بانك احاديث اهل بيت (ع) جلد 1 - (قرآن كريم)

مشخصات كتاب

سرشناسه:مركز تحقيقات رايانه اي قائميه اصفهان،1390

عنوان و نام پديدآور:بانك احاديث اهل بيت (ع) جلد 1 - (قرآن كريم)/ واحد تحقيقات مركز تحقيقات رايانه اي قائميه اصفهان .

مشخصات نشر:اصفهان:مركز تحقيقات رايانه اي قائميه اصفهان ، 1390.

مشخصات ظاهري:نرم افزار تلفن همراه و رايانه

موضوع : احاديث شيعه

موضوع : اهل بيت (ع)

موضوع : قرآن كريم

قرآن كريم

شناخت قرآن

حديث1

امام صادق(عليه السلام) فرمودند:

من لم يعرف الحق من القرآن لم يتنكب الفتن؛

هركس حقيقت را از طريق قرآن نشناسد، از فتنه ها بر كنار نمي ماند.

محاسن 1/341/702

حديث2

امام علي(عليه السلام) فرمودند:

ان القرآن ظاهره انيق و باطنه عميق لا تفني عجائبه و لا تنقضي غرائبه و لاتكشف الظلمات الا به؛

براستي كه قرآن ظاهرش زيباست و باطنش عميق، عجايبش پايان ندارد، اسرار نهفته آن پايان نمي پذيرد و تاريكي هاي جهل جز بوسيله آن رفع نخواهد شد.

نهج البلاغه خطبه 18

حديث3

امام علي(عليه السلام) فرمودند:

الا ان فيه علم مايأتي و الحديث عن الماضي و دواء دائكم و نظم ما بينكم؛

آگاه باشيد كه دانش آينده، اخبار گذشته و درمان دردهايتان و نظم ميان شما در قرآن است.

نهج البلاغه خطبه 157

حديث4

الإمام عليّ عليه السلام

- وسُئِلَ فَقيلَ : إنَّ فِي القُرآنِ كُلَّ عِلمٍ إلاَّ الطِّبَّ؟: أما إنَّ فِي القُرآنِ لاَيَةً تَجمَعُ الطِّبَّ كُلَّهُ : « وَكُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ » .

امام على عليه السلام

- در پاسخ اين پرسش كه : «آيا در قرآن ، همه دانش ها بجز دانش طب هست؟» -: زنهار ! در قرآن ، آيه اى هست كه همه طب را يكجا در خود گرد آورده است : (بخوريد و بياشاميد ؛ ولى زياده روى نكنيد) .

الدعوات ، صفحه 75 ، حديث 174 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 267 ، حديث 42 دانش نامه احاديث پزشكي : 2 / 96

حديث5

قال الامام الرضا - عليه السّلام - : في القرآن شفاءٌ من كل داءٍ و قال داووا مرضاكم بالصدقه و استشفوا بالقرآن فمن لم يشفِهِ القرآن فلا شفاء له.

امام رضا - عليه السّلام - فرمود: در قرآن دواي هر دردي است، و (سپس) فرمود: مرض هاي خود را با صدقه مداوا و آنها را با قرآن شفا دهيد، پس كسي را كه قرآن شفا ندهد، پس هيچ شفايي براي او نيست.

«مستدرك الوسائل، ج 2، ص 98»

حديث6

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : شكا رجلٌ الي النبي - صلّي الله عليه و آله - وجعاً في صدره فقال - صلّي الله عليه و آله - استشف بالقرآن فان الله عزوجل يقول و شفاء لما في الصّدور.

امام صادق - عليه السّلام - فرمود: مردي به پيامبر از درد سينه شكايت كرد، پيامبر - صلّي الله عليه و آله - فرمود: از قرآن شفا بجوي زيرا كه خداي عز و جل مي فرمايد: قرآن شفا است براي آن چه در سينه ها است.

«الكافي، ج 6، ص 390»

حديث7

قال الامام الباقر - عليه السّلام - : من لم يُبرئهُ الحمد لم يُبرئهُ شيءٌ.

امام باقر - عليه السّلام - فرمود: هر كه را سوره حمد بهبود نبخشد، هيچ چيز او را بهبود نبخشد.

«الكافي، ج 6، ص 458»

حديث8

قال الامام علي - عليه السّلام - : لا تستشفينَّ بغير القرآن فانه من كل داءٍ شاف.

امام علي - عليه السّلام - فرمود: به غير قرآن شفا مجوييد، زيرا كه از هر دردي، شفا دهنده خواهد بود.

«غرر الحكم، ح 10316»

حديث9

قال الامام الكاظم - عليه السّلام - : في القرآن شفاء من كل داءٍِ.

امام كاظم - عليه السّلام - فرمود: در قرآن، شفاي هر دردي است.

«مكارم الاخلاق، ص 420»

حديث10

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : عليكم بالقرآن فانّه الشفاء النافع و الدواء المبارك و عصمة لمن تمسّك به و نجاة لمن تَبِعَهُ.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: بر شما باد به كتاب خدا زيرا قرآن شفايي سودمند و داروي پربركت است و حافظ كسي است كه به آن تمسك جويد و نجات بخش كسي كه از آن پيروي كند.

«جامع الاخبار، ج 1، ص 432»

حديث11

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : خير الدواء القرآن.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: بهترين دارو، قرآن است.

«آثار الصادق، ح 26469»

حديث12

قال الامام العسكري - عليه السّلام - : ذلك القرآن يأتي يوم القيامة بالرجل الشاب يقول لربه عز و جل يا رب هذا اظمأتُ نهاره و اَسهرتُ ليلَهُ و قوّيتُ في رحمتِك طمعهُ و فسحت في رحمتك امله.

امام عسكري - عليه السّلام - فرمودند: قرآن روز قيامت با شخصي جوان مي آيد و به پروردگار مي گويد: اي خدا اين بنده شب كرد روزهايش را و روز كرد شبهايش را در حالي كه طمعش را در رحمت تو قوي كرد و سير كرد آرزوهايش را در رحمت تو.

«مستدرك الوسائل، ج 4، ص 246»

حديث13

قال الامام الكاظم - عليه السّلام - : من استكفي بآية من القرآن من الشرق الي الغرب كفي اذا كان بيقينٍ.

امام كاظم - عليه السّلام - فرمودند: هر كه به يك آيه قرآن اكتفا كند از شرق تا غرب عالم اين آيه كفايت مي كند او را اگر همراه با يقين باشد.

«الكافي، ج 2، ص 623»

حديث14

قال الامام السجاد - عليه السّلام - : لو مات من بين المشرق و المغرب لما استوحشتُ بعد ان يكون القرآن معي.

امام سجاد - عليه السّلام - فرمودند: اگر همة مردمي كه ما بين مشرق و مغرب هستند بميرند من از تنهايي هراس نكنم بعد از آن كه قرآن با من باشد.

«الكافي، ج 2، ص 602»

حديث15

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : إن كتاب الله اصدق الحديث و احسن القصص.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: همانا كتاب خدا داراي راست ترين سخن ها و بهترين داستان هاست.

«الكافي، ج 3، ص 422»

حديث16

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : عليكم بتلاوة القرآن فان درجات الجنة علي عود آيات القرآن فاذا كان يوم القيامة يقال لقاري القرآن اقرأ و ارق.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: بر شما باد به تلاوت قرآن، به درستي كه درجات بهشت به تعداد آيات قرآن كريم است، پس زماني كه قيامت برپا شود، به قاري قرآن گفته مي شود كه قرآن بخوان و بالا برو.

«بحار الأنوار، ج 62، ص 370»

حديث17

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : من اوتي القرآن و الايمان فمثله الا ترجّه ريحها طيب و طعمها طيب و اَمَا الذي لم يؤت القرآن و الايمان مثله الحنظله طعمها سرّ و لاريح لها.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: كسي كه به او قرآن و ايمان عطا شده باشد مثل او مثل ترنج است كه بوي آن خوب و طعم آن هم خوب و پاك است و كسي كه به او قرآن و ايمان عطا نشده باشد مثل آن مثل ميوه حنظله است كه طعم آن تلخ و بويي هم ندارد.

«الكافي، ج 2، ص 442»

حديث18

قال الامام السجاد - عليه السّلام - : آيات القرآن خزائن (العلم) فكلما فُتحت خزائنه ينبغي لك ان تنظر ما فيها.

امام سجاد - عليه السّلام - فرمودند: آيات قرآن خزائن و مخزنهايي هستند براي علم، پس هر زمان كه باز شدند، سزاوار است بر تو تا بنگري كه در آن چيست (و از آن علم گيري).

«الكافي، ج 2، ص 446»

حديث19

قال الامام علي - عليه السّلام - : ان القرآن ظاهره انيق و باطنه عميق لا تفني عجائبهُ و لا تنقضي غرائبه و لا تكشفُ الظلمات الا به.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: به راستي كه قرآن ظاهرش زيبا و نيكو و باطن آن عميق است كه از بين نمي رود، شگفتيهاي آن زائل نشده و چيزهاي نامأنوس آن تمام نمي شود و تاريكي هاي جهالت گشوده نمي شود مگر با قرآن.

«نهج البلاغه، خطبه 83»

حديث20

قال الامام علي - عليه السّلام - : كتاب الله بين اظهركم ناطق لا يعيي لسانه و بيت لا تهدم اركانه و عزّ لا تُهزمُ اعوانه.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: كتاب خدا كه در بين شما است گوينده اي است كه زبانش ازگفتن حقايق خسته نمي شود و خانه اي است كه اركانش تا ابد از تندباد حوادث در امان است و عزيزي است كه پيروان و يارانش هرگز شكست نمي خورند.

«نهج البلاغه، خطبه 133»

حديث21

قال الامام علي - عليه السّلام - : و اعلموا أن القرآن هو الناصح الذي لا يَغُشُّ و الهادي الذي لا يضلُّ و المحدث الذي لا يكذب و ما جالسي القرآن احدٌ الا قام عند بزيادة او نقصان زيادة في هدي او نقصان من عمي.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: بدانيد كه همانا قرآن پندآموزي است كه در كار او فريب وجود ندارد و هدايت گري است كه گمراه نمي كند و سخنگويي است كه دروغ نمي گويد، هيچ كسي نزد قرآن نمي نشيند مگر اين كه وقت بلند شدن و جداشدن در او زيادت و يا نقصاني ايجاد شود، زيادي در هدايت و نقصان در جهل و بي خبري او.

«نهج البلاغه، خطبه 176»

حديث22

قال الامام علي - عليه السّلام - : ان الله سبحانه لم يَعِظْ احداً بمثل هذا القرآن فانه حبل الله المتين و سببَهُ الامين، و فيه ربيع القَلبِ و ينابيع العلم و ما لِلقلب جِلاءُ غيرهُ مع انَّه قد ذهب المتذكرون ... .

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: همانا خداوند سبحان كسي را به چيزي چون قرآن پند نداده است كه قرآن ريسمان استوار خدا و وسيلة ايمني بخش است. در قرآن بهار دل و چشمه هاي دانش است، براي قلب جلايي جز قرآن نتوان يافت، به خصوص در جامعه اي كه بيدار دلان رفته اند و غافلان و تغافل كنندگان حضور دارند. پس اگر خيري ديديد از قرآن ياري بگيريد و زماني كه شر و بدي ديديد با قرآن از او جدا شويد و از كنارش برويد.

«نهج البلاغه، خطبه 176»

حديث23

قال الامام علي - عليه السّلام - : القرآن آمرٌ زاجدٌ و صامتٌ ناطق حجة الله علي خلقه اخذ عليه ميثاقهم و ارتهن عليه انفسهم اتمّ نوره و اكمل به دينه.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: قرآن فرماندهي باز دارنده، و ساكتي گويا و حجت خدا بر مخلوقات است. خداوند پيمان عمل كردن به قرآن را از بندگان گرفته و آنان را در گرو دستوراتش قرار داده است. نورانيت قرآن را تمام و دين خود را به وسيله آن كامل فرمود.

«نهج البلاغه، خطبه 183»

حديث24

قال الامام علي - عليه السّلام - : فهو معدن الايمان و بحبوحته و ينابيع العلم و بحوره و رياض العدل و غُدرانُهُ و اثافيُّ الاسلام و بنيانُهُ و اودية الحقّ و غيطانهُ و بحرٌ لا ينزفُهُ المُستنزِفون ... .

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: قرآن معدن ايمان و اصل آن است و چشمه هاي دانش و درياي علوم است، سرچشمه عدالت و نهر جاري عدل است، پايه هاي اسلام و ستون محكم آن است، نهرهاي جاري زلال حقيقت و سرزمين هاي آن است. دريايي است كه تشنگان آن آبش را تمام نتوانند كشيد و چشمه اي است كه آبش كمي ندارد، محل برداشت آبي است كه هر چه از آن بردارند كاهش نمي يابد و منزلي است كه مسافر آن را فراموش نخواهند كرد.

«نهج البلاغه، خطبه 198»

حديث25

قال الامام علي - عليه السّلام - : ان الله سبحانه انزل كتاباً هادياً بيّنَ فيه الخير و الشرّ.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: همانا خداوند سبحان كتابي هدايت گر فرستاد كه خير و شر را آشكارا در آن بيان فرمود.

«نهج البلاغه، خطبه 167»

حديث26

قال الامام علي - عليه السّلام - : ثم انزل عليه (انزل علي نبيه محمد) الكتاب نوراً لا تطفاً مصابيحه و سراجاً لا يخبوا توقُّدُهُ و بحراً ليدرك قعرُهُ و منهاجاً لا يُضل نهجه و شعاعاً لايظلم ضَوؤُهُ و فرقاناً لا يخمه برهانه و تبياناً لا تهدم اركانه.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: سپس خداوند قرآن را بر پيامبر - صلّي الله عليه و آله - نازل فرمود، قرآن نوري است كه خاموشي ندارد، چراغي است كه درخشندگي آن زوال نپذيرد، دريايي است كه ژرفاي آن درك نشود، راهي است كه روندة آن گمراه نگردد، شعله اي است كه نور آن تاريك نشود، جدا كنندة حق و باطلي است كه درخشش برهانش خاموش نگردد، بنايي است كه ستون هاي آن خراب نشود.

«نهج البلاغه، خطبه 198»

حديث27

قال الامام علي - عليه السّلام - : القرآن غني لا غني دونه و لا فقر بعده.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: قرآن ثروتي است كه پس از او ثروتي نيست و فقر و گرفتاري اي بعد از آن وجود ندارد.

«مجمع البيان، ج 1، ص 15»

حديث28

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : الجدال في القرآن كفر.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: مجادله كردن در قرآن كفر است.

«نهج الفصاحه، ص 278»

حديث29

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : ان هذا القرآن هو النور المبين و الحبل المتين و العروة الوثقي و الدرجة العليا و الشفاء الاشفي و الفضلية الكبري و السعادة العظمي.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: به درستي كه اين قرآن نوري است آشكار و ريسماني محكم، پناهي مطمئن و مقامي بالا، شفاي شفاخواهان و فضيلتي بزرگ و سعادتي عظمي است.

«بحار الأنوار، ج 92، ص 31»

حديث30

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : كتاب الله فيه نبأ ما قبلكم و خبر ما بعدكم و حكم ما بينكم هو الفصل ليس بالهزل هو الذي مَن تركه من جبار قصمه الله و من ابتغي الهدي في غيره اخلّهُ الله فهو حبل الله المتين.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: در قرآن است خبر از ماقبل و مابعد شما و حكم و دستور در ميان شما، او بزرگي است كه بيهوده در او نيست، او كتابي است كه هر كس آن را ترك كند، خدا او را ترك مي كند و كسي كه بخواهد هدايت را از غير آن، خدا او را ذليل مي كند، او ريسمان محكم الهي است.

«مجمع البيان، ج 1، ص 16»

حديث31

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: قرآن راهنماي از تاريكي است به سوي روشنايي و روشنگر و بينا كننده است از كوري و نجات دهنده است از گرفتاري و نوري است براي رهايي از ظلمت و تاريكي، روشنايي است از حادثه ها و پاكي است از ملائكه و متعالي است از پستيها و راهنمايي است از دنيا به سوي آخرت، كمال دين شما در او است و كسي از قرآن جدا نمي شود مگر اين كه به سوي آتش برود.

«الكافي، ج 2، ص 439»

حديث32

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : القرآن افضل كل شيءٍ دون الله.

رسول خدا - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: قرآن افضل از هر چيزي است جز ذات اقدس الهي.

«الكافي، ج 2، ص 238»

حديث33

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : فضل القرآن علي ساير الكلام كفضل الله علي خلقه.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: فضيلت و برتري قرآن بر ساير كلام ها مانند فضيلت و برتري خدا است بر مخلوقاتش.

