام این حرفهایی که زدیم مصداق اَتم و اَکملش امام حسین علیه السلام است . چه کسی غیر از او می تواند باشد . اما خوب هست عجله نکنیم و قبل از این که از امام حسین علیه السلام بگوییم به سراغ روایات برویم .

تفسیر البرهان تفسیری بسیار قدیمی و نزدیک به عصر اهل بیت علیهم السلام است . بسیاری از تفاسیر امروزی وقتی بخواهند روایتی را نقل کنند از این کتاب تفسیر البرهان که نویسنده این کتاب از خودش تفسیر نکرده است . گفته است قال الصادق ، قال رسول الله ، قال الباقر ، قال امیر المؤمنین ، قال موسی بن جعفر ، قال علی بن موسی الرضا ، همه این ها از ائمه روایت آورده است . و چه تفسیری از قرآن کریم می توانید پیدا کنید که در این عالم مثل کلام ائمه باشد .

تفسیر قرآن فقط باید توسط خودِ اهل بیت علیهم السلام باشد چون ما هیچ کدام نمی دانیم منظور خدا از این آیه قرآن چه بوده است . فقط آنها می دانند .

روایت آورده است از امام محمد باقر علیه السلام که سلسله سند آن را نمی خوانم . یادداشت کرده ام و برای شما می خوانم . چون حرف ، راجع به این آیه بسیار زیاد است . لذا سعی می کنم مختصر ، به همان مسائل مهم اشاره کنم .

حضرت فرمودند : « قال (نُزِلَت ) این آیه شریفه نازل شده فی رسول الله و علی و جعفر و حمزه و جَرَت فی الحسین علیه السلام . » (1)

اولاً این آیه در شأن رسول خدا نازل شد. چرا ؟ چون اول کسی که آمدند به ظلم او را از شهر خودش آواره کردند و مجبور شد ایشان هجرت کنند از شهر مکه به مدینه ، پیغمبر صلی الله علیه و آله بودند . البته قبل از آن یک گروه مسلمانانی بودند گروه هفتاد نفره ای که به سرپرستی جعفر بن ابی طالب ، برادر امیرالمؤمنین علیه السلام با مشورت پیغمبر اکرم از شهر مکه به طرف حبشه هجرت کردند و آن ماجراهای مفصلی که در آن سفر داشتند . بعد می فرماید : « امیرالمؤمنین علیه السلام بعد از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله مأمور شد زن ، بچه ، اسباب و اثاثیه را از مکه به مدینه بیاورد . » که آن هم یک ماجرای مفصلی دارد که چگونه می خواستند مزاحم امیرالمؤمنین علیه السلام بشوند و چه طور به آنها جواب داد .

بعد می فرماید : « جعفربن ابی طالب برادر امیرالمؤمنین علیه السلام و حمزه سید الشهداء ، که گناهِ کشته شدن آن چه بود ؟ آن هم گفته بود پروردگار من خداست . بت پرستی نمی کرد و بت های آنها را قبول نداشت .

ص: 5


1- بحارالانوار، 44/ 219

و در ادامه فرمود : بعد ها این آیه در حق امام حسین علیه السلام جریان پیدا کرد . یعنی چه اتفاقی افتاد ؟ این اتفاق افتاد که امام حسین علیه السلام در شهر مدینه زندگی می کرد خبر آوردند که باید با یزید بیعت کند . ایشان بیعت نکردند . حرف امام حسین علیه السلام چه بود ؟

( إِلَّا أَن یَقُولُوا رَبُّنَا اللَّهُ ) حرف او این بود که پروردگار ما خداست . از شهر مدینه اخراج شد و به شهر مکه آمد . باز از شهر مکه اخراج شد که اینجا یک خصوصیتی دارد که هجرت امام حسین علیه السلام با هجرت تمام انبیاء و ائمه علیهم السلام فرق می کند . برادرش محمد حنیفه گفت : « آقا چرا دارید از شهر مکه می روید ؟ چرا به سمت عراق می روید و به سمت کشور دیگری نمی روید ؟ چرا زن و بچه را با خود می برید ؟ » چراها زیاد بود . امام حسین علیه السلام همه سؤالات او را جواب دادند و در پاسخ این سؤال که شما چرا جای دیگری را انتخاب نمی کنید فرمود : « برادر دستور آمده است که هر کجای این کره زمین باشم من را بکشند ولو این که در سوراخی پنهان بشوم من را همان جا به شهادت می رسانند . » (1)

مرحوم شیخ شوشتری وقتی به اینجا می رسد یک روضه ای می خواند و می گوید : « شما برو بگرد تمام آن کسانی که هجرت کردند یک راهی جلوی آنها وجود داشت . مسیر دیگری هم داشتند که بروند ، حق انتخاب داشتند به جز امام حسین علیه السلام حتی زمانی که سپاه حر با او مواجه شد حضرت به ایشان فرمودند لااقل اجازه بدهید ، از بزرگترهایتان بپرسید من به سمت کشوری بروم که اصلا کاری به شما نداشته باشد . »

لذا در مظلومیت امام حسین علیه السلام این که قرآن می فرماید : (أُذِنَ لِلَّذِینَ یُقَاتَلُونَ بِأَنَّهُمْ ظُلِمُوا ) ظلم شد به آنها ، ما مظلومی مانند امام حسین علیه السلام نداریم . و مصداق ( اَتَمُّ وَ أکمَل ) این آیه ، امام حسین علیه السلام است .

ص: 6


1- عبدالله بن زبیر با امام ملاقات کرده و مدتی با ایشان صحبت می کند. پیشنهاد عبدالله این بود: شما در این شهر بمان ، من مردم برای تو جمع خواهم کرد. شما ولایت امر را بعهده می گیری. ما با تو بیعت وتورا کمک و مساعدت می کنیم. امام فرمود: پدرم برایم حدیث کرد که بزرگی دراین شهر کشته می شود، وکشته شدن او حرمت این خانه را می شکند. بعد اضافه می فرماید: اگر من یک وجب بیرون از حرم کشته شوم، دوستتر دارم از این که یک وجب داخل حرم به قتل برسم، و به خدا قسم که اگر من در سوراخ خزندگان هم بروم بنی امیه مرا بیرون کشیده و خواهند کشت! اینها به همان گونه قوانین خدا را زیر پا می گذارند که قوم یهود آنرا زیر پا گذاردند. طبری 5/384-385 ابن الاثیر4/

روایت دیگر

روایت بعدی که سلسله سند آن نقل می کند از موسی بن جعفر علیه السلام ایشان از پدر و از جدّ و بعد می رسد به امام محمد باقر علیه السلام می گوید حضرت فرمودند :

( قال نُزِّلت هذه الآیه فی آل محمد صلی الله علیه و آله خاصَّه )

شما حق ندارید این آیه را تعمیم دهید امروز به آن کسانی که از روی ظلم دارند در سوریه و کشورهای مختلف از شهر و دیارشان رانده می شوند . این آیه مخصوص آل پیغمبر صلی الله علیه و آله است . یعنی امام مجتبی علیه السلام ، امام حسین علیه السلام ، زین العابدین علیه السلام . تاریخ این ها را همانطور که من اسم می برم شما در ذهن خودتان ترسیم کنید که هر کدام از این ها چگونه از شهر و دیارخودشان اخراج شدند . امام باقر علیه السلام ، امام صادق علیه السلام ، امام موسی بن جعفر علیه السلام از این زندان به آن زندان ، آقا علی بن موسی الرضا علیه السلام از شهر مدینه ببرند به خراسان ، امام جواد علیه السلام محل تولدش در مدینه و محل شهادتش در بغداد و آرامگاهش در کاظمین است . این ها یعنی چه ؟

( الَّذِینَ أُخْرِجُوا مِن دِیَارِهِمْ ) اینها کسانی هستند که از دیار خود اخراجشان کردند . امام هادی علیه السلام و امام حسن عسکری علیه السلام که بچه شهر مدینه هستند باید از شهر سامرا سر در بیاورند در میان یک لشکرگاه ، آنها را قرار بدهند و به شهادت برسانند و همان جا دفن کنند . بالاخره در پایان این آیه شریفه می رسد به امام زمان علیه السلام هم در این روایت و هم روایت بعدی .