«مستدرك الوسائل، ج 1، ص 288»

حديث34

قال الامام الكاظم - عليه السّلام - : القرآن كلام الله لا تجعل له اسما من عندك فتكون من الضالين.

امام كاظم - عليه السّلام - فرمودند: قرآن كلام خدا است، قرار نده براي آن اسمي از طرف خودت كه (اگر چنين كني) از گمراهان مي باشي.

«بحار الأنوار، ج 92، ص 118»

حديث35

قال الامام العسكري - عليه السّلام - : ان القرآن حق لاريب فيه عند جميع فرقها فهم في حاله الاجتماع عليه مصيبون و علي تصديق ما انزل الله مهتدون.

امام عسكري - عليه السّلام - فرمودند: به درستي كه قرآن حق است و نزد جميع فرقها هيچ شكي در آن نيست، پس ايشان در حال اجتماع بر آن در صواب هستند و بر تصديق آنچه خداوند نازل كرده هدايت شدگانند.

«بحار الأنوار، ج 5، ص 20»

حديث36

قال الامام الباقر - عليه السّلام - : القرآن خاص و عام و محكم و متشابه و ناسخ و منسوخ و الراسخون في العلم يعلمونه و رواه.

امام باقر - عليه السّلام - فرمودند: براي قرآن خاص و عام و محكم و متشابه و ناسخ و منسوخ است كه صاحبان و راسخين در علم آن را مي دانند و روايت مي كنند.

«مستدرك الوسائل، ج 17، ص 332»

حديث37

سئل عن ابي جعفر - عليه السّلام - عن القرآن خالق ام مخلوق؟ فقال لهم: ليس بخالق و لا مخلوقٍ إنما هو كلام الخالق.

از امام باقر - عليه السّلام - سؤال شد از قرآن، كه خالق است يا مخلوق؟ امام - عليه السّلام - فرمودند: نه خالق است و نه مخلوق، همانا او كلام خالق است.

«بحار الأنوار، ج 92، ص 121»

حديث38

قال الامام الباقر - عليه السّلام - : ان القرآن واحدٌ نزل من عند واحدٍ.

امام باقر - عليه السّلام - فرمودند: قرآن يگانه است و از پيشگاه خداي يگانه نازل شده است.

«تفسير برهان، ج 1، ص 21»

حديث39

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : نزل القرآن اربعة اَرباعٍ رُبعٌ فينا و ربعٌ في عدوّنا و ربعٌ سُننٌ و امثالٌ و ربعٌ فرائض واحكام.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: قرآن بر چهار بخش نازل شده، يك چهارم درباره ما و يك چهارم درباره دشمنان ما و يك چهارم در سنن و امثال و يك چهارم آن واجبات و احكام است.

«الكافي، ج 6، ص 464»

حديث40

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : ان هذا القرآن فيه منار الهدي و مصابيح الدجي يفجل جالٍ بصره و يفتح للضياء نظره.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: همانا اين قرآن (كتابي) است كه در آن جايگاه نور هدايت و چراغ هاي شب تار است، پس شخص تيزبين بايد كه در آن دقت كند و براي پرتوش نگاه خويش را بگشايد.

«وسايل الشيعه، ج 2، ص 170»

حديث41

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : ان القرآن حي لم يمت و انّه يجري كما يجري الليل و النهار و كما يجري الشمس و القمر و يجري علي اخرنا كما يجري علي اولنا.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: به درستي كه قرآن زنده اي است كه نمي ميرد و به درستي كه جاري مي شود مثل جريان شب و روز و مثل جريان خورشيد و ماه و جريان پيدا مي كند بر آخرين نفر از ما (اهل بيت)، همان طوري كه جاري مي شود بر اولين نفر از ما.

«بحار الأنوار، ج 35، ص 403»

حديث42

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : ان الله - انزل في القرآن تبيان كل شيء حتي و الله ما ترك شيئاً يحتاج اليه العباد.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: نازل كرد خداوند در قرآن، بيان هر چيزي را تا اين كه خداوند ترك نكرده چيزي را كه بندگان به آن نياز دارند.

«بحار الأنوار، ج 68، ص 237»

حديث43

قال الامام علي - عليه السّلام - : فان في القرآن علم الاولين و الاخرين لم يدع لقائل مقالاً و لا يعلم تاويله الا الله و الراسخون في العلم.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: بدرستي كه در قرآن علم اولين و آخرين است، براي گوينده مجالي را نگذاشته است و تأويل آن را (احدي) نمي داند مگر خدا و راسخين در علم.

«بحار الأنوار، ج 24، ص 179»

حديث44

قال الامام علي - عليه السّلام - : ليس لاحد بعد القرآن من فافةٍ و لا لاحدٍ قبل القرآن غني.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: براي احدي بعد از قرآن حاجتي نيست و براي احدي قبل از قرآن بي نيازي نيست.

«غرر الحكم، ح 7495»

حديث45

قال الامام علي - عليه السّلام - : من اتّخذ قول الله دليلاً هديَ الي الّتي هي اَقوم.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: هر كه گفتار خدا (قرآن) را راهنماي خود قرار دهد به آن چه محكمتر باشد هدايت مي گردد.

«غرر الحكم، ح 8814»

حديث46

قال الامام علي - عليه السّلام - : هو الذي لا تزيغ به الاهواء و لا تلتبس به الشّبَهُ و الآراء.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند:آن (قرآن) چيزي است كه منحرف نمي كنند او را خواهش هاي نفساني و آراي و شبهات در آن راه ندارد.

«غرر الحكم، ح 10047»

حديث47

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : فان القرآن نزل علي خمسة وجوه حلال و حرام و محكم و متشابه و امثالفاعملوا بالحلال و دعوا الحرام و اعملوا بالمحكم و دعوا المتشابه و اعتبروا بالامثال.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: قرآن بر 5 قسم نازل شده: حلال و حرام و محكم و متشابه و مثالها؛ پس عمل كنيد به حلال و واگذاريد حرام را و عمل كنيد به محكم و دفع كنيد متشابه را و عبرت بگيريد از مثالها.

«مستدرك الوسائل، ج 4، ص 234»

حديث48

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : القرآن فانه كلام الرحمن و حرز من الشيطان و رجحان من الميزان.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: قرآن كلام خداوند بخشنده و امان و پناهگاهي از شيطان و برتري در ميزان است.

«بحار الأنوار، ج 92، ص 17»

حديث49

امام على (عليه السلام) فرمودند:

إنَّ اللّه سبحانَهُ لَم يَعِظْ أحَدابمِثلِ هذا القرآنِ؛

خداوند سبحان هيچ كس را به چيزى چون اين قرآن اندرز نداده است.

(نهج البلاغة، خطبة 176 - منتخب ميزان الحكمة، ص 600)

حديث50

امام سجاد(عليه السلام) فرمودند:

ان الله - عزوجل - علم انه يكون فى آخر الزمان اقوام متعمقون فانزل الله قل هوالله و الايات من سورة الحديد ؛

چون خداوند - عزوجل - مى دانست كه درآخرالزمان اقوامى به دنيا مى آيند كه در مسائل عقيدتى و علمى متفكر و متعمق اند سوره توحيد و آياتى از سوره حديد رانازل فرمود.

(نورالثقلين ، ج 5، ص 706).

حديث51

امام سجاد (عليه السلام) فرمودند:

لو مات من بين المشرق و المغرب لما استوحشت ، لو كان القرآن معى ، و اذا كان قراء من القرآن ، ((مالك يوم الدين )) كررها و كاد ان يموت مما دخل عليه من الخوف؛

اگر مردم خاور و باختر بميرند، در صورتى كه قرآن همراه من باشد، وحشت نمى كنم هنگامى كه ((مالك يوم الدين )) را از قرآن مى خواند، آن را بارها تكرار مى كرد و چيزى نمى ماند كه از ترسى كه بر او وارد شد بميرد.

(بحارالانوار، ج 85، ص 66).

حديث52

امام صادق (عليه السلام) فرمودند:

علة اسقاط بسم الله الرحمن الرحيم من سورة براءة ان البسملة امان و البراءة كانت الى المشركين فاسقط منها الامان؛

علت نيامدن ((بسم الله الرحمن الرحيم )) در سوره برائت اين است كه بسم الله ، امان است و سوره برائت ، در رد مشركين است از اين روى خداوند امان رااز آن برداشته است .

(بحارالانوار، ج 85، ص 53).

حديث53

امام صادق (عليه السلام) فرمودند:

ما انزل الله من السماء كتابا الا و فاتحته بسم الله الرحمن الرحيم و انما كان يعرف انقضاء السورة بنزول بسم الله الرحمن الرحيم ابتداء للاخرى؛

خداوند كتابى را از آسمان فرو نفرستاد، مگر اينكه با ((بسم الله الرحمن الرحيم )) است كه آغاز سوره اى ديگر است .

(بحارالانوار، ج 85، ص 20).

حديث54

امام صادق عليه السلام :

أصدَقُ القَولِ ، وأبلَغُ المَوعِظَةِ ، وأحسَنُ القَصصِ : كِتابُ اللّه؛

راست ترين سخن و رساترين پند و بهترين داستان ، كتاب خداست .

أمالي الصدوق : 394/1

حديث55

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

إنّ الذي ليسَ في جَوفِهِ شيءٌ من القرآنِ كالبَيتِ الخَرِبِ ؛

كسى كه در اندرونش چيزى از قرآن نيست ، همانند خانه اى ويران است .

كنزالعمّال : 2478 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث56

امام على عليه السلام :

إنّ فيهِ شِفاءً مِن أكبَرِ الداءِ ، وهُو الكُفرُ والنِّفاقُ ، والغَيُّ والضَّلالُ ؛

در قرآن، درمان بزرگترين دردهاست : درد كفر و نفاق و تباهى و گمراهى .

نهج البلاغة : الخطبة 176 منتخب ميزان الحكمة : 458

حديث57

امام على عليه السلام :

لا تُخلِقُهُ كَثرَةُ الرَّدِّ ووُلوجُ السَّمعِ ؛

قرآن هر اندازه هم تكرار شود و به گوش خورد، باز كهنه نمى شود .

نهج البلاغة : الخطبة 156

حديث58

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

مَن أرادَ عِلمَ الأوَّلينَ والآخِرينَ فَلْيُثَوِّرِ القرآنَ ؛

هركه خواهان علم پيشينيان و آيندگان ، از اوّل تا به آخر دنياست ، در قرآن كاوش و تأمل كند .

فليُثَوِّر القرآن : أي لينقّر عنه ويفكّر في معانيه وتفسيره وقراءته (النهايه : 1 / 229) .كنز العمّال : 2454

حديث59

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

القرآنُ غِنىً ، لا غِنىً دونَهُ ، ولا فَقرَ بعدَهُ ؛

قرآن ثروتى است ، ك__ه بدون آن توانگرى نباشد و با وجود آن فقرى نه .

بحار الأنوار : 92 / 19 / 18

حديث60

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

فَضلُ القرآنِ على سائرِ الكلامِ كَفَضلِ اللّه على خَلقِهِ ؛

برترى قرآن بر ديگر سخنان، همچون برترى خدا است بر خلق خود.

بحار الأنوار : 92 / 19 / 18

حديث61

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

إذا التَبَسَت علَيكُمُ الاُمورُ كَقِطَعِ اللَّيلِ المُظلِمِ فعلَيكُم بالقرآنِ ؛ فإنّهُ شافِعٌ مُشَفَّعٌ وماحِلٌ مُصَدَّقٌ ، مَن جَعَلَهُ أمامَهُ قادَهُ إلَى الجَنّةِ ، ومَن جَعَلَهُ خَلفَهُ ساقَهُ إلَى النارِ ؛

هر گاه كارها همچون پاره هاى شب تار بر شما تاريك و شبهه ناك شد ، به قرآن روى آوريد؛ زيرا قرآن شفيعى است كه شفاعتش پذيرفته است و شاكى و خصمى است كه شكايتش قبول مى شود . هر كه قرآن را فرا روىِ خود قرار دهد ، او را به سوى بهشت كشاند و هر كه آن را پشت سر خويش نهد ، به سوى دوزخش براند .

نوادر الراونديّ : 21 ، 22

حديث62

امام على عليه السلام :

إذَا اشتَكى أحَدُكُم عَينَيهِ فَليَقرَأ آيَةَ الكُرسِيِّ ، وَليُضمِر في نَفسِهِ أنَّها تَبرَأُ ؛ فَإِنَّهُ يُعافى إن شاءَ اللّه ُ ؛

اگر كسى از شما چشمانش ناراحت بود ، آيه الكرسى بخواند و در دل ، نيّت شفا كند . به خواست خداوند ، بهبود خواهد يافت .

الخصال ، صفحه 616 ، حديث 10

حديث63

امام سجّاد عليه السلام :

علَيكَ بالقُرآنِ ، فإنَّ اللّه َ خَل_قَ الجَنّ_ةَ ... وجَعلَ دَرَجاتِها على قَدْرِ آياتِ القُرآنِ ، فمَن قَرأَ القُرآنَ قالَ لَهُ : إقْرَأْ وارْقَ ، ومَن دَخ_لَ مِنهُمُ الجَنّةَ لَم يَكُنْ في الجَنّةِ أعلى دَرَج_ةً مِنهُ ما خ_لا النَّبِيّونَ والصِّدِّيق_ونَ ؛

با قرآن باش ؛ زيرا خداوند بهشت را آفريد ... و درجات آن را به اندازه آيات قرآن قرار داد . پس هر كه قرآن بخواند ، قرآن به او گويد : بخوان و بالا رو . و هر كس از اين افراد وارد بهشت شود در آن جا بلند مرتبه تر از او نخواهد بود مگر پيامبران و صدّيقان .

بحار الأنوار : 8 / 133 / 39

حديث64

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

مَن أدامَ النَّظَرَ فِي المُصحَفِ ، مُتِّعَ بِبَصَرِهِ ما دامَ فِي الدُّنيا ؛

هر كس پيوسته به قرآن بنگرد ، تا زنده است ، از بهره بينايى برخوردار مى شود .

كنز العمّال ، جلد 1 ، صفحه 536 ، حديث 2406

حديث65

امام محمد باقر (عليه السلام)فرمودند:

هر چيزى بهارى دارد ، و بهار قرآن ماه رمضان است .

كافى ، ج 2 ، ص 630

حديث66

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

نعم الشّفيع القرآن لصاحبه يوم القيمه؛

چه نيكو شفيعى است قرآن در روز قيامت براى كسى كه قرآن خوانده باشد.

نهج الفصاحه

حديث67

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

القرآن غنى لا فقر بعده و لا غنى دونه؛

قرآن غنايي است كه پس از آن فقرى نيست و غنايى جز آن نيست.

نهج الفصاحه

حديث68

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

القرآن هو الدّواء؛

قرآن دواست.

نهج الفصاحه

حديث69

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

عليكم بالقرآن، فاتّخذوه إماما و قائدا فإنّه كلام ربّ العالمين الّذي هو منه و إليه يعود، فآمنوا بمتشابهه و اعتبروا بأمثاله؛

با قرآن مانوس شويد و آن را پيشوا و رهبر خويش گيريد كه قرآن گفتار خداى جهانيان است كه از اوست و بسوى او باز مي رود به متشابه آن ايمان داشته باشيد و از مثل هاى آن عبرت گيريد.

نهج الفصاحه

حديث70

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

خلّفت فيكم شيئين لن تضلّوا بعدهما: كتاب اللَّه و سنّتي و لن يتفرّقا حتّى يردا عليّ الحوض؛

دو چيز ميان شما واگذاشتم كه بعد از آن گمراه نخواهيد شد قرآن و روش من و اين دو از هم جدا نشوند تا بر سر حوض به من برسند.

نهج الفصاحه

حديث71

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

تركت فيكم شيئين لن تضلّوا بعدهما: كتاب اللَّه و سنّتي و لن يتفرّقا حتّى يردا علىّ الحوض؛

دو چيز در ميان شما گذاشتم كه با وجود آنها گمراه نخواهيد شد، كتاب خدا و روش من و از هم جدا نمي شوند تا بر سر حوض به من برسند.

نهج الفصاحه

حديث72

امام محمد باقر (ع) مي فرمايند:

امام محمد باقر(ع): هر چيزي بهاري دارد ، و بهار قرآن ماه رمضان است .

كافي ، ج 2 ، ص 630

حديث73

امام سجاد(عليه السلام) مي فرمايند:

اگر همه ي مردم از شرق تا غرب عالم بميرند با وجود قرآن در كنار من، هرگز احساس وحشت و تنهايي نكنم.

(بحارالانوار/89/239)

حديث74

امام حسن مجتبي - عليه السلام - فرمودند:

همانا در قرآن چراغ هاي روشنائي بخش و شفا بخش دردها و گرفتاري هاي دروني وجود دارد، پس كسي كه (خود را) با قرآن جلي دهد چشمانش قوي و روشن مي گرددو قلب و درون خويش را صفا خواهد داد، چون كه تفكّر و انديشه (در قرآن سبب) حيات قلبِ آگاه مي باشد، همچنان كه شخص روشن دل در تاريكي ها به وسيله نور چراغ حركت مي نمايد و راه مي رود.

بحارالأنوار، ج 78، ص 112

حديث75

قالَ الإمامُ الْحَسَنُ الْمُجتبي - عَلَيْهِ السَّلام - :

إنّ هذَا الْقُرْآنَ فيهِ مَصابيحُ النُّورِ وَشِفاءُ الصُّدُورِ؛

امام حسن مجتبي - عليه السلام - فرمودند:

همانا در اين قرآن چراغ هاي هدايت به سوي نور و سعادت موجود است و اين قرآن شفاي دل ها و سينه ها است.

بحارالأنوار، ج 75، ص 111

حديث76

قالَ الاْمامُ علي - عليه السلام - :

نَزَلَ الْقُرْآنُ أثْلاثاً، ثُلْثٌ فينا وَفي عَدُوِّنا، وَثُلْثٌ سُنَنٌ وَ أمْثالٌ، وَثُلْثٌ فَرائِض وَأحْكامٌ ؛

امام علي - عليه السلام - فرمودند:

نزول قرآن بر سه قسمت است: يك قسمت آن درباره اهل بيت عصمت و طهارت و دشمنان و مخالفان ايشان؛ و قسمت ديگر آن، اخلاقيّات و ضرب المثلها؛ و قسمت سوّم در بيان واجبات و احكام إلهي مي باشد.

الكافي، ج 2، ص 627، ح 2

حديث77

قالَ الاْمامُ علي - عليه السلام - :

فِي الْقُرْآنِ نَبَأُ ما قَبْلَكُمْ، وَخَبَرُ ما بَعْدَكُمْ، وَحُكْمُ ما بَيْنِكُمْ ؛

امام علي - عليه السلام - فرمودند:

قرآن احوال گذشتگان، و أخبار آينده را در بردارد، و شرح وظايف شما را بيان كرده است.

شرح نهج البلاغه فيض الاسلام، ص 1235

حديث78

امام صادق عليه السلام مي فرمايند :

اَلْبَسمَلَةُ تيجانُ السُّوَرِ؛

بسم اللّه الرحمن الرحيم، تاج سوره هاست.

تفسير القرطبى، ج 1، ص 92.

حديث79

امام كاظم عليه السلام مي فرمايند :

سُئِلَ الكاظِمُ عليه السلام مي فرمايند : و أىُّ آيَةٍ أَعظَمُ فى كِتابِ اللّه ِ؟ فَقالَ: بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمِ؛

از امام كاظم عليه السلام پرسيدند: كداميك از آيات كتاب خدا برتر و بزرگ تر است؟ فرمودند: بسم اللّه الرحمن الرحيم.

بحارالأنوار، ج 89 ، ص 238.

حديث80

پيامبراكرم صلى الله عليه و آله مي فرمايند:

كانَ جِبرئيلُ إذا جاءَنى بِالْوَحىِ أوَّلُ ما يُلقى عَلَىَّ بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمِ؛

وقتى جبرئيل با وحى به نزدم مى آمد، نخستين چيزى كه به من القا مى كرد، بسم اللّه الرحمن الرحيم بود.

سنن الدارقطنى، ج 1، ص 304.

حديث81

امام على عليه السلام مي فرمايند:

اِنَّ اللّه َ تعالى اَنْزَلَ كِتابا هاديا بَيَّنَ فيهِ الْخَيْرَ وَ الشَّرَّ، فَخُذوا نَهْجَ الْخَيْرِ تَهْتَدوا وَ اَصْدِفوا عَنْ سَمْتِ الشَّرِّ تَقْصِدوا؛

خداى تعالى كتابى راهنما فرستاد و در آن خوب و بد را روشن ساخت. پس راه خوبى را پيش گيريد تا هدايت شويد و از راه بدى دورى جوييد تا به مقصد برسيد.

نهج البلاغه، خطبه 167.

حديث82

پيامبراكرم صلى لله عليه و آله و سلم مي فرمايند:

اِنَّ اَحْسَنَ الْحَديثِ كِتابُ اللّه ِ وَ خَيْرَ الْهُدى هُدى مُحَمَّدٍ صلى لله عليه و آله وَ شَرَّ الاُْمورِ مُحْدَثاتُها؛

بهترين سخن، كتاب خدا و بهترين روش، روش پيامبر صلى لله عليه و آله و بدترين امور بدعت هاست (پديده هاى مخالف دين).

بحارالأنوار، ج 77، ص 122، ح 23 .

حديث83

پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله وسلم مي فرمايند :

سُورَةُ يس تُدْعى فِى التَّوْراةِ المُعِمَّةَ تََعُمُّ صاحِبَها بِخَيْرِ الدُّنْيا وَ الآخِرَةِ وَ تُكابِدُ عَنْهُ بَلْوَى الدُّنْيا وَالآخِرَةِ وَ تَدْفَعُ عَنْهُ اَهاويلَ الآخِرَةِ؛

سوره يس در تورات «مُعِمَّه»خوانده مى شود كه براى صاحب خود خير دنيا و آخرت را جمع مى كند و از او بلاى دنيا و آخرت را دور مى كند و وحشت هاى آخرت را دفع مى كند.

بحارالأنوار، ج 92، ص 291، ح 6.

حديث84

پيامبر اكرم (صلي الله و عليه و آله):

اِذَا الْتَبَسَتْ عَلَيْكُمُ الفِتَنُ كَقِطَعِ اللَّيْلِ الْمُظْلِمِ فَعَلَيْكُمْ بِالْقُرآنِ ... و لَهُ ظَهْرٌ وَ بَطْنٌ فَظاهِرُهُ حُكْمٌ وَ باطِنُهُ عِلْمٌ ... فيهِ مَصابيحُ الْهُدى وَ مَنارُ الْحِكْمَةِ وَ دَليلٌ عَلَى الْمَعْرِفَةِ لِمَنْ عَرَفَ الصِّفَةَ؛

هنگامى كه فتنه ها چون پاره هاى شب تار بر شما مشتبه شود، به قرآن روى بياوريد ... براى قرآن ظاهرى و باطنى است. ظاهر آن حكمت و باطن آن دانش است ... در قرآن چراغ هاى هدايت و نشانه هاى حكمت و راهنماى معرفت هست، براى كسى كه ويژگى اش را شناخت.

كافى، ج 2، ص 599 ، ح 2.

تلاوت، قرائت و حفظ قرآن

حديث1

رسول اكرم(صلي الله عليه و آله و سلم) فرمودند:

يا بني لا تغفل عن قراءه القرآن فان القرآن يحيي القلب و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي؛

فرزندم از خواندن قرآن غافل مباش، زيرا كه قرآن دل را زنده مي كند و از فحشاء و زشتي و ستم باز مي دارد.

كنزالعمال2/291/4032

حديث2

رسول اللّه صلى الله عليه و آله و سلّم - لِعَلِيٍّ عليه السلام: يا عَلِيُّ ، ثَلاثَةٌ يَزِدنَ فِي الحِفظِ ويُذهِبنَ البَلغَمَ : اللُّبانُ ، وَالسِّواكُ ، وقِراءَةُ القُرآنِ .

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم- خطاب به امام على عليه السلام فرمودند: اى على ! سه چيز بر حافظه مى افزايد و بلغم را مى برد : كُندُر ، مسواك و قرائت قرآن .

بحارالأنوار ، جلد 66 ، صفحه 443 ، حديث 3 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 2 / 452

حديث3

امام على (عليه السلام) فرمودند:

إذَا اشتَكى أحَدُكُم عَينَيهِ فَليَقرَأ آيَةَ الكُرسِيِّ ، وَليُضمِر في نَفسِهِ أنَّها تَبرَأُ ؛ فَإِنَّهُ يُعافى إن شاءَ اللّه ُ .

اگر كسى از شما چشمانش ناراحت بود ، آيه الكرسى بخواند و در دل ، نيّت شفا كند . به خواست خداوند ، بهبود خواهد يافت .

مكارم الأخلاق ، جلد 2 ، صفحه 205 ، حديث 2528 ، بحار الأنوار ، جلد 92 ، صفحه 262 ، حديث 4 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 312

حديث4

الإمام على عليه السلام :

ثَلاثٌ يُذهِبنَ البَلغَمَ ويَزِدن فِي الحِفظِ : السِّواكُ ، وَالصَّومُ ، وقِراءَةُ القُرآنِ .

امام على عليه السلام :

سه چيز ، بلغم را از ميان مى بَرَد و حافظه را افزون مى كند: مسواك زدن ، روزه گرفتن و قرائت قرآن.

مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 119 ، حديث 287 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 254

حديث5

عن الامام علي - عليه السّلام - قال: كان رسول الله لا يحجزه عن قراءة القرآن الا الجنابة.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: هيچ مانعي پيامبر را از خواندن قرآن منع نمي كرد، مگر حالت جنابت.

«بحار الأنوار، ج 92، ص 216»

حديث6

قال الامام علي - عليه السّلام - : لا يقرأ القرآن ان كان علي غير طهور حتي يتطهر.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: قرآن نخوانيد اگر پاك نيستيد تا اين كه خود را پاك كنيد.

«خصال صدوق، ج 2، ص 164»

حديث7

قال الامام علي - عليه السّلام - : سبعة لا يقرأون القرآن: الراكع و الساجد و في اكنفا و في الحمام و الجنب و النفساء و الحائض.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: در هفت حالت قرآن نخوانيد: 1. در حال ركوع؛ 2. در حال سجده؛ 3. در مستراح؛ 4. در حمام؛ 5. در حال جنابت؛ 6. در حال نفاس؛ 7. در حال حيض.

«خصال صدوق، ج 2، ص 10»

حديث8

قال الامام الباقر - عليه السّلام - : فإنها علي الناس ان يقرأ القرآن كما انزل.

امام باقر - عليه السّلام - فرمودند: بر مردم (لازم) است كه قرآن را همان طور كه نازل شده قرائت كنند.

«بحار الأنوار، ج 27، ص 197»

حديث9

قال الامام الصادق - عليه السّلام - في تفسير «و رتّل القرآن ترتيلاً»: هو ان تنكث فيه و تحسّن فيه صوتك.

امام صادق - عليه السّلام - در تفسير «و رتل القرآن ترتيلاً» فرمودند: يعني مكث كني در آن و صداي خويش را نيكو كني.

«مجمع البيان، ج 1، ص 378»

حديث10

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : القرآن عهد الله الي خلقه فقد ينبغي للمرء المسلم ان ينظر في عهده و ان يقرأ منه في كل يومٍ خمسين آيه.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: قرآن عهدنامه خدا به سوي خلقش است، پس سزاوار است كه مسلمان به عهدنامه خدا نگاه كند و از آن در هر روز پنجاه آيه بخواند.

«الكافي، ج 2، ص 446»

حديث11

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : قراءة القرآن في المصحف تخّفف العذاب عن الوالدين و ان كان كافرين.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: خواندن قرآن از روي آن عذاب پدر و مادر قاري را سبك مي كند، اگر چه آنها كافر باشند.

«الكافي، ج 2، ص 440»

حديث12

سئل الامام الصادق - عليه السّلام - عن التعوذ من الشيطان عند كل سورةٍ يفتتحها؟ فقال - عليه السّلام - : نعم فتعوذّ بالله من الشيطان الرجيم.

از امام صادق - عليه السّلام - سؤال شد: آيا استعاذه هنگام شروع هر سوره (راه صواب) را باز مي كند؟ امام فرمودند: آري، پس پناه ببريد به خدا از شيطان رانده شده.

«وسائل الشيعه، ج 2، ص 848»

حديث13

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : ان القرآن لا يقرأ هذرمة و لكن يرتّل ترتيلاً فاذا مررت باية فيها ذكر الجنة فقف عندما و سل الله الجنة و اذا مررت باية فيها ذكر النار فقف عندما و تعوّذ باالله من النار.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: به درستي كه قرآن با سرعت و عجله خوانده نمي شود بلكه خوانده مي شود شمرده، شمرده و با ترتيل، پس زماني كه رسيدي به آيه اي كه در آن ذكر بهشت بود توقف كن، پس بخواه از خداوند بهشت را و زماني كه رسيدي به آيه اي كه در آن ذكر آتش بود توقف كن و پناه ببريد به خدا از آتش جهنم.

«الكافي، ج 2، ص 452»

حديث14

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : من قرأ القرآن و لم يخضع الله و لم يرقّ قلبه و لا يكتسي حزنا و وجلاً في سرّه فقد استهان بعظم شأن الله و خسر خُسراناً مبيناً.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: كسي كه قرآن بخواند و در مقابل خدا خضوع نكند و قلب او نرم نشود و اندوهش ظاهر نشود و خوشحال نشود در نهانش، بسي سبك شمرده است بزرگي خدا را و ضرر كرده است، ضرري آشكار.

«مستدرك الوسائل، ج 1، ص 289»

حديث15

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : ينبغي لمن قرأ القرآن اذا سرّ بايةٍ من القرآن فيها مسألة و تخويف ان يسأل عنه ذكل خير ما يرجوه و يسأله العافية من النار و من العذاب.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: سزاوار است براي قاري قرآن زماني كه مرور كرد به آيه اي از قرآن كه در آن درخواست و يا خوف بود، بخواهد در اين هنگام بهترين چيزي كه اميد آن مي رود و بخواهد دوري از آتش و عذاب الهي را.

«الكافي، ج 1، ص 83»

حديث16

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: اي سلمان بر تو باد تلاوت قرآن، به درستي كه تلاوت قرآن كفاره است براي گناهان و حجاب از آتش و امان از عذاب است و براي كسي كه قرآن مي خواند به ازاي هر آيه ثواب صد شهيد نوشته مي شود.

«بحار الأنوار، ج 92، ص 17»

حديث17

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : من قرأ عشر آيات في ليله لم يكتب من الغافلين و من قراء خمسين آية كتب منالذاكرين و من قرأ مائة آية كتب من القانتين.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: كسي كه ده آيه در يك شب بخواند، نوشته نمي شود از غافلين و هر كس پنجاه آيه بخواند در زمره ذاكرين نوشته مي شود و هر كس صد آيه بخواند در زمره پارسايان نوشته مي شود.

«الكافي، ج 2، ص 448»

حديث18

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : ان المؤمن اذا قرء القرآن نظر الله اليه بالرحمة و اعطاه الله بكل آية الف حور و ... .

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: مؤمن هر زمان كه قرآن بخواند، خداوند با رحمت به او نگاه مي كند و به او به ازاي هر آيه هزار حوريه مي بخشد.

«بحار الأنوار، ج 92، ص 17»

حديث19

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : يا سلمان المؤمن اذ قرء القرآن فتح الله عليه ابواب الرحمة و خلق الله بكل حرف يخرج من فَمه ملكاً يسبح له الي يوم القيامه.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: اي سلمان زماني كه مؤمن قرآن تلاوت مي كند باز مي كند خداوند بر او دربهاي رحمت را و به ازاي هر حرفي كه از زبان او خارج مي شود، خلق مي كند ملكي را كه براي او تسبيح كند تا روز قيامت.

«بحار الأنوار، ج 92، ص 17»

حديث20

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : افضل العبادة قراءة القرآن.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: بهترين عبادت، قرائت قرآن است.

«مجمع البيان، ج 1، ص 15»

حديث21

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : من قرأ القرآن فظن ان اَحداً اُعطي افضل ممّا أُعطي فقد حقّر ما عظّم الله و عظّم حقّر الله.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: كسي كه قرآن بخواند و گمان كند كسي چيز بهتري دارد از آن چه او دارد (قرائت قرآن)، پس تحقير كرده آن چه را خدا بزرگ داشته و بزرگ كرده آن چه را خدا كوچك دانسته است.

«مجمع البيان، ج 1، ص 16»

حديث22

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : من قرأ ثلث القرآن فكأنما اوتي ثلث النبوة و من قرأ ثلثي القرآن فكانّما اوتي ثلثي النبوة و من قرأ القرآن كله فكانّما اُوتي تمام النبوة.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: كسي كه بخواند يك ثلث قرآن مثل اين است كه به او عطا شده يك ثلث نبوت و كسي كه بخواند دو ثلث قرآن را مثل اين كه به او عطا كرده اند دو ثلث نبوت را و كسي كه بخواند تمام قرآن را، مثل اين است كه تمام نبوت به او عطا شده.