ص: 7

ظلم به امام زمان علیه السلام

امام محمد باقرعلیه السلام در تفسیر البرهان می فرماید : ( قالَ هیَ فی القائم عجل الله تعالی فرجه الشریف و اصحابهُ ) اگر می خواهید ببینید به چه کسی ظلم شده است و اگر می خواهید ببینید به چه کسی اجازه داده می شود شمشیر بردارد و علیه ظالمان قیام کند این مربوط می شود به امام زمان علیه السلام و اصحابش .

من این آیه قرآن و روایاتی که برای شما خواندم را یادداشت کرده ام که اگر بخواهم به سراغ آن بروم وقت گرفته می شود و از اصل مطلب باز می مانیم . تمام این ها می خواهد بگوید که اهل بیت عصمت و طهارت ، اینها کسانی هستند که به آنها ظلم شده است و ظلم به معنای واقعی در حق اینها شد و امام زمان علیه السلام وقتی ظهور می کند همان اول ظهور ، خداوند با این آیه قرآن حکم می دهد که می توانی شمشیر به دست بگیری و مقاتله کنی و بجنگی .

لذا ما در دین اسلام دو نوع جهاد داریم : یک جهاد دفاعی که دشمن می آید حمله می کند . چکار کنیم ؟ نمی توانی بایستی که تو را بکشند باید از خودت دفاع کنی و یک جهاد ابتدایی داریم ، یعنی قبل از این که بخواهند به شما حمله کنند و جنگ راه بیندازند شما بروید و با آنها بجنگید . این دومین جهاد را جهاد ابتدایی می گوییم . این آیه قرآن و فتوای مراجع تقلید و همه اینها را با روایات کنار هم بگذاریم ، می گوید این مخصوص امام زمان علیه السلام است . امروزها که بوی جنگ می آید و عربستان شیطنت می کند و از آن طرف اولتیماتوم داده می شود . همه گفته اند ما آمادگی برای دفاع داریم اما حمله نمی کنیم . اسلام این اجازه را به ما نمی دهد . بله ، خودمان را در مقابل دشمن قوی می کنیم اگر خطری ما را تهدید کند از خودمان دفاع می کنیم . کما اینکه هشت سال به ایران حمله کردند و ایران از خودش دفاع کرد . این مکتب تشیع است .

آن وهابیتی که می آید مغز جوانان سنی را شست و شو می دهد و می گوید این همه آیات قرآن برای جهاد داری چرا باید این آیات تعطیل بماند برو جلو و جهاد کن ، بکش و خودت را فدا کن . اینها چه می گویند ؟ دوری از مکتب اهل بیت علیهم السلام آنها را اینچنین می کند . وقتی از مکتب اهل بیت دور شدی کار، دست دشمنان اهل بیت علیهم السلام افتاد ، آیات قرآن را هرجور که بخواهند تفسیر و تأویل می کنند .

ص: 8

امام محمد باقر علیه السلام آمده است این آیه جهاد را برای ما تفسیر کرده است که ای بچه شیعه ، تو حق نداری بروی جلو و کسی را بکشی . تو حق نداری کمربند انفجار را ببندی و عده ای بی گناه و گناهکار را بکشی . ما جهاد ابتدایی نداریم . بله ، اگر آمدند و خواستند به آب و خاک و ناموس و وطن شما تجاوز کنند تو از خودت دفاع کن . وظیفه داری در مقابل آنها بایستی .

پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله هشتاد و چهار جنگ با دشمنانشان ( یهودیان و مشرکین ) داشتند . بروید مطالعه کنید در طول تاریخ نوشته شده است . بعضی از اینها جهاد ابتدایی بود . اخیرا در حوزه علمیه قم کتابی منتشر شده است با اسناد بسیار محکم ثابت شده است که هشتاد و چهار جنگ پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله داشتند و تمام آن جنگ ها دفاع بود . هیچ جنگی را شروع نکرد که حالا یک عده مسلمان نما در دنیا به نام اسلام ، آتش افروزی می کنند و عجیب آبروی اسلام را می برند . به نام اسلام هر جنایتی از دستشان بر می آید انجام می دهند . که آن پاپ مسیحیت در صحبت خود ، از روی حسادت بگوید اگر جمعیت مسلمانان این تعداد زیاد است به علت جنگهایی است که هزارو چهار صد سال پیش شده است . کدام جنگ ؟ اینها همه دفاع بوده است . آمدند حمله کنند به مسلمانان و آنها را نابود کنند ، مجبور شدند از خود دفاع کنند . ما تنها یک جهاد ابتدایی داریم که امام محمد باقر علیه السلام تکلیف آن را مشخص کرده است .

این جهاد ابتدایی مر بوط به زمان ظهور امام زمان علیه السلام است . چه قدر خوب است امشب که شام جمعه است و متعلق به امام زمان علیه السلام ، چه قدر این آیه ، مناسب در اینجا آمده است که در ایام محرم ما داریم صحبت می کنیم . شام جمعه متعلق به امام زمان علیه السلام و ایام امام حسین علیه السلام ، تکلیف این کار اینجا معلوم می شود . ببینیم ما چه راهی در پیش داریم . امروزه خیلی ها می آیند و عنوان می کنند که علائمی پیدا شده است و امام زمان انشاءالله ظهور می کند و یا این هفته ظهور می کند ، آن هفته می آید و آن یکی می گوید: خیر، همه جوانها دارند می بینند و دیگری می گوید آن علامتی که اتفاق افتاده است نشانه ظهور است . نه . یک سری علائمی برای ظهور است . حیف که من و شما اهل مطالعه نیستیم ، اهل تحقیق و بررسی نیستیم . حرف هر کسی را می شنویم و قبول می کنیم که اگر امروزه اطلاع از این روایات و مسائل داشتیم هیچ کدام از این حرف ها برای ما وسوسه انگیز نمی شد .

ص: 9

رجعت

خاطره

امسال چند مرتبه به لطف خدا توفیق داشتم و به کربلا مشرف شدم . در یکی از سفرها ، کنار مرقد امیرالمؤمنین علیه السلام یکی از علمای بزرگ شیعه را دیدم . حضرت آیت الله سند ، ایشان از محققین درجه یک هستند که کتاب های ارزشمندی نوشته اند . ایشان چند مرتبه به اصفهان آمدند . کتاب هایشان را از ایشان گرفتیم و در سایت اینترنتی قائمیه گذاشته بودیم . وقتی او را دیدم بعد از سلام و احوالپرسی ، گفتم اثر جدید چیست ؟ گفتند کتابی نوشتم در باب رجعت ، حتی برای خودم تازگی دارد و اگر این کتاب منتشر بشود و بچه شیعه ها بتوانند آن را بخوانند . بسیاری از شبهات پاسخ داده می شود . به بسیاری از سؤالات جوانها جواب داده می شود . بدلیل اینکه بازار آخرالزمان و ظهور داغ است . هرکس از راه می رسد یک روایت از جایی می آورد و می خواند و می خواهد قضاوت کند براساس آن روایت و آن زاویه و به همه چیز و همه جا تعمیم دهد . ایشان فرمودند : شما می دانستید قبل از ظهور امام زمان علیه السلام رجعت صورت می گیرد ؟ اول رجعت را برای شما توضیح بدهم . رجعت یکی از اعتقادات منحصر به فرد شیعه است یعنی هیچ انسانی در کره زمین به جز شیعیان این اعتقاد را ندارند . رجعت ، یعنی برگشتن به دنیا . یعنی افرادی که دارند زندگی می کنند دوباره قبل از قیامت به این دنیا برمی گردند . اما نه همه . دودسته هستند :

ص: 10

دسته ی اول رجعت کنندگان

یک دسته مؤمنین محض هستند آنهایی که در ایمانشان شکی نیست . انسان بسیار مؤمنی مانند حضرت مالک اشتر .