«مستدرك الوسائل، ج 1، ص 293»

حديث23

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : اقرؤوا القرآن فان الله تعالي لا يعذّب قلباً وعي القرآن.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: قرآن را بخوانيد، به درستي كه خداوند دلي را كه قرآن را دريافته عذاب نمي كند.

«نهج الفصاحه، ص 80، ح 426»

حديث24

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : ان هذه القلوب تصدأ كما يصدأُ الحديد. قيل: فما جلاؤُها؟ قال: ذكر الموت وتلاوة القرآن.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: به درستي كه اين قلبها زنگ مي زند، همچنانكه آهن زنگ مي زند، (اصحاب) گفتند: صيقل آن چيست؟ حضرت فرمودند: ياد مرگ و خواندن قرآن.

«نهج الفصاحه، ص 189، ح 934»

حديث25

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : اقرؤوا القرآن و اعملوا به و لا تجفوا عنه و لا تغلوا فيه و لا تأكلوا به و لا تستكثروا به.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: قرآن را بخوانيد و بدان عمل كنيد و از آن دور نشويد و در آن غلو نكنيد و به وسيله آن نان نخوريد و به كمك آن فزوني نجوئيد.

«نهج الفصاحه، ص 80، ح 425»

حديث26

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : قراءة القرآن في الصلاة افضل من قراءة القرآن في غير الصلاة و قراءة القرآن في غير الصلوة افضل من ذكر الله تعالي.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: خواندن قرآن در نماز بهتر است از خواندن آن در غير نماز و خواندن قرآن در غير نماز بهتر است از ذكر خداي متعال.

«بحار الأنوار، ج 92، ص 18»

حديث27

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : قال الله تبارك تعالي من شُغِل بقراءة القرآن عن دعائي و مسألتي اعطيته اَفضل ثواب الشاكرين.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: خداوند تبارك و تعالي فرموده: من به كسي كه به خاطر دعوت و خواست من به قرائت قرآن مشغول شود، بهترين ثواب شكرگزاران را مي بخشم.

«وسائل الشيعه، ج 6، ص 192»

حديث28

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

مَن أعطاهُ اللّه ُ حِفظَ كتابهِ فَظَنَّ أنَّ أحَدا اُعطيَ أفضَلَ مِمّا اُعطيَ فقد غَمَطَ أفضَلَ النِّعمَةِ ؛

هر كس كه خدا نعمت حفظ كتاب خود را به او عطا كند و آن كس گمان كند كه به ديگران نعمتى بزرگتر از اين نعمت او داده شده است ، بى گمان نسبت به بزرگترين نعمت تحقير و ناسپاسى روا داشته است .

كنزالعمّال : 2317 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث29

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

حَمَلةُ القرآنِ هُمُ الَمحفوفُونَ برَحمَةِ اللّه ، المَلبوسونَ بنُورِ اللّه عز و جل؛

اين حاملان (و حافظان) قرآنند كه در ميان رحمت خدا و پوشيده به نور خداوند عز و جل هستند .

جامع الأخبار : 115 / 202 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث30

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

إنّ أحَقَّ الناسِ بالتَّخَشُّعِ في السِّرِّ والعَلانيَةِ لَحامِلُ القرآنِ ، وإنَّ أحَقَّ الناسِ في السِّرِّ والعَلانيَةِ بالصلاةِ والصومِ لَحامِلُ القرآنِ ؛

سزاوارترين مردم به خشوع ورزيدن نهانى و آشكار در برابر خدا ، حافظ قرآن است . و سزاوارترين مردم به نمازگزاردن و روزه گرفتن در آشكار و نهان ، حافظ قرآن است .

الكافي : 2 / 604 / 5 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث31

امام صادق عليه السلام :

الحافِظُ للقرآنِ العامِلُ بهِ مَع السَّفَرَةِ الكِرامِ البَرَرَةِ؛

حافظ قرآن كه به آن عمل كند، همراه فرشتگان پيغام آور ، ارجمند و نيكوكار است .

الكافي : 2 / 603 / 2 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث32

امام صادق عليه السلام :

مَن نَسِيَ سُورَةً مِن القرآنِ مُثِّلَت لَهُ في صُورَةٍ حَسَنةٍ ودَرَجةٍ رَفيعَةٍ ، فإذا رَآها قالَ : من أنتِ ؟ ما أحسَنَكِ ! لَيتَكِ لي ! فتقولُ : أما تَعرِفُني ؟ أنا سُورَةُ كذا وكذا ، لو لم تَنسَني لَرَفَعتُكَ إلى هذا المَكانِ ؛

هر كس سوره اى از قرآن را فراموش كند، آن سوره (در بهشت) به صورتى زيبا و درجه اى رفيع در برابرش مجسّم مى شود و چون او را ببيند ، گويد : تو كيستى؟ چقدر زيبايى ! كاش از آنِ من بودى. جواب دهد : مرا نمى شناسى ؟ من فلان و بهمان سوره هستم . اگر مرا فراموش نكرده بودى ، تو را به اين مكان بالا مى آوردم .

ثواب الأعمال : 283 / 1 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث33

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : الحافظ للقرآن العاملُ به مع السَّفَرةِ الكرامِ البَرَرَةَ.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: كسي كه قرآن را حفظ كند و به آن عمل نمايد با پيامبران بزرگوار و نيكو خواهد بود.

«الكافي، ج 2، ص 603»

حديث34

سئل عن الامام الصادق - عليه السّلام - : اني احفظ القرآن علي ظهر قلبي فاقرؤه علي ظهر قلبي افضل او انظر في المصحف؛ قال فقال لي بل اقراه ... .

شخصي از امام صادق - عليه السّلام - سؤال كرد: من قرآن را بر خانه دلم حفظ كردم پس مي خوانم آن را از حفظ، اين كار بهتر است يا اين كه قرآن را از روي آن بخوانم، امام فرمودند: پس برايم قرآن بخوان در حالي كه با نگاه به قرآن، آن را قرائت مي كني.

«وسائل الشيعه، ج 6، ص 204»

حديث35

قال الامام الصادق - عليه السّلام - :

ان الذي يعالج القرآن و يحفظه بمشّقةٍ منه و قلة حفظٍ له اجران.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند:

هر كس كه در فراگيري قرآن كوشش كند و به خاطر كمي حافظه آن را به سختي حفظ كند، براي او دو پاداش است (پاداش حفظ و پاداش تحمل سختي).

«الكافي، ج 4، ص 409»

حديث36

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - :

لا يعذّب الله قلباً وعي القرآن.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند:

خدا قلبي را كه در بر دارنده (حافظ) قرآن باشد، عذاب نمي كند.

«سفينه البحار، ج 2، ص 415»

حديث37

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - :

عدد دَرَجِ الجنة عدد آيِ القرآن فاذا دخل صاحب القرآن الجنّة قيل له اِرقأ و اقْرأ (اقْرأ و اِرقأ) لِكل آية درجةً فلا تكون فوق حافظ القرآن درجةً.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند:

مقدار درجات بهشت به تعداد آيه هاي قرآن است، پس هنگامي كه مصاحب قرآن وارد بهشت شود، به او گفته مي شود قرآن بخوان و بالا برو و براي هر آيه درجه اي است. پس بالاتر از درجه حافظان قرآن درجه اي نمي باشد.

«بحار الأنوار، ج 92، ص 22»

حديث38

. قال الامام الرضا - عليه السلام - : مَن قَرَء قل هو الله احد و أمَنَ بها فَقد عَرَفَ التوحيدَ.

امام رضا - عليه السلام - فرمودند: كسي كه قل هو الله احد (سوره توحيد) را بخواند و به آن ايمان داشته باشد به درستي كه توحيد را شناخته است.

«الكافي، ج 1، ص 124»

حديث39

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

لا سَهَرَ إلاّ في ثلاثٍ :مُتَهَجِّدٍ بالقرآنِ ، وفي طَلَبِ العِلمِ ، أو عَروسٍ تُهدى إلى زَوجِها .

شب زنده دارى جز براى سه چيز روا نيست: تلاوت قرآن ، تحصيل دانش و يا فرستادن عروس به خانه شوهرش .

بحار الأنوار : 76 / 178 / 3 منتخب ميزان الحكمة : 284

حديث40

پيامبراكرم(صلى الله عليه و آله وسلم) فرمودند :

مَا اجْتَمَعَ قَوْمٌ فى بَيْتٍ مِنْ بُيوتِ اللّه ِ يَتْلونَ كِتابَ اللّه ِ وَ يَتَدارَسونَهُ بَيْنَهُمْ اِلاّ نَزَلَتْ عَلَيْهِمُ السَّكينَةُ وَ غَشِيَتْهُمُ الرَّحْمَةُ وَ حَفَّتْهُمُ الْمَلائِكَةُ وَ ذَكَرَهُمُ اللّه ُ فيمَنْ عِنْدَهُ؛

هيچ جلسه قرآنى براى تلاوت و درس در خانه اى از خانه هاى خدا برقرار نشد، مگر اين كه آرامش بر آنان نازل شد و رحمت دربرشان گرفت و فرشتگان در اطراف آنان حلقه زدند و خداوند در ميان كسانى كه در نزدش هستند، از آنان ياد كرد.

كنزالعمّال، ح 2320

حديث41

پيامبر خدا (صلى الله عليه و آله و سلّم) فرمودند:

علَيكَ بقِراءةِ القرآنِ؛ فإنّ قِراءتَهُ كَفّارةٌ للذُّنوبِ ، وسَترٌ في النارِ ،وأمانٌ مِن العذابِ؛

ب_ر ت_و ب_اد خواندن قرآن؛ زيرا خواندن آن كفّاره گناهان است و پرده اى در برابر آتش و موجب ايمنى از عذاب.

(بحار الأنوار، ج 92،ص 17، ح 18)

حديث42

امام على (عليه السلام) فرمودند:

افضل الذكر القرآن ، به تشرح الصدور و تستنير السرائر؛

بهترين ذكر، قرآن است كه با تلاوت آن (و تدبر در آياتش ) سينه ها باز و اندرون روشن مي گردد.

(منتخب الغرر، ص 20).

حديث43

امام صادق(عليه السلام) فرمودند:

اَلبَيتُ الَّذي لايُقرَأُ فيهِ القُرآنُ وَلايُذكَرُ اللهُ عَزَّوَجَلَّ فيهِ تَقِلُّ بَرَكَتُهُ وَ تَهجُرُهُ المَلائِكَةُ وَ تَحضُرُهُ الشَّياطينِ؛

خانه اي كه در آن قرآن خوانده نمي شود و از خدا ياد نمي گردد، بركتش كم شده، فرشتگان آن را ترك مي كنند و شياطين در آن حضور مي يابند.

كافي ?/???/?

حديث44

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

ثَلاثٌ يَزِدنَ فِي الحِفظِ ويَذهَبنَ بِالبَلغَمِ : قِراءَةُ القُرآنِ ، وَالعَسَلُ ، وَاللُّبانُ .

سه چيز ، حافظه را افزون مى كند و بلغم را از ميان مى بَرَد: قرائت قرآن ، عسل و كُندُر.

بحارالأنوار ، جلد 66 ، صفحه 290 ، حديث 3

حديث45

قال رسول الله -صلى الله عليه وآله -:

كل جلوس فى المسجد لغو الا ثلاثة : قراءة مصل ، او ذكرالله اوسائل عن علم ؛

هر نشستى در مسجد لغو است مگر در سه حالت : خواندن قرآن ، گفتن ذكر خدا، سؤ ال(جستوى ) علم .

(ميزان الحكمه ، ج 4، ص 393، بحارالانوار، ج 77، ص 88).

حديث46

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : ان القرآن نزل بالحزن فقرأه بالحزن.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: قرآن با حزن نازل شده پس آن را با حزن بخوانيد.

«الكافي، ج 2، ص 449»

حديث47

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : ان القرآن نزل بالحزن فاذا قرأ تموه فابكو فإن لم تبكو فتباكو.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: قرآن با حزن نازل شده، پس زمان خواندن قرآن گريه كنيد و اگر گريه نمي كنيد خود را به حالت گريه در بياوريد.

«مستدرك الوسائل، ج 1، ص 294»

حديث48

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : افضل اعمال امتي قراءة القرآن نظراً و تكثير الصلوات علي النبي - صلّي الله عليه و آله - و السواك و شرب العسل.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: بهترين اعمال امت من قرائت قرآن از روي آن و زياد صلوات فرستادن بر پيامبر و مسواك كردن و خوردن عسل است.

«بحار الأنوار، ج 76، ص 320»

حديث49

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : القراءة في المصحف افضل من قراءة ظاهراً.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: خواندن قرآن از روي قرآن بهتر است از خواندن قرآن از حفظ.

«مستدرك الوسائل، ج 1، ص 294»

حديث50

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : ليس شيءُ اَشدّ علي الشيطان من قراءة في المصحف نظراً.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: نيست چيزي سخت تر بر شيطان از قرائت قرآن در حال نگاه كردن به خود قرآن.

«بحار الأنوار، ج 92، ص 202»

حديث51

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : ان حسن الصوت زينة القرآن.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: به درستي كه صداي زيبا، زينت قرآن است.

«مستدرك الوسائل، ج 1، ص 295»

حديث52

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : زيّنوا القرآن باصواتكم.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: با صداهاي خوش خود قرآن را زينت دهيد.

«مستدرك الوسائل، ج 1، ص 295»

حديث53

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : حسّنوا القرآن باصواتكم فان الصّوت الحسن يزيد القرآن حُسناً.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: قرآن را با صوت زيبا، زينت دهيد، زيرا كه صوت نيكو بر زيبايي قرآن مي افزايد.

«عيون اخبار الرضا، ج 2، ص 69»

حديث54

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : نظّفوا طريق القرآن قالوا: يا رسول الله و ما طريق القرآن؟ قال افواحكم، قالوا بماذا؟ قال: بالسواك.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: راه قرآن را پاك كنيد، (اصحاب) گفتند: يا رسول الله چيست راه قرآن؟ حضرت فرمودند: دهان شما. گفتند: با چه پاك كنيم؟ حضرت فرمودند: با مسواك كردن.

«المحاسن، ص 558»

حديث55

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : لكل شيء حلية و حلية القرآن الصوتُ الحسن.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: براي هر چيزي زينتي است و زينت قرآن صوت خوش است.

«نهج الفصاحه، ص 478، ح 2256»

حديث56

قال الامام الباقر - عليه السّلام - : انما شيعة عليٍ كثيرة صلاتهم و كثيرة تلاوتهم القرآن.

امام باقر - عليه السّلام - فرمودند: شيعيان و پيروان علي زياد نماز مي خوانند و زياد قرآن تلاوت مي كنند.

«صفات الشيعه، ص 167»

حديث57

قال الامام علي - عليه السّلام - : لقاري القرآن بكل حرفٍ يقرؤه في الصلاة قائماً مائة حسنة، و قاعداً خمسون حسنة، و متطهّراً في غير الصلاة خمس و عشرون حسنه و غير متطهر عشر حسات.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: براي قاري قرآن به ازاي هر حرفي كه در نماز در حالت ايستاده مي خواند صد حسنه و در حالت نشسته خواندن 50 حسنه و در حالت طهارت در غير نماز خواندن 25 حسنه و بدون طهارت خواندن 10 حسنه داده مي شود.

«عده الداعي، ص 212»

حديث58

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : عليكم بتلاوة القرآن فان درجات الجنة علي عدد آيات القرآن فاذا كان يوم القيامة قيل لقاري القرآن اقرأ و ارقأ.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: بر شما است تلاوت قرآن؛ به درستي كه درجات بهشت به تعداد آيات قرآن است، پس زماني كه روز قيامت شود به قاري قرآن گفته مي شود، قرآن بخوان و بالا برو.

«وسائل الشيعه، ج 2، ص 842»

حديث59

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : فقارئ القرآن يحتاج الي ثلاثة اشياءَ قلبٍ خاشعٍ و بدنٍ فارغٍ و موضعٍ خالٍ.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: قاري قرآن به سه خصلت نيازمند است: 1. قلب خاشع؛ 2. بدن فارغ (از هر گرفتاري و رنج)؛ 3. مكان خالي (از همه گرفتاري ها و وسوسه ها).

«بحار الأنوار، ج 85، ص 43»

حديث60

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : القرآن عهد الله الي خلقه فقد ينبغي للمرء المسلم ان ينظر في عهده و ان يقرأ منه في كل يومٍ خمسين آيه.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: قرآن عهدنامه خدا به سوي خلقش است، پس سزاوار است كه مسلمان به عهدنامه خدا نگاه كند و از آن در هر روز پنجاه آيه بخواند.

«الكافي، ج 2، ص 446»

حديث61

قال رسول الله -صلى الله عليه وآله -:

الغرباء فى الدنيا: قرآن فى جوف ظالم ، و مسجد فى نادى قوم لايصلى فيه ، و مصحف فى بيت لايقرء فيه و رجل صالح مع قوم سوء ؛

در جهان چهار چيز غريب است :

1 - قرآن در سينه ستمگر

2 - مسجد در جمع گروهى كه در آن نماز نخوانند.

3 - قرآنى در خانه اى كه آن را نخوانند.

4 - مرد پارسا در ميان مردم بد.

(نهج الفصاحه ، حديث 2038).

حديث62

عن الصادق - عليه السلام -:

ان البيوت التى يصلى فيها بالليل بتلاوه القرآن تضى ء لاهل المساء كما تضى ء نجوم السماء لاهل الارض؛

خانه اى كه در آن نماز شب خوانده مى شود و تلاوت قرآن مى گردد، براى افلاكيان آن گونه مى درخشد كه ستارگان براى زمينيان مى درخشد.

(ثواب الاعمال ، ص 70).

حديث63

قال الباقر - عليه السلام -:

انما شيعة على كثيرة صلاتهم كثيرة تلاوتهم للقرآن ؛

شيعيان و پيروان خط على زياد نماز مى گزارند، و زياد تلاوت قرآن مى كنند.

(صفات الشيعه ، ص 436).

حديث64

عن على - عليه السلام - قال :

مروة الحضر قراءة القران و مجالسة العلماء و النظر فى الفقه و المحافظة على الصلاة فى الجماعات ؛

از حضرت علي(عليه السلام ) نقل شده كه فرمودند: جوانمردى در حضور در وطن ، قرآن خواندن ، هم نشينى با علماء، و نگريستن در احكام دين ، و مواظبت بر نماز خواندن در جماعتهاست .

(بحارالانوار، ج 88، ص 10)

حديث65

قال على - عليه السلام -:

اغتنموا الدعاء عند اربع : عند قرائة القران و عند الاذان و عند نزول الغيث و عند التقاء الصفين للشهادة ؛

در چهار زمان دعا را غنيمت شماريد:

1 - هنگام قرائت قرآن .

2 - هنگام اذان .

3 - هنگام نزول باران .

4 - هنگام رو به رو شدن دو لشگر مؤ منين و كفار براى جنگ .

(وسائل الشيعه ، ج 4، ص 1114)

حديث66

قال على - عليه السلام -:

لايقرا العبد القران اذا كان على غير طهور حتى يتطهر؛

هنگامى كه وضو نداريد، قرآن نخوانيد ؛ تا اين كه وضو گرفته شود.

(خصال ، ج 2، ص 164)

حديث67

قال رسول الله - صلى الله عليه وآله -:

قراءة القران فى الصلاة افضل من قراءة القران فى غير الصلاة ؛

قرائت قرآن در نماز افضل است از غيرنماز.

(مستدرك الوسائل ، ج 1، ص 292)

حديث68

قال رسول الله - صلى الله عليه وآله -:

نوروا منازلكم بالصلاة و قرائة القرآن ؛

به خانه هايتان با خواندن نماز، و قرائت قران ، نورانيت ببخشيد.

(كنزالعمال ، ج 15، ص 392، حديث 41518)

حديث69

امام على عليه السلام :

العُبوديَّهُ خَمسَهُ أشياءَ : خَلاءُ البَطنِ ، وَقِراءةُ القرآنِ، وقِيامُ اللَّيلِ ، والتَّضَرُّعُ عِندَ الصُّبحِ ، والبُكاءُ مِن خَشيَةِ اللّه ؛

بندگى در پنج چيز اس__ت : اندرون از طعام تهى داشتن ، قرآن خواندن ، شب را به عبادت گذراندن و هنگام صبح زارى كردن (به درگاه خداوند) و گريستن از ترس خدا .

مستدرك الوسائل : 11 / 244 / 12875 منتخب ميزان الحكمة : 354

حديث70

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

مَنِ استَمَعَ إلى آيَةٍ مِن كتابِ اللّه كُتِبَت لَهُ حَسَنةً مُضاعَفةً ، ومَن تَلا آيَةً مِن كتابِ اللّه كانَت لَهُ نورا يَومَ القِيامَةِ ؛

هركه به يك آيه از كتاب خدا گوش دهد ، برايش ثوابى دو چندان نوشته شود و هر كه يك آيه از كتاب خدا تلاوت كند ، روز قيامت آن آيه نورى براى او باشد .

كنز العمّال : 2316 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث71

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

إنّ في جَهنَّمَ رَحاءً مِن حَديدٍ تُطحَنُ بها رُؤوسُ القُرّاءِ ، والعُلَماءِ الُمجرمينَ؛

در دوزخ آسيابى آهنى است ، كه با آن سرهاى قاريان و عالمان گنهكار آرد مى شود .

جامع الأخبار : 130 / 254 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث72

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

أنتَ تَقرَاُ القرآنَ ما نَهاكَ ، فإذا لم يَنهَكَ فَلَستَ تَقرَؤهُ ؛

تو تا آن زمان قرآن مى خوانى ، كه تو را (از گناهان) باز دارد . پس اگر باز نداشت ، قرآن نخوانده اى .

شرح نهج البلاغة لابن أبي الحديد : 10 / 23 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث73

امام على عليه السلام :

ألا لا خَيرَ في قِراءةٍ ليسَ فيها تَدَبُّرٌ ، ألا لا خَيرَ في عِبادَةٍ ليسَ فيها تَفَقُّهٌ ؛

بدانيد كه در قرآن خواندنى كه با تدبّر همراه نباشد ، خيرى نيست ؛ بدانيد كه در عبادتى كه با فهم و انديشه توأم نباشد ، خيرى نيست .

بحار الأنوار : 92 / 211 / 4 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث74

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

اقرَؤوا القرآنَ بالحُزنِ ؛ فإنّهُ نَزَلَ بالحُزنِ ؛

قرآن را با آواز ح__زين بخوانيد ؛ زيرا كه آن با صوت حزين نازل شده است .

كنزالعمّال : 2777 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث75

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

زَيِّنُوا القرآنَ بأصواتِكُم؛

قرآن را با صداهاى (خوش) خود ، زينت بخشيد .

بحار الأنوار : 92 / 190 / 2 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث76

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

لِكلِّ شيءٍ حِليَةٌ وحِليَةُ القرآنِ الصَّوتُ الحَسَنُ ؛

هر چيزى زي__ورى دارد و زيور قرآن صداى خوش است .

كنز العمّال : 2768 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث77

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

علَيكَ بقِراءةِ القرآنِ ؛ فإنّ قِراءتَهُ كَفّارةٌ للذُّنوبِ ، وسَترٌ في النارِ ،وأمانٌ مِن العذابِ؛

ب_ر ت_و ب_اد خواندن قرآن؛ زيرا خواندن آن كفّاره گناهان است و پرده اى در برابر آتش و موجب ايمنى از عذاب.

بحار الأنوار : 92 / 17 / 18 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث78

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

إنّ هذهِ القُلوبَ تَصدَأُ كما يَصدَأُ الحَديدُ . قيلَ : يا رسولَ اللّه ، فما جَلاؤها ؟ قالَ : تِلاوَةُ القرآنِ ؛

اين دلها نيز همانند آهن زنگار مى بندد . عرض شد : اى رسول خدا ، صيقل دهنده دلها ، چيست ؟ فرمود : تلاوت قرآن .

كنز العمّال : 2441 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث79

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

إذا أحَبَّ أحدُكُم أن يُحَدِّثَ رَبَّهُ فَلْيَقرَأْ القرآنَ ؛

هر گاه ف__ردى از شما دوست داشته باشد كه با پروردگارش سخن بگويد ، قرآن بخواند .

كنز العمّال : 2257 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث80

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

علَيكُم بتَعَلُّمِ القرآنِ وكَثرَةِ تِلاوَتِهِ ؛

برشما باد، آموختن قرآن و بسيار خواندن آن .

كنزالعمّال : 2368 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث81

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

يقالُ لِصاحِبِ القرآنِ :اِقرَأ وَارقَ ورَتِّلْ كما كنتَ تُرَتِّلُ في دارِ الدنيا ، فإنّ مَنزِلَتَكَ عندَ آخِرِ آيَةٍ كُنتَ تَقرَؤها ؛

ب_ه ك_سى كه قرآن مى داند ، گفته م_ى شود : بخوان و بالا رو و با ترتيل بخوان ، همچنان كه در دنيا با ترتيل مى خواندى ؛ زيرا منزلت و جايگاه تو در آخرين آيه اى است كه مى خوانده اى .

كنزالعمّال : 2330 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث82

امام صادق عليه السلام :

مَن قَرَأَ القُرآنَ فِي المُصحَفِ ، مُتِّعَ بِبَصَرِهِ ، وخُفِّفَ عَن والِدَيهِ وإن كانا كافِرَينِ؛

هر كس قرآن را از رو بخواند ، از بهره بينايى برخوردار است و از گناه پدر و مادرش كاسته مى شود ، هر چند كافر باشند .

الكافي ، جلد 2 ، صفحه 613 ، حديث 1

حديث83

امام صادق عليه السلام :

مَن قَرَأ القُرآنَ لِيَأكُلَ بهِ النّاسَ جاءَ يَومَ القِيامَةِ ووَجهُه عَظمٌ لا لَحمَ فيهِ ؛

هر كس به منظور سركيسه كردن مردم قرآن بخواند ، روز قيامت در حالى بيايد كه چهره اش استخوان است و گوشتى در آن نيست .

ثواب الأعمال : 329/ 1

حديث84

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

عَليكَ بتِلاوَةِ القرآنِ وذِكرِ اللّه كثيراً ، فإنّهُ ذِكرٌ لكَ في السماءِ ونورٌ لكَ في الأرضِ؛

بر تو باد به تلاوت قرآن و بسيارى ياد خدا ؛ زيرا كه آن در آسمان ، براى تو نام (و آوازه) است و در زمين نور .

الخصال : 525 / 13

حديث85

امام سجّاد عليه السلام :

علَيكَ بالقُرآنِ ، فإنَّ اللّه َ خَل_قَ الجَنّ_ةَ ... وجَعلَ دَرَجاتِها على قَدْرِ آياتِ القُرآنِ ، فمَن قَرأَ القُرآنَ قالَ لَهُ : إقْرَأْ وارْقَ ، ومَن دَخ_لَ مِنهُمُ الجَنّةَ لَم يَكُنْ في الجَنّةِ أعلى دَرَج_ةً مِنهُ ما خ_لا النَّبِيّونَ والصِّدِّيق_ونَ ؛

با قرآن باش ؛ زيرا خداوند بهشت را آفريد ... و درجات آن را به اندازه آيات قرآن قرار داد . پس هر كه قرآن بخواند ، قرآن به او گويد : بخوان و بالا رو . و هر كس از اين افراد وارد بهشت شود در آن جا بلند مرتبه تر از او نخواهد بود مگر پيامبران و صدّيقان .

بحار الأنوار : 8 / 133 / 39

حديث86

پيامبراكرم صلى الله عليه و آله وسلم فرمودند:

اَدِّبوا اَولادَكُمْ عَلى ثَلاثِ خِصالٍ : حُبِّ نَبيِّكُمْ و حُبِّ اَهْلِ بَيْتِهِ وَ عَلى قِراءَةِ الْقُرآنِ ؛

فرزندانتان را به سه چيز ادب كنيد: عشق به پيامبرتان، عشق به خاندان او، و قرآن خواندن.

غرر الحكم، ح 4488

حديث87

امام حسن عسكري(عليه السلام) فرمودند:

بسيار به ياد خدا و بسيار به ياد مرگ باشيد. بسيار قرآن تلاوت نماييد و به پيامبر صلوات و درود بفرستيد كه همانا درود بر پيامبر، معادل ده نيكي است.

(بحارالانوار/78/372)

حديث88

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

لا فاقه لعبد يقرأ القرآن و لا غنى له بعده؛

بنده اى كه قرآن خواند فقير نشود و او را بالاتر از قرآن بى نيازى اى نيست.

نهج الفصاحه

حديث89

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

لكلّ شي ء حليه و حليه القرآن الصّوت الحسن؛

هر چيزى زينتى دارد و زينت قرآن صوت خوش است.

نهج الفصاحه

حديث90

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

خير النّاس أقرؤهم و أفقههم في دين اللَّه و أتقاهم للَّه و آمرهم بالمعروف و أنهاهم عن المنكر و أوصلهم للرّحم؛

بهترين مردم كسانى هستند كه قرآن بهتر خوانند و در كار دين داناتر باشند و از خدا بيشتر ترسند و به نيكى بيشتر امر كنند و از بدى بيشتر جلوگيرى كنند و با خويشاوندان بيشتر نزديك شوند.

نهج الفصاحه

حديث91

ثلاثه يحبّهم اللَّه عزّ و جلّ: رجل قام من اللّيل يتلوا كتاب اللَّه و رجل تصدّق صدقه بيمينه يخفيها من شماله و رجل كان في سريّه فانهزم أصحابه فاستقبل العدوّ؛

سه كسند كه خدا آنها را دوست مي دارد: كسى كه شب برخيزد و كتاب خدا را بخواند و كسى كه با دست راست خود صدقه دهد و آن را از دست چپ خود مخفى دارد و كسى كه با گروهى به جنگ رود و يارانش بگريزند و او بسوى دشمن رود.

نهج الفصاحه

حديث92

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

البيت الّذي يقرأ فيه القرآن يتراءى لأهل السّماء كما تتراءى النّجوم لأهل الأرض؛

خانه اى كه در آن قرآن خوانده مى شود در نظر اهل آسمان چنان مي نمايد كه ستارگان در نظر اهل زمين.

نهج الفصاحه

حديث93

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

إنّ هذه القلوب تصدأ كما يصدأ الحديد قيل فما جلاءها قال ذكر الموت و تلاوه القرآن؛

دلها مانند آهن زنگ مي زند گفتند صيقل آن چيست؟ گفت ياد مرگ و خواندن قرآن.

نهج الفصاحه

حديث94

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

اقرءوا القرآن فإنّ اللَّه تعالى لا يعذّب قلبا وعى القرآن؛

قرآن را بخوانيد زيرا خداوند دلى را كه قرآن را دريافته معذب نمي كند.

نهج الفصاحه

حديث95

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

اقرءوا القرآن و اعملوا به و لا تجفوا عنه و لا تغلوا فيه و لا تأكلوا به و لا تستكثروا به؛

قرآن را بخوانيد و بدان عمل كنيد و از آن دور نشويد و در آن غلو نكنيد به وسيله قرآن نان نخوريد و به كمك آن فزونى مجوئيد.

نهج الفصاحه

حديث96

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

اقرأ القرآن ما نهاك فإذا لم ينهك فلست تقرؤه؛

اگر خواندن قرآن تو را از كار بد منع مي كند آن را بخوان ولى اگر تو را از كار بد وانمي دارد به حقيقت قرآن نمي خوانى.

نهج الفصاحه

حديث97

قالَ الاْمامُ الْحُسَيْن - عليه السلام - :

مَنْ قَرَءَ آيَةً مِنْ كِتابِ الله عَزَّ وَ جَلَّ في صَلاتِهِ قائِماً، يُكْتَبُ لَهُ بِكُلِّ حَرْف مِأةُ حَسَنَة ؛

امام حسين - عليه السلام - فرمودند:

هركس آيه اي از قرآن را در نمازش تلاوت نمايد، خداوند متعال در مقابل هر حرفي از آن يكصد حسنه در نامه اعمالش ثبت مي نمايد.

الكافي، ج 2، ص 611

حديث98

قالَ الإمامُ الْحَسَنُ الْمُجتبي - عَلَيْهِ السَّلام - :

مَنْ قَرَءَ الْقُرْآنَ كانَتْ لَهُ دَعْوَةٌ مُجابَةٌ، إمّا مُعَجَّلةٌ وَإمّا مُؤجَلَّةٌ؛

امام حسن مجتبي - عليه السلام - فرمودند:

كسي كه قرآن را _ با دقّت _ قرائت نمايد، در پايان آن _ اگر مصلحت باشد _ دعايش سريع مستجاب خواهد شد _ و اگر مصلحت نباشد _ در آينده مستجاب مي گردد.