خدا برای این که مؤمنین در دوره آخرالزمان گول نخورند و هر روز دنبال این و آن نیفتند ، که این یار امام زمان علیه السلام است و این امام زمان است و یا الان ظهور می کند . چون تازگی دارد و خوشمزه است و زیباست اما کمی که تکرار شود ملالت آور است که دیگر همه خسته می شوند و می گویند چند سال پیش که ما جوان بودیم ، می گفتند فلان آیت الله گفته است که امام زمان علیه السلام ظهور می کند ما که هنوز ندیدیم اتفاقی بیفتد . این سرخوردگی ها پیش می آید .

خداوند شخصیتی مانند سلمان فارسی را زنده می کند . مثل مالک اشتر را زنده می کند . و به این دنیا بر می گرداند . اینها هستند که قلوب شیعیان را محکم می کنند و نوید می دهند که امام زمان علیه السلام عن قریب خواهد آمد . هر وقت مالک آمد ، هر وقت سلمان آمد ، هر وقت این مؤمنین محض به این دنیا برگشتند . میثم تمار زنده می شود و قبل از ظهور او می آید . اسامی اینها در روایات است . حضرت آیت الله سند گفتند : من تمام این آیات را در این کتاب جمع آوری کرده ام و قبل از این که چاپ بشود فایل آن را در اختیار ما گذاشت که ما وارد این مجموعه قائمیه بکنیم و آن را منتشر کنیم .

ص: 11

دسته ی دوم رجعت کنندگان

دسته دوم که قبل از ظهور رجعت می کنند و به این دنیا بر می گردند :

کافرین ، منافقین و منکرین محض هستند . محض یعنی خالصِ خالص . یعنی ذره ای ایمان در وجودشان نیست .

یزید ، عمر سعد ، شمر و خولی می آیند . دوباره اینها به دنیا باز می گردند ؟ بله . که چه بشود ؟ این که إذن قتال و جهاد به امام زمان علیه السلام داده می شود برای این است که اینها را به سزای اعمالشان برسانند . اگر شیعه یک مقدار الان آرام است امیدش به این است که امام زمان علیه السلام بیاید و انتقام بگیرد . کما این که در روایت است روز عاشورا که شد آن صحرای کربلا و ماجرای صحرای کربلا ایجاد شد ملائکه از خدا اجازه خواستند ، خدایا اجازه بده به یاری امام حسین علیه السلام برویم .(1)

به قول مرحوم شوشتری در خصائص الحسینیه می گوید : آن ندای هَل مِن ناصرٍ ینصرنیِ امام حسین علیه السلام خیلی کارها کرد . چند بار امام حسین علیه السلام فرموده . مرحوم شیخ می نویسد : یک بار اثر گذاشت این هَل مِن ناصرٍ یَنصُرنی روی یک شهدای کربلا ، آن قدر جانسوز بود که بدنهای شهدا به لرزه در آمد . ای امام حسین علیه السلام از خدا بخواه تا ما دوباره برگردیم و در رکاب شما شمشیر بزنیم . امام حسین علیه السلام فرمودند : « ای شهیدان در راه حق ، آسوده خاطر بخوابید تا چند لحظه دیگر من به شما ملحق می شوم . »

یک جای دیگر که صدا می زند هَل مِن ناصرٍ یَنصُرنی ، آیا کسی هست که مرا یاری کند ؟ یک مرتبه زن هایی که آن قدر ، بچه ها برایشان عزیز است ، بچه هایشان را فرستادند . مثل حضرت قاسم ، مانند عبدالله . گفتند بروید و جانتان را فدای عمویتان امام حسین علیه السلام بکنید . وقتی مادر تا این حد از جان فرزندش بگذرد ، معلوم است که این هَل مِن ناصرٍ یَنصُرنی چه قدر جانسوز بوده است .