دعوات الرّاوندي، ص 24، ح 13

حديث99

قالَتْ فاطِمَةُ الزَّهْراء - سلام الله عليها - : فَأكْثِرْ مِنْ تِلاوَةِ الْقُرآنِ، وَالدُّعاءِ، فَإنَّها ساعَةٌ يَحْتاجُ الْمَيِّتُ فيها إلي أُنْسِ الاْحْياءِ ؛

حضرت فاطمه زهرا - سلام الله عليها - ضمن وصيّتي به امام علي - عليه السلام - اظهار نمودند: پس از آن كه مرا دفن كردي، برايم قرآن را بسيار تلاوت نما، و برايم دعا كن، چون كه ميّت در چنان موقعيّتي بيش از هر چيز نيازمند به اُنس با زندگان مي باشد.

بحارالأنوار، ج 79، ص 27

حديث100

قالَ الاْمامُ علي - عَلَيْهِ السلام - :

إغْتَنِمُوا الدُّعاءَ عِنْدَ خَمْسَةِ مَواطِنَ: عِنْدَ قِرائَةِ الْقُرْآنِ، وَ عِنْدَ الاْذانِ، وَ عِنْدَ نُزُولِ الْغَيْثِ، وَ عِنْدَ الْتِقاءِ الصَفَّيْنِ لِلشَّهادَةِ، وَ عِنْدَ دَعْوَةِ الْمَظْلُومِ، فَاِنَّهُ لَيْسَ لَها حِجابٌ دوُنَ الْعَرْشِ ؛

امام علي - عليه السلام - فرمودند:

پنج موقع را براي دعا و حاجت خواستن غنيمت شماريد: موقع تلاوت قرآن، موقع اذان، موقع بارش باران، موقع جنگ و جهاد _ في سبيل اللّه _ موقع ناراحتي و آه كشيدن مظلوم. در چنين موقعيت ها مانعي براي استجابت دعا نيست.

بحارالأنوار، ج 90، ص 343، ح 1

حديث101

قال رَسُولُ اللّهِ - صلي الله عليه وآله - :

يُؤْتَي الرَّجُلُ في قَبْرِهِ بِالْعَذابِ، فَإذا اُتِيَ مِنْ قِبَلِ رَأسِهِ دَفَعَتْهُ تِلاوَةُ الْقُرْآنِ، وَ إذا اُتِيَ مِنْ قِبَلِ يَدَيْهِ دَفَعَتْهُ الصَّدَقَةُ، وَ إذا اُتِيَ مِنْ قِبَلِ رِجْلَيْهِ دَفَعَهُ مَشْيُهُ إلي الْمَسْجِدِ؛

رسول خدا - صلي الله عليه و آله - فرمودند:

هنگامي كه بدن مرده را در قبر قرار دهند، چنانچه عذاب از بالاي سر بخواهد وارد شود تلاوت قرآنش مانع عذاب مي گردد و چنانچه از مقابل وارد شود صدقه و كارهاي نيك مانع آن مي باشد. و چنانچه از پائين پا بخواهد وارد گردد، رفتن به سوي مسجد مانع آن خواهد گشت.

مسكّن الفؤاد، ص 50

حديث102

امام علي (عليه السلام ) مي فرمايند:

لا يقرأ العبد القران اذا كان علي غير طهور حتي يتطهر؛

هنگامي كه وضو نداريد، قرآن نخوانيد، تا اين كه وضو گرفته شود.

( خصال ، ج 2، ص 164 )

حديث103

پيامبراكرم (صلي الله عليه و آله و سلم ) مي فرمايند :

قراءة القران في الصلاة افضل من قراءة القران في غيرالصلاة؛

قرائت قرآن در نماز افضل است از غير نماز.

( مستدرك الوسائل ، ج 1، ص 292 )

حديث104

امام حسين (عليه السلام ) مي فرمايند:

من قرأ اية من كتاب الله - عز و جل - في صلاته قائما يكتب له بكل حرف مائة حسنة؛

كسي كه آيه اي از قرآن را ايستاده در نماز خود بخواند، به هر حرفي صدحسنه براي او نوشته مي شود.

( الكافي ، ج 2، ص 447 )

حديث105

پيامبراكرم (صلي الله عليه و آله و سلم ) مي فرمايند :

نوروا منازلكم بالصلاة و قرائة القران؛

به خانه هايتان با خواندن نماز، و قرائت قرآن ، نورانيت ببخشيد.

( كنز العمال ، ج ,15 ص 392 حديث 41518 )

حديث106

رسول خدا (صلي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

از قرائت [سوره] زلزال ملول نشويد؛ زيرا كسي كه در مستحباتش آن را قرائت نمايد ، خداوند عزوجل هرگز زلزله اي بدو نرساند و با آن و [نيز] با صاعقه و آفتي از آفات دنيا نميرد تا اين كه [ به طور عادي ] بميرد.

( بحار الانوار : ج56 ص 356 )

حديث107

امام صادق عليه السلام مي فرمايند :

ثَلاثٌ يُذْهِبْنَ النِّسْيانَ وَ يُحْدِثْنَ الذُّكْرَ: قِراءَةُ الْقُرآنِ، وَ السِّواكُ وَ الصِّيامُ؛

سه چيز، فراموشى را از بين مى برد و حافظه را زياد مى كند: خواندن قرآن، مسواك زدن و روزه گرفتن.

دعائم الاسلام، ج 2، ص 137، ح 481.

حديث108

امام باقر عليه السلام مي فرمايند :

ابتداى هر كتابى كه از آسمان نازل شده، بسم اللّه الرحمن الرحيم است. هر گاه بسم اللّه الرحمن الرحيم را قرائت كردى اشكالى ندارد كه استعاذه نكنى (نگويى كه پناه مى برم به خدا) و هر گاه بسم اللّه الرحمن الرحيم را تلاوت كردى، تو را از آنچه ميان آسمان و زمين است محفوظ مى دارد.

كافى، ج 3 ، ص 313.

حديث109

امام على عليه السلام مي فرمايند :

هر كه بسم اللّه الرحمن الرحيم را با اعتقاد و دوستى محمد و آل پاكش و با تسليم در برابر دستوراتشان و با ايمان به ظاهر و باطنش بخواند خداوند عزيز و جليل در مقابل هر حرف آن، چيزى برتر از دنيا و آنچه در آن است، از ثروت و خوبى ها را به او مى بخشد.

عيون أخبار الرضا عليه السلام ، ج 1، ص 270.

حديث110

پيامبراكرم صلى الله عليه و آله مي فرمايند:

مَن قَرَأ بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمِ بَنَى اللّهُ لَهُ فِى الْجَنَّةِ سَبعَةَ ألفٍ قَصرٍ مِن ياقوتَةٍ حَمْراءَ؛

هر كس بسم اللّه الرحمن الرحيم را قرائت كند خداوند در بهشت هفتاد هزار قصر از ياقوت سرخ براى او بنا كند.

مدينة المعاجز، ج 2، ص 366 .

حديث111

پيامبراكرم صلى الله عليه و آله مي فرمايند:

مَن أرادَ أَنْ يُنجِيَهُ اللّه ُ مِنَ الزَّبانيَةِ التِّسعَةِ عَشَرَ فَلْيَقرَأْ بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمِ فَإنَّها تِسعَةَ عَشَرَ حَرفا لِيَجعَلَ اللّهُ كُلَّ حَرفٍ مِنها جُنَّةً مِن واحدٍ مِنهُم؛

هر كس مى خواهد خداوند او را از زبانيه (فرشتگان عذاب) نوزده گانه برهاند، بسم اللّه الرحمن الرحيم را قرائت كند زيرا آن نوزده حرف است. تا خداوند هر حرف آن را سپرى در مقابل يكى از آن فرشتگان قرار دهد.

بحارالأنوار، ج 89 ، ص 258 .

حديث112

پيامبراكرم صلى الله عليه و آله مي فرمايند:

مَنْ قَرَأ بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمِ كَ_تَبَ اللّهُ لَهُ بِكُلِّ حَرفٍ أربَعَةَ آلافٍ حَسَنَةً و مَحا عَنهُ أربَعَةَ آلافِ سَيِّ_ئَةٍ و رَفَعَ لَهُ أربَعَةَ آلافِ دَرَجَةٍ؛

هر كس بسم اللّه الرحمن الرحيم را قرائت كند خداوند به ازاى هر حرفِ آن چهار هزار حسنه برايش مى نويسد و چهار هزار گناه از او پاك مى كند و چهار هزار درجه او را بالا مى برد.

بحارالأنوار، ج 92، ص 258.

حديث113

پيامبراكرم صلى الله عليه و آله مي فرمايند:

مَنْ قَرَأَ بِسْمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمِ مُوقِنا سَبَّحَتْ مَعَهُ الْجِبالُ إلاّ أَن_َّهُ لا يَسْمَعُ ذلِكَ مِنها؛

هر كس با يقين بسم اللّه الرحمن الرحيم را قرائت كند، كوه ها به همراه او تسبيح مى گويند، هر چند او تسبيح آنها را نمى شنود.

الدرالمنثور، ج 1، ص 26.

حديث114

امام علي(عليه السلام) مي فرمايند:

بارورى ايمان به تلاوت قرآن است.

(شرح غررالحكم ، ج 5، حديث 7633)

حديث115

امام صادق عليه السلام مي فرمايند:

مَنْ قَرَاَها يَعْنى سُورَةَ الْفاتِحَةِ فَتَحَ اللّه ُ عَلَيْهِ خَيْرَ الدُّنْيا وَ الآْخِرَةِ وَ قالَ اِنَّ اسْمَ اللّه ِ الاَعْظَمَ مُقَطَّعٌ فى هذِهِ السُّورَةِ؛

هر كس سوره فاتحه را بخواند خداوند خير دنيا و آخرت را به روى او مى گشايد. اسم اعظم خداوند در اين سوره بخش بخش گرديده است.

مستدرك الوسائل، ج 4، ص 330.

حديث116

امام صادق عليه السلام مي فرمايند :

مَنْ قَرَاَ الْقُرآنَ وَ هُوَ شابٌّ مُؤمِنٌ اِخْتَلَطَ الْقُرآنُ بِلَحْمِهِ وَ دَمِهِ وَ جَعَلَهُ اللّه ُ عَزَّوَجَلَّ مَعَ الْسَّفَرَةِ الْكِرامِ الْبَرَرَةِ ، وَ كانَ الْقُرآنُ حَجيزا عَنْهُ يَوْمَ الْقيامَةِ ؛

هر جوان مؤمنى كه در جوانى قرآن تلاوت كند ، قرآن با گوشت و خونش مى آميزد و خداوند عزّوجلّ او را با فرشتگان بزرگوار و نيك قرار مى دهد و قرآن نگهبان او در روز قيامت ، خواهد بود .

كافى ، ج 2، ص 603 ، ح 4 .

حديث117

پيامبر اكرم(صلي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

اَدِّبوا اَولادَكُمْ عَلى ثَلاثِ خِصالٍ : حُبِّ نَبيِّكُمْ و حُبِّ اَهْلِ بَيْتِهِ وَ عَلى قِراءَةِ الْقُرآنِ؛

فرزندانتان را به سه چيز ادب كنيد: عشق به پيامبرتان، عشق به خاندان او، و قرآن خواندن.

غرر الحكم، ح 4488

حديث118

پيامبر اكرم(صلي الله عليه و آله و سلم) فرمودند:

أدِّبُوا أوْلادَكُمْ عَلَيَ ثَلاثٍ: حُبِّ نَبِيكُمْ، وَحُبِّ أهلِ بَيتِهِ، وَعَليَ قِرَاءَةِ الْقُرآنِ؛

فرزندانتان را با سه خصلت تربيت كنيد: دوستي پيامبر اكرم (ص)، دوستي اهل بيت ايشان(ع) و تلاوت قرآن.

لجامع الصغير، ج 1، ص 14

حديث119

امام جواد (عليه السلام) فرمودند:

عَن اِسماعيلِ بنِ سَهلِ قالَ : كَتَبتُ الي اَبي جَعفر الثّاني (عليه السلام) عَلَّمَني شَيئا اِذا قُلتُه كُنتُ مَعَكُم في الدُّنيا وَ الآخِرَة فقا: فَكَتَبَ بِخَطِّه اَعرَفُهُ: اَكثِر مِن تِلاوَةِ اِنّا اَنزَلناهُ و رَطِّب شَفَتَيكَ بِالاستِغفار؛

اسماعيل بن سهل گويد: به خدمت امام جواد نوشتم : به من چيزي بياموز كه هر گاه آن را بگويم در دنيا و آخرت با شما باشم. حضرت با خط شريف خود كه آن را مي شناختم نوشتند: سوره مباركه انا انزلناه را زياد تلاوت كن و دو لب خود را با گفتن استغفار تر كن (نيروي تازه بخش).

(جهاد با نفس، ح 786)

حديث120

امام صادق(عليه السلام) فرمودند:

مَن قَرَا القُرآن و هو شابٌّ مُؤمِنٌ ، اختَلَطَ القُرآنُ بلَحمِهِ و دَمِهِ؛

هر جوان مؤمني كه قرآن بخواهد، قرآن با گوشت و خون او را در مي آميزد.

الامام صادق (عليه السلام)- الوسائل 14/2

حديث121

اِنَّ هَذِهِ القُلُوب تَصدأ كما يصدَأ ُالحَديد اِذا أصابَهُ المَاءِي قيلَ: وَما جَلَاؤُها؟ قالَ رسولُ الله (صلي الله عليه و آله و سلم): كثرَة ذِكرَ المَوتِ وَ تِلاوَةَ القُرآنِي؛

دل ها مانند آهن هنگام رسيدن آب به آن زنگ مي زند، گفتند: صيقل آن چيست؟ آن حضرت فرمود: زيادي ياد مرگ و خواندن قرآني.

(كنز العمال، ج 15، ص 549، ح 42130)

حديث122

امام رضا عليه السلام فرمودند:

من قرا فى شهر رمضان اية من كتاب الله كان كمن ختم القران فى غيره من الشهور.

هر كس ماه رمضان يك آيه از كتاب خدا را قرائت كند مثل اينست كه درماههاى ديگر تمام قرآن را بخواند.

(بحار الانوار ج93، ص346)

حديث123

حضرت زهرا سلام الله عليها فرمودند:

حبب الي من دنياكم ثلاث: تلاوة كتاب الله و انظر في وجه رسول و الانفاق في سبيل الله

از دنياي شما سه چيز محبوب من است: 1-تلاوت قرآن 2-نگاه به چهره رسول خدا 3-انفاق در راه خدا

(وقايع الايام خياباني، جلد صيام، ص295)

حديث124

حضرت زهرا سلام الله عليها فرمودند:

قاريءُ الحديد، و اذا وقعت، و الرحمن، يدعي في السموات و الارض، ساكن الفردوس

تلاوت كننده سوره حديد و واقعه و الرحمن در آسمانها و زمين اهل بهشت خوانده مي شوند .

(كنزالعمال ، ج 1 ، ص582)

تدبر در قرآن و عمل به آن

حديث1

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : من تَعلّم القرآن فلم يَعمل به وآثَرَ عليه حبُّ الدنيا و زينتَها اِستوجَبَ سَخَطَ الله و كانَ في الدرجةِ مع اليهود و النصاري الذين يَنْبِذُون كتاب الله وراءَ ظَهُورِهم.

رسول خدا - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: كسي كه قرآن را ياد بگيرد و بدان عمل نكند و دوستي دنيا و زينت آن را بر قرآن برگزيند مستحق خشم خداست و با يهوديان و مسيحيان، كه كتاب خدا را پشت سر مي اندازند، در يك درجه خواهد بود.

«وسائل الشيعة، ج 6، ص 183»

حديث2

امام علي(عليه السلام) فرمودند:

عليكم بكتاب الله... من عمل به سبق؛

بر شما باد رجوع به كتاب خدا(قرآن) ... كسي كه به آن عمل كند از همه پيشي مي گيرد.

نهج البلاغه خطبه 155

حديث3

قال الامام علي - عليه السّلام - : عليكم بكتاب الله من عمل به سبق.

امام علي - عليه السّلام - فرمود: بر شما باد (عمل) به كتاب خدا كه هر كس به آن عمل كند بر ديگران پيشي گيرد.

«نهج البلاغه، خطبه 156»

حديث4

قال الامام علي - عليه السّلام - : الله الله بالقرآن لا يسبقكم بالعمل به غيركم.

امام علي - عليه السّلام - فرمود: توصيه مي كنم شما را به قرآن، نبايد در عمل به قرآن ديگران بر شما پيشي گيرند.

«نهج البلاغه، نامه 47»

حديث5

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : الحافظ للقرآن العاملُ به مع السَّفَرةِ الكرامِ البَرَرَةَ.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: كسي كه قرآن را حفظ كند و به آن عمل نمايد با پيامبران بزرگوار و نيكو خواهد بود.

«الكافي، ج 2، ص 603»

حديث6

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : من تعلم القرآن و لم يعمل به حشره الله يوم القيامة اعمي فيقول يا رب لم حشرتني اَعمي و قد كنت بصيراً قال كذلك اتتك آياتك فنسيتها.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: كسي كه قرآن را بياموزد و به آن عمل نكند، خدا او را در روز قيامت كور محشور مي كند، پس مي گويد خدايا به خاطر چه مرا كور محشور كردي در حالي كه من بينا بودم. خداوند متعال مي فرمايد: چگونه تو آيات ما را خواندي و آنها را به فراموشي سپردي (به آنها عمل نكردي).

«عقاب الاعمال، ص 52»

حديث7

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : من تعلم القرآن فلم يعمل به و اثر عليه حب الدنيا و زينتها استوجب سخط الله و كان في الدّرجة مع اليهود و النصاري الذي ينبذون كتاب الله وراء ظهورهم.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: كسي كه قرآن را بياموزد و به آن عمل نكند و دنيا و زينت آن را بر قرآن ترجيح دهد، سزاوار خشم خدا است و در رديف يهود و نصاري قرار خواهد داشت كه كتاب خدا را پشت سر انداخته اند.

«جامع الاخبار، ج 1، ص 221»

حديث8

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : ان في جهنم وادياً يستغيث فيه اهل النار كل يوم سبعين الف مرة فقيل له لمن يكون هذا العذاب؟ فقال - صلّي الله عليه و آله - : لشارب الخمر من اهل القرآن و تارك الصلوة.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: همانا مكاني در جهنم هست كه اهل آتش استغاثه و درخواست مي كنند در هر روز 70 هزار بار نجات از آن را، گفته شد يا رسول الله اين مكان براي كيست؟ حضرت فرمود: براي شارب خمر از اهل قرآن و تارك نماز.

«وسايل الشيعه، ج 2، ص 838»

حديث9

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : يا مفضل لو تدبر القرآن شيعتنا لما شكوا في فضلنا ... .

امام صادق - عليه السّلام - فرمود: اي مفضل، اگر شيعيان ما در قرآن تدبر كنند و بينديشند، هر آينه شك نمي كردند در بزرگي و فضل ما.

«بحار الأنوار، ج 53، ص 25»

حديث10

قال الامام الصادق - عليه السّلام - في دعاء: اللهم نشرتُ عهدك و كتابك فاجعل نظري فيه عبادة و قراءتي فيه تفكراً و فكري فيه اعتباراً و لا تجعل قرائتي قراءةً لاتدبر فيها و لا تجعل نظري فيه غفلة.

امام صادق - عليه السّلام - در دعايي فرمود: خدايا منتشر كردم عهد و كتاب تو را، پس قرار بده نگاه من را بر آن عبادت و خواندن مرا در آن با تفكر و انديشيدن و فكر من در آن را وسيله عبرت قرار ده و قرار نده خواندن من را خواندني كه در آن تدبر و تفكر نباشد و قرار نده نگاه مرا در آن، نگاهي غافل و بي خبر (از عمق مطالب آن).

«مصباح الانوار، ص 141»

حديث11

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : المقريءُ بلا علم كالمعجب بلامال و لا مُلك يبغض الناس لفقره و يغبضونه لعُجبه فهو ابداً مخاصم للخلق في غير واجب و من خاصم الخلق فيما لم يؤمر به فقد نازع الخالقيه و الربوبيّة.

امام صادق - عليه السّلام - فرمود: قاري بدون آگاهي مثل پادشاه بدون مال و زمين است كه دشمن مي شود مردم را به خاطر فقرش و مردم هم با او دشمن مي شوند به خاطر عجبش، پس هميشه او در حال جنگ و دعوا با خلق خدا در آن چه واجب نشده است و كسي كه با خلق دشمني كند در آن چه به او دستور داده نشده، پس نزاع مي كند در خالقيت و ربوبيت خداوند.

«مصباح الشريعه، ص 44»

حديث12

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : ويلٌ لمن لاكها بين لحييه و لم يتدبّرها.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: واي بر كسي كه قرآن را در بين لبهاي خود لقلقه كند و در آن تدبر و تفكر نكند.

«مجمع البيان، ج 2، ص 554»

حديث13

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : ما انعم الله علي عبدٍ بعد الايمان بالله افضل من العلم بكتاب الله و المعرفة بتأويله.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: خدا بعد از نعمت ايمان به خود، نعمتي بالاتر از علم به كتاب خدا و شناخت تأويل آن نداده.

«بحار الأنوار، ج 92، ص 182»

حديث14

قال الامام علي - عليه السّلام - : الا لا خير في قراءة لا يدبّر فيها.

امام علي - عليه السّلام - فرمود: همانا در قرائتي كه در آن تدبر و تفكر نشود، خيري نيست.

«معاني الاخبار، ص 67»

حديث15

امام علي(عليه السلام) فرمودند:

تَدَبَّرُوا آياتِ القُرآنِ وَ اعتَبِرُوا بِهِ فَإنَّهُ أبلَغُ العِبَرِ ؛

در آيات قرآن تدبّر كنيد و از آن عبرت بگيريد ، كه رساترين عبرت هاست .

غرر الحكم و درر الكلم، حديث4493

حديث16

امام على عليه السلام :

ألا لا خَيرَ في قِراءةٍ ليسَ فيها تَدَبُّرٌ ، ألا لا خَيرَ في عِبادَةٍ ليسَ فيها تَفَقُّهٌ ؛

بدانيد كه در قرآن خواندنى كه با تدبّر همراه نباشد ، خيرى نيست ؛ بدانيد كه در عبادتى كه با فهم و انديشه توأم نباشد ، خيرى نيست .

بحار الأنوار : 92 / 211 / 4 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث17

امام على عليه السلام :

اللّه َ اللّه َ في القرآنِ ، لا يَسبِقُكُم بالعَمَلِ بهِ غَيرُكُم .

خدا را ! خدا را ! درباره قرآن ، مبادا ديگران با عمل به آن ، بر شما پيشى گيرند .

نهج البلاغة : الكتاب 47 منتخب ميزان الحكمة : 458

حديث18

امام حسن مجتبي - عليه السلام - فرمودند:

همانا در قرآن چراغ هاي روشنائي بخش و شفا بخش دردها و گرفتاري هاي دروني وجود دارد، پس كسي كه (خود را) با قرآن جلي دهد چشمانش قوي و روشن مي گرددو قلب و درون خويش را صفا خواهد داد، چون كه تفكّر و انديشه (در قرآن سبب) حيات قلبِ آگاه مي باشد، همچنان كه شخص روشن دل در تاريكي ها به وسيله نور چراغ حركت مي نمايد و راه مي رود.

بحارالأنوار، ج 78، ص 112

تعليم و تعلم قرآن

حديث1

رسول اكرم(صلي الله عليه و آله و سلم) فرمودند:

من قرأ القرآن ابتغاء وجه الله و تفقها في الدين كان له من الثواب مثل جميع ما اعطي الملائكه و الأنبياء و المرسلون؛

هركس براي كسب رضايت خدا و آگاهي در دين قرآن بياموزد، ثوابي مانند همه آنچه كه به فرشتگان و پيامبران و رسولان داده شده، براي اوست.

وسائل الشيعه 6/183/7683

حديث2

رسول اكرم(صلي الله عليه و آله و سلم) فرمودند:

ان اردتم عيش السعداء و موت الشهداء و النجاه يوم الحسره و الظل يوم الحرور و الهدي يوم الضلاله فادرسوا القرآن فانه كلام الرحمان و حرز من الشيطان و رجحان في الميزان؛

اگر زندگي سعادتمندان،مرگ شهيدان، نجات روز حسرت(قيامت)، سايه روز سوزان و هدايت در روز گمراهي را مي خواهيد، قرآن را ياد بگيريد كه آن سخن خداي مهربان است و سپري است در مقابل شيطان و سنگيني در ترازوي اعمال.

جامع الاخبار ص 41

حديث3

رسول اكرم(صلي الله عليه و آله و سلم) فرمودند:

الا من تعلم القرآن و علمه و عمل بما فيه فأنه له سائق الي الجنه و دليل الي الجنه.

بدانيد هركس قرآن بياموزد و به ديگران آموزش دهد و به آنچه در قرآن است عمل كند، من جلودار و راهنماي او به سوي بهشت هستم.

كنزالعمال 1/531/2375

حديث4

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : علّموا اولادكم يس فانّها ريحانة القرآن.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: به فرزندان خود سوره مباركه يس را بياموزيد كه آن ريحانه قرآن است.

«جامع الاخبار، ج 1، ص 211»

حديث5

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : من شدّد عليه القرآن كان له اجران و من يسرِّ عليه كان مع الابرار.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: هر كه به سختي قرآن را ياد بگيرد براي او دو اجر است و هر كه به آساني يادگيرد با نيكان مي باشد.

«بحار الأنوار، ج 89، ص 187»

حديث6

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : من تعلّم منه حرفاً ظاهراً كتب الله له عشر حَسَنات و محا عنه عشَر سيّئات و رفع له عشر درجات.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: هر كس از قرآن يك حرف بياموزد، خداوند براي او ده حسنه مي نويسد و ده گناه از او مي بخشد و او را ده درجه بالا مي برد.

«الكافي، ج 2، ص 612»

حديث7

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : و يجاء بعبدٍ قد تعلم القرآن فيقول يا رب تعلمتُ القرآن ابتغاء وجهك فيقال له بل تعلمت ليقال ما احسن صوت فلان اذهبوا به الي النار.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: مي آيد روز قيامت بنده اي كه قرآن را فراگرفته و مي گويد: پروردگارا، من قرآن را به خاطر رضا و خشنودي تو فراگرفتم، پس گفته مي شود به او كه تو قرآن را فراگرفتي تا به تو بگويند فلاني چه صوت زيبايي دارد، ببريد او را به سوي آتش.

«بحار الأنوار، ج 7، ص 180»

حديث8

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : ينبغي للمؤمن ان لا يموت حتي يتعلم القرآن او يكون في تعلمه.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: سزاوار است براي انسان مؤمن كه قبل از مردنش قرآن را ياد بگيرد يا در حال يادگيري قرآن باشد.

«الكافي، ج 1، ص 444»

حديث9

قال الامام علي - عليه السّلام - : تعلموا القرآن فانه احسن الحديث و تفقهوا فيه فانّهُ ربيع القلوب و استشفوا بنوره فانه شفاء الصدور و احسنوا تلاوته فانه انفع القصص فان العالم العامل بغير علمه كالجاهل الحائر ... .

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: قرآن را بياموزيد كه بهترين گفتار است و تفقه كنيد در آن كه بهار دلهاست و شفاعت بجوئيد به نورش كه او شفادهنده سينه ها است و آن را نيكو تلاوت كنيد، زيرا بهترين و مفيدترين داستانها است، پس بدرستي كه عالم عامل به غير علمش مثل جاهل و ناداني است كه از بيماري ناداني شفا نخواهد گرفت، بلكه حجت بر او قويتر و حسرت و اندوه بر او استوارتر و در پيشگاه خدا سزاوارتر به نكوهش است.

«نهج البلاغه، خطبه 110»

حديث10

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : تعلموا القرآن و اقرؤوه.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: قرآن را فراگيريد و آن را بخوانيد.

«مستدرك الوسائل، ج 4، ص 254»

حديث11

قال الامام علي - عليه السّلام - : و امّا حق الولد علي الوالد ان يُحسّن اسمه و يُحسّنَ ادبه و يعلمه القرآن.

امام علي - عليه السّلام - فرمودند: حق فرزند بر پدر آن است كه براي او اسم نيكو انتخاب كند و او را نيكو ادب كند و به او قرآن بياموزد.

«نهج البلاغه، حكمت 391»

حديث12

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : من علّم ولده القران فكانّما حج البيت عشرة آلاف حجة و اعتمر عشرة آلاف عمرة و اعتق عشرة آلاف رقيه من ولد اسماعيل و ... .

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: كسي كه به فرزند خود قرآن بياموزد مثل اين كه ده هزار حج و ده هزار عمره انجام داده و ده هزار بنده از اولاد اسماعيل را آزاد كرده و در ده هزار غروه شركت كرده و ده هزار مسكين گرسنه را طعام داده است.

«مستدرك الوسائل، ج 1، ص 290»

حديث13

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : من علّم آية في كتاب الله كان له اجرها ما تليت.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: كسي كه آيه اي از قرآن را به ديگري ياد بدهد اجر تلاوت آن (آيه) براي او (نيز) است مادامي كه تلاوت شود.

«مستدرك الوسائل، ص 235»

حديث14

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : من تعلم القرآن للدنيا و زينتها حرّم الله عليه الجنّة.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: هر كس قرآن را براي دنيا و زينتهاي آن فراگيرد، خداوند بهشت را بر او حرام مي كند.

«بحار الأنوار، ج 74، ص 101»

حديث15

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : من تعلم القرآن ثم تفقه في الدين ثم اتي صاحب سلطان تملقاً اليه و طمعا لما بين يديه خاض بقدر خطاه في نار جهنم.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: هر كس كه قرآن را فراگيرد و سپس در دين تفقه و كوشش كند، بعد آن را نزد پادشاهي بياورد و تملق او را بكند يا چشم بدوزد به آن چه نزد سلطان است؛ فرو مي رود به مقدار خطاي خود در آتش جهنم.

«مستدرك الوسائل، ج 13، ص 127»

حديث16

ابوذر از پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - پرسيد: يا رسول الله من مي ترسم از اين كه قرآن را فراگيرم ولي به آن عمل نكنم، پس پيامبر - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: خداوند قلبي را كه قرآن در آن جاي گرفته است، عذاب نمي كند.

«مستدرك الوسائل، ج 4، ص 233»

حديث17

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : ما من رجل علّم ولده القرآن الا توّجَ الله ابويه يوم القيامه تاج الملك و كسيا حلتين لم ير الناس مثلهما.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: پاداش مردي كه به فرزند خود قرآن بياموزد نيست مگر اين كه خداوند در روز قيامت تاج پادشاهي بر سرش گذارد و او را حلّه هايي بپوشاند كه مردم مثل آن را نديده اند.

«وسائل الشيعه، ج 6، ص 168»

حديث18

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : معلم القرآن يستغفرله كل شيءٍ حتي الموت في البحر.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: براي معلم قرآن تمام موجودات حتي ماهيان دريا، طلب آمرزش مي كند.

«مستدرك الوسائل، ج 1، ص 288»

حديث19

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : من تعلم القرآن و تواضع في العلم و علّم عبادالله و هو يريد ما عندالله لم يكن في الجنة اعظم ثواباً منه و لا اعظم منزلة منه و لم يكن في الجنة منزلةً و لا درجةً رفيعه ... .

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: كسي كه قرآن را ياد بگيرد و متواضع در علم باشد و آن را به بندگان خدا بياموزد و اجرش را از خدا بخواهد، در بهشت بزرگتر از ثواب او و بزرگتر از مقام و منزلت او چيزي نيست و در آنجا از بالاترين مقامها و شريفترين منازل برخوردار است.

«عقاب الاعمال، ص 51»

حديث20

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : ما من مؤمنٍ ذكر او انثي حُراً او مملوكا إلا والله عليه حق واجب ان يتعلم القرآن.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: نيست بر مؤمن مرد يا زن، آزاد يا برده مگر اين كه براي خدا حقي واجب برگردن آنها است و آن حق اين است كه قرآن را ياد بگيرند.

«مستدرك الوسائل، ج 1، ص 287»

حديث21

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : خيرُكم من تعلّم القرآن و علّمه.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند: بهترين شما كسي است كه قرآن را ياد بگيرد و به ديگران بياموزد.

«مستدرك الوسائل، ج 4، ص 235»

حديث22

قال الامام علي - عليه السّلام - : ألا و من تعلم القرآن ثم نسيه متعمداً لقي الله يوم القيامة مغلولاً يسلط الله عليه بكل آيه نسيها حيّه تكون قرينتة الي النار الا أن يغفر له.

امام علي - عليه السّلام - فرمود: همانا كسي كه قرآن را ياد بگيرد و آن را از روي عمد فراموش كند، خدا را ملاقات مي كند در حالي كه خدا مسلط مي كند بر او به ازاي هر آيه كه فراموش كرده، ماري كه قرين آتش باشد مگر اينكه براي كارش (فراموشي عمدي قرآن) طلب بخشش كند.