ص: 12


1- شیخ طوسی(ره) در کتاب امالی مسند از محمد بن حمران روایت کرده است که گفت: «قال أبوعبدالله: لما کان من أمر الحسین بن علی ما کان ضجّت الملائکة إلی الله تعالی، و قالت: یا ربّ، یفعل هذا بالحسین صفیّک و ابن صفیّک و ابن نبیّک؟ قال: فاقام الله لهم ظل القائم و قال: بهذا إنتقم له من ظالمیه». یعنی: (فرمود امام صادق(ع) که: چون کار شهادت حسین بن علی(ع) به پایان رسید، آن چنانی که رسید، ملائکه به ناله و فریاد برآمدند به سوی خدای تعالی و گفتند: ای پروردگار! آیا اینطور با حسین، برگزیده تو و پسر برگزیده تو و پسر پیغمبر تو کرده می شود؟ فرمود: پس بر پاداشت خدا برای ایشان شبح قائم را و فرمود: به این قائم انتقام می کشم برای او از ستم کنان در حق او).

یک جایی دیگر فرمودند که حضرت علی اصغر ، خودش را از روی گهواره بر روی زمین بیرون انداختند یعنی پدر جان ، هنوز تنهای تنها نشدی .

آن وقت ندای آخرِ ابی عبدالله که سر به نیزه غریبی زد و فرمود : « هَل مِن ناصرٍ ینصرنی ، کسی هست که مرا یاری کند . » ملائک به خروش آمدند که خدایا اجازه بده تا به یاری امام حسین علیه السلام برویم . خدا هم اجازه داد . اما زمانی ملائکه رسیدند که دیگر کار از کار گذشته بود و ملائکه آن قدر گریه کردند و گفتند چرا ما توفیق یاری پیدا نکردیم .

در روایت داریم خداوند سایه امام زمان علیه السلام را نشان ملائکه داد و فرمود : ای ملائکه ( بِهِ أنتَقِم ) به وسیله این آقا من انتقام می گیرم و شما اینجا در کربلا بمانید و تا زمان ظهور بر سید الشهداء گریه کنید . که هنوز هم در کربلا ملائکه ای هست که فقط کار آنها گریه بر امام حسین علیه السلام است .

و وقتی امام زمان علیه السلام ظهور می کند با یارانی که دارد که یکی از این یاران ملائکه است و یکی دیگر از یارانش من و شما باشیم در شب جمعه ای که متعلق به امام زمان علیه السلام است . امام صادق علیه السلام فرمود : هر کس آرزو دارد که هنگام ظهور امام زمان علیه السلام زنده شود و به این دنیا بر گردد ، چهل روز صبح بعد از نماز صبح ، دعای عهد بخواند . مفاتیح الجنان را باز کن در فهرست نوشته است دعای عهد . چهل روز پشت سر هم دعای عهد خوانده شود . امام صادق علیه السلام می فرماید : وقتی حضرت ظهور کرد ، از جانب خدا یک ملک می آید بالای سر قبرت و صدا می زند ای کسی که عاشق امام زمان بودی و یک عمر گفتی یابن الحسن ، یک عمر گفتی اللهم عجل لولیک الفرج . اما صلاح نبود در زمان تو این آقا ظهور کند . الان ظهور کرده است اگر می خواهی برگردی ، برگرد . لذا در قسمتی از دعای عهد اینچنین می خواند :

( اللَّهُمَّ إِنْ حَالَ بَیْنِی وَ بَیْنَهُ الْمَوْتُ الَّذِی جَعَلْتَهُ عَلَی عِبَادِکَ حَتْماً مَقْضِیّاً ، فَأَخْرِجْنِی مِنْ قَبْرِی مُؤْتَزِراً کَفَنِی شَاهِراً سَیْفِی مُجَرِّداً قَنَاتِی مُلَبِّیاً دَعْوَةَ الدَّاعِی فِی الْحَاضِرِ وَ الْبَادِی ) .(1)