«بحار الأنوار، ج 89، ص 187»

حديث23

قال على - عليه السلام -:

ان الله - عزوجل - ليهم بعذاب اهل الارض جميعا حتى لايتحاشى منهم احدا اذا عملوا بالمعاصى و اجترحوا السيئات فاذا الى الشيب ناقلى اقدامهم الى الصلوة و الولدان يتعلمون القرآن رحمهم الله فاخر ذلك عنهم ؛

آنگاه كه اهل زمين در گناه و بديها غوطه ور مى شوند خداوند متعال قصد مى كند تمامى آنان را بدون استثناء دچار عذاب نمايد، ولى با توجه به پيرمردان ريش سفيدى كه براى نماز (به سوى مسجد) گام برمى دارند و نيز نونهالانى كه در حال يادگرفتن قرآن هستند، به تمامى اهل زمين رحم نموده و عذاب آنان را به تاءخير مى اندازد.

(مستدرك الوسائل ، ج 3، ص 360، باب 3، روايت 12).

حديث24

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

مَن عَلَّمَ رجُلاً القرآنَ فهُومَولاهُ ، لا يَخذُلُهُ ولا يَستَأثِرُ علَيهِ ؛

هر كس به مردى قرآن بياموزد ، مولاى اوست و آن مرد نبايد او را تنها و بى يار گذارد و خود را بر وى ترجيح دهد .

كنزالعمّال : 2382 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث25

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

علَيكُم بتَعَلُّمِ القرآنِ وكَثرَةِ تِلاوَتِهِ ؛

برشما باد، آموختن قرآن و بسيار خواندن آن .

كنزالعمّال : 2368 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث26

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

خِيارُكُم مَن تَعَلَّمَ القرآنَ وعَلَّمَهُ؛

بهترين شما ، كسى است كه قرآن را بياموزد و (به ديگران) آموزش دهد .

بحار الأنوار : 92 / 186 / 2 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث27

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

مَن اُعطِيَ القرآنَ فَظَنَّ أنّ أحَدا اُعطِيَ أكثَرَ ممّا اُعطيَ فقد عَظَّمَ صَغيرا وصَغَّرَ كبيرا ؛

به هر كس (نعمت دانستن) قرآن داده شود و با اين حال گمان كند كه به ديگرى نعمتى بالاتر و بيشتر از اين نعمت او داده شده است ، بى گمان كوچكى را بزرگ شمرده و بزرگى را كوچك .

معاني الأخبار : 279 منتخب ميزان الحكمة : 458

حديث28

امام على عليه السلام :

تَعَلَّموا القرآنَ ؛ فإنّهُ أحسَنُ الحَديثِ ، وتَفَقَّهُوا فيهِ فإنَّهُ رَبيعُ القُلوبِ ؛

قرآن را بياموزيد ، كه آن بهترين سخن است و در آن دانا و فقيه شويد كه آن بهار دلهاست .

نهج البلاغة : الخطبة : 110

حديث29

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

خيركم من تعلّم القرآن و علّمه؛

بهترين شما كسى است كه قرآن را را تعليم گيرد و تعليم دهد.

نهج الفصاحه

حديث30

رسول اكرم صلى الله عليه و آله و سلم مي فرمايند:

خَيْرُكُمْ مَنْ تَعَلَّمَ الْقُرآنَ وَ عَلَّمَهُ؛

بهترين شما كسى است كه قرآن بياموزد و آموزش دهد.

نهج الفصاحه، ح 1524.

حديث31

پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله وسلم مي فرمايند :

مَنْ قَ_بَّلَ وَلَدَهُ كَ_تَبَ اللّه ُ عَزَّوَجَلَّ لَهُ حَسَنَةً وَمَنْ فَرَّحَهُ فَرَّحَهُ اللّه ُ يَوْمَ الْقيامَةِ، وَمَنْ عَلَّمُهُ الْقُرآنَ دُعىَ بِالاَْب_َوَيْنِ فَيُكْسَيانِ حُلَّتَيْنِ يُضى ءُ مِنْ نورِهِما وُجوهُ اَهْلِ الْجَنَّةِ ؛

هر كس فرزندش را ببوسد ، خداوند عزّوجلّ براى او ثواب مى نويسد و هر كسى كه او را شاد كند ، خداوند روز قيامت او را شاد خواهد كرد و هر كس قرآن به او بياموزد ، پدر و مادرش دعوت مى شوند و دو لباس بر آنان پوشيده مى شود كه از نور آنها ، چهره هاى بهشتيان نورانى مى گردد .

كافى ، ج 6، ص 49، ح1.

استماع قرآن

حديث1

قال الامام الصادق - عليه السّلام - : و رأيت القرآنَ قد ثقُل علي الناس استماعُهُ و خفَ علي الناسِ استماع الباطل.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند: مي بينم كه قرآن شنيدنش بر مردم سنگين است و شنيدن حرفهاي باطل بر آنها سهل.

«وسائل الشيعه، ج 16، ص 277»

حديث2

قال الامام الصادق - عليه السّلام - :

من استمع حرفاً من كتاب الله من غير قراءة كتب الله له حسنة و محاعنه سيّئةً و رفع له درجةً.

امام صادق - عليه السّلام - فرمودند:

هر كسي بشنود حرفي از قرآن را از غير قرائت آن، مي نويسد خداي براي او يك حسنه و محو مي كند از او گناهي را و بالا مي برد او را درجه اي.

«الكافي، ج 2، ص 488»

حديث3

قال الامام الحسين - عليه السّلام - :

من استمع القرآن كتب الله بكل حرفٍ حَسنَةً.

امام حسين - عليه السّلام - فرمودند:

هر كس بشنود (تلاوت) قرآن را، خداوند براي او به ازاي هر حرفي حسنه اي مينويسد.

«الكافي، ج 2، ص 611»

حديث4

قال الامام الباقر - عليه السّلام - :

يُستحب الانصات و الاستماع في الصلاة و غيرها للقرآن.

امام باقر - عليه السّلام - فرمودند:

مستحب است سكوت و گوش دادن در نماز و غير نماز، به قرآني كه خوانده مي شود.

«مستدرك الوسائل، ج 1، ص 295»

حديث5

قال الامام الباقر - عليه السّلام - :

و اذا قريء القرآن في الفريضه خلف الامام فاستمعوا له و انصتوا لعلكم ترحمون.

امام باقر - عليه السّلام - فرمودند:

زماني كه در فريضه (نماز) پشت سر امام، قرآن خوانده مي شود، پس گوش دهيد به آن و ساكت باشيد، شايد مورد رحمت خدا قرار گيريد.

«بحار الأنوار، ج 88، ص 108»

حديث6

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - :

يدفع الله عن مستمع القرآن بلوي الدنيا و عن قاريه بلوي الاخره.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند:

خداوند از شنونده قرآن سختي هاي دنيا را بر مي دارد و از قاري آن گرفتاري هاي آخرت را.

«وسائل الشيعه، ج 2، ص 831»

حديث7

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - :

قاري القرآن و المستمع في الاجر سواء.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمودند:

قاري و شنونده قرآن در اجر و پاداش با هم مساوي هستند.

«مستدرك الوسائل، ج 1، ص 293»

حديث8

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

مَنِ استَمَعَ إلى آيَةٍ مِن كتابِ اللّه كُتِبَت لَهُ حَسَنةً مُضاعَفةً ، ومَن تَلا آيَةً مِن كتابِ اللّه كانَت لَهُ نورا يَومَ القِيامَةِ ؛

هركه به يك آيه از كتاب خدا گوش دهد ، برايش ثوابى دو چندان نوشته شود و هر كه يك آيه از كتاب خدا تلاوت كند ، روز قيامت آن آيه نورى براى او باشد .

كنز العمّال : 2316 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث9

امام على عليه السلام :

لا تُخلِقُهُ كَثرَةُ الرَّدِّ ووُلوجُ السَّمعِ ؛

قرآن هر اندازه هم تكرار شود و به گوش خورد، باز كهنه نمى شود .

نهج البلاغة : الخطبة 156

حديث10

پيامبراكرم(صلّي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايند:

الدّاعي و المؤمّن في الأجر شريكان و القاري و المستمع في الأجر شريكان و العالم و المتعلّم في الأجر شريكان؛

آنكه دعا ميكند و آنكه آمين گويد در پاداش شريكند و قارى و مستمع در پاداش شريكند و دانشمند و دانش آموز در پاداش شريكند.

نهج الفصاحه

حديث11

امام على عليه السلام مي فرمايند :

مَنِ اسْتَمَعَ إلى قارى ءٍ يَقرَؤُها [بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحيمِ] كانَ لَهُ بِقَدرِ ما لِلْقارِئ؛

هر كس به صداى قارى اى كه بسم اللّه الرحمن الرحيم را قرائت مى كند گوش دهد، براى او آن خواهد بود، كه براى قارى است.

عيون أخبار الرضا عليه السلام ، ج 2، ص 271 .

حاملان قرآن

حديث1

قال الامام علي - عليه السّلام - : حملة القرآن في الدنيا عرفاء اهل الجنة يوم القيامة.

امام علي - عليه السّلام - فرمود: حاملان (همراهان) قرآن در دنيا، عرفاء بهشت هستند در روز قيامت.

«وسائل الشيعه، ج 6، ص 169»

حديث2

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : اشراف امتي حملة القرآن و اصحاب الليل.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: بزرگواران امت من حاملان قرآن و شب زنده داران هستند.

«بحار الأنوار، ج 92، ص 177»

حديث3

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : حملة القرآن المخصوصون برحمة الله الملبسون نور الله المعلمون كلام الله المقربون من الله من والاهم فقد والي الله و من عاداهم فقد عادي الله.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: حاملان قرآن مخصوصند به رحمت و بخشش خدا و پوشيده به نور خدا، معلم كلام خدا و مقربان نزد خداوند هستند، هر كس آنها را دوست دارد، خدا را دوست داشته و هر كه با آنها دشمن باشد با خدا دشمن است.

«بحار الأنوار، ج 92، ص 181»

حديث4

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : اِن اكرم العباد الي الله بعد الانبياء العلماء ثم حملة القرآن يخرجون من الدنيا كما يخرج الانبياء و يحشرون من قبورهم مع الانبياء ... .

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: همانا گرامي ترين مردم در نزد پروردگار بعد از پيامبران، علماء و سپس حاملان قرآن هستند، آنها خارج مي شوند از دنيا همان گونه كه انبياء خارج مي شوند و برانگيخته مي شوند از قبور همراه انبياء و مي گذرند از صراط با انبياء و مي گيرند ثواب و پاداش انبياء را پس چه خوب پاداشي است براي طالب علم و حامل قرآن.

«مستدرك الوسائل، ج 4، ص 244»

حديث5

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : ان اهل القرآن في اعلي درجه من الآدميين ما خلا النبيين و المرسلين فلا تستضعفوا اهل القرآن حقوقهم فان لهم من الله العزيز الجبار لمكانا علياً.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: اهل قرآن سواي پيامبران و مرسلين در بالاترين درجه از آدميان هستند، پس حقوق اهل قرآن را اندك و كم مشماريد، زيرا براي ايشان نزد خداي بزرگ مقام بلندي است.

«وسائل الشيعه، ج 6، ص 174»

حديث6

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : يا معاشر قرّاء القرآن اتقوالله عز و جل فيما حمّلكم به من كتابه فَانّي مسئوول و انكم مسئولون اني مسؤول عن تبليغ الرسالة و امّا انتم فتُسألون عمّا حمّلتم من كتاب الله و سنّتي.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: اي گروه قرآن خوانان تقواي الهي پيشه كنيد در آن چه از كتاب خود به شما داده است، زيرا كه من مسئولم و شما هم مسئول هستيد، من مسئولم نسبت به رساندن و تبليغ رسالت و شما مسئول هستيد نسبت به آن چه از قرآن و سنت من در برداريد.

«الكافي، ج 2، ص 443»

حديث7

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : اهل القرآن هم اهل الله و خاصة.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: اهل قرآن، اهل خدا و جزء خواص هستند.

«مجمع البيان، ج 1، ص 15»

حديث8

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : يوضع يوم القيامة منابر من نور و عند كل منبر نجيب من نُجُب الجنة ثم ينادي منادٍ من قِبَل رب العزه: أين حملة كتاب الله اجلسوا علي هذه المنابر فلا خوف عليكم ... .

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: برپا مي شود در روز قيامت منبرهايي از نور كه نزد هر منبر، شتري از شتران برگزيده بهشتي است، پس ندا مي دهد منادي از طرف خداوند: كجايند، حاملين كتاب خدا، بنشينيد بر اين منبرها، پس ترسي بر شما نيست و شما محزون نباشيد تا خدا از حساب خلايق فارغ شود، پس سوار مي شويد بر اين شترها و مي رويد به سوي بهشت.

«مستدرك الوسائل، ج 1، ص 290»

حديث9

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : يا اباذر من اجلال الله اكرام ذي الشيبة المسلم و اكرام حملة القرآن العاملين به و اكرام السلطان المقسط.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: اي اباذر از بزرگواري خدا اكرام فرمانده سپاه مسلمان، اكرام حامل قرآن كه عامل به آن باشد و اكرام سلطان عادل است.

«مستدرك الوسايل، ج 1، ص 290»

حديث10

قال رسول الله - صلّي الله عليه و آله - : حامل القرآن حامل راية الاسلام و من اكرمه فقد اكرم الله و من اهانه عليه لعنة الله.

پيامبر اكرم - صلّي الله عليه و آله - فرمود: حامل قرآن پرچمدار اسلام است، كسي كه او را گرامي بدارد، خدا را گرامي داشته و كسي كه به او اهانت كند لعنت خدا بر او باد.

«كنز العمال، ج 1، ص 515»

حديث11

قال رسول الله - صلى الله عليه وآله -:

اذا انزل الله عاهة من السماء عوفى منها حملة القران و رعاة الشمس اى الحافظون لاوقات الصلوة و عمار المساجد؛

هنگامى كه خداوند سبحان ، از آسمان آفت نازل كرد حاملين قرآن ، رعايت كنندگان خورشيد، يعنى كسانى كه اوقات نماز را مراعات كنند، و مساجد را آباد مى سازنداز اين آفت در امانند.

(جامع احاديث الشيعه ، ج 4، ص 61)

حديث12

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

أشرافُ اُمّتي حَمَلَةُ القرآنِ وأصحابُ الليلِ؛

اش_راف و ب_زرگان امّ_ت من حاملان قرآن و شب زنده دارانند .

الخصال : 7 / 21 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث13

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

حَمَلةُ القرآنِ هُمُ الَمحفوفُونَ برَحمَةِ اللّه ، المَلبوسونَ بنُورِ اللّه عز و جل؛

اين حاملان (و حافظان) قرآنند كه در ميان رحمت خدا و پوشيده به نور خداوند عز و جل هستند .

جامع الأخبار : 115 / 202 منتخب ميزان الحكمة : 460

حديث14

پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلّم :

إنَّ مِن تَعظيمِ جَلالِ اللّه عز و جل كَرامَةَ ذي الشَّيبهِ ، وحامِلِ القُرآنِ ، والإمامِ العادِلِ .

احترام ن_هادن ب_ه ري_ش س_فيد و ق_رآن دان و پيشواى دادگر ، بزرگداشت جلال و شكوه خداوند عز و جل است .

كنزالعمّال : 25507

درباره مركز

بسمه تعالی
جَاهِدُواْ بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ
با اموال و جان های خود، در راه خدا جهاد نمایید، این برای شما بهتر است اگر بدانید.
(توبه : 41)
چند سالی است كه مركز تحقيقات رايانه‌ای قائمیه موفق به توليد نرم‌افزارهای تلفن همراه، كتاب‌خانه‌های ديجيتالی و عرضه آن به صورت رایگان شده است. اين مركز كاملا مردمی بوده و با هدايا و نذورات و موقوفات و تخصيص سهم مبارك امام عليه السلام پشتيباني مي‌شود. براي خدمت رسانی بيشتر شما هم می توانيد در هر كجا كه هستيد به جمع افراد خیرانديش مركز بپيونديد.
آیا می‌دانید هر پولی لایق خرج شدن در راه اهلبیت علیهم السلام نیست؟
و هر شخصی این توفیق را نخواهد داشت؟
به شما تبریک میگوییم.
شماره کارت :
6104-3388-0008-7732
شماره حساب بانک ملت :
9586839652
شماره حساب شبا :
IR390120020000009586839652
به نام : ( موسسه تحقیقات رایانه ای قائمیه)
مبالغ هدیه خود را واریز نمایید.
آدرس دفتر مرکزی:
اصفهان -خیابان عبدالرزاق - بازارچه حاج محمد جعفر آباده ای - کوچه شهید محمد حسن توکلی -پلاک 129/34- طبقه اول
وب سایت: www.ghbook.ir
ایمیل: Info@ghbook.ir
تلفن دفتر مرکزی: 03134490125
دفتر تهران: 88318722 ـ 021
بازرگانی و فروش: 09132000109
امور کاربران: 09132000109