یعنی خدایا اگر مرگ ، همان مرگی است که برای همه بندگان مقرر کردی بین من و ظهور امام زمان علیه السلام حائل شد و من مردم و امام زمانم ظهور نکرد ، پس زمان ظهور مرا از قبر بیرون بیاور . با شمشیر در رکاب این امام زمان علیه السلام انجام وظیفه کنم .

پس کاری ندارد ، بسم الله ، شروع کنید از همین فردا صبح نیت کن تا چهل روز دیگر زنده باشی و خواندن این دعا بعد از نماز صبح را پیدا کنی . تا خدا ما را از یاران واقعی امام زمان علیه السلام قرار بدهد . که اگر بنا باشد در این عمر کوتاهِ ما ظهوری صورت نگیرد ، لااقل هنگام ظهور امام زمان علیه السلام زنده باشیم و انجام وظیفه کنیم .

ص: 13


1- امام صادق علیه السلام درباره این دعا فرموده است: «مَنْ دَعا اِلَی اللَّهِ اَرْبَعینَ صَباحاً بِهَذَا العَهْدِ کَانَ مِنْ اَنْصارِ قَائِمنا وَاِنْ مَاتَ اَخْرَجَهُ اللّهُ اِلَیْهِ مِنْ قَبْرِهِ وَاَعْطاهُ اللّهُ بِکُلِ کَلِمَةٍ اَلْفَ حَسَنَةٍ وَمَحاعَنْهُ اَلْفَ سَیِئَةٍ...»؛ «هر کس چهل صبحگاه این دعا را بخواند، از یاوران حضرت قائم علیه السلام خواهد بود و اگر پیش از ظهور آن حضرت بمیرد، خدای تعالی او را زنده خواهد کرد تا در رکاب آن حضرت جهاد نماید و به شماره هر کلمه از آن هزار حسنه برایش نوشته می شود، و هزار کار بد از او محو می گردد». بحارالانوار، ج 83، ص 284، ح 47.

نتیجه

پس امام باقر علیه السلام فرمود : « این دو آیه قرآن از سوره مبارکه حج مربوط به جد ما امام حسین علیه السلام و بعد جاری می شود در حق فرزند ما امام زمان علیه السلام که او می آید و خدا به او إذن می دهد که علیه ظالمان قیام کند و همه ظالمان را سر جای خودشان بنشاند و یکی از کسانی که قبل از ظهور زنده می شود و به دنیا بر می گردد آقا مسلم بن عقیل است . همین آقایی که امشب می خواهم دلهایتان را ببرم در خانه این آقای مظلوم .

ص: 14

روضه

تنها و بی قرارم خریداری ندارم

طناب دارِ کوفه باشد چشم انتظارم

کوفه نیا حسین جان ، کوفه نیا حسین جان

تنها در کوفه ماندم از دیده خون فشاندم

نماز آخرم را با دست بسته خواندم

مستم ، مستم زِ جامت تو مولا ، من غلامت

از روی بام کوفه من می کنم سلامت

آقا نیا به کوفه ، آقا نیا به کوفه

دل من بی تو تنگ است از خون چهره رنگ است

از من بگو به زینب ، بربام کوفه سنگ است

آقا نیا به کوفه ، آقا نیا به کوفه

اینها زبان حال مسلم بن عقیل است بالای دار الاماره . چه کند ، نامه نوشته است برای سید الشهداء آقا تاکنون هیجده هزار نفر دست بیعت به دست من داده اند آقا بیا به کوفه این مردم دیگر عوض شده اند . اینها دیگر آنهایی نیستند که نسبت به پدرت بی وفایی کردند . نسبت به برادرت امام مجتبی علیه السلام بی وفایی کردند .

اما حالا دوباره بی وفایی مردم را می بیند ، چطور به ابی عبدالله خبر بدهد . حسینی ها ، کربلایی ها ، مردم کوفه پایین دارالاماره ایستاده بودند هرکدام چیزی می گفتند . یکی می گفت مسلم را به زندان می برند ، یکی می گفت او را شکنجه می کنند . یکی می گفت او را تبعید می کنند اما بمیرم ، یک دفعه گفتند (طرَّقوا ، طرَّقوا ) کنار بروید ، کنار بروید . مگر چه خبر است . دیدند بدن بی سر مسلم از بالای دارالاماره به روی زمین انداختند .

سه مرتبه به قصد فرج مولایمان صاحب الزمان بلند بگویید : یا حسین ، یا حسین ، یا حسین

صلوات الله وسلامه علیک یا رسول لله و علی اهل بیتک مظلومین

ص: 15

دعا

به مقامشان ، خدایا ، گناهان همه ما را ببخش و بیامرز (الهی آمین )

تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام بفرما ( الهی آمین )

از بقیه ی غیبت آقا صرف نظر بفر ما ( الهی آمین )

توسلمان به امضای حضرتش برسان ( الهی آمین )

ثوابی از این جلسه به روح اموات ، شهدا ، صُلحاء ، مؤمنین ، مؤمنات حائل و واصل بفر ما . ( الهی آمین )

مراجع عظام تقلید ، در پناه امام زمان علیه السلام محافظت بفرما (الهی آمین )

خدایا به حقیقت اهل البیت علیهم السلام ، در دنیا و آخرت ، دست ما از دامان اهل بیت کوتاه مفرما . ( الهی آمین )

مریضان را لباس عافیت بپوشان ( آمین )

قرض مقروضین ادا بفرما ( الهی آمین )

آبرویِ آبرومندان را حفظ کن ( آمین )

حاجات مجلس ما ، فردا فرد برآورده به خیر بفرما ( الهی آمین )

باران های رحمتت بر ما نازل بفرما (الهی آمین )

آنچه عرض نکردیم و محتاجیم ، از فضل وکرمت به ما کرم بفر ما (الهی آمین )

بجاه محمدٍ و اله الاطهار

پایان

ص: 16

درباره مركز

بسمه تعالی
جَاهِدُواْ بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ
با اموال و جان های خود، در راه خدا جهاد نمایید، این برای شما بهتر است اگر بدانید.
(توبه : 41)
چند سالی است كه مركز تحقيقات رايانه‌ای قائمیه موفق به توليد نرم‌افزارهای تلفن همراه، كتاب‌خانه‌های ديجيتالی و عرضه آن به صورت رایگان شده است. اين مركز كاملا مردمی بوده و با هدايا و نذورات و موقوفات و تخصيص سهم مبارك امام عليه السلام پشتيباني مي‌شود. براي خدمت رسانی بيشتر شما هم می توانيد در هر كجا كه هستيد به جمع افراد خیرانديش مركز بپيونديد.
آیا می‌دانید هر پولی لایق خرج شدن در راه اهلبیت علیهم السلام نیست؟
و هر شخصی این توفیق را نخواهد داشت؟
به شما تبریک میگوییم.
شماره کارت :
6104-3388-0008-7732
شماره حساب بانک ملت :
9586839652
شماره حساب شبا :
IR390120020000009586839652
به نام : ( موسسه تحقیقات رایانه ای قائمیه)
مبالغ هدیه خود را واریز نمایید.
آدرس دفتر مرکزی:
اصفهان -خیابان عبدالرزاق - بازارچه حاج محمد جعفر آباده ای - کوچه شهید محمد حسن توکلی -پلاک 129/34- طبقه اول
وب سایت: www.ghbook.ir
ایمیل: Info@ghbook.ir
تلفن دفتر مرکزی: 03134490125
دفتر تهران: 88318722 ـ 021
بازرگانی و فروش: 09132000109
امور کاربران: 09132000109